|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Poszukiwany ksiadz znajacy arabski na terenie Warszawy...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Poszukiwany ksiadz znajacy arabski na terenie Warszawy...
Czy ktos zna takiego kapłana?
Problem wyglada tak:
Cytuj: Szukam kontaktu z kapłanem, który zna arabski albo koptyjski i przynajmniej bywa - albo przebywa - w Warszawie. Chodzi najprawdopodobniej (o ile dobrze zrozumiałem...) o spowiedź, ewentualnie o pomoc duchową dla egipskiego chrześcijanina, który nie zna innych języków. (...)
|
Wt sty 13, 2009 14:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W takiej sytuacji spowiedź może się odbyć za pośrednictwem tłumacza.
|
Wt sty 13, 2009 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No niby tak- ale jednak wstyd...
Moze jednak jest taki ksiądz...
|
Wt sty 13, 2009 14:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): No niby tak- ale jednak wstyd...
no ja bym skorzystał z tłumacza online.
0 wstydu.
tłumaczysz tekst, dajesz kartke z przetłumaczonymi grzechami, prosisz o pokute na pismie, pismo które dostajesz, znowu tłumaczysz online, odmawiasz pokute w swoim języku i w ten sposob pozbywasz sie wszystkich grzechów.
|
Wt sty 13, 2009 15:55 |
|
 |
psalmopoeus
|
20 Cze 2008 napisał(a): odmawiasz pokute w swoim języku i w ten sposob pozbywasz sie wszystkich grzechów.
co do samej opcji sie nie wypowiem, zaintrygowala mnie natomist ta opcja ucisznia sumienia, odklep modlitwe a nagle pobędziesz się odpowiedzialności,hmmm  :D:D:D
|
Cz sty 15, 2009 11:12 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
A ja słyszałem,że w takiej sytuacji kiedy znajdujemy się w obcym kraju i kapłan nie rozumie co do niego mówimy,jeśli wyspowiadamy się we własnym języku ,taka spowiedż jest również ważna.
|
Cz sty 15, 2009 13:00 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Kapłan musi rozumieć przynajmniej grzechy. Musi wiedzieć co odpuszcza. By nie było tak, że odpuści grzech, którego odpuścić nie powinien, czy wręcz nie może.
Można skorzystać z tłumacza. Albo szukać księdza który zna dany język.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz sty 15, 2009 14:52 |
|
 |
Cyryl
|
W parafii, gdzie kiedyś mieszkałem najdłuższa kolejka była zawsze przy konfesjonale,gdzie siedział kapłan staruszek,który na dodatek słabo słyszał.Sam przyznam,że do niego również najchętniej chodziłem.Sytuacja jest chyba nieco podobna.
|
Cz sty 15, 2009 15:10 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Owszem byłaby podobna, ale podobna w swej patologii.
Tak być nie może.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz sty 15, 2009 15:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): A ja słyszałem,że w takiej sytuacji kiedy znajdujemy się w obcym kraju i kapłan nie rozumie co do niego mówimy,jeśli wyspowiadamy się we własnym języku ,taka spowiedż jest również ważna. Także słyszałam o takiej możliwości. Pisze o niej także o. A. Derdziuk: o.A. Derdziuk napisał(a): Kościół przewiduje możliwość spowiadania się przez tłumacza, albo nawet wobec spowiednika nie znającego języka penitenta, o ile nie ma innych możliwości.
http://sfd.kuria.lublin.pl/index.php?op ... 1&Itemid=1
|
Cz sty 15, 2009 15:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale z arabskim nie jest aż tak źle...
Jest ksiądz werbista Adam Wąs, który zna arabski i bywa w W-wie... 
|
Pn sty 19, 2009 21:34 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|