Paradoks omnipotencji rozwiązany
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Nic to wszystko nie ma wspólnego z Bogiem ani omnipotencją. Sprzeczność jest lingwistyczno-logiczna i tyle.
|
Pn sty 05, 2009 22:02 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
i tak też się mnie mniej wiecej podobnie wydaje drogi Bracie. Bóg jest Aktualny i kropka, a to ze wobrebie naszej gramatyki występują takie osobliwe kontrukcje, przypuszczające i inne takie jesszcze bardzej zbrereźne to już nine Jego problem ot co.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Wt sty 06, 2009 13:47 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
od tej strony pacząc zaczynam lubic tego Waszego Boga. w najskromniessszym cienu urąbka grzbietu jego Niejnoskądtamssskończenie Majestatycznj Aktualności znajdzie sie zawsze mijesce na tyleż uroczej nonssszalancji...
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Wt sty 06, 2009 15:10 |
|
|
|
 |
Rabarbar
|
Seweryn napisał:
Cytuj: Czy byt wszechmogący mógłby stworzyć kamień tak ciężki, że nawet on sam nie mógłby go podnieść?
Owe zdanie miałoby dowodzić, że chrześcijański Bóg nie może być wszechmocny. Takie pomysły mogą mieć ludzie, którzy rozważają jedynie filozoficznie, a nie szukają informacji o Bogu w Piśmie świętym. Możnaby im powiedzieć za Jezusem: "Jesteście w błędzie nie znając Pism, ani mocy Bożej" (Mt. 22,29).
Gdybyście czytali Pismo, dowiedzielibyście się z niego, że Bóg nie może wszystkigo. Ale nie znaczy to, że Bóg nie jest wszechmogący.
"...On wiary dochowuje, bo NIE MOŻE się zaprzeć samego siebie" (2Tym. 2,13).
Rzekomy dowód na wewnętrzną sprzeczność wszechmocy Boga polega na tym, by Bóg stanął do rywalizacji ze samym sobą. Tak, czy inaczej - musi przegrać. Werset z 2Tym. mówi jednak, że Bóg jest wewnętrznie spójny, nie działa przeciwko sobie, NIE MOŻE tego zrobić - bo byłoby to sprzeczne z Jego charakterem.
Z drugiej strony Biblia mówi, że to Bóg stworzył wszystko, a zatem nie tylko wszystkie kamienie, ale i największe gromady galaktyk, jakie można zaobserwować w kosmosie. I to On wprowadził je w ruch.
|
Cz sty 08, 2009 11:10 |
|
 |
Atheos
|
Można to też tak tłumaczyć:, jeżeli Bóg jest bytem wszechmogącym może stworzyć sytuacje dla nas nielogiczną. Tym samym staje się dla nas niedostępny, wykracza poza zasięg ludzkiego poznania. Przydałoby też się zastanowić nas samą definicją paradoksu, którego treść tylko pozornie jest prawdziwa. 
|
Pt sty 09, 2009 12:34 |
|
|
|
 |
aperitif
|
Szkoda, że apostołowie nie byli tak dociekliwi i wprost Jezusa o to nie zapytali 
_________________ Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Tylko głupiec samowolę nazywa wolnością...
Mój Kraków, moja Nowa Huta http://www.youtube.com/watch?v=p7imG1JuXcA
The best strona tatoo:
http://bmeink.com/bme-tatt.html
|
Pt sty 09, 2009 23:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aperitif napisał(a): Szkoda, że apostołowie nie byli tak dociekliwi i wprost Jezusa o to nie zapytali 
Nie każdy od razu dostrzega paradoksy. Niektóre są całkiem trudne do zauważenia. Np. paradoks kata - bez głębszego zastanowienia i postawienia sprawy pod włos nie wydaje się być wogóle paradoksem
|
Pt sty 09, 2009 23:03 |
|
 |
aperitif
|
nadal podtrzymuje moje stwierdzenie, że szkoda...
The best strona tatoo:
|
So sty 10, 2009 23:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli rzeczywiście istnieli to Jezus przytomnie bystrzakami się nie otoczył 
|
N sty 11, 2009 0:31 |
|
 |
Ókaż
|
Eandil napisał(a): Jeśli rzeczywiście istnieli to Jezus przytomnie bystrzakami się nie otoczył :P
A zobacz te chłopki - roztropki, które według Ciebie byli zwykłymi wieśniakami i robolami zdobyli cały świat. Rozprzestrzenili kościół po wszystkich znanych im krainach. Nie mieli dyplomów, wikipedii, statystyk i gotowych cytatów a samą siłą Ducha Świętego udało się im to o czym inni mogą tylko marzyć.
|
N sty 11, 2009 0:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A zobacz te chłopki - roztropki, które według Ciebie byli zwykłymi wieśniakami i robolami zdobyli cały świat. Nie nazwałem ich tak - nie wkładaj mi słów w usta których nie wypowiedziałem. I dla wyjaśnienia - nie zdobyli świata  Cytuj: Rozprzestrzenili kościół po wszystkich znanych im krainach. Nie mieli dyplomów, wikipedii, statystyk i gotowych cytatów a samą siłą Ducha Świętego udało się im to o czym inni mogą tylko marzyć.
nie ta religia to inaa. Być może do dziś czcilibyście Posejdona i innyych bogów przez rzymian zapożyczonych - a może innych.
|
N sty 11, 2009 0:41 |
|
 |
aperitif
|
Eandil napisał(a): Jeśli rzeczywiście istnieli to Jezus przytomnie bystrzakami się nie otoczył 
Powiem więcej... miał tam takich co tępili chrześcijan, takich co to zawsze chcieli być najlepsi, zdrajców. Jadał z celnikami i rozmawiał z nierządnicami.
Riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiispekt, że wybrał takich jak ja, a nie mądrych faryzeuszy.
The best strona tatoo:
|
N sty 11, 2009 0:44 |
|
 |
Ókaż
|
To dlaczego nie czcimy przecież nikt nie wymazał o nim pamięci?
|
N sty 11, 2009 0:45 |
|
 |
Ókaż
|
To o Posejdonie rzecz jasna!
|
N sty 11, 2009 0:46 |
|
 |
Ókaż
|
Nie zdobyli świata? To dlaczego nad kościołem słońce nie zachodzi?
|
N sty 11, 2009 0:49 |
|
|
|