Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Skąd pochodzi zło? 
Autor Wiadomość

Po trzecie w tym kontekście zimno nie istnieje! Istnieje tylko różny poziom ciepła lub jego brak.

I to jest to co chcialem przekazac.

Witold napisał(a):
To znaczy, że Bóg chce żeby wszędzie była miłość, ale ludzie mają wolną wolę, która przerasta Boga i w związku z tym nie może on realizować swoich zamiarów? Myślałem że stać go na więcej...

Na wiecej niz danie nam wolnej woli?

Witold napisał(a):
No chyba że umieszczenie miłości w Hitlerze przerasta możliwości Boga.

Wolna wola oznacza, ze sami wybieramy a nie zostaje nam umieszczone na sile.

Witold napisał(a):
Praktycznie każda religia mówi COŚ o Bogu. Z tego morał taki, że każda religia kłamie. Czyli właściwie coś, co wiadomo od dawna.

Moze. Moze czesc to nieprawda a czesc jest prawdziwa? Swiat nie jest czarno-bialy wiec istnieje taka mozliwosc.

Witold napisał(a):
Nie za bardzo wiem, na co tu można odpowiadać. Po prostu jeśli wierzysz w Boga i jednocześnie mówisz, że to nie on stworzył zło, to to jest kompletnie bez sensu, tym bardziej, jeśli przypisujesz mu cechy w rodzaju wszechmogący i tak dalej.

A ja znowu mowie ci ze bog nie stworzyl zla jako, ze zlo nie istnieje. :)

Witold napisał(a):
Jeśli istnieje, to widać musiał chcieć, żeby istnieli złośliwi ateiści, bo w przeciwnym razie, zwyczajnie by do tego nie dopuścił. No chyba, że jest zbyt leniwy lub zbyt ograniczony.

Albo daje nam wolna wole w ksztaltowaniu naszego zycia.

Jak bedziesz odpowiadal na post Seweryna nie zapominaj ze bog dal nam wolna wole :). I nie zwalaj winy na to ze bog jest wszechmocny.

Wt sty 20, 2009 22:03
Co do mnie. Jak dla mnie to oczywiste, że za moje wypowiedzi odpowiadam tylko i wyłącznie ja sam. Ale jeśli człowieka stworzył Bóg, to Bóg ponosi odpowiedzialność za wyrządzone przez niego zło.

Wygodna wymówka :D

Cytuj:
Jeśli istnieje, to widać musiał chcieć, żeby istnieli złośliwi ateiści, bo w przeciwnym razie, zwyczajnie by do tego nie dopuścił. No chyba, że jest zbyt leniwy lub zbyt ograniczony.

Musiałby odebrać ludziom prawo wyboru - a tym samym odczuwania radości, przyjemności, smutku, rozterek.....nudne i bezbarwne byłoby takie życie.

Wt sty 20, 2009 22:34

Musiałby odebrać ludziom prawo wyboru - a tym samym odczuwania radości, przyjemności, smutku, rozterek.....nudne i bezbarwne byłoby takie życie.

Czy tak właśnie będzie w Niebie?

Above us only sky”

Śr sty 21, 2009 12:27

Dużo filozofii jest w waszej dyskusji mało zaś cytujecie księgę, która odpowiada na pytanie zadanie w tym temacie mianowicie "Skąd pochodzi zło?".
Najpierw chciałbym przedstawić co Biblia mówi na temat powstania zła:
Otóż informuje ona nas, że zanim pojawił się szatan diabeł (z greckiego oszczerca, przeciwnik) niebiańska rodzina aniołów herubinów i serafinów była zjednoczona jednomyślna - Joba 38:4-7
4. Gdzieś był, gdy zakładałem ziemię? Powiedz, jeżeli znasz mądrość.
5. Kto wybadał jej przestworza? Wiesz, kto ją sznurem wymierzył?
6. Na czym się słupy wspierają? Kto założył jej kamień węgielny
7. ku uciesze porannych gwiazd, ku radości WSZYSTKICH synów Bożych?
(BT)
Werset ten mówi właśnie o takim zjednoczeniu. a jak pojawiło się zło?

Wszystkie dzieła Boga są doskonałe; nie jest On sprawcą niesprawiedliwości ani nie stworzył nikogo złego (Powt. Pr. 32:4; Ps. 5:4). Szatan był pierwotnie doskonałym duchowym synem Bożym. Mówiąc o Diable, że „w prawdzie nie wytrwał”, Jezus dał do zrozumienia, że kiedyś był on „w prawdzie” (Jana 8:44, Bw). Ale jak wszystkie rozumne stworzenia Boże, także ten duchowy syn został obdarzony wolną wolą. Nadużył jednak tej swobody wyboru i pozwolił, żeby w jego sercu rozwinęło się wygórowane mniemanie o sobie, jak również pragnienie odbierania czci, a więc czegoś, co się należy wyłącznie Bogu, i dlatego zwiódł Adama i Ewę, żeby słuchali raczej jego niż Boga. W ten sposób sam uczynił siebie Szatanem, to znaczy „przeciwnikiem” (Jak. 1:14, 15)

Powstają jeszcze pytania dlaczego Bóg nie zniszczył Szatana natychmiast po jego buncie a także jaką władzę ma szatan w dzisiejszym świecie?

Śr sty 21, 2009 12:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3