|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
JakubKubicaTVP
|
 Po kolędzie...
Drodzy Forumowicze,
Pracuję obecnie nad tematem: "Polska Kolęda 2009" - nie mówię o pieśniach bożonarodzeniowych, rzecz jasna.
Jakie macie doświadczenia? Te dobre i te negatywne? Z różnymi księżmi. Pieniądze i koperty, wtrącanie się w życie osobiste?
A może pokrzepienie i serdeczna rozmowa? Nawrócenie?
Piszcie. Dzielcie się, jeśli tylko chcecie/macie ochotę
k.kubica@op.pl
Pozdrawiam,
Kuba Kubica
TVP
_________________ kontakt: 669 781 347
|
Pt sty 09, 2009 15:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety te negatywne.
nie zwiazane z pieniedzmi i kopertami, ale własnie z wtracaniem sie w sprawy rodzinne.
- gdzie pracujecie? (pytanie zadane przez księdza do mnie i do brata)
- a co to księdza obchodzi i jaki ma związek z moją duchowoscią ? (takiej odpowiedzi udzieliłem w swoich myslach  )
potem była modlitwa
(ale w czasie modlitwy myslalem o dyskusjach na wiara.pl i o tym, że sklaniam sie raczej ku temu że juz nie wierzę w to, że ciągle wyklepywanie modlitw coś daje i ktoś tego wysłuchuje.
Pomyslałem też o najnowszym filmie mahera który przyrównał trochę Jezusa do św Mikołaja,
- mikołaj jezdzi po całym swiecie i wrzuca prezenty do kominów wszystkich domów w tym samym czasie
- a Jezus musi wysłuchiwać milionów modlitw które są wypowiadane też w tym samym czasie)
no to napisałem jak na spowiedzi, jaka była kolęda u mnie
aaa w kwestiach finansowych to 100 zł poszło do koperty.
50 zł ministranci
razem 150 zł

|
Pt sty 09, 2009 17:06 |
|
 |
Awa
|
Przekornie zapytam: dla jakiego to programu?-,,bez kozery powiem pińćset" 
|
Pt sty 09, 2009 17:23 |
|
|
|
 |
kastor
|
20 cze 2008, wiesz mam taką kumpelę, z którą kiedyś byłem na imprezie. Podchodzi do niej inna dziewoja, żeby się zapoznać i w pewnym momencie pyta o pracę, o szkołę, a kumpela na to całkowicie bez ogródek z zażenowaniem na twarzy;
- O Jezu! Muszę mówić?!
Może Cię męczyć opowiadanie o takich 'teges szmeges', ale jak inaczej nawiązać pierwszy kontakt? Oczywiście mógłby wyskoczyć z pytaniem co sądzisz na temat egzystencjalizmu Kierkegaarda i jak to się ma do poglądów Heideggera, ale wtedy odpowiedziałbym mu cytując pana prezydenta; "a kysz łobuzie!"  .
Wiele osób chciałoby, żeby wizyta duszpasterza nie ograniczała się jedynie do wypytywania o pracę, ale nie przesadzajmy, twierdząc że taka rozmowa jest wtrącaniem się w czyjeś życie  .
ps. powiem Ci, że dużo dajesz podczas kolędy
pozdrawiam i respect for all 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
So sty 10, 2009 11:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pytanie jak najbardziej na miejscu
jeśli masz dobrze płatną pracę
możesz dać na Kościół więcej
|
So sty 10, 2009 11:50 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Wierzysz napisał(a): pytanie jak najbardziej na miejscu
jeśli masz dobrze płatną pracę możesz dać na Kościół więcej
Albo mniej na kościół i więcej na WOŚP.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
So sty 10, 2009 13:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nie jest to dobry pomysł
ta sekta napastuje ludzi spokojnie idących z i do Kościoła
aby pod pozorem pomocy chorym dzieciom
wyłudzać pieniądze
a dalej nabijać kasę różnym firmą
jak widomo WOŚP nie przekazała na Kościół ani złotówki
a przecież w podobnym czasie odbywa się
zbiórka CARITASU
|
Pt sty 23, 2009 1:21 |
|
 |
Sandbender
|
Wierzysz napisał(a): nie jest to dobry pomysł
ta sekta napastuje ludzi spokojnie idących z i do Kościoła aby pod pozorem pomocy chorym dzieciom wyłudzać pieniądze a dalej nabijać kasę różnym firmą
jak widomo WOŚP nie przekazała na Kościół ani złotówki a przecież w podobnym czasie odbywa się zbiórka CARITASU
No sorry, a z jakiej racji mieli cokolwiek przekazać na Kościół. Na Kościół ? czyli co ? na naprawę dachów czy na potrzeby wiernych. Teksty o sekcie... blablabla
|
Pt sty 23, 2009 8:49 |
|
 |
kastor
|
Jak Kościół coś organizuje to jest święte, a jak zabierze się za to Owsiak to zaraz natchnione przez szatana? Bądźmy poważni i nie ograniczajmy swojego myślenia do: Kościół cacy, a innych trzeba ponawracać.
pozdrawiam i respect for all
jak się wątek rozwinie to utworzę z tego nowy temat 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Pt sty 23, 2009 11:03 |
|
 |
profesura
|
Trzeba wierzyć w księży i Kościół instytucjonalny czy Boga? Wszyscy znają odpowiedż. Kolęda w moim domu też nie była wzorowa ze strony księdza, ale ucieszyłem się, ze ksiądz gości w domu.
|
Pt sty 23, 2009 20:02 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
To ja opowiem, co przyjaciółka mi mówila o tegorocznej kolędzie (na swojej, niestety, nie byłem - praca).
Przyszedł ksiądz, nie poczekał z modlitwą aż np. babcia dotarła do pokoju, kolędę zaśpiewał jakąś dziwną i nikomu nieznaną. Jak usiadł, nie dał słowa powiedzieć, tylko narzekał na swoje przeziębienie, że chory będzie, że w ogóle to ma dość tego kolędowania, że skądś tam psa ma i nie wie co z nim zrobić, że motor sprzedał, a w ogóle to ma za małe mieszkanie... Posiedział 5 minut, koleżankę wziął za jej siostrę (koleżanka - mężatka - skreślona w karcie, bo wyprowadziła się do męża po ślubie) i był bardzo podejrzliwy.
Dramat. Mnie takie coś by mocno wkurzyło - a co dopiero ludzi o mniej pochlebnym od mojego zdaniu o duchowieństwie i Kościele 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So sty 24, 2009 14:47 |
|
 |
profesura
|
Wizyta w moim domu wyglądała tak samo, ale wierzymy w Boga, a nie w księży - powtarzam i podkreślam. A niedajboże zeby ksądz zwrócił uwagę, że ktoś nie ma śubu kościelnego, to niektórzy są gotowi go zabić. Nie przesadzam.
|
So sty 24, 2009 15:48 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|