Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Traktat dla początkujących 
Autor Wiadomość

Chcesz to wszystko porzucić na rzecz fałszywie pojmowanej jedności?
Dlaczego "porzucić" i dlaczego "fałszywie"?
Do ilu pokoleń wstecz znasz swój rodowód?

So sty 03, 2009 10:50

SweetChild napisał(a):
Jeśli jednak jakaś forma państwa europejskiego dawałaby Polakom lepsze możliwości rozwoju niż obecne państwo narodowe, to nie widziałbym powodu, aby upierać się przy obecnej formie organizacyjnej.

Czyli nie czujesz żadnej więzi z ojczystą ziemią, narodem, ludźmi, którzy oddali swoje życie byś mógł żyć w wolnej Polsce, nie obchodzi Cię tradycja i kultura tego kraju? Chcesz to wszystko porzucić na rzecz fałszywie pojmowanej jedności? Szkoda.

Nie, właśnie w tym sęk, aby polska tradycja i kultura miała co najmniej takie same możliwości rozwoju jak obecnie. Wówczas jestem skłonny rozważyć porzucenie obecnych struktur administracyjnych państwa (chociaż porzucenie to zbyt daleko idące określenie, raczej mówiłbym o ograniczeniu kompetencji takich organów jak sądy, policja itp.).
A ludzie oddawali życie za wolną Polskę dlatego, że pod zaborami oraz pod okupacją niemiecką czy radziecką Polacy byli prześladowani. Nie przypominam sobie, aby Polacy ginęli walcząc np. przeciwko Unii polsko-litewskiej.

So sty 03, 2009 12:52

Tyle, że ta unia polsko-litewska to zupełnie co innego niż to do czego dąży UE :D

No i ci Polacy, co ginęli, nie ginęli po to, byś był Europejczykiem, ale Polakiem. Europejczykami i tak jesteśmy, od bardzo dawna.

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

So sty 03, 2009 13:45

Ja natomiast obserwując poziom naszych "elit" zarówno po lewicy jak też po prawicy nie miałbym nic przeciwko wymianie ich na jakieś inne ,niekoniecznie krajowego chowu.Polską kastę polityków najchętniej umieściłbym na Syberii.
Mnie interesuje życie w kraju zasobnym i stabilnym.Na obecnej scenie politycznej nie widzę siły, która potrafiłaby rządzić naszym krajem.Gdzie nie spojrzeć wszędzie popaprańcy.

So sty 03, 2009 17:39

Tyle, że ta unia polsko-litewska to zupełnie co innego niż to do czego dąży UE :D

Co innego, ale pewne podobieństwa da się zauważyć (np. wspólny sejm). Nie chodzi mi jednak o porównywanie unia polsko-litewskiej i UE, ale o sam fakt, że pewne ustępstwa w zakresie suwerenności państwa mogą leżeć w interesie narodowym.

Metalik napisał(a):
No i ci Polacy, co ginęli, nie ginęli po to, byś był Europejczykiem, ale Polakiem. Europejczykami i tak jesteśmy, od bardzo dawna.

Polakami też i tak jesteśmy od bardzo dawna. Tak samo Polakami byli nasi rodacy pod zaborami. Istnienie państwa polskiego nie jest tu warunkiem koniecznym.

Pn sty 05, 2009 12:44

Istnienie państwa polskiego nie jest tu warunkiem koniecznym.

Chcesz powiedzieć, że nie powinnismy walczyć o tę państwowość?
Poza tym pamiętaj, pod zaborami nie godziliśmy się na taki stan, podtrzymywalismy naszą kulturę, tradycję i walczylismy. A co w przypadku UE. Zrzekamy się się tej suwerenności na rzecz euro-molocha. Unia z Litwa bynajmniej nie przekreslała naszej państwowości, podobnie litewskiej. To zupełnie co innego. Jednak gdybym się uparł to prawdopodobnie znalazłbym więcej minusów takiej unii, tej z 1569 roku.

Śr sty 07, 2009 16:17

Cytuj:
Istnienie państwa polskiego nie jest tu warunkiem koniecznym.

Chcesz powiedzieć, że nie powinnismy walczyć o tę państwowość?
Poza tym pamiętaj, pod zaborami nie godziliśmy się na taki stan, podtrzymywalismy naszą kulturę, tradycję i walczylismy.

Chcę powiedzieć, że powinniśmy walczyć o państwowość, jeśli bez niej podtrzymywanie czy rozwój naszej kultury i tradycji byłby utrudniony. Tak było pod zaborami czy okupacją.

Metalik napisał(a):
A co w przypadku UE. Zrzekamy się się tej suwerenności na rzecz euro-molocha.

A jak zapatrujesz się na dążenia separatystyczne np. Ślązaków? Czy śląski patriota powinien dążyć do oderwania Śląska od takiego molocha jak Rzeczpospolita?

Śr sty 07, 2009 16:58

Tak było pod zaborami czy okupacją.

Tak jest zawsze, gdy ogranicza się suwerenność.
Cytuj:
A jak zapatrujesz się na dążenia separatystyczne np. Ślązaków? Czy śląski patriota powinien dążyć do oderwania Śląska od takiego molocha jak Rzeczpospolita?

Można powiedzieć, że jestem rdzennym Ślązakiem i wiem jak jest rzeczywistość tu na Śląsku. RAŚ to [...] i szaleńcy. Z jednej strony powołują się na autonomię z okresu międzywojennego, z drugiej mówią coś o odrębnej narodowości i państwowości ( sic !). Poza tym powstańcy zadecydowali, po czyjej stronie chcą być, a Wojciech Korfanty powiedział : Jedną tylko wypowiadam prośbę do ludu śląskiego, by pozostał wierny swym zasadom chrześcijańskim i swemu przywiązaniu do Polski.

[...] - proszę o powstrzymanie się od tego typu obraźliwych określeń. Kamyk

Cz sty 08, 2009 9:16

SweetChild napisał(a):
Tak było pod zaborami czy okupacją.

Tak jest zawsze, gdy ogranicza się suwerenność.

I tu się różnimy, ja nie dostrzegam takiej zależności.

Metalik napisał(a):
Można powiedzieć, że jestem rdzennym Ślązakiem i wiem jak jest rzeczywistość tu na Śląsku. RAŚ to [...] i szaleńcy. Z jednej strony powołują się na autonomię z okresu międzywojennego, z drugiej mówią coś o odrębnej narodowości i państwowości ( sic !). Poza tym powstańcy zadecydowali, po czyjej stronie chcą być, a Wojciech Korfanty powiedział : Jedną tylko wypowiadam prośbę do ludu śląskiego, by pozostał wierny swym zasadom chrześcijańskim i swemu przywiązaniu do Polski.

Dla "szaleńców" to nie problem, wystarczy uznać Korfantego za zdrajcę i po sprawie. A powstańcy zostali zmanipulowani ;)

Cz sty 08, 2009 11:01

Korfanty politycznie optował za Polską ale interesy robił razem z Niemcami .

Cz sty 08, 2009 12:27

SweetChild, ci ludzie szanują Korfantego, więc to niemożliwe. Oni manipulują faktami.

Cz sty 08, 2009 18:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2