Ateizm,czyli urojona wizja człowieka
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
Moje uczucia jako chrześcijanina wiodą mnie do mojego Pana i Zbawcy, w którym dostrzegam wielkiego wojownika (...). Jakże wspaniała była Jego walka o świat wolny od żydowskiej trucizny. Dziś, po dwóch tysiącach lat, w najgłębszych porywach mego serca, wiem iż właśnie po to On przelał swoją krew na krzyżu. Jako chrześcijanin mam obowiązek walczyć o prawdę i sprawiedliwość.
- Adolf Hitler
Hitler był swego rodzaju postchrześcijańskim sekciarzem. Wierzył w Boga - to nie podlega wątpliwości. Trudno coś powiedzieć o jego stosunku do Jezusa, bo kreował go na antyżydowskiego wojownika.
Hitler do końca życia wierzył, że to od Boga pochodzi jego "misja względem narodu". Szczególnie dużo mówił o "opatrzności" - choćby po zamach w Wilczym Szańcu w 1944, z wielkim zapałem rozpowiadał (nawet Mussoliniemu w prywatnej rozmowie się tym chwalił) jak to go "boska opatrzność" uratowała (a trzeba powiedzieć, że Hitler miał niezłego farta, że przeżył ten zamach - toteż nic dziwnego że uroił sobie coś, że to sam Bóg go uratował).
Ludzie miejcie odwagę to przyznać. Ateizm Hitlera to mit, Adolf Hitler był jak najbardziej wierzący. Czy my zaprzeczmy, że Stalin był ateistą?
Robicie coś, co ja kiedyś w onetowej pyskówce ochrzciłem "argumentem ze zbrodniczych autorytetów", jakkolwiek by to nie brzmiało (to stąd, że pewien uczestnik "dyskusji" usilnie obstawał przy twierdzeni, że Stalin, Lenin i Mao to "ateistyczne bóstwa" - swoją drogą całkowity strzał w stopę, ale to już inna sprawa). Konkretnie polega to na spychaniu wszystkich zbrodniarzy na stronę przeciwną - głównie tyczy się to właśnie Hitlera, któremu to teiści nieustannie próbują przypisać ateizm.
Nawet gdyby był ateista, chociaż nie był: był też wegetarianinem, abstynentem i lubił psy. Czy w związku z tym można go użyć jako argumentu przeciwko wegetarianom, abstynentom i miłośniom psów?
Wiara Hitlera, ani ateizm Stalina, nie miały absolutnie nic wspólnego z ich "osiągnięciami". Były tylko niewielką częścią, wyznawanych przez nich chorych ideologii i ich ogólnego szaleństwa. Ani Hitler nie tworzył obozów koncentracyjnych dlatego że był teistą; ani Stalin nie tworzył łagrów dlatego że był ateistą. Ta argumentacja "zbrodniczych autorytetów" jest kompletnie bez sensu.
Druga sprawa. Widzę, że rozwinęła się tu dyskusja na temat "jeśli est Bóg to czemu jest tyle zła". Cóż, samo to pytanie nigdy do mnie nie przemawiało, niemniej dość popularna odpowiedź, jaką słyszałem, jest jeszcze bardziej bezsensowna: "To człowiek czlowiekowi".
Ano, człowiek człowiekowi. HEEEEJ!!! HAAALOO!! JEST TAM KTO?
TO PRZECIEŻ BÓG STWORZYŁ CZŁOWIEKA!!!
Jeśli zatem stworzył człowieka, a człowiek czyni zło - to Bóg ponosi za to całkowitą odpowiedzialność. No bo co to jest? Tróca Święta Spółka Z.O.O. - ograniczona odpowiedzialność? Zrzekł się? To tak jakby zbudować komputer i mieć do niego pretensje, że nie działa tak jak chcieliśmy.
|
N sty 04, 2009 21:38 |
|
|
|
 |
Ókaż
|
On nas takimi nie stworzył. Powtarzam sie ale co tam: ludzie zostali stworzeni na podobieństwo Boga (czytałem nawet u Benedykta XVI ze na podobieństwo Chrystusa). Chciał abyśmy byli szczęśliwi i jeśli mielibyśmy go kochać to szczerym sercem. Wolna wola dała nam wybór i okazło sie że otworzyła serca każdego (powtarzam każdego) człowieka na pokuse życia jakbyśmy to my ustalali zasady. Mimo to Bóg wyrył nam prawo moralne w naszym jestestwie a jednak prawdą stał sie fakt że całkowite odrzucenie władzy Boga nad swiatem i kierowanie się własnymi przesłankami doprowadziło ludzkość do zbrodni o których mówimy.
|
N sty 04, 2009 21:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Powtarzam sie ale co tam: ludzie zostali stworzeni na podobieństwo Boga
No właśnie, więc pomyśl - jeśli ludzie są zdolni do takiego zła, to jak okrutny musi być Bóg 
|
N sty 04, 2009 21:44 |
|
|
|
 |
Ókaż
|
Witold. Hitler chrześcijaninem nie był napewno. Jego zdanie o Jezusie było takie że go nie przytocze bo to dla mnie bluźnierstwo najwyższej wody!.
Ja już tutaj mówiłem że ateiści nie musza moim zdaniem przepraszać za zbrodnie ateistów tak samo jak ja nie muszę przpraszqać nikogo za zbrodnie chrześcijan. Kazdy odpowiada sam przed Bogiem (jedni) i przed swoim sumieniem (drudzy).
|
N sty 04, 2009 21:48 |
|
 |
Witold
|
A kiedy mówił Hitler "jestem chrześcijaninem" to pewnie miał na myśli "jestem ateistą".
Jego zdanie o Jezusie było takie jak pisałem: kreował Jezusa na antyżydowskiego bojownika, który poświecił w tej "walce z żydostwem" życie na krzyżu.
Hitler owszem z chrześcijaństwem później miał nieciekawe stosunku (przytoczony przeze mnie cytat pochodzi z 1922 roku. W 1941 już Hitler palnął słynną wypowiedź, że chrześcijaństwo to najgorsze co się ludzkości przydarzyło - swoją drogą zerżnął ten tekst od Nietzschego). Z kolei w 1944 znów trąbił o boskiej opatrzności, która to go uratowała, aby nadal mógł kontynuowac swoją misję.
W Boga wierzył... że był przy tym wariatem i ludobójcą, to zupełnie inna sprawa.
|
N sty 04, 2009 22:01 |
|
|
|
 |
Ókaż
|
Eandil napisał(a): Cytuj: Powtarzam sie ale co tam: ludzie zostali stworzeni na podobieństwo Boga No właśnie, więc pomyśl - jeśli ludzie są zdolni do takiego zła, to jak okrutny musi być Bóg :(
Bóg jest dobry. Człowik ma wybór może być taki sam albo i nie. Rozumiesz?
Wyobraź sobie taki przykład (jest on wysoce niedoskonały, niemal beznadziejny, ale niech bedzie). Masz psa. Szkolisz go aby był dobry. A on i tak zagryza Ci dziecko. Takim psem jesteśmy my to co było u niego tym nie obliczalnym złem jest właśnie kwintesencją grzechu pierworodnego. Tylko błagam nie odnoście tego przykładu do tego jakobym twierdził że dla boga jesteśmy psami (TO TYLKO PRZYKŁAD).
|
N sty 04, 2009 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ókaż napisał(a): Eandil napisał(a): Cytuj: Powtarzam sie ale co tam: ludzie zostali stworzeni na podobieństwo Boga No właśnie, więc pomyśl - jeśli ludzie są zdolni do takiego zła, to jak okrutny musi być Bóg  Bóg jest dobry. Człowik ma wybór może być taki sam albo i nie. Rozumiesz? Wyobraź sobie taki przykład (jest on wysoce niedoskonały, niemal beznadziejny, ale niech bedzie). Masz psa. Szkolisz go aby był dobry. A on i tak zagryza Ci dziecko. Takim psem jesteśmy my to co było u niego tym nie obliczalnym złem jest właśnie kwintesencją grzechu pierworodnego. Tylko błagam nie odnoście tego przykładu do tego jakobym twierdził że dla boga jesteśmy psami (TO TYLKO PRZYKŁAD).
A to, ze człowiek jest tak uwarunkowany, że łatwiej jest mu czynić zło niż dobro to też oczywiście wina człowieka
Ja Ci podam lepszy przykład. Wyobraź sobie ojca który zostawia w domu dwójkę dzieci samotnie i daje im do zabawy zestaw noży, pistolet, uzi, dwa granaty i na odchodzne mówi "bawcie się grzecznie"
|
N sty 04, 2009 22:09 |
|
 |
Ókaż
|
Witold. A może w 1906 Hitler był głęboko wierzacym dzieckiem. Co to nas obchodzi? Liczy się jak to powiedział Miller jak mężczyzna kończy a nie zaczyna. A skończył jak skończył. Mógłbym tutaj przytoczyć wypowiedz Hitlera o Jezusie której nawet ty bys nie wypowiedział ale tego nie zrobie bo jest wulgarna.
Hitler był ochrzczony. Tak. A ty Witoldzie nie jesteś? a przecież w życiu nie uznałbym że wypowiadasz swoje poglądy w imieniu KK.
|
N sty 04, 2009 22:10 |
|
 |
Ókaż
|
Eandil napisał(a): Ókaż napisał(a): Eandil napisał(a): Cytuj: Powtarzam sie ale co tam: ludzie zostali stworzeni na podobieństwo Boga No właśnie, więc pomyśl - jeśli ludzie są zdolni do takiego zła, to jak okrutny musi być Bóg :( Bóg jest dobry. Człowik ma wybór może być taki sam albo i nie. Rozumiesz? Wyobraź sobie taki przykład (jest on wysoce niedoskonały, niemal beznadziejny, ale niech bedzie). Masz psa. Szkolisz go aby był dobry. A on i tak zagryza Ci dziecko. Takim psem jesteśmy my to co było u niego tym nie obliczalnym złem jest właśnie kwintesencją grzechu pierworodnego. Tylko błagam nie odnoście tego przykładu do tego jakobym twierdził że dla boga jesteśmy psami (TO TYLKO PRZYKŁAD). A to, ze człowiek jest tak uwarunkowany, że łatwiej jest mu czynić zło niż dobro to też oczywiście wina człowieka :) Ja Ci podam lepszy przykład. Wyobraź sobie ojca który zostawia w domu dwójkę dzieci samotnie i daje im do zabawy zestaw noży, pistolet, uzi, dwa granaty i na odchodzne mówi "bawcie się grzecznie"
W moim przekonaniu łatwiej jest czynić dobro. Eandilu wypowiadasz sie tak jakbyś codziennie palił wsie, mordował na śniadanie i urywał głowy dzieciom na dobranoc. Jeżeli przy takim podejściu uważasz w tym wszystkim ludzi za dzieci z uzi w ręku to jest w tym jakaś sprzecznosć.
|
N sty 04, 2009 22:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Łatwiej jest ukraść niż zapracować, łatwiej jest używać siły niż argumentów etc.
|
N sty 04, 2009 22:16 |
|
 |
Ókaż
|
Gdzie ty żyjesz? W Harlemie?
|
N sty 04, 2009 22:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A Ókaż od razu musi do mnie prywatnie pić. Oczywiście jak o tym pisze to napewno sam palę, gwałcę i morduję 
|
N sty 04, 2009 22:35 |
|
 |
Ókaż
|
Eandil napisał(a): A Ókaż od razu musi do mnie prywatnie pić. Oczywiście jak o tym pisze to napewno sam palę, gwałcę i morduję :-D
Ja tego nie mówiłem! Jednak uwazam że twoja wizja świata jest zbyt pesymistyczna! Myślę wręcz odwrotnie, pewnie jesteś myślącym, zdolnym, energicznym młodym czlowiekiem.
|
N sty 04, 2009 22:39 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
 Z takim zdieciem-awatarem? 
|
N sty 04, 2009 22:54 |
|
 |