Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
 Wiara a nauka i inne sprzeczności 
Autor Wiadomość
Stronę prowadzi ksiądz katolicki Michał Kaszowski, przedstawia w niej naukę "Katechizmu Kościoła Katolickiego", ale co to Marka obchodzi - Marek wie najlepiej czego naucza Kościół :D
Nie.
Ale tak się składa że nauka Kościoła jest dość dokładnie formalnie zdefiniowana. I to przez odpowiednie dokumenty, a nie przez to co mówi ten czy ów ksiądz (a nawet święty).
Więc po prostu podaj gdzie (rzekomo) Kościół tak naucza.

No i co ? To są artykuły o małpach wyuczonych języka migowego i podstaw arytmentyki.
Zresztą dość stare sensacje - już w latach 70-tych ub. wieku nauczono małpę graficznego języka symbolicznego.
Jeśli to że małpa używa wyuczonych znaków zamiast naturalnych (szczerzenia zębów, machania ogonem etc) jest Twoim "dowodem" na wolną wolę to kupa śmiechu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cytuj:
Oczywiście dla Marka nie będzie to żaden dowód, bo źródła go nie obchodzą :-D
Obchodzą - o ile mają związek z tematem :)

Cytuj:
Artykułów jest przecież wiele na każdą tezę i zapewne Marek od razu poda mi dziesięć linków do stron mówiącej o tym, że jednak moje źródła kłamią :-)
Dlaczego kłamią ? Po prostu to co podałeś za "Twoje źródła" nic nie mówią na temat naszej dyskusji - nie mówiąc już o "dowodach".

Cytuj:
Cytuj:
To jak z tą kompetencją nauk ? Doczytałeś ?

Tak przeczytałem kilka artykułów o tym, że nauki są niekompetentne, a ostateczny osąd należy do niejakiego Marka MRB ;)
[/quote]Nie zgadłeś. Szukaj dalej. Na naukę nigdy za późno. :mrgreen:

Pn sty 05, 2009 23:16
Ale tak się składa że nauka Kościoła jest dość dokładnie formalnie zdefiniowana. I to przez odpowiednie dokumenty, a nie przez to co mówi ten czy ów ksiądz (a nawet święty).
Więc po prostu podaj gdzie (rzekomo) Kościół tak naucza.

Proszę bardzo:

KATECHIZM KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO napisał(a):
1705 Człowiek, dzięki duszy oraz [color="red"]duchowym władzom rozumu i woli, jest 1730 obdarzony wolnością[/color], "szczególnym znakiem obrazu Bożego" 8 .

I może przy okazji dodam jeszcze jedno: gdyby to od duszy zależał nasz rozum, to nie rodziłyby się osoby upośledzone.

Cytuj:
No i co ? To są artykuły o małpach wyuczonych języka migowego i podstaw arytmentyki.
Zresztą dość stare sensacje - już w latach 70-tych ub. wieku nauczono małpę graficznego języka symbolicznego.
Jeśli to że małpa używa wyuczonych znaków zamiast naturalnych (szczerzenia zębów, machania ogonem etc) jest Twoim "dowodem" na wolną wolę to kupa śmiechu

Oczywiście umiejętność wykonywania zadań artmetycznych nie jest przejawem myślenia, tylko zdeterminowane przez instynkty

Wyrażanie własnych potrzeb za pomocą wyuczonego języka nie jest przejawem wolnej woli, tylko zdeterminowane przez instynkty

A wyrażanie własnych potrzeb przez człowieka za pomocą wyuczonego języka jest już jak najbardziej przejawem inteligencji

Czy do takich wniosków Marek chce mnie doprowadzić?

Poza tym co Marek stara się udowodnić:

1. Kosciół nie naucza, że wolna wola i rozum są przejawem duszy
2. Mimo wszystko to prawda

:D

Cytuj:
Nie zgadłeś. Szukaj dalej. Na naukę nigdy za późno.

Eandil nie daje się wciągnąć w durne gierki Marka :)

Pn sty 05, 2009 23:53
Proszę bardzo:
1705 Człowiek, dzięki duszy oraz [color="red"]duchowym władzom rozumu i woli, jest 1730 obdarzony wolnością[/color], "szczególnym znakiem obrazu Bożego" 8 .
Prawidłowo.
A twierdziłeś że od duszy zależy wolna wola i świadomość.
Tymczasem okazuje się że nie wolna wola, tylko wolność, a przy tym nie tylko od duszy (ale też od rozumu i...woli), a o świadomości w ogóle nie ma mowy. I co ?
Eandil napisał(a):
I może przy okazji dodam jeszcze jedno: gdyby to od duszy zależał nasz rozum, to nie rodziłyby się osoby upośledzone.
A gdzie tu pisze że od duszy zależy rozum ? Kolejna projekcja, jak ze świadomością i wolą ?

Cytuj:
Oczywiście umiejętność wykonywania zadań artmetycznych nie jest przejawem myślenia, tylko zdeterminowane przez instynkty
Nieistotne czy jest przejawem myślenia (to zależy od definicji "myślenia" - jeśli liczyc = myśleć, to byle komputer myśli). Nie rozmawiamy o myśleniu, tylko o wolnej woli.
Cytuj:
Wyrażanie własnych potrzeb za pomocą wyuczonego języka nie jest przejawem wolnej woli, tylko zdeterminowane przez instynkty

A wyrażanie własnych potrzeb przez człowieka za pomocą wyuczonego języka jest już jak najbardziej przejawem inteligencji
Widzę że Ci się facet wszystko miesza : inteligencja z wolną wolą, a wolna wola z wyrażaniem potrzeb.
Kompletne pomieszanie pojęć. I ja chciałem mówić Ci o separacji nauk !

Cytuj:
Doprawdy ?
Gdzie w stwierdzeniu:
Cytuj:
Człowiek, dzięki duszy oraz duchowym władzom rozumu i woli, jest obdarzony wolnością
wyczytałeś że rozum jest przejawem duszy ? Albo wola ?
Ja tu z Tobą próbuję dyskutować o teorii poznania, a Ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem...

Cytuj:
Cytuj:
Nie zgadłeś. Szukaj dalej. Na naukę nigdy za późno.
Eandil nie daje się wciągnąć w durne gierki Marka :)
Aha. Uczenie się to "durne gierki".
Wszystko jasne :)

Wt sty 06, 2009 0:24
Tymczasem okazuje się że nie wolna wola, tylko wolność, a przy tym nie tylko od duszy (ale też od rozumu i...woli), a o świadomości w ogóle nie ma mowy. I co ?

I to, że ten ksiądz najwyraźniej źle zinterpretował naukę Kościoła. Jednakże:

Cytuj:
duchowym władzom rozumu i woli

Skoro to "władze duchowe", to chyba jasne, że Katechizm nie uznaje jakoby zależne było to jedynie od mózgu.

Cytuj:
A gdzie tu pisze że od duszy zależy rozum ? Kolejna projekcja, jak ze świadomością i wolą ?

Jak wyżej napisałem.

Cytuj:
Nieistotne czy jest przejawem myślenia (to zależy od definicji "myślenia" - jeśli liczyc = myśleć, to byle komputer myśli). Nie rozmawiamy o myśleniu, tylko o wolnej woli.

myślenie jako umiejętność rozwiązywania problemów. Jeśli przykład jest dla Marka zbyt lichy to proszę:

Cytuj:
http://www.biolog.pl/article4227.html

Samego faktu używania narzędzi do wygrzebywania termitów chyba Marek nie zaneguje?

Oczywiście dla Marka zalążek myślenia heurystycznego u małp to również tylko instynkty.

Cytuj:
Widzę że Ci się facet wszystko miesza : inteligencja z wolną wolą, a wolna wola z wyrażaniem potrzeb.

Cóż Marku, frustracja skutkuje agresją :D

Marek nie dostrzega jakiejkolwiek korelacji między tym co napisałem :)

Cytuj:
Kompletne pomieszanie pojęć.

Więc jakich dowodów Marek oczekuje? Posługiwanie się małp narzędziami, językiem (wraz z prowadzeniem prostych dialogów) i opanowaniem prostej atmetyki, czy nawet takie proste zjawisko jak zabawa u zwierząt, nadal dla niego jest tylko determinizmem.

Cytuj:
I ja chciałem mówić Ci o separacji nauk !

O czym Marek chciał mi mówić :D? Może to Marek napisać jeszcze raz :-) ??

Cytuj:
Doprawdy ?
Gdzie w stwierdzeniu:
Cytuj:
Człowiek, dzięki duszy oraz duchowym władzom rozumu i woli, jest obdarzony wolnością

Powtórze, żeby Marek ponownie nie "źle zrozumiał":

"duchowym władzom rozumu i woli"

Cytuj:
Ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem...

Doprawdy?

Cytuj:
Aha. Uczenie się to "durne gierki".
Wszystko jasne

Tak dla Marka wszystko jasne, bo:

Cytuj:
Ja tu z Tobą próbuję dyskutować o teorii poznania

Marek próbuje, a jego poglądy sprowadzają się do:

3. Zwierzęta są zdeterminowane

Marek zatem chętnie porozmawiałby o teorii poznania, a nie wiadomo nawet czy jest zwolennikiem epifenomenalizmu, czy też nie. Z jednej strony chce udowodnić, że zwierzęta nie mają wolnej woli, podobnie jak człowiek, z drugiej próbuje zanegować naukę Kościoła o duszy. Może w końcu Marek zadeklaruje jakąś tezę? W dodatku Marek neguje wszystko czym chcę się posłużyć aby pokazać przesłanki świadczące o moim zdaniu, zaś sam nie przedstawił nic co świadczyłoby o jego poglądzie (chociaż nie wiadomo jeszcze jaki jest ten pogląd).

Wt sty 06, 2009 1:28
Cytuj:

I to, że ten ksiądz najwyraźniej źle zinterpretował naukę Kościoła.
Nie tylko Ksiądz. Nie bądź taki sjromny i o sobie nie zapominaj :)
Eandil napisał(a):
[Jednakże:
Cytuj:
duchowym władzom rozumu i woli
Skoro to "władze duchowe", to chyba jasne, że Katechizm nie uznaje jakoby zależne było to jedynie od mózgu.
Może tak, może nie - nic tu na ten temat nie ma.
Na początek naucz się czytać ze zrozumieniem - do wyciągania wniosków implicite z tekstu dojdziesz potem. Na przykład będziesz rozumiał że jeżeli coś jest wymienione w koniunkcji "A oraz B" tu : " dzięki duszy oraz duchowym władzom rozumu i woli" to nie oznacza że B wynika z A.
Niby proste, nie ? :)

Cytuj:
Cytuj:
Jak wyżej napisałem.
No właśnie... :)

Cytuj:
Cytuj:

myślenie jako umiejętność rozwiązywania problemów. Jeśli przykład jest dla Marka zbyt lichy to proszę:

Cytuj:
http://www.biolog.pl/article4227.html

Samego faktu używania narzędzi do wygrzebywania termitów chyba Marek nie zaneguje?
Cały czas mówisz nie na temat. Co to ma wspólnego z wolną wolą, hę ?

Cytuj:
Oczywiście dla Marka zalążek myślenia heurystycznego u małp to również tylko instynkty.
Ani razu nie postawiłem podobnej tezy - a Ty mi ją już po raz kolejny przypisujesz. Łatwiej dyskutować z wymyślonymi tezami adwersarza, niż z tymi które wypowiedział ?

Cytuj:
Cytuj:

Cóż Marku, frustracja skutkuje agresją :D
To się nie frustruj. Złość piękności szkodzi.

Cytuj:
Marek nie dostrzega jakiejkolwiek korelacji między tym co napisałem :)
Nioe pisałem nic o korelacji. Po prostu to są różne rzeczy i tyle. Czasem skorelowane, czasem nie.

Cytuj:
Cytuj:
Kompletne pomieszanie pojęć.

Więc jakich dowodów Marek oczekuje?

Jakichklolwiek NA TEMAT.
Cytuj:
Posługiwanie się małp narzędziami, językiem (wraz z prowadzeniem prostych dialogów) i opanowaniem prostej atmetyki, czy nawet takie proste zjawisko jak zabawa u zwierząt, nadal dla niego jest tylko determinizmem.
I znowu - tak jak z instynktami - po raz kolejny twierdzisz jakobym twierdził coś, czego nie twierdziłem. ANI RAZU. Sam za to prawisz o determiniźmie po raz kolejny.

Cytuj:
Cytuj:
I ja chciałem mówić Ci o separacji nauk !

O czym Marek chciał mi mówić :D? Może to Marek napisać jeszcze raz :-) ??
O separacji nauk czyli o tym że każda nauka ma swój zakres kompetencji.

Cytuj:
Cytuj:
Doprawdy ?
Gdzie w stwierdzeniu:
Cytuj:

Powtórze, żeby Marek ponownie nie "źle zrozumiał":
"duchowym władzom rozumu i woli"
Cytuj:
Jak wyżej.

Cytuj:
Cytuj:
Ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem...

Doprawdy?
Niestety.

Cytuj:
Marek próbuje, a jego poglądy sprowadzają się do:
A mówiłeś że umiesz czytać...

Cytuj:
3. Zwierzęta są zdeterminowane
Jak widać nieumiejętność czytania ze zrozumieniem tego co ktoś napisał kompensujesz tym że czytasz to, czego ten ktoś NIE napisał :)
Nie pisałem nic o determiniźmie.

Cytuj:
Marek zatem chętnie porozmawiałby o teorii poznania, a nie wiadomo nawet czy jest zwolennikiem epifenomenalizmu, czy też nie. Z jednej strony chce udowodnić, że zwierzęta nie mają wolnej woli, podobnie jak człowiek
To nie ja się chwaliłem że mam "naukowe dowody że zwierzęta mają wolną wolę", więc nie na mnie leży ciężar dowodu.
Postaraj się lepiej, bo na razie kieosko Ci idzie :)
Cytuj:
, z drugiej próbuje zanegować naukę Kościoła o duszy.

Nie. Usiłuję zanegowac Twoją naukę o rzekomej nauce Kościoła :)

Cytuj:
W dodatku Marek neguje wszystko czym chcę się posłużyć aby pokazać przesłanki świadczące o moim zdaniu
Nie moja wina, że nie potrafisz podac spójnych przesłanek...
Cytuj:
zaś sam nie przedstawił nic co świadczyłoby o jego poglądzie
Ja - w przeciwieństwie do Ciebie - nie prawiłem bajek o tym jak to mam "naukowy dowód". Nie potrafisz - nie pchaj się na afisz :mrgreen:

Wt sty 06, 2009 2:57
Nie tylko Ksiądz. Nie bądź taki sjromny i o sobie nie zapominaj

Nie tylko ten ksiądz, ale wielu innych, oraz teologowie (teraz niech Marek sobie na własną rękę doczyta, Eandil już nie będzie za Marka "odrabiał zadań domowych"). Uznaję zatem, że nie popełniłem błędu bazując na ich interpretacjach, gdyż Kościół ich nie potępia, ani nie poprawia. Dodatkowo znalazłem w katechiźmie:

367. Niekiedy odróżnia się duszę od ducha(...) rozróżnienie to nie wprowadza jakiegoś dualizmu w duszy.

zatem zdanie:

Cytuj:
1705 Człowiek, dzięki duszy oraz duchowym władzom rozumu i woli, jest 1730 obdarzony wolnością, "szczególnym znakiem obrazu Bożego" 8 .

"duszy oraz duchowym władzom rozumu i woli" - dokładnie stwierdza skąd ma pochodzić rozum i wola

"obdarzony wolnością" - "dzięki duszy oraz duchowym władzom rozumu i woli"

Cytuj:
Może tak, może nie - nic tu na ten temat nie ma.

Teraz już Marek mam nadzieję wie, że jednak jest - pochodzi od ducha, czyli jasno stwierdzone skąd, na podstawie cytatu można jasno stwierdzić, że Kościół głosi, że nie pochodzi z mózgu, ani z jaskinii Łokietka.
Cytuj:
Na początek naucz się czytać ze zrozumieniem - do wyciągania wniosków implicite z tekstu dojdziesz potem. Na przykład będziesz rozumiał że jeżeli coś jest wymienione w koniunkcji "A oraz B" tu : " dzięki duszy oraz duchowym władzom rozumu i woli" to nie oznacza że B wynika z A.

Ja żadnej implikacji nie przeprowadzałem, a Marek robi z gęby cholewę i wyciera ją logiką.

Cytuj:
Niby proste, nie ?

Proste byłoby od początku, gdyby Markowi chciało się pogrzebać w źródłach, a nie czekać, aż podam mu wszystko na tacy.

Cytuj:
No właśnie...

No :)

Cytuj:
Cały czas mówisz nie na temat. Co to ma wspólnego z wolną wolą, hę ?

przedstawiam argumenty mówiące o tym, że zwierzęta nie kierują się tylko i wyłącznie instynktem, zatem muszą posiadać wolną wolę.

Cytuj:

Cytuj:
Ani razu nie postawiłem podobnej tezy - a Ty mi ją już po raz kolejny przypisujesz. Łatwiej dyskutować z wymyślonymi tezami adwersarza, niż z tymi które wypowiedział ?

Więc jeśli Marek tak nie uważa, dlaczego nie chce przyznać, że zwierzęta posiadają wolną wolę?

Cytuj:
I znowu - tak jak z instynktami - po raz kolejny twierdzisz jakobym twierdził coś, czego nie twierdziłem. ANI RAZU. Sam za to prawisz o determiniźmie po raz kolejny.

Cytuj:
Jak widać nieumiejętność czytania ze zrozumieniem tego co ktoś napisał kompensujesz tym że czytasz to, czego ten ktoś NIE napisał
Nie pisałem nic o determiniźmie.

No więc jak w końcu, Marek sam się chyba nie może zdecydować :-) Albo mają wolną wolę, albo ich zachowanie jest zdeterminowane - chyba, że Marek coś pomiędzy wymyślił :D

Cytuj:
Nie. Usiłuję zanegowac Twoją naukę o rzekomej nauce Kościoła

Proszę bardzo Marka, niech Marek neguje.

Cytuj:
Ja - w przeciwieństwie do Ciebie - nie prawiłem bajek o tym jak to mam "naukowy dowód". Nie potrafisz - nie pchaj się na afisz

tak w skrócie:

Czy umiejętność:
- tworzenia i posługiwania się narzędziami
- prowadzenia prostych konwersacji (nie ograniczających się do "daj banana")
- rozwiązywania zadań matematycznych

nie jest dla Marka dowodem na wolną wolę?
Odpowiedź niech Marek uzasadni :)

A może w temacie wypowie się ktoś kto studiuje teologie?

Wt sty 06, 2009 3:59

Kościół naucza, że człowiek za sprawą duszy posiada takie atrybuty. Naucza również, że tylko człowiek ma duszę. Psychologia udowodniła, że niektóre zwierzęta z całą pewnością mają również wolną wolę i świadomość (Kościół naucza, że duszy nie mają).

Kościół naucza w ramach swoich przekonań filozoficznych.
Z całą pewnością to ja mogę powiedzieć tylko "nie wiem", bo dużo rzeczy nam się wyłącznie wydaje i mało co jest tak naprawdę udowodnione, a nawet jeśli, to można podważać system w jakim to coś zostało udowodnione.
Nauka nie może udowodnić wolnej woli nawet u człowieka, bo to nie jest sprawa nauki. Człowiekowi się wydaje, że takową ma, jednak równie dobrze to wrażenie może być wynikiem ścisłego zdeterminowania jego woli.
Tego się fizycznie nie da udowodnić, filozoficznie można udowadniać zarówno wolną wolę i jej brak.
Samoświadomość o której chyba mówisz, to nie świadomość. Samoświadomość posiada wiele zwierząt - to jest oczywiste, ale to nie świadczy, że posiadają świadomość.

Eandil napisał(a):
Cytuj:
Owszem w filozofii się gada o tym bez przerwy, ale w ramach psychologii to są nawet problemy ze zdefiniowaniem świadomości i wolnej woli, a co dopiero z wyjaśnieniem...
Słucham z zaciekawieniem filipiarza, jakie to systemy gadają nam bez przerwy o tym czym jest świadomość.

Króciutka i marna zajawka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filozofia_umys%C5%82u
Nauka nie jest w stanie stwierdzić czym jest świadomość.
Może tylko modelować jej zachowania.

Wt sty 06, 2009 16:42
Kościół naucza w ramach swoich przekonań filozoficznych.
Z całą pewnością to ja mogę powiedzieć tylko "nie wiem", bo dużo rzeczy nam się wyłącznie wydaje i mało co jest tak naprawdę udowodnione, a nawet jeśli, to można podważać system w jakim to coś zostało udowodnione.
Nauka nie może udowodnić wolnej woli nawet u człowieka, bo to nie jest sprawa nauki. Człowiekowi się wydaje, że takową ma, jednak równie dobrze to wrażenie może być wynikiem ścisłego zdeterminowania jego woli.
Tego się fizycznie nie da udowodnić, filozoficznie można udowadniać zarówno wolną wolę i jej brak.
Samoświadomość o której chyba mówisz, to nie świadomość. Samoświadomość posiada wiele zwierząt - to jest oczywiste, ale to nie świadczy, że posiadają świadomość.

Zgadzam się :)

Samoświadomość jest węższym pojęciem. Co do wolnej woli człowieka również uważam, że absolutnie stwierdzić się nie da. Pragnę jedynie pokazać, że to co nazywamy świadomością, czy wolną wolą u człowieka, występuje również wśród niektórych zwierząt.

Cytuj:
Króciutka i marna zajawka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filozofia_umys%C5%82u
Nauka nie jest w stanie stwierdzić czym jest świadomość.
Może tylko modelować jej zachowania.

tutaj również się zgodzę, z tym, że nie jest to "gadanie bez przerwy", a jedynie spór między monistami i dualistami o substancję świata - sporów o duszę człowieka nie jest już stosunkowo wiele

Wt sty 06, 2009 17:29
"duszy oraz duchowym władzom rozumu i woli" - dokładnie stwierdza skąd ma pochodzić rozum i wola
Nie - podobnie jak zdanie "samochód składa się z kół oraz nadwozia i podwozia" nie oznacza że "nadwozie pochodzi od kół".

Wszystko Ci już napisałem - nie będę się powtarzał.

Może tylko rzecz która doszła nowa - otóż opcje wolnej woli i determinizmu nie wyczerpują dziedziny rozwiązań (jest np. tropizm i parę innych mozliwości...)
Natomiast samo postawienie sprawy w ten sposób pokazuje że kompletnie nie wczytujesz chrześcijańskiego pojęcia wolnej woli - tak jak to rozumiesz to i osioł miałby wolną wolę skoro "woli" owies od siana.

Tak to jest że pojęcia chrześcijańskie przeważnie są krytykowane przez osoby które ich ani trochę nie rozumieją.
Ale wybacz - nie mam pary by uzupełniać braki w Twojej edukacji. Niemniej postaraj się NAJPIERW zrozumieć naukę którą zamierzasz skrytykować.

Wt sty 06, 2009 20:51
Ok Marek zignorował wszystko co pisałem w odpowiedzi do niego.

Cytuj:
Nie - podobnie jak zdanie "samochód składa się z kół oraz nadwozia i podwozia" nie oznacza że "nadwozie pochodzi od kół".

Przykład żenujący, oraz ignorancja wszystkiego co pisałem w tej kwestii na temat teologii i wyjaśnienia pojęcia ducha.

Cytuj:
Tak to jest że pojęcia chrześcijańskie przeważnie są krytykowane przez osoby które ich ani trochę nie rozumieją.
Ale wybacz - nie mam pary by uzupełniać braki w Twojej edukacji. Niemniej postaraj się NAJPIERW zrozumieć naukę którą zamierzasz skrytykować.

Tak Marek tupnął nogą - "Eandil nie rozumie i już - nie bawię się tak, teologia i źródła kłamią, nowe cytaty nic nie wnoszą"

Rozmowa z Markiem w rzeczy samej jest zakończona.

Wt sty 06, 2009 21:01
Starasz się sprawić wrażenie że teologia i źródła mówią jak Ty - a jedyne co udowodniłeś to to że nie rozumiesz co mówią.
Najpierw żyć chłopcze, potem filozofować.

Wt sty 06, 2009 21:47

Daj spokój. Przecież zwierzęta są "gupie i w ogóle". No i działają tylko na zasadzie prostych odruchów lub instynktu. Szkoda, że np. amerykańska armia o tym nie wie i nie ma za doradców niektórych forumowiczów. Topią idioci dolary w jakieś głupie projekty szkolenia delfinów... A tak, dzięki Markowi by zaoszczędzili - byłoby w sam raz na wakaty dla kapelanów wojskowych. :lol:

Wt sty 06, 2009 23:57

Najpierw żyć chłopcze, potem filozofować.

jedno i drugie jest tym samym

Śr sty 07, 2009 1:45
Greg(R) kolejny facet który dyskutuje z twierdzeniami nie wypowiadanymi przez adwersarza.
No cóż, widocznie to co mówię jest dla Ciebie za trudne, skoro musisz wymyślać dla mnie kwestie z którymi będziesz w stanie dyskutować... :badgrin:

Śr sty 07, 2009 2:20

Odnośnie wolnej woli. Pytanie pomocnicze. Marku: czy miesięczne niemowlę ma wolną wolę?

Jeśli tak - dlaczego?
Jeśli nie - dlaczego?

Śr sty 07, 2009 8:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona