Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Moje przemyślenia na temay dzisiejszej muzyki. 
Autor Wiadomość

Post Moje przemyślenia na temay dzisiejszej muzyki.
Słuchając najbardziej populurnych stacji radiowych (zet) (rmffm) mamy do czynienia z hitami, które są bez wartości artystycznej. Uważam, że moje pokolenie (mam 16 lat) powinno być chociaż pobieżnie zaznajomione z muzyką poważną - Chopin, Bach... Niestety tak nie jest. Polecam Drugi Program Polskiego Radia i TVP Kultura.

Cz sty 22, 2009 18:58

Każdy sam wybiera czego słucha i choć może rzeczywiście Mozart bardziej wpływa na rozwój kultury niż 'gwiazdy jednego przeboju' to przecież nie nakarzemy słuchać Bacha - dla dobra ludzi. Ostatnio przez jeden dzień we wrocławskich autobusach puszczano utwory z filharmonii - mnie to się nawet podabało ;d, ale ludzie mieli mieszane uczucia. Chyba bardziej od samej muzyki raziło ich to, że ktoś kazał słuchać coś czego mogli sobie nie życzyć.
pozdrawiam i respect for all 8)

Cz sty 22, 2009 23:27

Istnieją dwa takie same tematy założone przez tego samego autora. Jeden z nch wywaliłem, a post użytkownika nemo_ wklejam tutaj:
nemo_ napisał(a):
tez tak uwazam. ale nie oznacza to, ze poza muzyka powazna (ktorej tez lubie posluchac) w dzisiejszej muzyce nie ma nic wartosciowego. jakbys nie zauwazyl, to dzisiejsza muzyka to nie tylko zet, rmf i eska. Twoja wypowiedz wyglada mi, wypisz wymaluj, jak jakas akcja reklamowa dwojki PR ;]

Cz sty 22, 2009 23:33

Tylko, żę Bach albo Mozart nie ma tłumu kwiczących fanek, które, gdy usłyszą "Jak anioła głos", niczym na przemówieniach Hitlera, dostają orgazmu...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pt sty 23, 2009 18:47

Napisałem polecam, anie nakazuję. Oczywiście moje uwagi nie muszą być słuszne, ale dorobkiem polskiej kultury jest muzyka prawdziwych mistrzów a nie Feel, Cerekwicka i tego typu przykro mi to stwierdzić CHŁAM.

Pt sty 23, 2009 19:40

Napisałem polecam, anie nakazuję. Oczywiście moje uwagi nie muszą być słuszne, ale dorobkiem polskiej kultury jest muzyka prawdziwych mistrzów a nie Feel, Cerekwicka i tego typu przykro mi to stwierdzić CHŁAM.

ja stwierdzam nie chlam, ale po prostu zwykle komercyjne g... i wcale mi nie przykro o takiej 'muzyce' tak mowic.

ale zrozum, ze dzisiejsza, wspolczesna muzyka to nie tylko cerekwicka i feel! :-o

Pt sty 23, 2009 20:02

To rozumiem i wiem. Nie krytykuję tej lepszej współczesnej muzyki, ale tą którą słyszy się najczęściej, bo sam pan napisał, ze to komercyjne g... Będę wdzięczny za to gdyby mi podano tjakis utwór, który ma wartość i jest puszczany w Zetce itp. A uparłem się naZetkę itp, bo tych stacji młodzież słucha najczęściej i jedynie one dzięki swojej popularności mogłyby przekazać coś co ma wartość.

Pt sty 23, 2009 20:14

nie pan po pierwsze. jestem z 1991 rocznika.

gwarantuje Ci, ze w zetce jednak od czasu do czasu pojawiaja sie wartosciwsze utwory. jak jest w innych stacjach ze swietej trojcy zet/rmf/eska - nie wiem, bo na szczescie nie zdarza mi sie sluchac :)

Pt sty 23, 2009 20:35

Muzyka ma się bardzo dobrze, problem jest z radiami, które puszczają bardzo specyficzny i ograniczony jej asortyment.

Pt sty 23, 2009 23:26

Masz rację, dlatego "zareklamowałem" Dwójkę PR.

So sty 24, 2009 15:27

Ostatnio przez jeden dzień we wrocławskich autobusach puszczano utwory z filharmonii - mnie to się nawet podabało ;d, ale ludzie mieli mieszane uczucia. Chyba bardziej od samej muzyki raziło ich to, że ktoś kazał słuchać coś czego mogli sobie nie życzyć.
pozdrawiam i respect for all 8)

Ja jadąc autobusem, nieraz słyszę jakieś głupoty lecące z zawieszonego w autobusie monitora, są to krotko mówiąc jakieś kretyńskie reklamy i to dopiero jest zmuszanie ludzi do słuchania czegoś, czego mogą sobie nie życzyć. Dodatkowo jeszcze za bilety każą płacić, to jest dopiero chamstwo :-)

Co do mnie to muzyki ogólnie słucham bardzo mało, a muzyki współczensnej to praktycznie w ogóle. Nie słucham też radia, toteż nie interesuje mnie raczej, jaką muzyką puszcza. Jeśli już w ogóle słucham jakiejś muzyki, to jest to muzyka poważna, czy też "klasyka" (wszystko to dośc umowne nazwy).

Nie twierdzę, że cała muzyka współczesna to chłam, ale ja jej nie słucham... szczególnie że współcześnie powszechne jest śpiewanie, współcześnie w muzyce na ogół się śpiewa, a śpiewanie to kolejna z listy rzeczy, które mi działają na nerwy. Zwłaszcza jeśli idzie o współczesną muzykę rozrywkową.

N sty 25, 2009 0:57

W popularnych stacjach radiowych przesyłanych drogą radiową leci tania i tandetna muzyka - mieszanina pop, techno i disco polo, która nie stanowi żadnej wartości artystycznej. Większość po angielsku. Naprawdę mam wątpliwości, czy jest miła do posłuchania, bo chyba jest odwrotnie. Przy nich Feel prezentuje wyższy poziom. :-)

Czasem puszczą coś ciekawego, ale zdarza się to naprawdę rzadko. Zazwyczaj wykonawcy nie potrafią grać ani śpiewać. Większy wybór jest w telewizji, gdzie łatwiej mogą wypromować się bardziej ambitni muzycy pop, pop/soft rock i pozostałych gatunków.

Na czym polega sukces Feel?
Jeśli odpowiedz na pytanie, dlaczego FAKT ma największy nakład na rynku polskich dzienników, jesteś na dobrej drodze. Oni po prostu wiedzą, jak zarobić kasiorę. Teksty uważa się za grafomańskie przede wszystkim przez prostą budowę i stosowanie chwytów typu "je je", "uhu, uhe" (na pierwszy rzut oka wygląda to na pójście na łatwiznę i zastąpieniem znaczącego coś słowa szpetnikiem). Ich forma może być celowa, bo publiczność przecież to uwielbia. Teksty mają niezbyt wyraźny przekaz, ale nie można zarzucić autorom, że nie mają go w ogóle.

Może Feel ma potencjał, ale za wysoki opór? 8)

Skąd takie podejście mediów?
Podam inny przykład. Budka Suflera - zespół wykonujący art rock - schodzi na pop, aby utrzymać się jeszcze na scenie. Nic dziwnego, jeśli media promują tylko "Bal wszystkich świętych" i "Takie tango". A gdzie "V bieg", "Jolka, Jolka pamietasz" i pozostałe? Jeszcze nie słyszałem ich podczas teleturnieju "Jaka to melodia", chyba że było to bardzo dawno. Podobnie postępują inne ambitniejsze polskie zespoły, bo utrzymanie bandu kosztuje. Z innych gatunków - blues - np. Dżem jeszcze utrzymuje się z koncertów, ale w radiu i TV też ich nie słychać.

Kiedyś za BS nie przepadałem, ale po koncercie zacząłęm lubić zespół i wykonawców. :)

Polska ma dobre zespoły i dobrych wykonawców, choć media nie zawsze ich promują. Dla każdego gatunku coś się znajdzie, szczególnie: rock, blues, pop, classical... Nie wszystko, co pop, jest chłamem. Media i opinia publiczna próbują stworzyć taki obraz. Tymczasem proponuję znaleźć wykonawców, którzy tworzą pop na wysokim poziomie, przedstawiający wartość artystyczną.

Istnieją jednak takie utwory, że: ∃ (x ∈ POP) x ∈ SZAJS

W Internecie jest sporo legalnych stacji radiowych. Gadu Radio oferuje stacje gatunkowe, ale jeszcze nie przyjrzałem się, co tam puszczają. :-) Radio last.fm to kolejny sposób, aby słuchać muzyki za darmo. Na Jamendo są ciekawe kompozycje na licencji creative commons, zazwyczaj bez wokalu. Dobry progressive rock: JT Bruce, Carlos Saura, Daniel Bautista... Z innych gatunków też coś się znajdzie.

Klasyka
Istnieje w TV program, który nazywa się Mezzo. Tam grają cały czas klasykę - czasem wesołą i pozytywną, czasem ponurą i smutną. Osobiście wolę pierwszą grupę. W popularnych stacjach też często grają klasykę, więc nie jest tak źle. Jakość zależy jeszcze od wykonawców.

N sty 25, 2009 10:29

Zgadzam się WebCM. Raz na jakiś czs w ZET puszczą muzykę "inną" od FEEL, ale to jest za mało. Ale przyjrzyjmy się, jakie piosenki królują na listach popularności. Wszystkie łatwe, przyjemne, mające wpadającą w ucho muzykę i ogłupiający tekst. A gdzie inna muzyka? puszczają Stinga, ale lecą w kółko te same piosenki (Lemon Tree)...

W ZET puścili kiedyś Unforgiven Mettalici, i od razu był odzew na forach, że bardzo dobrze zrobili.

Dorzuć jeszcze do sukcesu FEEL całą otoczkę fanek. To one głównie napędzają tę zbiorową histerię. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce blogów FEEL, to wyskakuje 5000 wyników, gdzie wszystkie dzieją się w Katowicach...

muzyka pop, jak sam piszesz możę być genialna. Tylko zależy od częstotliwości słuchania. gdyby przez cały dzień puszczali najlepszą piosenkę, to następnego dnia zmieniasz stację.

Może by tak dorzucać pod koniec postów tytuły piosenek, lub nazwy zespołów, których waszym zdaniem brakuje w radiu? są zespoły, które grają genialną muzykę, ale nikt o nich nie słyszał...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N sty 25, 2009 11:03

I właśnie poprzez promowanie utworów bez wartości (bo na ogół te się promuje) rodzi się brak szacunku dla muzyki w ogóle, bo wydaje się nietrudna, a o trudnej mało kto wie. Dotyka mnie to, bo sam gram i lubię muzykę poważną. Po części te tendencje rodzą się w szkole. Mamy jakichć porządnych nauczycieli muzyki ?

N sty 25, 2009 14:55

http://www.youtube.com/watch?v=-kbZ_Y2TBaE <-piosenka podsumująca dzisiejszą muzykę

Śr sie 19, 2009 11:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona