Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 4:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Zmiany w KK? (in vitro) 
Autor Wiadomość

nachapane Polki

jakie? :x , brzmi nieco pogardliwie, no chyba, że nie rozumiem słowa 'nachapane' :|, jedyny epitet jaki kojarzy mi się z Polkami to 'piękne' - i tego się trzymajmy :)

sołtys napisał(a):
Problem jest w tym dlaczego biedni ludzie mają płacić za fanaberie kilkunastu "układających" sobie świat bab.

Dlaczego mam płacić za leczenie chorych na raka płuc skoro nie palę i pewnie nie zachoruję? Dlaczego za moją kasę był organizowany konkurs Miss World skoro nawet nie miałem ochoty go oglądać. I dlaczego za moje pieniądze buduje się metro w Warszawie skoro mieszkam we Wrocławiu?
Żyjemy jako jeden naród, który ma wspólny budżet - pomyśl cieplej o Atonie kiedy będziesz wypełniał PIT'y :).

Co do samego in vitro to jestem jak najbardziej przeciw.
pozdrawiam i respect for all 8)

Cz sty 01, 2009 23:18
Jakoś dziwnie nie zauważasz,że to Ty chcesz na siłę narzucić piszącym na tym forum egoistyczny bo nawet nie ateistyczny punkt widzenia za który nie dałbyś sobie uciąć małego palca!

Co narzucam? Czy wchodzę do kościołów i każę tam katolikom korzystać z in vitro? Czy to, że domagam się wolności obywatela od katolicyzmu (który o ile nie wiesz, nie jest jeszcze obowiązkowy) jest moim egoizmem? Nawet nie skorzystam z in vitro. Nie znaczy jednak że ktoś inny nie skorzysta. Ty jednak chcesz to komuś zabronić, bo wieżysz że...
Ponowię pytanie - co narzucam?
sołtys napisał(a):
Problem jest w tym dlaczego biedni ludzie mają płacić za fanaberie kilkunastu "układających" sobie świat bab.

Tu pokazałeś, że sie jesz tylko demagogiem i populistą.
Nie ma tu mowy o finansowaniu in vitro a tylko o dopuszczeniu do jej stosowania. Ty straszysz finansowaniem po to by przekonać do całkowitego zakazu, jakby nie było żadnej innej opcji.
sołtys napisał(a):
Z tego co wiem to bardzo słusznie wyraził się w tej materii.Więc o czym dyskusja!

Kiedy - za Tomasza z Akwinu czy teraz?
sołtys napisał(a):
In vitro to P R O D U K C J A ale Ty udajesz,że tego nie wiesz!

Jakoś nie wadzi Ci, że Kościół właśnie nastawiony jest na produkcję obywateli - polityka prorodzinna, wielodzietne rodziny ale za grosz zadbania o jakąkolwiek jakość. Ważne żeby było dożo, do będzie z kogo zedrzeć (a i statystyki się poprawią0.

Pt sty 02, 2009 1:03
A i jeszcze jedno - to, że ludzie biedni muszą płacić na fanaberie kleru i katolików to już ci nie przeszkadza? Czyżby nowa idea "okradania sprawiedliwego"? :)

Pt sty 02, 2009 1:05

jumik napisał(a):
Bzdura. Plemnik nie ma potencjału być człowiekiem tak jak jeden ze składników kleju dwuskładnikowego nie ma potencjału sam kleić. Potencjał bycia człowiekiem ma tylko zarodek (i już nim jest), czyli połączenie komórki jajowej i plemnika.

Plemnik nie ma potencjału bo musi mieć komórkę jajową. Zarodek też nie ma potencjału w takim razie bo też potrzebuje zewnętrznej materii - substancji odżywczych choćby.

Właśnie nie. Plemnik nie ma potencjału stania się człowiekiem i nigdy się nim nie stanie. Zarodek nie tylko jest już człowiekiem, ale ma potencjał być człowiekiem dorosłym. Do zarodka nic już jakościowo nie będzie dodane - potrzebuje tylko miejsca, tlenu i pożywienia (tyle co człowiek dorosły!) aby się rozwijać.

Pt sty 02, 2009 11:54
Zobacz profil WWW

Plemnik nie ma potencjału bo musi mieć komórkę jajową. Zarodek też nie ma potencjału w takim razie bo też potrzebuje zewnętrznej materii - substancji odżywczych choćby.
Wszystko można prawie tak zdefiniować, że to właśnie w sobie wybranym miejscu będzie spełniało to definicję.

Pewnie, że można. Mogę sobie zdefiniować kwadrat jako trójkąt. Ale takie definiowanie niezbyt dobrze świadczy o definiującym.

W kwestii zarodków rozstrzygające powinno być stanowisko biologii, a ponieważ od zapłodnienia mamy do czynienia z nowym organizmem posiadającym ludzkie DNA, to zgodnie z systematyką trzeba go zaliczyć do królestwa zwierząt, gromady ssaków, rzędu naczelnych i rodzaju człowiek.

Pt sty 02, 2009 12:40

Prościutki przykład też z mojego zycia>Kiedyś uczennica 5 roku TCH w jednej z miejscowości zaszła w ciążę ojcem był inż.poważny czlowiek,chciał się z nią ożenić ale ona wolała się wyskrobać niż być kurą domową.Została poważną panią dyrektor,wciąż było mało.Załapała się w Stanach na kasę i nagle czegoś zaczęło jej brakować!
Skutecznie ją "wyskrobali" bo teraz siedzi w Stanach pieniędzy ma tyle,że sama nie wie ile.
Z goryczą mi pisze,oto zdjęcia z dziećmi przyszywanymi nie moimi!
Ile kasy zapłaciła za leczenie,in vitro itd i nic.
Nachapane zrobiły kasę,karierę często po trupach własnych nienarodzonych,zamordowanych dzieci!

Pt sty 02, 2009 14:45

Sołtysie, w pewien sposób masz racje, ale forma Twojej wypowiedzi, jak dla mnie, pozostawia wiele do życzenia i nie twierdzę, że trzeba owijać w bawełnę, ale można ostrożniej nieco dobierać słowa. Poza tym z Twojej wypowiedzi przebija głównie to, że łatwo przychodzi Ci osądzać te kobiety. Osądzać i potępiac mozemy grzechy, czyny, ale nie ludzi, których jak sam piszesz dotknęły konsekwencje ich niezgodnego z nauką Bożą postępowania.
Nie wiesz nic w sumie o tych osobach, może nie wiedziały jakie zło czynią, może dały się nabrać na mądre, naukowe słowa o tzw. "zabiegach", może to, co zrobiły stanie się początkiem ich nawrócenia. Ciesz się, że nie Ty jesteś mądry po szkodzie, ale wiedz, że nie każdy miał tyle szczęscia.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pt sty 02, 2009 15:44

Łowieczko kochana ja nikogo nie osądzam tylko miałem tak ciekawe zycie,że mogę z niego podawać przykłady.
I jeszcze ciekawszy chodzi po mojej miejscowości kobieta ma trzy dziewczyny,każdą z innym.Jej sprawa i jej sumienia,biedny chłop jest szczęśliwy ma trzy córki dom zadbany pozornie wszystko jest cacy.
I wszystko szło dobrze aż pani domu przyszło do głowy zapraszać na urodziny dziewczynek ich ojców.Są to "przyjaciele" domu niby wszystko jest dobrze ale biedny ten chłop!Zwłaszcza,że zaczyna kumać.Czy ja tu kogoś osądzam?

Pt sty 02, 2009 15:53

I wszystko szło dobrze aż pani domu przyszło do głowy zapraszać na urodziny dziewczynek ich ojców.

Nie rozumiem tego stwierdzenia.
A co? Lepiej gdyby żyła w zakłamaniu i dla ochrony swojej dobrej reputacji (która i tak jest wątpliwa, przynajmniej dla Ciebie) miałaby izolować dzieci od ojców? To byłby szczyt egoizmu.

/Jacek Kaczmarski/

Pt sty 02, 2009 15:57

:o I aby mnie nikt nie posądzał o zlośliwośc,Łowiecko byłem kiedyś ławnikiem w sądzie rodzinnym i opiekuńczym i w 80 % przychodzących po alimenty kobiet to chciały alimenty od tego co nie bardzo za rękę potrzymał.
A ileż to dzieci po latach dowiaduje się wiesz kochanie to nie jest Twój ojciec.

Pt sty 02, 2009 15:59

Sołtysie, powiedz mi odnośnie historii z poprzedniego postu, co w końcu potępiasz w postępowaniu tamtej kobiety, bo ja sie zwyczajnie pogubiłam.

/Jacek Kaczmarski/

Pt sty 02, 2009 16:02

:o Łowiecko tylko ten biedny chłop przez 25 lat myślał,że kocha,pracuje i utrzymuje swoje dzieci.Kumasz jaka jest różnica.
Ja wiem,że kobietę to boli a pomyślałaś,że oszukiwany mężczyzna to też człowiek.
Chyba,że uważasz iż są dwa najgłupsze stworzenia pod słońcem:kura i chłp bo to nigdy nie wiedzą czyje jajka wysiadują!

Pt sty 02, 2009 16:03

Cóż mogę powiedziec, szkoda faceta, szczerze mowiąc to lepiej, żeby sie tego już nigdy nie dowiedział. Żeby powiedziec wiecej za mało znam tą sytuacje.

/Jacek Kaczmarski/

Pt sty 02, 2009 16:07

:o I ostatni post z tego cyklu.Siedzę blisko tortu weselnego jednej takiej pani nic więcej nie powiem bo rodzina jest tak słynna,że każdy piszący na tym forum ją zna i puściliby mnie bez gaci.
W pewnym momencie młody pan wtedy poważny pan dyrektor podniósł lampkę z szampanem i zachwalał swoje szczęście mówiąc:
Szukałem kobiety z wielodzietnej rodziny myślę dobrze mówi znalazł
Dobrej kucharki prawda bo panna młoda pracowała w kuchni
I tak jeszcze wymieniał jej "zalety"
Ale jak powiedział szukałem dziewczyny cnotliwej w tym momencie na ten tort weselny wyskoczyło mi z nosa tyle,że pokryło cały tort nie wytrzymałem!

Wiecie dlaczego to piszę bo tyle zatajonego świństwa mści się latami i potem trzeba leczyć i robić różne cuda oszukując partnera i męża!
A najskuteczniejszy lek w 95% to Jedno z przykazań VI Nie cudzołóż ściśle powiązane z V Nie zabijaj!

Pt sty 02, 2009 16:56

A mogę zakończyć tę dygresję o moralności kobiet?

Pt sty 02, 2009 17:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona