Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 11:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Chrzest sprzeczny z Konstytucją? 
Autor Wiadomość
Cytuj:
Zatem rozumiem, że uważasz, że wszystko jest w porządku, tego typu rozwiązania powinny być stosowane w innych instytucjach, Kościół postępuje wzorowo, liczba wiernych nie jest zawyżana, a procedura wygląda tak, a nie inaczej, tylko ze względu na dobro wiernych?

A co to ma do rzeczy ? Wątek jest o tym, czy chrzest jest sprzeczny z Konstytucją./

A konsekwencją chrzestu czasem jest apostazja, aż tak bardzo nie odbiegamy. Tłumaczysz z zaciętością postawę Kościoła. Przeczytaj jeszcze raz o mojej rozmowie telefonicznej z księdzem i powiedz mi - jest to utrudnianie odstępstwa, czy nie? Dlaczego chcecie mnie na siłę trzymać?

Pn lut 02, 2009 12:37

Nikt Cię nie chce na siłę trzymać. Wypisz się i już. Naprawdę nie uwierzę, że nie można znaleźć dwóch osób, które zgodziłyby się poświęcić Ci 10 minut na plebanii. Nie masz znajomych, to poproś kolegę i koleżankę ze szkoły/studiów/pracy. Chyba nie mieszkasz na Saharze ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 02, 2009 12:42
Rozmawiamy o procesie odstępstwa, a nie o miejscu mojego zamieszkania. Nie znajdujesz argumentów? Czy może musiałbyś mi przyznać rację, a nie chcesz i dlatego odbijasz temat bezpośrednio w moją osobę?

Pn lut 02, 2009 12:47

Oświadczenie woli jest jak najbardziej ważne, i może nieść prawne konsekwencje, ponieważ zostało złożone, w imieniu dziecka, przez prawnego opiekuna. Nie wiem, który już raz to powtarzam.

Z jednej strony masz racje:
Cytuj:
Z chwilą urodzenia, dziecko nabywa co prawda zdolność prawną, może być podmiotem praw i obowiązków, jednak ze względu na brak odpowiedniej dojrzałości fizycznej i psychicznej nie może samo podejmować decyzji, które wywołują skutki prawne.
W życiu codziennym ciężar dokonywania wielu czynności faktycznych i prawnych spoczywa więc na rodzicach, którym prawo przyznaje w tym celu funkcję przedstawicieli ustawowych dziecka. Realizowanie obowiązków jakie wyznacza rodzicom prawo wymaga posiadania przez nich pełnej zdolności do czynności prawnych, tj. zdolności do dokonywania we własnym imieniu czynności prowadzących do powstania, zmiany lub ustania stosunków prawnych.

Jednak:
Konstytucja RP napisał(a):
Art. 53 1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują. 3. Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio. 4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób. 5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.
6. Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych. 7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.

W świetle Konstytucji przystapienie do wyznania lub nie przystąpienie następuje w wyniku własnego wyboru. Tak więc akcesja do konkretnego wyznania dziecka, wykracza poza uprawnienia rodziców. Rodzice mają prawo do religijnego wychowywania dzieci ale nie do narzucania im akcesji do swojego wyznania.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn lut 02, 2009 12:49

A Johnny, co do utrudniania aktu apostazji:
http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.p ... &name=2793

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Pn lut 02, 2009 12:55

Ale skoro oświadczenie woli jest nieważne to zostaje nam tylko obrzęd religijny który tymbardziej dla nieświadomej jednostki nie może nieść żadnych prawnych konsekwencji ani nie może wkładać na nią żadnych zobowiązań.

No i chrzest nie pociąga żadnych konsekwencji prawnych, ani nie nakłada żadnych prawnych zobowiązań. Nie wiem w czym problem

Pn lut 02, 2009 14:58
Cytuj:
Ale skoro oświadczenie woli jest nieważne to zostaje nam tylko obrzęd religijny który tymbardziej dla nieświadomej jednostki nie może nieść żadnych prawnych konsekwencji ani nie może wkładać na nią żadnych zobowiązań.

No i chrzest nie pociąga żadnych konsekwencji prawnych, ani nie nakłada żadnych prawnych zobowiązań. Nie wiem w czym problem

Także wytłumaczę. Jak episkopat forsuje jakąś ustawę to powołuje się na ilość wiernych w Kościele.

Pn lut 02, 2009 15:37

Cytuj:

Co też piszesz Kamyku? Ja znalażłem opinię że chrzest jak najbardziej ma konsekwencje prawne:
Cytuj:
Przyjęcie chrztu wywiera zarówno skutki o charakterze teologicznym, a przede wszystkim prawnym w Kościele.

Poprzez chrzest w ujeciu prawnym osoba staje się:
-pełnoprawnym członkiem Koscioła Katolickiego
-uzyskuje wszelkie prawa i obowiazki związane z przynaleznością do Kościoła Katolickiego
-ma prawo przyjmowania wszystkich sakramentów
-prawo do czynnego udziału w życiu wspólnoty, wypowiadania swoich poglądów , dociekania swoich praw

Autorem opini jest: Mgr lic prawa kanonicznego Małgorzata Baran

No to kto ma racje?

Pn lut 02, 2009 16:31

Rozmawiamy o procesie odstępstwa, a nie o miejscu mojego zamieszkania. Nie znajdujesz argumentów? Czy może musiałbyś mi przyznać rację, a nie chcesz i dlatego odbijasz temat bezpośrednio w moją osobę?

No to o co chodzi ? Proces odstępstwa jest taki, jaki jest. W czym mam Ci przyznawać rację ? Że Kościół je utrudnia ? Proszę bardzo - wyżej wyłuszczyłem możliwe powody, dla których " utrudnia ". Co jeszcze chcesz wiedzieć ?

Cytuj:
W świetle Konstytucji przystapienie do wyznania lub nie przystąpienie następuje w wyniku własnego wyboru.

Owszem, ale od momentu, od którego tego wyboru można dokonać.

Cytuj:
Tak więc akcesja do konkretnego wyznania dziecka, wykracza poza uprawnienia rodziców.

Konstytucja wiele razy wspomina o wolności wyboru tego czy tamtego. Obywatel np. ma prawo wyboru miejsca pobytu. W sposób oczywisty jednak odnosi się to do tych osób, które są w stanie takich wyborów dokonać. Kilkumiesięczne dziecko nie jest w stanie. Dlatego powyższy artykuł się nie odnosi do tej sytuacji. To rodzice wybierają dla dziecka jego miejsce pobytu, i rodzice wybierają dla niego wyznanie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 02, 2009 16:46

Aha, i nie mieszajcie prawa kanonicznego z cywilnym.

Pn lut 02, 2009 16:47
Proszę bardzo - wyżej wyłuszczyłem możliwe powody, dla których " utrudnia ". Co jeszcze chcesz wiedzieć ?

Ja jestem jednak głęboko przekonany, że chodzi jedynie o owe statystyki.

Pn lut 02, 2009 16:52

Masz prawo do swojego głębokiego przekonania, ale to jeszcze nie znaczy, że taka jest rzeczywistość. Ja potrafiłbym podać powody, dla których Kościołowi mogłoby nie zależeć na tym, by trzymać u siebie ludzi, którzy faktycznie nie mają nic wspólnego z katolicyzmem. Choćby taki, by nie dawali złego przykładu katolika, który ma gdzieś chrześcijańską moralność.

Pn lut 02, 2009 16:54

Konstytucja wiele razy wspomina o wolności wyboru tego czy tamtego. Obywatel np. ma prawo wyboru miejsca pobytu. W sposób oczywisty jednak odnosi się to do tych osób, które są w stanie takich wyborów dokonać. Kilkumiesięczne dziecko nie jest w stanie. Dlatego powyższy artykuł się nie odnosi do tej sytuacji. To rodzice wybierają dla dziecka jego miejsce pobytu, i rodzice wybierają dla niego wyznanie.

Johnny nie trywializuj. Wybór wyznania nie jest tym samym co wybór miejsca do spędzenia urlopu.

Pn lut 02, 2009 17:05
Masz prawo do swojego głębokiego przekonania, ale to jeszcze nie znaczy, że taka jest rzeczywistość. Ja potrafiłbym podać powody, dla których Kościołowi mogłoby nie zależeć na tym, by trzymać u siebie ludzi, którzy faktycznie nie mają nic wspólnego z katolicyzmem. Choćby taki, by nie dawali złego przykładu katolika, który ma gdzieś chrześcijańską moralność.

Niestety stosunek KRK do mnie osobiście uświęcił mnie w przekonaniu, że gdzieś mają moralność i to jak ich się reprezentuje, a liczy się dla nich jedynie procentowy udział katolików w społeczeństwie.

Pn lut 02, 2009 17:10
Pewnie nie wszędzie, bo pewnie znalazłbym gdzieś uczciwego, życzliwego kapłana, który pomógłby mi dokonać apostazji - niestety jest ich z pewnością niewielu i nie miałem szczęścia.

Pn lut 02, 2009 17:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona