Wiara a nauka i inne sprzeczności
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
Cytuj: Pragnę jedynie pokazać, że to co nazywamy świadomością, czy wolną wolą u człowieka, występuje również wśród niektórych zwierząt.
U zwierząt występują pewne przejawy zachowań, któe przy odrobinie dobrej woli można interpretować jako szczątkowe formy świadomości i wolnej woli.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 07, 2009 11:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny a jakie jest Twoje zdanie - czy wolna wola i rozum zależą od duszy?
|
Śr sty 07, 2009 11:32 |
|
 |
Johnny99
|
A co Cię to obchodzi, przecież duszy nie ma, prawda ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 07, 2009 11:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście, że nie ma. Boga też, a mimo to jemu przypisujesz stworzenie świata. Także pytam - jak to z tą wolną wolą i rozumem jest?
|
Śr sty 07, 2009 11:47 |
|
 |
Johnny99
|
Nijak nie jest, bo przecież, jak sam powiedziałeś, tego nie ma.
|
Śr sty 07, 2009 11:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
greg(R) napisał(a): Odnośnie wolnej woli. Pytanie pomocnicze. Marku: czy miesięczne niemowlę ma wolną wolę? Każdy kto opiekował się takim dzieckiem wie że ma
Problem z duszą jest taki, że wiele osób wyobraża ją sobie jako coś na kształt duszy w starodawnym żelazku - taki "wkład do ciała". Tymczasem dusza to ten aspekt człowieka który jest nieśmiertelny i który jest zdolny do kontaktu z Bogiem. Jednak w zasadzie sama dusza osobno nie istnieje (w pewnym sensie czasowo po śmierci, ale to tez nie do końca tak), bo człowiek to jedność.
Nie można o niej myśleć kategoriami ludowych bajek w których diabeł zabierał dusze do kufra po przegraniu jej w karty przez kowala.
|
Śr sty 07, 2009 23:30 |
|
 |
greg(R)
|
@Marek MRB
Każdy kto opiekował się takim dzieckiem wie że ma
A jakie są te przejawy wolnej woli u miesięcznego dziecka, co?
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Cz sty 08, 2009 2:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zobaczysz.
Zdziwisz się
Ale nie w tym rzecz (bo możesz znaleźć przypadek lepszy od dziecka - np. osobę dotkniętą skrajnym imbecylizmem czy po prostu nieprzytomną.
Sęk w tym że wolna wola w teologii to coś innego niż w życiu potocznym. Stąd całe nieporozumienie.
|
Cz sty 08, 2009 22:13 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: np. osobę dotkniętą skrajnym imbecylizmem czy po prostu nieprzytomną No wypraszam sobie! Cytuj: Sęk w tym że wolna wola w teologii to coś innego niż w życiu potocznym. Stąd całe nieporozumienie.
A tego to juz calkiem nie rozumiem. Wytlumacz prosze.
|
Cz sty 08, 2009 22:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wolna wola wiąże się z możliwością wyboru przede wszystkim w sytuacji eschatologicznej.
|
Cz sty 08, 2009 22:46 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Mam rozumiec - ostatecznej (pieklo lub niebo)?
|
Cz sty 08, 2009 22:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przede wszystkim takiej.
Z tym że Niebo-Piekło to coś wtórnego - to jest wybór zła lub dobra (albo bycia z Bogiem lub przeciw).
|
Cz sty 08, 2009 23:26 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Tak tez przypuszczalem. OK.
|
Cz sty 08, 2009 23:39 |
|
 |
greg(R)
|
@Marek MRB
Motacie się obywatelu. To w końcu miesięczne dziecko ma wolną wolę, której przejawy można dostrzec czy nie ma?
Bo jeszcze nie tak dawno twierdziłeś, że "Każdy kto opiekował się takim dzieckiem wie że ma" oraz obiecywałeś "Zobaczysz. Zdziwisz się"
Więc jak?
BTW: co daje Ci podstawę do stwierdzenia, że dopiero "zobaczę"? Masz szklaną kulę? Jeśli tak, to spieszę donieść, że musisz ją oddać do serwisu bo właśnie nawaliła.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
So sty 10, 2009 6:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gregu, o dziecku mówię na marginesie tej dyskusji, raczej z uśmiechem, bowiem wolna wola jaka okazuje nie jest tą teologiczną "wolną wolą".
|
So sty 10, 2009 11:25 |
|
|
|