Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 11:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 54  Następna strona
 Ateizm,czyli urojona wizja człowieka 
Autor Wiadomość

Ókaż napisał(a):
No to porownaj sobie publikację o Odyseji i o np. ewangelii św. Jana. Jeśli postawisz między nimi znak rowności to współczuje (oczywiście między publikacjami).

Widzisz dla mnie to dwie krople wody, ale ciężko będzie Cie przekonać. Cyklopy-ludojadki słabo sprzedają się w XXI wieku, ale zmartwychwstanie jednego gościa 2000 lat temu jest ok - bo z tego co pamiętam to właśnie tam to jest opisane.
Tak w ogóle to nie wiadomo kto to napisał, kościół uznał że to Jan bo nie ma tam nawet słowa o Janie, z tego wniosek że sam o sobie raczej pewnie nie pisał.

Jeżeli na tym kończy się twoja wiedza to też poczytaj choćby najprostszą Świderkównę

So sty 03, 2009 20:20
Witold napisał(a):
Biblia? Źródło o wierzeniach, ale na pewno nie o faktach historycznych.

To znaczy że nic nie wiesz o historii jako nauce. Proszę Cię nie bądź "uczonym" głupcem przeczytaj np. "Dzieje Biblijnego Izraela" Lemaira. To nie jest książka religijna tylko strikte historyczna.

Ókaż podaj może argumenty w większym stopniu weryfikowalne niż "przeczytaj jakąśtam książkę". To trochę jakbym na pytanie o drugą wojnę światową polecił komuś dzieło "Historia Świata"

So sty 03, 2009 20:21

Witam-mam do was pytanie.ciekawe jak na nie odpowiecie.Moje pytanie jest proste więc nie powinniescie miec z odpowiedzia na nie żadnego problemu.Bo tak tu dyskutujecie wiec oto moje pytanie:Dziecko jest owocem miłości:
odpowiedź a- kobiety i mężczyzny względem siebie,
odpowiedź b-Boga do ludzi?

A i B

So sty 03, 2009 20:21

So sty 03, 2009 20:22
odpowiedz A dlatego że poprzez zapłodnienie względem męzczyzny do kobiety i B ponieważ to Bóg jest sprawca w swej mądrości tego że dziecko ,zapłodnienie,płód to życie a to cud Także A i B są poprawne.

So sty 03, 2009 20:23

Ókaż napisał(a):
Witold napisał(a):

To znaczy że nic nie wiesz o historii jako nauce. Proszę Cię nie bądź "uczonym" głupcem przeczytaj np. "Dzieje Biblijnego Izraela" Lemaira. To nie jest książka religijna tylko strikte historyczna.

Ókaż podaj może argumenty w większym stopniu weryfikowalne niż "przeczytaj jakąśtam książkę". To trochę jakbym na pytanie o drugą wojnę światową polecił komuś dzieło "Historia Świata"

Cały czas podaje książki. Trzeba tylko zacząć czytać literki aby odcztac tytuły!

So sty 03, 2009 20:23
Qkasz-to pytanie jest do ateistów:)

To ja Ci odpowiem.

Dziecko jest owocem stosunku płciowego.

Więcej przeczytasz w książkach do biologii.

So sty 03, 2009 20:24
Jeżeli jakiś fakt z Biblii jest uznany za historyczny to po szczególnej weryfikacji. Biblia może mówić o obyczajach, o tym co jedli wtedy ludzie na śniadanie ale jako księga mówiąca o nieistniejących miastach, Bogu czy cudach jest historycznie bezwartościowa. Nie zamazuj tej granicy, bo nigdzie tak nie dojdziesz a zrobisz z siebie co najwyżej... Dziewieckiego.

[/b]

Czyli gwałt jest aktem miłości? Bo to też może doprowadzić do poczęcia...
I bardzo mądzrze jest pytać ateistów o Boga, kórzy w niego nie wierzą. Szczyt "ęnteligęcji"

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Eandil napisał(a):
Ókaż napisał(a):
Witold napisał(a):

Cały czas podaje książki. Trzeba tylko zacząć czytać literki aby odcztac tytuły!

Podajesz książki a chyba czytać sam nie umiesz i proszę nie pisać do mnie tonem lekceważącym. Chodziło mi o wklejanie bezpośrednich cytató z tych książek świadczących o tym co zamierzasz nam przekazać.

So sty 03, 2009 20:25
ania24leszno - jaki jest sens zadawania pytania, na które jedna z odpowiedzi jest tylko jedną z możliwości (czyli nie jest odpowiedzią) a druga jest możliwością teistyczną?

Moja poprzednia wypowiedź skierowana była do Ókaż

So sty 03, 2009 20:26

Hehe, jesteś tak zaślepiony niechęcią do religii, że sam nie rozumiesz co piszesz.. przecież wierzenia też są faktem historycznym.

Ale:
- zmartwychwstanie nie jest faktem historycznym
- wniebowstąpienia, wskrzeszenia, przemienienia, ani inne cuda, nie są faktami historycznymi
- Arka Noego nie jest faktem historycznym
- wyjście Izraelitów z Egiptu nie jest faktem historycznym
- Adam i Ewa, gadające węże i takie sam, to nie są fakty historyczne

Pojmujesz?
Faktem historycznym są wierzenia,
faktem historycznym jest Biblia,
faktem historycznym NIE SĄ obiekty wierzeń (postacie, wydarzenia itd.), które opisuje Biblia

Witold napisał(a):

Historia to nie jest strikter nauka. Nie ma tu żadnej metodologii, teorii czy czegoś podobnego. Historia to wiedza o historii, nie nauka o historii. To nie fizyka gdzie opisujemy prawo grawitacji. To że jakaś książka jest przedstawiana jako historyczna nie znaczy że to prawda. Czytałem książkę HISTORYCZNĄ która opisywała starożytne cywilizacje i religie, i m. in. była mowa o Judaizmie. Z książce Jezus był przedstawiany osoba prawdopodobnie istniejąca w tamtych czasach, lecz opisywane historie o jego czynach przypominają inne legendy z tego okresu. To że przeczytałem taką książkę HISTORYCZNĄ nie znaczy ze to co tam jest zapisane to prawda. Tak samo jak książka o Wałęsie, napisana przez historyków i wogóle książka historyczna, ale spory dalej są, był czy nie był agentem.

Tak bardzo licytujecie i podważacie istnienie Boga.Mówicie ze nie ma dowodów na Jego istnienie!!! Wiem że jest wiele dowodów na Jego istnienie.Sama się o tym przekonałam namacalnie.Jednak Wy powiecie ze to nieprawda,że On nie ma dowodów istnienia.A prawda jest taka,że Wy po prostu nie chcecie ich widzieć,nie chcecie otworzyć się na Jego miłość,nie chcecie ich dostrzec.

So sty 03, 2009 20:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 54  Następna strona