Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:19

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Co ma wspólnego Władca Pierścieni z Pismem Świętym? 
Autor Wiadomość

Bo dorosły boi się okultyzmu (w który nie wierzy) i boi się, że inni to dosstrzegą. Lepiej likwidować to co ma związek z rzekomym okultyzmem niż jego przyczynę w umyśle człowieka. Takie rozwiązanie proponuję KAZDEMU!!

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N sty 04, 2009 18:17

Bo wtedy świat będzie pięknym miejscem, w którym jedyną dopuszczalną książką bedzie biblia, a jedyną stacją TV Trwam...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N sty 04, 2009 18:18
Czytałeś "Pana Lodowego Ogrodu"? Gdyby była ciut popularniejsza, to księża dokonywaliby spalenia jej na stosie. Poczytaj sobie wypowiedzi na jej temat: że okultystyczna, brutalna, zła itd.

Cicho, Sareneth, bo jeszcze wykraczesz i ktoś zrobi z czytelników Grzędowicza sekciarzy - a ja chcę w spokoju doczekać się wydania trzeciego tomu powieści. :)

Jakby tak Kościół bliżej przyjrzał się literaturze fantastycznej, to chyba katolikom zostałby ewentualnie Tolkien i Lewis. I może parę innych dzieł jasnych ideologicznie. Nigdy nie rozumiałam postawy: "książka ukazuje sprzeczne, pogmatwane postawy moralne". A niby jak jest w życiu, gdzie dobro i zło prawie nigdy nie są jednoznaczne i są pomieszane gorzej, niż w jakiejkolwiek powieści J. K. Rowling? Lepiej odciąć ludzi od niedobrych książek czy może w ogóle od realnego świata, gdzie trzeba wiecznie zastanawiać się nad tym, gdzie dobro, a gdzie zło?

N sty 04, 2009 20:59

a jak już tak sobie polecamy lektury do poczytania to ja polecam: C.S. LEWIS - LISTY STAREGO DIABŁA DO MŁODEGO:)

N sty 04, 2009 23:49
Zobacz profil WWW

Nie podnieca tylko ownuje Cię z każdym swoim postem. ;]

Wierzba dobrze napisał o tym dobru i złu, może się ustosunkujesz?

Pn sty 05, 2009 7:39

A AHAWA jak nie wie co powiedzieć, to twierdzi, że ktoś się podnieca... Zal...

Pn sty 05, 2009 10:31

Temat brzmi: co ma wspólnego Władca Pierścieni z Pismem Świętym, wiele przykładów już podałem, kolejnym może być np.radość życia rodzinnego gdy hobbici wracają do wioski i zakładają rodziny, realizują się w życiu poprzez Ojcostwo; symbol Orła który często używany jest w Biblii itd. itp.

Mroczuś, jak już tak bardzo chcesz rozmawiać o HP to załóż temat.

Pn sty 05, 2009 13:18
Zobacz profil WWW

Temat brzmi: co ma wspólnego Władca Pierścieni z Pismem Świętym, wiele przykładów już podałem, kolejnym może być np.radość życia rodzinnego gdy hobbici wracają do wioski i zakładają rodziny, realizują się w życiu poprzez Ojcostwo; symbol Orła który często używany jest w Biblii itd. itp.

Ale odróżnij dwie rzeczy - to jest TWOJA interpretacja. Tolkien, jak sam mówił co było tu przytoczone, NIE MIAŁ tego na myśli.

Cytuj:
Mroczuś, jak już tak bardzo chcesz rozmawiać o HP to załóż temat.

Ale jak ja mam z Tobą o tym rozmawiać jak Ty nawet tych książek nie przeczytałeś?

I ustosunkuj się proszę do słów Wierzby bo naprawdę bardzo mocno podważył Twoją argumentacje o nierozdzieleniu dobra i zła w HP.

Pn sty 05, 2009 17:59

Ok. Idąc Twoją logiką i biorąc pod uwagę, że wbrew słowom autora inputujesz jego twórczości coś, czemu on zaprzeczył, ja założę sobie temat:

"Co ma wspólnego twórczość JP II z Hip-Hopem".

I w tym temacie też postaram się zrobić z własnych, subiektywnych skojarzeń fakt oczywisty.

Nie zaprotestujesz?

Crosis

Pn sty 05, 2009 18:04

Crosis: lepiej z heavy metalem, będzie ładniej kontrastować. ;p

Pn sty 05, 2009 18:08

Crosis

Pn sty 05, 2009 18:16
I ustosunkuj się proszę do słów Wierzby bo naprawdę bardzo mocno podważył Twoją argumentacje o nierozdzieleniu dobra i zła w HP.

Ja jestem dziewczyną... Nie rozumiem, "Wierzba" jest rodzaju żeńskiego, a już chyba czwarty raz ktoś mi zmienia osobowość na tym forum :D

Pn sty 05, 2009 20:13

Kurde no sory, nie wiem czemu mi się skojarzyło. ;P

Pn sty 05, 2009 21:07
Post Re: Co ma wspólnego Władca Pierścieni z Pismem Świętym?
Sebastian88 napisał(a):
Cześć wszystkim chciałbym założyć temat o wyszukiwaniu spójności Władcy Pierścienii Biblii proszę aby każdy kto widzi coś wspólnego napisał o tym.

Jakie jest wasze zdanie?

Przykłady takich podobieństw:

- Boromir okazał się zdrajcą (Judasz)
- Frodo to tp Chrystusa na drodze krzyżowej, Frodo podobnie jak nasz Pan bieże brzemię tego swiata na swe ramiona i wchodzi na górę by zniszczyć zło, niejako zbawić świat.
- Aragon to typ Chrystusa Zbawiciela, który przybywa z ratunkiem dla gondoru, tak jak zmartwychwstanie Chrystusa jest ratunkiem dla nas.

Itp, itd, proszę niech każdy wypisze wszystkie podobieństwa jakie zauwarza może z tego wyjdzie coś bardzo pięknego :-D

Pozwol, ze wroce do twojej pierwszej wypowiedzi.
Juz przy porownaniu Froda do Chrystusa na drodze krzyzowej mialabym pewne zastrzezenia, szczegolnie, ze w decydujacym momencie nie dorosl do powierzonej sobie roli i to ten maly diabelek Gollum w swoim pozadaniu Pierscienia doprowadzil do jego zniszczenia.
To juz - niestety dla wszystkich, ktorzy uwazaja HP za okultystyczne dzielo - Harry jest bardziej zblizony do Chrystusa, wlasnie dlatego, ze decyduje sie stawic na zadanie Voldemorta, wiedzac, ze czeka go pewna smierc, aby uratowac przyjaciol, ktorzy chca oddac zycie w walce za niego, jako ich jedyna nadzieje.
Dla ciebie jest to niewatpliwie nieudaczna parodia Biblii, bo o WP nikt (do tej pory) nie napisal, ze jest dzielem okultystycznym itp. Dla wielu innych jednak, to byc moze HP pokazuje, ze nie mozna unikac trudnych wyborow i pewne zadania sa przeznaczone do wykonania wlasnie przez nich.

O tym, ze wlasnie porownywanie WP do Biblii jest sprzeczne z zamyslem autora juz wystarczajaco bylo. Tez uwazam, ze Tolkien pisal o uniwersalnych wartosciach w konwencji jaka jemu sie podobala. Jest to dla mnie do przyjecia, bo te tresci obudowal w interesujaca historie.
C.S. Lewis w "Opowiesciach z Narnii" natomiast, wg mnie przesadzil, zbyt jasno definiujac Aslana jako Jezusa, ktory sie ofiaruje za innych. Mysle, ze takie historie, ktore w oczywisty sposob maja do czegos przekonac nie sa dobre, nie mowiac o tym, ze takie "przepisywanie" Biblii raczej ani Biblii (ktora jest Ksiega Ksiag i "przepisywania" na popularne historyjki nie potrzebuje), ani owym "przepisywankom" na dobre nie wychodza.
Ale to kwestia gustu. O ile WP i HP czytam z przyjemnoscia, to do Opowiesci z Narnii nigdy nie wrocilam, bo mnie wlasnie ta nachalnosc Aslana denerwowala. I do konca nie wiem, co Lewis wlasciwie chcial osiagnac, bo odczytac z jego ksiazek mozna rozne rzeczy...

A poza tym mysle, ze Pan Bog dal kazdemu tyle fantazjii, ze najlepiej pisac to, co chce sie napisac (oczwiscie korzystajac z motywow uniwersalnych, bo trudno wymyslac swiat od nowa), a nie probowac przerabiac tak szacowne dziela jak Biblia (szczegolnie) na dziela z podtekstem pedagogicznym.
Jak juz przeczytalam, Tolkien - na szczescie - takiego zamiaru nie mial. I cale szczescie.

Wt sty 06, 2009 15:47

Crosis, przecież JPII oglądał break dance, tańczyli u niego na audiencji chłopaki z kręgu FPS, nie pamiętasz tego?

Mroczuś, co do Wierzby to chyba nie potrzebuje adwokata tymbardziej chyba z innej branży:)? zło i dobro się wzajemnie wykluczają nie ma żadnego pomieszania i poplątania jest dobro i zło nic pośrodku. Hp nie czytałem fakt i nie mam zamiaru, wystarczyło mi oglądnąć adaptacje filmową i uważam że wystarczy mi to do rozmowy póki co. WP czytałem choć dawno temu.

Wt sty 06, 2009 18:43
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona