Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
No hay banda. napisał(a): Seweryn napisał(a): W pierwszej dziesiątce czego?... myślenia? Pomyśl bando . Cząstki powstają bezprzyczynowo, ale nie ma dowodów że powstają z niczego. W pierwsze dziesiątce "Twoich stron". Taki żart. Jeżeli coś powstaje bezprzyczynowo, to musi to być niezależne od wszystkiego innego. Jeżeli te cząsteczki powstają z woli Boga, to już mamy przyczynę.
Z woli Boga? nie pomyślałem o tym.
Musi być niezależne od wszystkiego. Niekoniecznie, bo skoro cząstki powstają w czasie i przestrzeni to znaczy, że są od tych czynników zależne i gdyby któryś z tych czynników nie wystepował to również i cząstki nie miałyby gdzie i kiedy wystąpić , więc są zależne od czasu i przestrzeni.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn sty 19, 2009 17:47 |
|
|
|
 |
romulus
|
Witold napisał Cytuj: A skąd się wzięła cała woda, która nagle zalała Ziemię i gdzie się podziała później? Ks.Rodz.7. (11) W roku sześćsetnym życia Noego, w miesiącu drugim, siedemnastego dnia tego miesiąca, w tym właśnie dniu wytrysnęły źródła wielkiej otchłani i otworzyły się upusty nieba. A co się stało .Ja z tym nie mam problemu ,bo ja mam wiarę w Boga ,a Bóg czyni cuda .Natomiast ty masz bo musisz wszystko wyjasnic od a do z naukowo Cytuj: Mówimy o GATUNKACH. Tych jak najbardziej są miliony, a nawet gdyby było choćby i kilka tysięcy to i tak by nie weszły na łódkę o takich wymiarach.
Poczytaj na tej stronie
http://creationism.org.pl/artykuly/JSarfati
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Wt sty 20, 2009 9:31 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: .Ja z tym nie mam problemu ,bo ja mam wiarę w Boga ,a Bóg czyni cuda .
Jesli tak to po co starasz sie nagiac nauke do Twojej wiary? Nie dasz rady a tylko sie osmieszysz.
|
Wt sty 20, 2009 11:45 |
|
|
|
 |
romulus
|
Dural napisał Cytuj: Jesli tak to po co starasz sie nagiac nauke do Twojej wiary? Nie dasz rady a tylko sie osmieszysz.
Bo na to że na ziemi był wielki potop są dowody naukowe hoc nie na wszystko .
Co do niektórych wydarzeń muszę jedynie polegać na cudach Boskich .
Natomiast ewolucjonista powinien wszystko opierać na nauce ,bo według niego cuda się nie zdarzają
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Wt sty 20, 2009 12:41 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
EPICA (European Project for Ice Coring in Antarctica) to Twoim zdaniem gluptasy bo twierdza, ze doborowali sie do lodu z przed 800 000 lat.
Czy tak?
|
Wt sty 20, 2009 13:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie gniewajcie się, ale wydaje mi się że nie jest dobrze bronić jako Prawdy Wiary tego, co Prawdą Wiary nie jest - nie tylko tracimy wówczas energię na próżno, ale jeszcze narażamy wówczas wiarę na śmieszność.
|
Wt sty 20, 2009 19:17 |
|
 |
Witold
|
romulus napisał(a): Nie wiedziałem że miliardy ton ziemi mogą sie utlenić ,zniknąć Koperfild No to wiedza nie jest twoją najmocniejszą stroną. Erozja to zjawisko, które masz opisane w pierwszym lepszym podręczniku do geografii, ale oczywiście twoim zdaniem zapewne nie istnieje, a geologia kłamie. Ta ziemia nie znika, tylko zmienia swoje położenie i ukształtowanie terenu pod wpływem czynników zewnętrznych. Gdzie się podziała cała woda z potopu i skąd w ogóle się wzięła? Cytuj: Nie wiem czy wiesz jaki warunki muszą powstać aby taka skamielina sie utworzyła A co to dla Latającego Potwora Spaghetti. Czekam na jakiś opis tego znaleziska. Źródło proszę. Cytuj: Ks.Rodz.7. (11) W roku sześćsetnym życia Noego, w miesiącu drugim, siedemnastego dnia tego miesiąca, w tym właśnie dniu wytrysnęły źródła wielkiej otchłani i otworzyły się upusty nieba. A co się stało .Ja z tym nie mam problemu ,bo ja mam wiarę w Boga ,a Bóg czyni cuda .Natomiast ty masz bo musisz wszystko wyjasnic od a do z naukowo Mitologia grecka z kolei mówi, że na Olimpie mieszkali bogowie, a w podziemiach żył trzygłowy pies. Czemu w to nie wierzysz? Stek niepoważnego, pseudonaukowego bełkotu. To można co najwyżej wyśmiać i to tylko w odruchu litości. Po prostu żenujące udowadnianie na siłę czegoś, co już na pierwszy rzut oka jest kompletną bzdurą, a po zobaczeniu próby udowodnienia prawdziwości tej bzdury, wyzbywamy się wszelkich wątpliwości, jeśli jakieś były. Cytuj: Bo na to że na ziemi był wielki potop są dowody naukowe hoc nie na wszystko .
WYMIEŃ JEDEN.
Są dowody na to, że Ziemia ma miliardy lat i znajdziesz to w każdym podręczniku do geografii, Googlach, Wikipedii, encyklopedii, to czysta nauka. Nawet ludzkość jest o wiele starsza niż 6000 lat. Mamy dowody, że Ziemia była zamieszkana przez istoty żywe już setki milionów lat temu.
Jaką odpowiedź ma twój genialny kreacjonizm na obecność skamielin, które mają powiedzmy, 100 milionów lat?
Teoria młodej ziemi to chyba najwieksza antynaukowa bzdura we współczesnej religii. Chwała Kościołowi, że nie uznaje tego bełkotu i że ma odwagę przyznać, że świat nie powstał w taki sposób, w jaki jest to opisane w Biblii. Nawet Kościół nie neguje nauki, robią to tylko maniakalni zwolennicy bajki zwanej "teorią młodej Ziemi", choć nazywanie tego teorią to obraza dla wszystkich teorii naukowych świata.
Równie dobrze mógłbyś dowodzić, że Ziemia jest płaska.
To mniej więcej na tym samym poziomie nauki.
W takich chwilach mam wątpliwości, czy ja na pewno żyję w cywilizowanym świecie w XXI wieku.
|
Wt sty 20, 2009 19:50 |
|
 |
Zabulonek
|
Proponuję wam oglądnąć raz na jakiś czas Discovery, albo jakiś program naukowo-historyczno-przyrodniczy. Kiedyś oglądałem odcinek, w którym pięknie udowadniano, że Arka Noego istniała, potop był itd. Postaram się to streścić w odpowiedziach typu FAQ:
1. Skąd się wzięła woda?
Odp: Udowodniono, że pod pokrywą ziemską były olbrzymie jej ilości i pewnego razu wyleciało wszystko w górę jak w gejzerze.
2. Co się z nią stało?
Odp: Głupie pytanie. I naiwne. Zwyczajne zjawiska geologiczne.
3. Czy naprawdę była taka duża?
Odp: Tak. Jak dotąd nie zbudowano większego statku. Mogła się unosić na wodzie. Nawet Saturn może pływać jeśli się znajdzie odpowiednio duże morze.
4. Jak mogła pomieścić tyle gatunków?
Odp: Zwracam się do was, zwolennicy teorii ewolucji. Zabrane zostały tylko niektóre gatunki. Później ewoluowały i powstawały nowe. Itd. itp....
5. Gdzie jest wrak?
Odp. W całkiem dobrym stanie pod lodowcem na górze Ararat w bodajże Turcji. Albo obok góry... Coś mi się myli.
6. Jak wiele było tej wody?
Odp: Tyle, że Mt. Everest zostałby 8m pod poziomem morza.
Nie wiem co tam jeszcze... Pytajcie.
Parę filmików. Oglądajcie CAŁE!!!
http://www.youtube.com/watch?v=2Y5ORpMTebI
http://www.youtube.com/watch?v=SE7nN80d ... re=related
|
Wt sty 20, 2009 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety, filmy Discovery "za" dosłownym przekazem Biblii są równie głupie jak te "przeciw" (np. wyjątkowo nierzetelny cykl "Tajemnice Biblii")
|
Wt sty 20, 2009 21:15 |
|
 |
arcana85
|
Jeśli w czasie potopu nastapily tak gwałtowne zmiany geologiczne jak piszecie a woda wypływala spod ziemi to równie dobrze efektem tych zmian geologicznych mogło być wypietrzenie Himalajów  I znika problem że wody musialo być 9 kilometrów. Po prostu przed potopem góry były mniejsze 
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Wt sty 20, 2009 21:31 |
|
 |
romulus
|
Witold napisał Cytuj: No to wiedza nie jest twoją najmocniejszą stroną. Erozja to zjawisko, które masz opisane w pierwszym lepszym podręczniku do geografii, Wiem dobrze co to jest erozja . Widzę że nie chcesz zrozumieć albo udajesz że nie wiesz o co chodzi Sformuje pytanie inaczej ,gdzie jest umiejscowiona delta z wielkiego kanionu ,bo według ewolucjonistów rzeka Kolorado przez miliony lad wyżłobiła wielki Kanion w wyniku erozji .Oraz gdzie sie podziały miliardy ton osadu z nad wielkiego kanionu.Wskaż to miejsce .Bo z tego co ja wiem to geolodzy ewolucjoniści nie są w stanie sobie z tym poradzić ,natomiast kreacjoniści wiedzą .Bo może to wytłumaczyć tylko wielki potop Cytuj: A co to dla Latającego Potwora Spaghetti. Czekam na jakiś opis tego znaleziska. Źródło proszę. Masz to podane ale widzę że nie czytasz ani nie oglądasz to co ja podałem .Albo nie znasz odpowiedzi. Witold napisał Są wymienione ale ty na nie nie odpowiadasz bo nie znasz odpowiedzi i wiele więcej jest przedstawione na filmie który podałem . Nadal nie odpowiadasz na to pytanie Romulus napisał Cytuj: Wytłumacz skąd w USA nad Rzeką pyłową są złoża węgla o grubości do 60 m setki kil.dł i szer 80 m i nie są zanieczyszczone gliną ,osadem. Następny dowód na który ewolucjoniści nie potrafią odpowiedzieć,a może to tylko wytłumaczyć wielki potop Cytuj: Jeśli w czasie potopu nastapily tak gwałtowne zmiany geologiczne jak piszecie a woda wypływala spod ziemi to równie dobrze efektem tych zmian geologicznych mogło być wypietrzenie Himalajów I znika problem że wody musialo być 9 kilometrów. Po prostu przed potopem góry były mniejsze
Tu masz rację pomimo ze sie z tego naśmiewasz
A reszta wody jest w czapach lodowych co jest przedstawione na filmie naukowym Młody wiek ziemi
|
Śr sty 21, 2009 11:35 |
|
 |
Witold
|
Zabulonek napisał(a): 2. Co się z nią stało?
Odp: Głupie pytanie. I naiwne. Zwyczajne zjawiska geologiczne. Podobnie jak podział kontynentów, który następował przez miliony lat i kształtowanie się Wielkiego Kanionu. Zwyczajne zjawiska geologiczne i pytanie się "gdzie się podziała ziemia" jest głupie i naiwne. Cytuj: 3. Czy naprawdę była taka duża?
Odp: Tak. Jak dotąd nie zbudowano większego statku. Mogła się unosić na wodzie. Nawet Saturn może pływać jeśli się znajdzie odpowiednio duże morze. Nieprawda. Już Titanic był znacznie dłuższy, a Queen Mary 2 przerasta arkę Noego niemal dwukrotnie. Cytuj: 4. Jak mogła pomieścić tyle gatunków?
Odp: Zwracam się do was, zwolennicy teorii ewolucji. Zabrane zostały tylko niektóre gatunki. Później ewoluowały i powstawały nowe. Itd. itp.... Przez trzy tysiące lat to mogły się co najwyżej rozmnożyć. W tak krótkim czasie nie ma mowy o żadnych widocznych zmianach ewolucyjnych. To jest EWOLUCJA, nie REWOLUCJA - procesy są powolne. Cytuj: 5. Gdzie jest wrak?
Odp. W całkiem dobrym stanie pod lodowcem na górze Ararat w bodajże Turcji. Albo obok góry... Coś mi się myli. Taa, jasne. Pomijając fakt, że go tam zwyczajnie nie ma, to poza tym przetrwanie takiej kupy drewna przez kilka tysięcy lat w stanie, pozwalającym określić to coś jako statek, jest raczej mało prawdopodobne. Cytuj: 6. Jak wiele było tej wody?
Odp: Tyle, że Mt. Everest zostałby 8m pod poziomem morza. Ciekaw jestem skąd wziąłeś te 8 metrów. romulus napisał(a): Sformuje pytanie inaczej ,gdzie jest umiejscowiona delta z wielkiego kanionu ,bo według ewolucjonistów rzeka Kolorado przez miliony lad wyżłobiła wielki Kanion w wyniku erozji .Oraz gdzie sie podziały miliardy ton osadu z nad wielkiego kanionu.Wskaż to miejsce .Bo z tego co ja wiem to geolodzy ewolucjoniści nie są w stanie sobie z tym poradzić ,natomiast kreacjoniści wiedzą .Bo może to wytłumaczyć tylko wielki potop Geolodzy i ewolucjoniści doskonale wiedzą co się stało z ową ziemią czy tam osadem: nie zniknęła, tylko zmieniła swoje położenie. A z tego co ja widzę to kreacjoniści nie są w stanie banalnie prostych zjawisk zrozumieć. Cytuj: Następny dowód na który ewolucjoniści nie potrafią odpowiedzieć,a może to tylko wytłumaczyć wielki potop Albo raczej to, co zamknięte na naukę kreacjonistyczne umysły, świata poza biblią nie widzące, by nie rzec wręcz prymitywnie na świat patrzące, potrafią to sobie wyjaśnić tylko potopem. "Dowody na kreacjonizm"? Chyba raczej kreacjonistyczne, antynaukowe kłamstwa. Ponownie. Prosze o źródło opisujące te twoje rewelacje. RZETELNE ŹRÓDŁO. Cytuj: A reszta wody jest w czapach lodowych co jest przedstawione na filmie naukowym Młody wiek ziemi
Nazwanie czegoś takiego filmem naukowym to obelga dla nauki.
Kreacjonizm młodej ziemi to nie jest mit. To zwyczajny idiotyzm. W połowie opiera się na kłamstwach, w drugiej na niewiedzy, do tego jeszcze szczypta religijnego zacietrzewienia i umysłu całkowicie zamkniętego na cokolwiek, co w oczywisty sposób, wraz z dowodami, przeczy Biblii.
I NADAL NIE ODPOWIEDZIAŁEŚ.
Jeden dowód, jedno rzetelne źrodło opisujące tą twoją muszę na Mont Evereście. Tylko bez "creationism.org" i takich tam bzdur bardzo proszę.
To, że w dzisiejszych czasach ludzie jeszcze wierzą w kreacjonizm, potop, młodą ziemię, jest po prostu załamujące.
|
Śr sty 21, 2009 16:18 |
|
 |
romulus
|
Witold napisał Cytuj: Geolodzy i ewolucjoniści doskonale wiedzą co się stało z ową ziemią czy tam osadem: nie zniknęła, tylko zmieniła swoje położenie. Tylko nie są wstanie wskazać delty .Tu nie tylko chodzi o ziemię z kanionu ale io ziemię z nad kanionu która też znikła i geolodzy nie wiedzą co się z nią stało .Jedynym możliwym rozwiązaniem jest światowy potop .Jeśli sie mylę to proszę wskaż mi link lub jakieś źródło naukowe gdzie jest ten osad ,a ni tylko krytykujesz a nic nie potrafisz udowodnić Cytuj: pytanie się "gdzie się podziała ziemia" jest głupie i naiwne. Bo jesli ktoś nie ma dowodów to tylko potrafi się naśmiewać,nic po za tym. Witild napisał Cytuj: Dowody na kreacjonizm"? Chyba raczej kreacjonistyczne, antynaukowe kłamstwa. Widzę ze jedynymi twoimi argumentami obelgi Cytuj: Nazwanie czegoś takiego filmem naukowym to obelga dla nauki.
Nadal krytyka a zadnych argumentów
Następne pytanie przemilczane
Wytłumacz skąd w USA nad Rzeką pyłową są złoża węgla o grubości do 60 m setki kil.dł i szer 80 m i nie są zanieczyszczone gliną ,osadem.
|
Śr sty 21, 2009 17:26 |
|
 |
Witold
|
romulus napisał(a): Następne pytanie przemilczane Wytłumacz skąd w USA nad Rzeką pyłową są złoża węgla o grubości do 60 m setki kil.dł i szer 80 m i nie są zanieczyszczone gliną ,osadem. Następne pytanie przemilczane: ŹRÓDŁO, ŻE NAPRAWDĘ TAK JEST!!! RZETELNE ŹRÓDŁO!!! NIE CREATIONISM.ORG, TYLKO RZETELNE, NAUKOWE ŹRÓDŁO!!! TO SAMO Z TWOJĄ MUSZLĄ NA SZCZYCIE MONT EVEREST!!! Cytuj: Widzę ze jedynymi twoimi argumentami obelgi A to widzisz szanowny panie bo jest tak. Gdyby ktoś zaczął ci teraz uparcie dowodzić, że Ziemia jest płaska, Słońce krąży dookoła niej, a pioruny są znakiem gniewu Zeusa, uznałbyś go za głupca. Teoria młodej ziemi jest na dokładnie takim samym poziomie, jak twierdzenie że Ziemia jest płaska, Słońce krązy dookoła niej, a pioruny są dowodem na gniew Zeusa. [/quote]
|
Śr sty 21, 2009 17:40 |
|
 |
romulus
|
Rzetelne źródło jest na filmie który podałem.
A na tych filmach są podane źródła nauko na których to jest oparte.
Przykro mi skoro nie oglądasz tego .
Ja dziękuje za rozmowę .

|
Śr sty 21, 2009 18:28 |
|
|
|