Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 6:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 54  Następna strona
 Ateizm,czyli urojona wizja człowieka 
Autor Wiadomość

So sty 03, 2009 23:57

N sty 04, 2009 0:08

Panie kolego No, prosze zostawić emocje na boku gdy Pna tu wchodzi i nie używać wobec nikogo okreslenia tępy, ok?

N sty 04, 2009 0:10

Pszczoły miodna jest gatunkiem należącym do rodzaju pszczoła . Nie ma gatunku o nazwie pszczoła .

Pszczoła miodna należy także do nadrodziny "pszczoły", podobnie jak trzmiel, który w związku z tym jest pszczołą.
Warto dodać: mówiąc, że człowiek tylko należy do małp, ale nie jest małpą, równie dobrze mogłbyś powiedzieć że:
trzmiel, pszczoła, modliszka i żuk gnojowy należą do owadów, ale nie są owadami

Cytuj:
Dawkins nie jest powszechnie uznawanym autorytetem, gdyż nie uznaje jego tez kilka miliardów wierzących i nie tylko .

Sewerynie... głupoty wypisujesz...
To nie ma nic wspólnego z wierzący/niewierzący. Dawkins jest biologiem, zajmuje się ewolucją i filozofią nauki, a to że przypadkiem jest też ateistą, to w żaden sposób nie może dyskredytować jego naukowej wiedzy.

Cytuj:
Z tego powodu rewelacje Dawkinsa są jeszcze mniej warygodne, niż rewelacje Giertycha. Dlatego nie chodzi tutaj o opinie mniej lub bardziej szalonych i wyśmiewanych naukowców ,tylko o opinię nauki.

Dawkins nie jest wyśmiewany. Co najwyżej jego poglądy na religię są kontrowersyjne wśród wierzących. Ale przede wszystkim jest naukowcem i jako naukowiec ma akurat bardzo dobrą reputację.

Cytuj:
Więc trzeci raz ponawiam post abyś wykazał, że mówisz prawdę, bo póki co Twoje rewelacje nie są więcej warte niż Giertycha.

Wiesz co, szukać źródeł, to nawet mi się nie chce. Zaprzeczasz takim banałom, że to jest po prostu żałosne. Ty po prostu chyba nie lubisz małp, że tak się wbraniasz przed przyznaniem, że człowiek jest małpą wąskonosą. To kompletna ignorancja.

trzmiel zalicza się do gromady owadów = trzmiel jest owadem
trzmiel zalicza się do nadrodziny pszczół = trzmiel jest pszczołą
szerszeń zalicza się do gromady owadów = szerszeń jest owadem
szerszeń zalicza się do nadrodziny os = szerszeń jest osą
pszczoła miodna zalicza się do nadrodziny pszczół = pszczołą miodna jest pszczołą
człowiek zalicza się do gromady ssaków = człowiek jest ssakiem
człowiek zalicza się do nadrodziny małp wąskonosych = człowiek jest małpą wąskonosą

człowiek jest małpą wąskonosą tak samo jak szympans;
człowiek jest człowiekowatym tak samo jak szympans;
ale człowiek jest człowiekiem (rodzaj człowiek), którym szympans nie jest;

tak samo jak:
trzmiel jest pszczołą tak samo jak pszczoła miodna;
ale trzmiel jest trzmielem (rodzaj trzmiel), którym pszczoła miodna nie jest;

Ty chyba masz naprawdę problemy z prostym myśleniem. Człowieku to są banały jak 2+2=4. Albo jesteś małpą wąskonosą, albo nie jestes człowiekiem... koniec, kropka.

No i nadal o ile mi wiadomo, nie masz kręgosłupa (w końcu nie jesteś kręgowcem :)

Ókaż napisał(a):
Prędzej małpa zrozumie, że nie jest człowiekiem , niż ateista zrozumie, że nie jest małpą . Z pszczołami też mają problem.

Kolejny który walczy z systematyką. Zajrzyj ty sobie na Wikipedię, zobacz na systematykę człowieka i spróbuj zrozumieć banlane sprawy.

Prędzej małpa zrozumie, że nie jest człowiekiem, niż katolik zrozumie, że jest małpą wąskonosą.
Ten gatunek małp wąskonosych (tj. homo sapiens) cechuje się inteligencją, która pozwala mu na zrozumienie banalnej rzeczy jaką jest podstawowa systematyka i umiejscowienie w niej człowieka. Pozwala mu też na wiele, wiele, wiele więcej, ale niektórzy mają problemy nawet z tym...

Jak wy chcecie uchodzić przedstawicieli dominującego, wyższego gatunku, stojącego waszym zdaniem ponad innymi - jak przy tak banalnej sprawie macie problemy z akceptacją, czym sami jesteście?

Hej - a czy to nie Bóg stworzył małpy? To czego tak się ich boicie?

N sty 04, 2009 0:25

Prędzej małpa zrozumie, że nie jest człowiekiem, niż katolik zrozumie, że jest małpą wąskonosą.

Jak mam to rozumieć Panie Witoldzie? Czy utożsamia Pan poglądy niektórzych z poglądami wszystkich?

N sty 04, 2009 0:42

Witold napisał(a):

Jak mam to rozumieć Panie Witoldzie? Czy utożsamia Pan poglądy niektórzych z poglądami wszystkich?

Poglądy jakich niektórych? To biologia i prosta systematyka, podawana tu kilka razy. Czyste fakty - albo akceptujesz naukę, albo nie. A nauka, właśnie w tej systematyce, mówi nam, że wszyscy jesteśmy eukariotami, kręgowcami, ssakami i małpami wąskonosymi.

Mówienie "nie jestem małpą wąskonosą, tylko człowiekiem", to tak jak by mówić "nie jestem politykiem, tylko jestem posłem na sejm".
Po prostu jedno implikuje drugie. Nie każda małpa wąskonosa jest człowiekiem, ale każdy człowiek jest małpą wąskonosą.

No chyba że powiecie, że biologia kłamie. W sumie nawet by mnie to nie zdziwiło. Skąd ta cała małopofobia? Małpy to takie sympatyczne i inteligentne zwierzęta, a katolicy by najchętniej się odcięli od wszelkiego pokrewieństwa z nimi... ja nie łapię... ;-)

N sty 04, 2009 0:51

Ókaż napisał(a):
Prędzej małpa zrozumie, że nie jest człowiekiem , niż ateista zrozumie, że nie jest małpą . Z pszczołami też mają problem.

Kolejny który walczy z systematyką. Zajrzyj ty sobie na Wikipedię, zobacz na systematykę człowieka i spróbuj zrozumieć banlane sprawy.

Hej - a czy to nie Bóg stworzył małpy? To czego tak się ich boicie?

NIC TAKIEGO NIE PISAŁEM. O CO CI CHODZI? TO SEWERYN JA TYLKO CYTOWAŁEM!
TAK JESTEM MAŁPĄ WĄSKONOSĄ! WRESZCIE TO WYZNAŁEM. TERAZ MI LEPIEJ. DZIEKUJE. TYLKO PROSZĘ NIE MOW O TYM NIKOMU, ZWŁASZCZA MOJEJ MATCE, ONA TEGO NIE PRZEŻYJE!

N sty 04, 2009 0:54

NIC TAKIEGO NIE PISAŁEM. O CO CI CHODZI? TO SEWERYN JA TYLKO CYTOWAŁEM!
TAK JESTEM MAŁPĄ WĄSKONOSĄ! WRESZCIE TO WYZNAŁEM. TERAZ MI LEPIEJ. DZIEKUJE. TYLKO PROSZĘ NIE MOW O TYM NIKOMU, ZWŁASZCZA MOJEJ MATCE, ONA TEGO NIE PRZEŻYJE!

OK, OK, OK, zwracam honor, nieporozumienie wynikłe z zagubienia w tagach.

N sty 04, 2009 0:56
Aton,jeśli "wierzacy" wchodzą na twój blog,są agresywni i wulgarni,to to są tylko prowokatorzy,których brać serio nie można.A obrazają tylko wierzących.

To zalezy od klasy ludzi - "Jesli kultury nie ma w sercy, nigdzie jej nie ma" (G. Duhamal) - piszą na tym forum zdeklarowani ateiści z klasą, oni nikogo nie atakują, nie obrażają.

N sty 04, 2009 8:54
mariamne z magdali napisał(a):
Aton,jeśli "wierzacy" wchodzą na twój blog,są agresywni i wulgarni,to to są tylko prowokatorzy,których brać serio nie można.A obrazają tylko wierzących.

To zalezy od klasy ludzi - "Jesli kultury nie ma w sercy, nigdzie jej nie ma" (G. Duhamal) - piszą na tym forum zdeklarowani ateiści z klasą, oni nikogo nie atakują, nie obrażają.

Może małe sprostowanie:"Jeśli Boga nie ma w sercu w( przypadku ateistów),nigdzie go dla nich nie ma"Widzisz jakie mają ateiści urojone,mętne i sprzeczne ze swoją pierwotną ideologią poglądy.

N sty 04, 2009 11:36

Może małe sprostowanie:"Jeśli Boga nie ma w sercu w( przypadku ateistów),nigdzie go dla nich nie ma"Widzisz jakie mają ateiści urojone,mętne i sprzeczne ze swoją pierwotną ideologią poglądy.

A to ciekawe... najbardziej rozbawiło mnie to "sprzeczne z pierwotną ideologią". Ciekawe z czym sprzeczne?
To ateizm w ogóle kiedykolwiek był jakąś ideologią? Ateizm szanowny panie to w ogóle nie jest ideologia, tylko ścisły pogląd na bardzo konkretną sprawę, wyrażający się w słowach "bajki opowiadacie o tym swoim Bogu" i to wszystko.

N sty 04, 2009 12:16
No tak Witold ale swoją pierwotną ideę posiada i wywodzi się już ze starożytnego Izraelu jakbyś chciał wiedzieć.Ateizm to brak istoty życia jako ateista czyli także pan życia mogę się zabić bo moje życie nic nie znaczy nie ma sensu i ja i tylko ja nim rozporządzam.

N sty 04, 2009 12:29

Dlaczego nie ma sensu i nic nie znaczy? Może TY jako ateista tak myślisz...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N sty 04, 2009 12:31
Wypowiedzi tego typu świadczą jedynie o braku możliwości mentalnego wyjścia poza horyzont własnych poglądów.

N sty 04, 2009 12:33

No tak Witold ale swoją pierwotną ideę posiada i wywodzi się już ze starożytnego Izraelu jakbyś chciał wiedzieć.

Mógłbyś napisać coś więcej o tej pierwotnej idei? Rozumiem, że ma być nią idea Boga? To może napisz dlaczego uważasz ją za pierwotną?

Cytuj:
Ateizm to brak istoty życia jako ateista czyli także pan życia mogę się zabić bo moje życie nic nie znaczy nie ma sensu i ja i tylko ja nim rozporządzam.

Teizm to równie dobrze może być brak istoty życia, sami teiści zresztą twierdzą, że to życie wobec wieczności nie ma znaczenia.

Dziwi mnie sposób w jaki ludzie oceniają ateizm przez pryzmat swoich wierzeń. Jest on naprawdę niepoważny.

N sty 04, 2009 12:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 54  Następna strona