Kto zalicza się do "Dzieci Bożych" ?
| Autor |
Wiadomość |
|
emate
|
 Kto zalicza się do "Dzieci Bożych" ?
Czytając Biblię natknąłem się na pewne wersety mówiące o tym, że nie wszyscy jesteśmy dziećmi Bożymi, co chyba w ogóle wyklucza się z doktryną Kościoła...
Jan 1:12-13
"Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego. Którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga."
Oraz inny fragment mówiący nawet o tym, że niektórych ojcem jest sam szatan...
Jan 8:44
"Ojcem waszym jest diabeł i chcecie postępować według pożądliwości ojca waszego. On był mężobójcą od początku i w prawdzie nie wytrwał, bo w nim nie ma prawdy. Gdy mówi kłamstwo, mówi od siebie, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.
Co wy o tym sądzicie??
Kościół piszemy w tym wypadku z dużej litery. Kamyk
|
| Śr gru 10, 2008 18:32 |
|
|
|
 |
|
szumi
Moderator
|
Oczywiście, że nie kłóci się to w żaden sposób z doktryną katolicką.
Dziećmi Boga stajemy się podczas chrztu. Wówczas zostajemy usynowieni- to jest jeden z aspektów chrztu.
Katechizm Kościoła Katolickiego podaje:
Cytuj: 1265 Chrzest nie tylko oczyszcza ze wszystkich grzechów, lecz także czyni neofitę "nowym stworzeniem" (2 Kor 5, 17), przybranym synem Bożym, który stał się "uczestnikiem Boskiej natury" (2 P 1, 4), członkiem Chrystusa, a z Nim "współdziedzicem" (Rz 8, 17), świątynią Ducha Świętego.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Śr gru 10, 2008 19:19 |
|
 |
|
emate
|
Ja tam słyszałem, że po prostu każdy człowiek który się urodzi staje się od razu dzieckiem Bożym, więc jak to jest? Ponoć nie potrzeba do tego chrztu, aby móc być dzieckiem Bożym. W końcu Bóg jest stworzycielem wszystkiego, więc musiał i stworzyć nas, dzieci Boże. Jednak Biblia temu trochę przeczy.
|
| Śr gru 10, 2008 19:27 |
|
|
|
 |
|
szumi
Moderator
|
Mamy tu do czynienia z podwójnym sensem słowa "dzieci Boże".
W Starym Testamencie też Bóg jest nazywany Ojcem, też stworzenie jest nazywane Jego dziećmi, ale jest On ojcem w porządku stworzenia. Tzn. jako Stwórca może być nazwany Ojcem.Tak jak się mówi o konstruktorach, że są ojcami jakiegoś dzieła (np. komputera  ). Ale chrzest włącza w zupełnie inne dziecięctwo Boże. Sprawia - jak podaje cytowany fragment KKK - że mamy udział w Jego naturze. Czyli jesteśmy dziećmi, w bardziej właściwym sensie tego słowa.
Jest to dość skomplikowane, by to tłumaczyć tu na forum.
Warto zajrzeć do KKK w punkty mówiące o sakramencie chrztu i wówczas się bardziej powinno rozjaśnić.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Śr gru 10, 2008 19:40 |
|
 |
|
jafo
zbanowany na stałe
|
 Re: Kto zalicza się do "Dzieci Bożych" ?
emate napisał(a): Czytając Biblię natknąłem się na pewne wersety mówiące o tym, że nie wszyscy jesteśmy dziećmi Bożymi, co chyba w ogóle wyklucza się z doktryną Kościoła... Jan 1:12-13 "Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego. Którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga."
Oraz inny fragment mówiący nawet o tym, że niektórych ojcem jest sam szatan... Jan 8:44 "Ojcem waszym jest diabeł i chcecie postępować według pożądliwości ojca waszego. On był mężobójcą od początku i w prawdzie nie wytrwał, bo w nim nie ma prawdy. Gdy mówi kłamstwo, mówi od siebie, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.
Co wy o tym sądzicie??
Kościół piszemy w tym wypadku z dużej litery. Kamyk
14 Albowiem wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi. 15 Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, by się znowu pogrążyć w bojaźni, ale otrzymaliście ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: «Abba, Ojcze!» 16 Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi5. 17 Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale.
Jeśli ktoś nie jest prowadzony duchem bożym nie jest dzieckiem bożym. czyli tak jak apostołowie musi czuć obecność ducha od |Boga.
Ci którzy tego nie czuja nie są dziećmi bożymi
15 Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje przykazania. 16 Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela5 da wam, aby z wami był na zawsze - 17 Ducha Prawdy, którego świat przyjąć nie może, ponieważ Go nie widzi ani nie zna. Ale wy Go znacie, ponieważ u was przebywa i w was będzie. 18 Nie zostawię was sierotami: Przyjdę do was. 19 Jeszcze chwila, a świat nie będzie już Mnie oglądał. Ale wy Mnie widzicie, ponieważ Ja żyję i wy żyć będziecie. 20 W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was.
ktoś kto jest dzieckiem Bożym musi mieć ducha bożego. i ktoś taki ma możliwości.
12 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca4. 13 A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. 14 O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię.
czyli takie dziecko boże będzie mogło prosić |Boga a ten będzie to spełniał.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi7,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili8.
tylko niektórzy są dziećmi bożymi. a niektórzy nie są
|
| Wt sty 20, 2009 22:13 |
|
|
|
 |
|
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Myśle ,że Dziecmi Bożymi są Ci co przyjeli sakrament chrztu..
|
| Śr sty 21, 2009 16:22 |
|
 |
|
jafo
zbanowany na stałe
|
*Julka* napisał(a): Myśle ,że Dziecmi Bożymi są Ci co przyjeli sakrament chrztu..
według tych wersetów co podałem to nie.
chrzest mógł przyjąć ktoś w wieku niemowlęctwa a potem został ateistą.
|
| Śr sty 21, 2009 19:51 |
|
 |
|
zbyszek58-61
|
*Julka* napisał(a): Myśle ,że Dziecmi Bożymi są Ci co przyjeli sakrament chrztu..
I to wystarczy? Sakrament chrztu a pózniej np. życie nie zgodne z wolą Boga?
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
(Przysłów 12:3)
|
| Śr sty 21, 2009 20:34 |
|
 |
|
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Dzieckiem Bożym jeśli przyjąłeś chrzest jesteś juz zawsze.
Tak mi sie wydaje.
Niezaleznie od tego czy bedziesz zyl tak czy siak.
To tak jak z twoimi rodzicami.
Urodzili Cie, ale niewazne
czy przestales ich nazywac swoimi rodzicami,
niewazne czy przestali nimi dla ciebie byc w twoim mysleniu,
nie wazne,czy umarli czy zyja
zawsze bedziesz ich dzieckiem.. prawda?
Mysle,ze tak jest tez z tym chrztem
Jest to znak na zawsze  chocbysmy byli nieposlusznymi Dziecmi...
|
| Śr sty 21, 2009 20:43 |
|
 |
|
*Julka*
zbanowana na stałe
|
( co oczywiscie nie zapewnia nam zbawienia)
|
| Śr sty 21, 2009 20:45 |
|
 |
|
jumik
|
*Julka* napisał(a): Dzieckiem Bożym jeśli przyjąłeś chrzest jesteś juz zawsze. Tak mi sie wydaje. Niezaleznie od tego czy bedziesz zyl tak czy siak. To tak jak z twoimi rodzicami. Urodzili Cie, ale niewazne czy przestales ich nazywac swoimi rodzicami, niewazne czy przestali nimi dla ciebie byc w twoim mysleniu, nie wazne,czy umarli czy zyja zawsze bedziesz ich dzieckiem.. prawda? Mysle,ze tak jest tez z tym chrztem  Jest to znak na zawsze  chocbysmy byli nieposlusznymi Dziecmi...
Myślę, że to świetne porównanie  . I my wybieramy czy będziemy dziećmi posłusznymi czy synami marnotrawnymi... jeżeli grzeszymy to niejako wybieramy dziecięctwo diabła, a odrzucamy faktyczne Boże. Ale każdy syn marnotrawny może powrócić do prawdziwego Ojca 
_________________ Piotr Milewski
|
| Śr sty 21, 2009 20:58 |
|
 |
|
elka
|
proszę zwracać uwagę na temat
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| N sty 25, 2009 20:08 |
|
 |
|
annabart1
|
*Julka* napisał(a): Dzieckiem Bożym jeśli przyjąłeś chrzest jesteś juz zawsze. Tak mi sie wydaje. Niezaleznie od tego czy bedziesz zyl tak czy siak. To tak jak z twoimi rodzicami. Urodzili Cie, ale niewazne czy przestales ich nazywac swoimi rodzicami, niewazne czy przestali nimi dla ciebie byc w twoim mysleniu, nie wazne,czy umarli czy zyja zawsze bedziesz ich dzieckiem.. prawda? Mysle,ze tak jest tez z tym chrztem :) Jest to znak na zawsze :) chocbysmy byli nieposlusznymi Dziecmi... Przykład dobry, ale nie do tego tematu. Dawniej Izrael był ludem Bożym. Każdy kto się urodził Izraelitą stawał się członkiem tego ludu. Bóg ich odżucił za "ich sztywne karki", za ich ciągły bynt wobec Jego nakazów ,wprowadzanie własnych praw i sposobów czczenia Stwórcy i odżucenie Jego Syna jako Mesjasza. Bóg wybrał sobie inny lud i już nie można być członkiem tego ludu tylko z tytułu pochodzenia: (Mateusza 21:43) 43 "Właśnie dlatego wam mówię: Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi wydającemu jego owoce."(Galatów 6:16) (...)"A nad wszystkimi, którzy będą porządnie chodzić według tej reguły postępowania — nad Izraelem Bożym — niech będzie pokój i miłosierdzie."(Rzymian 9:6-8) (...)"Jednakże to nie znaczy, że słowo Boga zawiodło. Gdyż nie wszyscy, którzy wywodzą się z Izraela, rzeczywiście są „Izraelem”. 7 I nie wszyscy przez to, że stanowią potomstwo Abrahama, są dziećmi, lecz: „Co będzie zwane ‚twoim potomstwem’, będzie poprzez Izaaka”. 8 Znaczy to, że dzieci cielesne nie są rzeczywiście dziećmi Bożymi, ale dzieci według obietnicy — te są poczytywane za potomstwo."Sam chrzest nie wystarczy, tak samo jak nie można zostać dzieckiem Boga raz na zawsze, jak po urodzeniu. Jeżeli ktoś sprzeniewierza się Bogu, np. postepując nie zgodnie z Jego wolą, staje się przeciwnikiem Boga - nie dzieckiem. (1 Jana 3:10-12) (...) "Dzieci Boga i dzieci Diabła uwidaczniają się w ten sposób: Nikt, kto nie trwa w prawości, nie pochodzi od Boga — ani ten, kto nie miłuje swego brata. 11 Bo to jest wieść, którą słyszeliście od początku, że powinniśmy jedni drugich miłować; 12 nie jak Kain, który pochodził od niegodziwca i zabił swego brata. A dlaczego go zabił? Ponieważ jego własne uczynki były niegodziwe, natomiast jego brata — prawe(...)"Cytuj: Dzieckiem Bożym jeśli przyjąłeś chrzest jesteś juz zawsze. Tak mi sie wydaje. Niezaleznie od tego czy bedziesz zyl tak czy siak. To tak jak z twoimi rodzicami.
Według Pisma Świętego tak nie jest, jak się Tobie wydaje *Julko*
_________________ Godzien jesteś, Panie i Boże nasz, odebrać chwałę i cześć, i moc, boś Ty stworzył wszystko, a dzięki Twej woli istniało i zostało stworzone.Ap 4:11(BT)
|
| Pn sty 26, 2009 9:00 |
|
 |
|
anythingelse
|
Ja tam myślę że dzieckiem Bożym jesteśmy już w łonie matki.Ponieważ życie to dar od Niego. Chrzest to tylko przynależnośc do koscioła.
|
| Pt sty 30, 2009 11:32 |
|
 |
|
Tess
|
@ emate
Ktokolwiek przyjmuje Syna Bozego Jezusa Chrystusa jako Zbawiciela i pelni Jego wole na kazdy dzien staje sie dzieckiem Bozym i odwrotnie kto nie wypelnia Jego woli staje sie synem diabla i antychrystem.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
| N lut 01, 2009 23:40 |
|
|
|