Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Dlaczego On mi to robi ?! ;( 
Autor Wiadomość

Panie Zencognito to naprawde nie jest temat o Buddyzmie, a tym bardziej miejsce na agitacje.

So sty 03, 2009 19:10

Widzisz Eandil czyli jednak pokrywa się z Bożymi przykazaniami tzn.,że jednak nie kierujesz się własną moralnością bo dobra moralnośc od Boga pochodzi tak jak i wszystko czyli nie jestes bezboznikiem a zyjesz wedlug przykazań Bożych czyli jestes pobozny.

z przykrością muszę stwierdzić, że jednak mimo wszystko Elandil nie jest pobożny, do pobożności jest jeszcze konieczna wiara, a tej on sam zaprzecza.

Cytuj:
Rz 10, 9-11
Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie. (10) Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia. (11) Wszak mówi Pismo: żaden, kto wierzy w Niego, nie będzie zawstydzony.

Ga 2, 16
A jednak przeświadczeni, że człowiek osiąga usprawiedliwienie nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, lecz jedynie przez wiarę w Jezusa Chrystusa, my właśnie uwierzyliśmy w Chrystusa Jezusa, by osiągnąć usprawiedliwienie z wiary w Chrystusa, a nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, jako że przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków nikt nie osiągnie usprawiedliwienia.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

So sty 03, 2009 19:19

So sty 03, 2009 19:37

przemyślawszy to co napisałaś nieodparcie nasuwa mi się skojarzenie ze starszym synem z przypowieści o Synu marnotrawnym, tak się utarło mówić o synu marnotrawnym, moim zdaniem to obaj byli synami marnotrawnymi. Jeden wziął co swoje i poszedł jak najdalej od ojca, drugi choć był synem zachowywał się jak sługa. sam chciał dość do wszystkiego kiedy jego kalkulacje zawiedły, poczuł się głeboko zraniony, pewnie podobnie ty się czujesz. Pocieszające jest to że w tym przypadku Ojciec cierpliwie nie czekał na jego powrót jak w pierwszym przypadku, tylko sam poszedł szukać. człowiek z urażoną dumą sam nie wróci. jest jak poraniona owca którą trzeba przynieść do stada. oby Bóg jak najszybciej opatrzył twoje rany

N sty 04, 2009 11:16

N sty 04, 2009 12:13

N sty 04, 2009 15:01

Nie to to nie tak... Trzeba zadawac pytania, ale nie Bogu tylko sobie samemu, przemyslec to co dzieje sie w zyciu, zastanowic sie, ale nie tak po ludzku, tylko probowac zrozumiec dlaczego Bog tak zdecydowal, nawet jesli nie dojdziesz do do satysfakcjonujacych cie wnioskow, nie zrazaj sie, bo przypomnij sobie, jak nas nauczyl w modlitwie Badz wola Twoja, i to On wie co dla nas najlepsze.... Moze to banalne , ale juz sam fakt , ze dzis sie droga Julko obudzilas, ze zyjesz to jest wlasnie jeden z cennych darow od Boga, bo daje Ci kolejna szanse, aby swiadomie zaczac odczuwac Jego milosc i uczyc sie Go kochac na nowo, kazdego dnia....

Jezu ufam Tobie!

Śr sty 21, 2009 20:45
Post Pomoc
Julko !

Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego doświadczasz różnych przykrych rzeczy, to przede wszystkim powinnaś szukać odpowiedzi w Piśmie Świętym. Zwróć uwagę na poniższe wersety:

"Niech nikt, kto jest doświadczany, nie mówi: „Przez Boga jestem doświadczany”. Bóg bowiem nie może być doświadczany przez coś złego ani sam nikogo nie doświadcza." Jakuba1:13

"I jeszcze raz zobaczyłem pod słońcem, że nie szybkim przypada zwycięstwo w wyścigu ani mocarzom — zwycięstwo w bitwie, ani mądrym — pokarm, ani tym, którzy się odznaczają zrozumieniem — bogactwo, ani nawet odznaczającym się wiedzą — łaska; gdyż wszystkich ich dosięga czas i nieprzewidziane zdarzenie. 12 Wszak człowiek nie zna swego czasu. Jak ryby chwytane w zgubną sieć i jak ptaki chwytane w pułapkę, tak są chwytani w sidło synowie ludzcy w czasie nieszczęsnym, gdy nagle ich zaskakuje." Kaznodziei 9:11,12

" Dlatego weselcie się niebiosa i wy, którzy w nich przebywacie! Biada ziemi i morzu, ponieważ zstąpił do was Diabeł, pałając wielkim gniewem, bo wie, że mało ma czasu”.Objawienie 12:12

Z powyższych wersetów wynika, że Bóg nie jest odpowiedzialny za twoje nieszczęścia. Czasami jest to po prostu splot nieszczęśliwych wydarzeń a czasami to jaki jest ten dzisiejszy świat, który podlega władzy Szatana.
Biblia zapowiada jednak, że ma się to zmienić. Wtedy ci, którzy spełniają wolę Boga będą mogli się cieszyć prawdziwym szczęściem i pokojem. Biblia mówi:

"Wtedy usłyszałem donośny głos od tronu, mówiący: „Oto namiot Boga jest z ludźmi i On będzie przebywać z nimi, a oni będą jego ludami. I będzie z nimi sam Bóg. 4 I otrze z ich oczu wszelką łzę, i śmierci już nie będzie ani żałości, ani krzyku, ani bólu już nie będzie. To, co poprzednie, przeminęło”. Objawienie 21:3,4

Może ci się jednak nasunąć pytanie dlaczego Bóg dopuszcza cierpienia i jak należy służyć Bogu ? Na te pytania także można znaleźć odpowiedź w Biblii.

Śr sty 21, 2009 22:03
zbanowany na stałe

Post Re: Dlaczego On mi to robi ?! ;(
*Julka* napisał(a):
Dlaczego niszczy wszystkie moje marzenia, moje plany, moją nadzieję na lepsze jutro?!

Zawsze musi być tak jak On chce!
W ogóle mnie nie słucha...
Ma gdzieś moje uczucia, moje myśli..
Potrafi tylko wymagać i psuć mi życie!
Mieszać w nim i zabierać mi wszystko i wszystkich
ludzi nawet mi najbliższych...

Co ja mu zrobiłam?!

Myślałam ,że warto było starać się, warto było modlić się, warto było mu ufać, a tymczasem zawiódł moje zaufanie !
Zabrał mi wszystko ,co było albo zaczęło mi być w życiu drogie..
dlaczego On to robi :(
Przecież kocha wszystkich ludzi,a mam wrażenie ,że do mnie ma jakieś pretensje ,że ciągle moje życie czyni najgorszym z możliwych .
Mam tego serdecznie dość, a wszyscy wokół jeszcze mnie mówią Módl sie, bladzisz... Zwroc sie do Boga ..
na kazdym kroku mnie rani! a ja mu zaufalam oddalam mu swoje zycie i serce ,a w zamian zabral mi wszystko i uczynil moje zycie pustka...

i jak tu wierzyc ;( ?

A co w życiu zrobiłaś dla Boga, że oczekujesz od niego pomocy?
Wymień tak ze trzy elementy

Cz sty 22, 2009 19:50

Bóg chce, żebyś była szczęśliwa Julka. Chce dla Ciebie tylko szczęścia. Tylko, że masz wolną wolę i możesz Boga odrzucić, lub przyjąć Go i zaakceptować to, co czyni.
I pewna anegdotka:
Pewien alpinista, wierzący, bardzo pobożny, wybrał się w góry. No i wspina się, wspina aż zapadła noc. Alpinista próbował dostać się na półkę skalną, ale ześliznął się. Uratowało go to, że był przypięty liną do oskarda wbitego w skałę. Było zupełnie ciemno, tak, że nic nie widział. Alpinista zaczął się wieć modlić: "Boże, proszę Cię - ratuj mnie!". Więc Bóg do niego mówi:
- Odetnij linę.
- Ależ panie. Dzięki niej żyję i nie spadłem ze skarpy!
- Odetnij linę. Zaufaj mi.
- Nie, liny nie odetnę. Może jest jakiś inny sposób?
Nie ma odpowiedzi.
Następnego ranka w gazetach pojawiła si notka:
"Znaleziono martwego alpinistę przypiętego do liny i wiszącego metr nad ziemią".
Jeżeli naprawdę Bóg Ci mówi "Odetnij linę Julka" - to ją odetnij. Bez względu na to, jak dziwne lub niebezpieczne to może być według Ciebie.

So sty 24, 2009 10:56

Czytam niektóre odpowiedzi i aż się włos jeży na głowie. *Julka* wywala swoje serce na forum a co poniektórzy mają niezły chichot, bo Pan Bóg komuś "nie odpowiedział". Myślę, że człowiek, czy wierzący czy niewierzący powinien albo kogoś zbudować w takiej sytuacji albo milczeć.
W moim życiu miałem taki moment, kiedy walił się mój wieloletni związek z moją dziewczyną, był to jednocześnie czas kiedy zaczęliśmy szukać Boga. Przyłączyliśmy się do wspólnoty, pojechaliśmy na rekolekcje i myśleliśmy, że wszystko się ułoży. Wszystko jednak się zawaliło. Zerwaliśmy ze sobą i kropka. Tylko, że dziś ta kobieta jest moją żoną i mamy już dwójkę dzieci. Bóg rozwalił budowlę, którą sami sobie ukulalismy i w niecały rok zbudował na nowo, umocnił i w ogóle. Ten czas był strasznie trudny, ale owoc trwa do dzisiaj.
*Julka* warto trwać :-D

So sty 24, 2009 13:55

Gdyby wszyscy mieliby to, czego żądają, chcą, czy wiecie, jakby wtedy wyglądał świat?

Bóg w każdym wydarzeniu ma swój zamysł. Być może to, że jesteś teraz wystawiana ciągle na próby, to utrata kogoś, ból, niepowodzenia, ma Ci coś uświadomić. Wierz mi, iż teraz z tego nie zdajesz sobie sprawy, lecz nadejdzie czas, gdy wszystko stanie się jasne i klarowne. Nie obwiniaj Boga za to, że nie układa Ci się. Kiedyś mu podziękujesz za tak ważną życiową lekcję i przeprosisz za swoje zwątpienie względem Jego. Gdy się zorientujesz i zrozumiesz zamysł Boga może upłynąć kilka dni, kilka lat lub też kilkanaście. Po prostu nie możesz się poddawać, bo każde zwątpienie i przeciwstawienie się Temu, który nas stworzył, otwiera drogę demonom i jest dla szatana pożywką.

2 Kor. 1:5
Cytuj:
Gdyż jako w nas obfitują utrapienia Chrystusowe, tak przez Chrystusa obfituje i pociecha nasza.
(BG)

So sty 24, 2009 23:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2