Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 20:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 54  Następna strona
 Ateizm,czyli urojona wizja człowieka 
Autor Wiadomość
Wstyd i żal...

Niezawodnie przyjdzie Ci kiedyś przeżyć, gdy poznasz Prawdę.

So sty 03, 2009 20:49

Ja już powiedziałem, co zrobię, kiedy okaże się po śmierci, że wasz Bóg istnieje...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sty 03, 2009 20:51
pozareligijny argument;
czy nie wydaje ci się,że wystarczająca ilośc ludzi czeka w kolejce na onkologie,ludzie niepełnosprawni,całymi latami czekający na pomoc,jak słynny panJanusz,któremu życie zmieniła odrobinką dorbej woli kochana pani Anna Dymna,dzieci z chorobami,których nazwy czasami ciężko wymówić,sam dobrze o tym wiesz,że wieluuuu ludzi czeka na pomoc.
Czy in vitro nie jest tu szastaniem pieniedzmi?Czy sam nie wolałbyś by wygrała ludzka miłość,i w końcu bezdzietne pary zaczęły na większą skalę adoptować dzieci?Przez in vitro te dzieciątka juz zawsze będą niechciane... :-(

So sty 03, 2009 20:52

Ja już powiedziałem, co zrobię, kiedy okaże się po śmierci, że wasz Bóg istnieje...

Ja będę w piekle dziwił się całą wieczność.

So sty 03, 2009 20:53

Przedstaw mi jakąś teorię w rozumieniu naukowym z historii. Dla podpowiedzi teoria - to nie jest to że "istnieje teoria że w roku 1234 była bitwa pod Pcimiem pomiędzy X i Y. To jest teoria w użyciu potocznym, tnz teoretycznie moze cos takiego sie stało ale do końca to my tak naprawde niewiemy. To nie jest teoria w rozumieniu naukowym, dlatego tez historia to nie nauka.

Zależy skąd czerpiesz informacje o tej bitwie dlaczego pod Pcimiem dlaczego taka data jeśli krytyka źródeł i materiał archeologiczny potwierdzają, że coś takiego miało miejsce to można spokojnie przyjąć, że tak właśnie było. Są fakty i są spekulacje bardziej lub mniej na tych faktach oparte wątpię by w fizycy byli pewni wszystkiego co mówią.

So sty 03, 2009 20:57

drogi Sereneth...tak,bo to jest forma aborcji.Jest tylu ludzi którzy popierają in vitro,ale chyba nie wiedzą co sie podczas jej wykonuje.czy ty masz pojęcie o tym,że podczas takiego zabiegu zabija się nienarodzone dzieci!!! jest to praktykowane nawet w Polsce,ponieważ czytam tego typu informacje i jestem z nimi na bieżąco.czy ty wiesz,że aby 1 dziecko urodziło się z in vitro,potrzeba kilku takich powtórnych cykłi,ponieważ nie zawsze jest powiedziane,że 1 cykl poskutkuje zapłodnieniem.a czy ty wiesz,ze istnieje coś takiego jak droga eliminacji-wygrywa silnnijszy zarodek! czy ty zdjaesz sobie sprawę z tego,że jak są np.4 żywe zarodki to uśmierca sie je w macicy,aby przyszły tylko np.2,po jak mówią lekarze za duże obciązenie dla matki itp.!czy ty wiesz o tym,że "niewykorzystane " (przepraszam za to słowo!!!) zarodki są zabijane !!! i co?nadal uważasz,że to nic takiego,że przeciez nic złego to in vitro. ale czy ty chociaz masz pojęcie o tym,że kobieta musi być "naszpikowana" hormonami i to duża dawka,aby wyrównac jej cykl.
Wywnioskowałam z twojej wypowiedzi,że popierasz in vitro-ale czy popierasz aborcje? co to za różńica czy dziecko jest zabite przed "włożeniem go do macicy" ( w sytuacji in vitro -niewykorzystanego zarodka),lub zabijany nitroprusydkiem sodu lub chlorkiem potasu wstrzykiwanymi bezpośrednio do serca dziecka w macicy.co to za różnica czy dziecko będzie zabite w macicy,lub po porodzie.oczywiście dla ciebie nie ma to znaczenia -ważne ze dziecko jest zabite.

So sty 03, 2009 20:58

drogi Sereneth...tak,bo to jest forma aborcji.Jest tylu ludzi którzy popierają in vitro,ale chyba nie wiedzą co sie podczas jej wykonuje.czy ty masz pojęcie o tym,że podczas takiego zabiegu zabija się nienarodzone dzieci!!! jest to praktykowane nawet w Polsce,ponieważ czytam tego typu informacje i jestem z nimi na bieżąco.czy ty wiesz,że aby 1 dziecko urodziło się z in vitro,potrzeba kilku takich powtórnych cykłi,ponieważ nie zawsze jest powiedziane,że 1 cykl poskutkuje zapłodnieniem.a czy ty wiesz,ze istnieje coś takiego jak droga eliminacji-wygrywa silnnijszy zarodek! czy ty zdjaesz sobie sprawę z tego,że jak są np.4 żywe zarodki to uśmierca sie je w macicy,aby przyszły tylko np.2,po jak mówią lekarze za duże obciązenie dla matki itp.!czy ty wiesz o tym,że "niewykorzystane " (przepraszam za to słowo!!!) zarodki są zabijane !!! i co?nadal uważasz,że to nic takiego,że przeciez nic złego to in vitro. ale czy ty chociaz masz pojęcie o tym,że kobieta musi być "naszpikowana" hormonami i to duża dawka,aby wyrównac jej cykl.
Wywnioskowałam z twojej wypowiedzi,że popierasz in vitro-ale czy popierasz aborcje? co to za różńica czy dziecko jest zabite przed "włożeniem go do macicy" ( w sytuacji in vitro -niewykorzystanego zarodka),lub zabijany nitroprusydkiem sodu lub chlorkiem potasu wstrzykiwanymi bezpośrednio do serca dziecka w macicy.co to za różnica czy dziecko będzie zabite w macicy,lub po porodzie.oczywiście dla ciebie nie ma to znaczenia -ważne ze dziecko jest zabite.

So sty 03, 2009 20:58
Gdyby nie było objawienia Mahometa, nie byłoby islamu. A zatem objawienie Mahometa i Koran to święta prawda, a więc Jezus nie był Synem Boga (bo tak donosi Koran, podyktowany przecież przez samego Boga).

Dla muzułmanów świeta prawda.

Cytuj:
Na przykład, czemu historia o Arce Noego zwyczajnie NIE MOŻE być faktem historycznym?
Bo całkowicie niemożliwe jest, żeby na jeden drewniany statek (którego zbudowanie w czasach Noego samo w sobie jest bardzo mało prawdopodobne), załadowano wszystkie zwierzęta świata. Chyba sama widzisz, że to zwykły mit i coś takiego zwyczajnie nigdy nie mogło mieć miejsca (poza samą niemożliwością pomieszczenia na arce kilkudziesięciu tysięcy gatunków i zapewnienia im pożywienia, ciekawe jak Noe uratował przed potopem np. koale z Australii, łosie z Kanady i anakondy z Ameryki Południowej).

Wyjście Izraelitów z Egiptu to już bardziej. Ale z tego co wiem, żadne źródła pozabiblijne, a co najważniejsze żadne źródła egipskie, nie wspominają o tym wydarzeniu. Akurat ono teoretycznie jest możliwe, tyle tylko że sama ta historia jest niewiarygodna ze względu na znów cuda i takie kwiatki jak na przykład faraon, który używa rydwanów do ścigania Izraelitów, po tym jak Bóg przy pomocy flagi wytłukł mu całą zwierzynę (zatem nie mógł mieć koni) - swoją drogą takich błędów w Biblii jest więcej.

Adam i Ewa... twoim zdaniem gadający wąż może być faktem historycznym?

Poza tym: czemu uznawać za możliwe fakty historyczne te zapisane w Biblii, a tych z wierzeń Greków, Egipcjan, Inków, Azteków i Aborygenów już nie?

Gdybyś nie wiedział, to Biblia składą z Ksiąg Prawa, Proroków, Historycznych. Te ostatnie odnajdują potwierdzenie w odkryciach archeologicznych, dokumentach historycznych.
Arki nie da się udokumentowac historycznie, ale fakt potopu w dorzeczu Eufratu i Tygrysu potwierdzają archeolodzy....nie chodzi czy Noe uratował anakondę, ale przekaz o zaufaniu Bogu, przez co uratował rodzinę.

So sty 03, 2009 21:01
Niech admin zamknie to forum bo z ateizmu temat przeszedł do aboorcjji.

So sty 03, 2009 21:01
twoja metoda jest niezawodna...Świetny sposób... :brawo: Zaczynam się juz wprawiać.
"dziś teoretycznie to jest możliwe,praktycznie już nie..."
Za jakiś czas jednak nauka z pewnością da rade to ogarnąć także praktycznie...Nie wierzysz?No co ty?!Ale nauka przeciez przedstaawi ci dowody w przyszłości...Bez wątpienia...

"Poza tym: czemu uznawać za możliwe fakty historyczne te zapisane w Biblii, a tych z wierzeń Greków, Egipcjan, Inków, Azteków i Aborygenów już nie?"

Bo po pierwsza sami oni sie ponawracali na chrześcijaństwo,to juz ich pytaj :lol:
a co do Aborygenów,to ciężko uznać ich wierzenia,kiedy w burzy nadal widzą działanie bóstwa deszczu.Załatwiła ich ta sama nauka,która udowodni ci wkrótce historyczność Arki Noego :lol:

So sty 03, 2009 21:04

ekimmu napisał(a):
Przedstaw mi jakąś teorię w rozumieniu naukowym z historii. Dla podpowiedzi teoria - to nie jest to że "istnieje teoria że w roku 1234 była bitwa pod Pcimiem pomiędzy X i Y. To jest teoria w użyciu potocznym, tnz teoretycznie moze cos takiego sie stało ale do końca to my tak naprawde niewiemy. To nie jest teoria w rozumieniu naukowym, dlatego tez historia to nie nauka.

Zależy skąd czerpiesz informacje o tej bitwie dlaczego pod Pcimiem dlaczego taka data jeśli krytyka źródeł i materiał archeologiczny potwierdzają, że coś takiego miało miejsce to można spokojnie przyjąć, że tak właśnie było. Są fakty i są spekulacje bardziej lub mniej na tych faktach oparte wątpię by w fizycy byli pewni wszystkiego co mówią.

Teoria w rozumieniu potocznym to co innego niż teoria naukowa. Historia nie ma żadnych teorii naukowych.
Nigdzie nie napisałem że fizycy są pewni a historyce nie są pewni.
Chodzi mi o jedna rzecz, historia to nie nauka. To że jest wykładana na uniwersytetach nie oznacza że to nauka. Tak samo politologia to nie nauka, a może ktoś zaraz powie że dziennikarstwo to nauka, no przecież wykładają dziennikarstwo na nie jednym uniwersytecie. Nie można szastać słowem nauka. Historyk to żaden naukowiec, siedzi i szpera w archiwach albo dłubie w glinie. Potem taki historyk idzie do naukowca spytać się ile ta kość ma lat. Naukowiec mówi mu, 2000 proszę pana, i potem historyk idzie i sobie pisze że leży tu Stefan i zmarł ok. 2000 lat temu.

So sty 03, 2009 21:05

Na przykład, czemu historia o Arce Noego zwyczajnie NIE MOŻE być faktem historycznym?
Bo całkowicie niemożliwe jest, żeby na jeden drewniany statek (którego zbudowanie w czasach Noego samo w sobie jest bardzo mało prawdopodobne), załadowano wszystkie zwierzęta świata. Chyba sama widzisz, że to zwykły mit i coś takiego zwyczajnie nigdy nie mogło mieć miejsca (poza samą niemożliwością pomieszczenia na arce kilkudziesięciu tysięcy gatunków i zapewnienia im pożywienia, ciekawe jak Noe uratował przed potopem np. koale z Australii, łosie z Kanady i anakondy z Ameryki Południowej).

A może załadował wszystkie zwierzęta świata, ale tego świata którego on znał? Może mieszkał w rejonie pustynnym i wpakował na łajbe: węża, krowe, kota, rodzine i ruszył w rejs?

So sty 03, 2009 21:05

1) A Seweryn dalej swoje i oczywiście odpowiedzieć na pytanie dalej nie raczy. Wiesz, na forum onetu spisałem kiedyś 40 najbardziej tandetnych chwytów, stosowanych przez tamtejszych teistów. "Nigdy nie odpowiadaj na żadne pytanie" to był jeden z punktów.
Jeśli nie JESTEŚ kręgowcem = nie masz szkieletu.
"Zaliczasz się do...", bla, bla, bla, a Murzyn się "zalicza do rasy czarnej". Nie jest czarny, tylko po prostu się rasy czarnej "zalicza".

Logika wg. twojej filozofii mówi jasno: nie jesteś człowiekiem, tylko się zaliczasz do gatunku człowiek rozumny. Ale nie jesteś, tylko się zaliczasz.

2)Dawkins mówił nie dawno o ludziach "jesteśmy afrykańskimi małpami, które wytworzyły cośtam bla bla bla".
Pod względem naukowym jego autorytetu niestety podważyć nie możesz, bo to utytułowany naukowiec, biolog ewolucjonista i na tym akurat ponad wszelką wątpliwość się zna.

Aha, no i zapamiętać:
Seweryn nie jest człowiekiem,
Seweryn "zalicza się" do gatunku człowiek.

1)Tak jak Ci odpowiedziałem, nie jestem kręgowcem, bo nie ma takiego gatunku . Należę natomiast do kręgowców ,a jestem człowiekiem.
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3889799

2)Giertych mówił, że smoki żyły razem z ludźmi jednak na szczęście niedorzeczna opinia profesora Giertycha jaki i profesora Dawkinsa nie jest stanowiskiem nauki , a jedynie stanowiskiem naukowca, którzy to mogą wyrażać dowolnie niedorzeczne opinie.

Mnie jako Katolika interesuje stanowisko nauki i chciałbym abyć przedstawił jej stanowisko. No chyba, że nic nie znalazłeś na potwierdzenie swoich słów. Więc ponawiam mój post :
Seweryn napisał(a):
Gdybś trochę pomyślał to zauważyłbyś, że systematyka używa określeń należy , zalicza się , do rodziny, do podrodzaju, do nadrodziny, z rodzaju itd, ale nie używa okresleń jest , chyba że w potocznym znaczeniu tego słowa. Problem Twój polega na tym, że nie odróżniasz znaczenia słowa należy od znaczenia słowa jest, dlatego wydaje Ci się, że jesteś małpą.

Aby ci to udowodnić poczytaj i zwróć uwagę jakimi słowami operuje nauka .

http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3889799
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C5%82owiek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C5%82owiek_rozumny
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3989685
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pszczo%C5%82a

Więc przedstaw teraz analogiczne naukowe definicje ,w których używa się słownictwa: człowiek jest małpą .

So sty 03, 2009 21:08
Człowiek jest człowiekiem bezpośrednim dzieckiem,stworzeniem Boga.Koniec tj prawdy nie zdołacie zmienić.

So sty 03, 2009 21:10

drogi ekummenu-to czym wgo ciebie sa takie predmioty jak np ta historia ,politologia i 1000 innych przedmiotów,skoro uważasz ze to nie nauka? a czym wg ciebie jest religia?-jak nie nauką??

So sty 03, 2009 21:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 54  Następna strona