Co dla ludzkości jest najbardziej i najmniej wiarygodne?
Autor |
Wiadomość |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): A od kiedy nauka zajmuje się Bogiem? 
Od kiedy statystyki przekonań ludności pokazują co jest prawdą a co nie?
Przykład.
"W 1492 roku Krzysztof
Kolumb, który przyjął założenie, że ziemia jest okrągła, płynąc na
zachód odkrył San Salwador, Haiti, Kubę i Jamajkę."
http://pl.shvoong.com/humanities/h_hist ... graficzne/
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So sty 31, 2009 18:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisz w końcu o co Ci chodzi. WIększość ludzi wierzy w Boga, to znaczy, że dla większości ludzi Bóg jest wiarygodny - ok zgadzam się.
NOI CO Z TEGO?
|
So sty 31, 2009 18:46 |
|
 |
Seweryn
|
mariamne z magdali napisał(a): Tak,równie dobrze w Potwora Spaghetti jak o stwórcę.Albo króla latających czajniczków Mówimy o Stwórcy z perspektywy chrzescijańskiej.
Mówimy o Stwórcy z perspektywy Stworzyciela wszechświata.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So sty 31, 2009 18:48 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Większość ludzi wierzy w Stwórcę.
Rowniez wiekszosc daje sie wykorzystywac przez mniejszosc i to swiadomie. Swiry. 
|
So sty 31, 2009 18:50 |
|
 |
Seweryn
|
Dural napisał(a): Cytuj: Większość ludzi wierzy w Stwórcę. Rowniez wiekszosc daje sie wykorzystywac przez mniejszosc i to swiadomie. Swiry. 
Dlaczego świry , słudzy mniejszości.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So sty 31, 2009 19:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn nie chce za wszelką cene napisać do czego zmierza.
Widzę, że to kolejny temat służący jedynie popisom retorycznym naszego kolegi
Zatem proponuję moderacji zamknać temat.
|
So sty 31, 2009 19:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To może ja dołączę się do pytania nhyujm:do czego zmierzasz i co chcesz udowodnić?
jeżeli masz na mysli "promień Prawdy" we wszystkich religiach,to sie zgadzam.
Ale mozna to było prościej ująć,niz argumentem większośći.
|
So sty 31, 2009 19:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Od kiedy statystyki przekonań ludności pokazują co jest prawdą a co nie?
dobre
tym zdaniem załatwiłeś ten temat, zgadam sie że powinien zostac zamkniety.
|
So sty 31, 2009 19:19 |
|
 |
Witold
|
Dla porównania. W latach 30-tych miliony Niemców uważało Hitlera za wielkiego wodza, polityka, wspaniałego człowieka...
Chyba jednak mniejszość miała rację...?
|
So sty 31, 2009 19:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kryterium prawdy jako zgoda większości - gdzieś już to słyszałem
Ciekawe, czy jakby się mu dziecko rozchorowało, to robiłby referendum na osiedlu jaki antybiotyk podać  W końcu większość nie może się mylić 
|
So sty 31, 2009 19:37 |
|
 |
greg(R)
|
Hmm...
Wątek ewidentnie obliczony na prowokację i flame. Dyskusja w sumie o niczym. Forumowicze po raz n-ty czytają płomienną diatrybę Seweryna, wzorowaną zapewne na przemówieniach Gomółki.
Moje posty czasem wylatują a tu takie kwiatki. Pozdrawiam moderację.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
So sty 31, 2009 20:06 |
|
 |
Seweryn
|
20 Cze 2008 napisał(a): Cytuj: Od kiedy statystyki przekonań ludności pokazują co jest prawdą a co nie? dobre tym zdaniem załatwiłeś ten temat, zgadam sie że powinien zostac zamkniety.
Temat nie jest o prawdzie jak sugeruje dziekan. Temat dotyczy wiarygodności. Wiarygodne jest to co uznajemy za możliwe prawdopodobne. Ludzkość uznała, że wiarygodne jest istnienie Stwórcy.
Ja tylko zauważyłem, że jest to dla ludzkości bardziej wiarygodne niż jego nie istnienie. Nieistnienie Stwórcy jest mało wiarygodne, podobnie jak mało wiarygodne jest istnienie ufo, wróżki, samopowstanie z niczego i potwory. Jest to tak mało wiarygodne, że większość ludzi uznaje to za bajki w które wierzą tylko nieliczni.
|
So sty 31, 2009 22:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Starozytni uznawali za wiarygodne,że Atena wyszła z głowy Zeusa.Czy to cię przekonuje? 
|
So sty 31, 2009 22:19 |
|
 |
Seweryn
|
mariamne z magdali napisał(a): Starozytni uznawali za wiarygodne,że Atena wyszła z głowy Zeusa.Czy to cię przekonuje? 
Ale do czego?
|
So sty 31, 2009 22:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ludzkość uznała, że wiarygodne jest istnienie Stwórcy. Ja tylko zauważyłem, że jest to dla ludzkości bardziej wiarygodne niż jego nie istnienie.
Czego dowodem sa nasi Kochani Ateiści 
|
So sty 31, 2009 22:22 |
|
|
|