Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Drzewo Ewoplucyjne ścięte!!! 
Autor Wiadomość
Nie. Gdyby mózg był zaprojektowany, jak twierdzą kreacjoniści, toby mógł byc zaprojektowany "z zapasem". Tak jak jest zaprojektowany komputer, na kórym pisze tego posta. Moc obliczeniowa, którą mam na biurku przewyższa moje na tą moc zapotrzebowanie o kilka rzędów wielkości :) Takiego kupiłem "z zapasem".

A ja kupiłem komputer, który jest za słaby do gier jakie chcę na nim uruchamiać. Jaki to argument?

pilaster napisał(a):
Natomiast w toku ewolucji nic "na zapas" nie moze powstać. Organizm który ma kilka-kilkanascie razy "za duży" jakiś organ, przegra błyskwaicznie wyścig ewolucyjny, z organizmem, który ten organ ma "w sam raz" Zwłaszcza jeżeli tym organem jest potwornie energetycznie kosztowny mózg. Wtedy zaoszczedzoną energię można przeznaczyć na coś innego, np produkcje jaj i plemników :)

Zatem albo mózg cżlowieka jest wykorzystywany "w sam raz", albo, jeżeli jest użytkowany tylko w 5-15%, oznacza, że nie mógł powstać w drodze ewolucji

Nic na zapas w toku ewolucji nie może powstać? Dlaczego? Czyżby ewolucja zachodziła wg jakiegoś programu? Oczywiście wiesz o tym, że człowiek ma 2 nerki a może żyć z jedną? Albo że włosów na głowie jest więcej niż potrzeba do przeżycia, paznokcie są zbędne? Wspomniane plemniki też tworzone są w nadmiarze. No, i są jeszcze zęby mądrości ;).

pilaster napisał(a):
Może nie pracuje jednocześnie, ale na pewno pracuje z maksymalną dostępną wydajnością, bliską 100%. Pewnie "jednoczesne uruchomienie" skończyłoby się jakąś awarią, przegrzaniem, czy innym uszkodzeniem

Obawiam się, że wydajność to zupełnie inne pojęcie. Rozmawiamy o wykorzystaniu procentowym. Tak samo jak wszystkie mięśnie nie pracują jednocześnie. Nie ma takiej potrzeby. To nie oznacza, że są zbędne - chociaż niektóre są w zaniku ;).

Cz lut 05, 2009 11:48

pilaster napisał(a):
Nie. Gdyby mózg był zaprojektowany, jak twierdzą kreacjoniści, toby mógł byc zaprojektowany "z zapasem". Tak jak jest zaprojektowany komputer, na kórym pisze tego posta. Moc obliczeniowa, którą mam na biurku przewyższa moje na tą moc zapotrzebowanie o kilka rzędów wielkości :) Takiego kupiłem "z zapasem".

A ja kupiłem komputer, który jest za słaby do gier jakie chcę na nim uruchamiać. Jaki to argument?

Taki, ze komputer projektuje się uwzględniając mozliwe przyszłe zapotrzebowanie. Mózg nie. Ma dokłądnie taką moc obliczeniową na jaką jest zapotrzebowanie tu i teraz.

Cytuj:
Nic na zapas w toku ewolucji nie może powstać? Dlaczego?

Dlatego, że w trakcie powstawania "na zapas" zostanie usunięte przez dobór naturalny, jako nieprzydatne i szkodliwe "teraz"

Cytuj:
Oczywiście wiesz o tym, że człowiek ma 2 nerki a może żyć z jedną?

Po pierwsze może od ewolucyjnego niedawna. Po drugie jest to życie obarczone znacznie większym ryzykiem zgonu, mniejszą sprawnością, etc

Cytuj:
Albo że włosów na głowie jest więcej niż potrzeba do przeżycia, paznokcie są zbędne? Wspomniane plemniki też tworzone są w nadmiarze. No, i są jeszcze zęby mądrości ;).

Wszystkie te ilosci sa optymalne, a nie "w nadmiarze" (oczywiście średnio)

Cytuj:
Tak samo jak wszystkie mięśnie nie pracują jednocześnie. Nie ma takiej potrzeby. To nie oznacza, że są zbędne - chociaż niektóre są w zaniku ;).

A dlaczego nikt nie pitoli, że "człowiek wykorzystuje 10% swoich mięsni"? Dlatego że momenty kiedy wykorzystywane jest 100% są bardzo częste i korzyść z takiego używania jest oczywista. Człowiek ma dokładnie tyle i takich mięśni ile jest to ewolucyjnie uzasadnione i wyoptymalizowane pomiędzy korzyściami z mięśni, a kosztem ich wytworzenia i utrzymania. Dokładnie tak samo jest z mózgiem.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz lut 05, 2009 11:58

Człowiek ma dokładnie tyle i takich mięśni ile jest to ewolucyjnie uzasadnione i wyoptymalizowane pomiędzy korzyściami z mięśni, a kosztem ich wytworzenia i utrzymania.
Ty masz jakiś problem, czy nie wiesz co piszesz? Najpierw obalasz ewolucję, a teraz piszesz, że mięśnie są ewolucyjnie uzasadnione. Wyjaśnisz czemu tak sie dzieje?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz lut 05, 2009 13:10

Już wyjaśniam. Ewolucja po prostu jest. Nie jest zła, nie jest dobra. Jak prawa grawitacji.

Gdzie ja napisałem, że jest zła lub dobra ?

Cytuj:
Przypuśćmy że mamy 4 grupy bakterii A B C i D (na potrzeby przykładu). Wszystkie żywią się metanem, z tym że w bakteriach z grupy B zajdzie mutacja i mogą zacząć żywić się czymś innym.

Dlaczego jednak miałaby taka mutacja zajść, skoro nie ma zewnętrznej potrzeby ? W wyniku błędu ? Innymi słowy, dobór naturalny działa wtórnie w stosunku do mutacji ? Najpierw są mutacje, a potem dobór " wybiera sobie " te lepsze ? Ale w takim razie dlaczego zachodzą mutacje ? Odpowiedź: " bo tak " nie jest odpowiedzią godną naukowca.. naukowiec zawsze musi dążyć do tego, by wyjaśnić wszystko - tak mi się zdaje. Wyżej pojawiło się wyjaśnienie - bo tak jest zbudowana materia. Ale jeżeli tak jest zbudowana materia, to znaczy, że materia ma wpływ na tworzenie się mutacji dokonujący się poza i niezależnie od praw " doboru naturalnego " ( skoro go poprzedza ) ? To jaka zasada rządzi tym wpływem, i dlaczego nie dobór naturalny ?

Cytuj:
Bardzo korzystna byłaby mutacja, pozwalająca "podrosnąć" grupie D albo w jakiś inny sposób pozwolić uchronić się przed "zjedzeniem".

No dobrze - na krótką metę tak. Ale po minięciu zagrożenia ( powiedzmy, że w wyniku mutacji grupa D podrosła, i pierwsza zjadła grupę C ) mutacja ta obróci się przeciwko grupie D, bo albo sama straci pożywienie, albo, jako bardziej skomplikowana, zostanie zaatakowana przez prostszą grupę E ( mówiąc kolokwialnie, " zachoruje " ) i wymrze. Grupa E wygra to starcie, a następnie albo dostosuje się do warunków ( zamiast grupą D, zacznie się odżywiać np. metanem ), albo wyginie. I tak w kółko Macieju. No właśnie - w kółko, a nie do przodu..

Co do przetrwania genów - skoro chodzi tu o przetrwanie genów, to skąd się w ogóle biorą mutacje, które właśnie ( o ile wiem ) wiążą się z modyfikacją i powstawaniem nowych genów, a nie ich przetrwaniem ( jeżeli napisałem bzdurę, to tym bardziej proszę o wyjaśnienie ).

Cz lut 05, 2009 13:26
Dlaczego jednak miałaby taka mutacja zajść, skoro nie ma zewnętrznej potrzeby ?

Jak ju pisałem nie znam się na tym, ale myślę, że mogę na to pytanie pobieżnie odpowiedzieć. Otóż mutacje nie są celowe, są całkowicie przypadkowe - ot błąd replikacji. Czasem implikują cechę przydatną, czasem przeszkadzającą, czasem neutralną.

Cz lut 05, 2009 13:30

Cz lut 05, 2009 13:30

Najpierw obalasz ewolucję

Doprawdy? W którym miejscu? :D

Cz lut 05, 2009 13:32

sebastian88 podal link do smieciowego artykulu, i pisze to z pelna odpowiedzialnoscia. (chodzi o % podobienstwa ganomu i szympansa). ja nie wiem kim jest pan Ostrowski i jakiej sroce wylecial spod ogona
W dzisiejszych czasach nie uzywa sie podobienst genomu do okreslenia stopnia powinowactwa. do tego sluzy porownanie DNA mitochondrialnego - bo to ono jest najbardziej restrykcyjnie konserwatywne i konserwowane...

to tak czysto zawodowa uwaga

Cz lut 05, 2009 13:33
Nie wiem o co dokładnie w takim razie chodzi w tym fragmencie. Pytasz dlaczego mutacje wogóle zachodzą?

Cz lut 05, 2009 13:33

mutacje sa przypadkowe i slepe. dobor naturalny prowadzi do fiksacji czyli utrwalenia cech (powstalych na skutek mutacji) pozwalajacych na przezycie i pozostawienie wiekszej liczby potomstwa. jezeli sa to cechy ktore pozwalaja prztrwac ciezkie czasy, gdy owe ciezkie czasy przemina, a dana cecha doprowadzi do wyginiecia calej populacji to nie bedzie to nic dziwnego. dotknelo to wielu gatunkow na naszej planecie, i bardzo duzo jeszcze spotka taki los. na czele tych gat stoi czlowiek. niestety albo stety.
mutacje sa przypadkowe, ewolucja tez tyle ze bardziej kierunkowa

Cz lut 05, 2009 13:38

Dlaczego jednak miałaby taka mutacja zajść, skoro nie ma zewnętrznej potrzeby ? W wyniku błędu ?

Otóz to właśnie. mutacje są błędami kopiowania DNA podczas replikacji

Cytuj:
Innymi słowy, dobór naturalny działa wtórnie w stosunku do mutacji ?Najpierw są mutacje, a potem dobór " wybiera sobie " te lepsze ?

Nie inaczej

Cytuj:
Ale w takim razie dlaczego zachodzą mutacje ? Odpowiedź: " bo tak " nie jest odpowiedzią godną naukowca.. naukowiec zawsze musi dążyć do tego, by wyjaśnić wszystko - tak mi się zdaje.

Ponieważ żadne kopiowanie nigdy nie jest stuprocentowo bezbłędne. kopiowanie DNA ma i tak bardzo wysoki stopień bezbłędności. Ale wysoki nie oznacza całkowity

Jeżeli ta mutacja w jakiś, choćby nieslychanie zawiły, skomplikowany i pośredni sposób wspomaga proces replikacji, wtedy będzie przez dobór utrwalana. jeżeli zaś upośledza replikację, będzie usuwana

Cz lut 05, 2009 13:49

Pilasterze jak nie wiesz co piszesz, to się nie wypowiadaj...

Cytuj:
mutacje są błędami kopiowania DNA podczas replikacji
Nie zawsze. Jest dużo rodzajów mutacji.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz lut 05, 2009 15:11

to wymien kilka innych....oprocz tych ktore wynikaja z blednego powielania materialu genetycznego (DNA i RNA)

Cz lut 05, 2009 15:14

Całkiem na serio napisałeś, że człowiek używa nie więcej niz kilka-kilkanaście procent mózgu. Chociaż potem próbowaleś się z tego rakiem wycofywac, to jednak przynajmniej traktowaleś tę możliwość serio.

No i czysty przykład buty pilastra.
Pilaster "całkiem na serio" pisał. że ja twierdziłem, że Sumerowie latali w kosmos. Pilaster kłamał, pilaster sobie robił jaja, czy pilaster naprawdę w to wierzył?
Czy może po prostu pilaster szuka dowolnego sposobu na atak na intelokutora - bo w tym się specjalizuje. Obalanie tez za pomocą argumentów ad hominem i ad ignorantiam - te drugie powstają poprzez łapanie innych za słówka i manupulowanie treścią ich wypowiedzi... albo wręcz kłamaniu, jak np. to o Sumerach w kosmosie...

Cytuj:
Gdyby faktycznie tak było, to znaczy gdyby ludzki mózg miał taką nadmiarowość w stosunku do potrzeb, byłby to dowód obalający teorię ewolucji.

Tak samo nie da się twierdzić, że się skonstruowalo perpetuum mobile bez podważania praw termodynamiki

Czyli Witold wprost podważył teorię ewolucji

Przykład dotyczący mózgu:
człowiek nie wykorzystuje na codzień pełni możliwości pamięci, dowodzi tego chwila zabawy z mnemotechnikami. Tudzież, człowiek potrafi zapamiętywać różne ciekawostki (a potem wykorzystywac je w dyskusjach i zostawać zjechanym przez pilastra - patrz stopy metali), a zapominać inne informacje. Innymi słowy...
jeśli pilaster nie potrafi sobie zakodować w pamięci długotrwałej każdej informacji jaką zobaczy choćby raz...
to pilaster w ten sposob podważa teorię ewolucji, czyż nie?

Cytuj:
I dlatego z taką furią opluwa tych, którzy tą jego ignorancję obnażają :( Dokładnie tak samo jak Agnosiewicz i inni (ir)racjonaliści

Patrz wyżej. Wystarczy że obnaża pilaster, siejąc swoje wątpliwe mądrości opierające się na atakach ad hominem... takie jak to powyżej...
Buta pilastra jest zaiście niezmierzona...

Cytuj:
Jak napisałem na blogu Witolda, jest on najlepszym dowodem na całkowitą życiową porażkę Dawkinsa. :(

O, kolejny przykład...
Na moim blogu też wypisywałeś mnóstwo bzdetów o szkolnictwie...
wmawiałeś mi komunistyczne sympatie...
twierdziłeś, że nie jestem ateistą...

ot przykłady mądrości pilastra....

Cz lut 05, 2009 16:29

Np. mutacje chromosomowe, tranzycja, mutacja genomowa. Swoją drogą replikację RNA przeprowadzają tylko niektóre wirusy, więc sumienie chyba nie ma pojęcia o czym pisze...

Cytuj:
to pilaster w ten sposob podważa teorię ewolucji, czyż nie?
Już to pisałem, ale pilaster dalej wie lepiej...

Cz lut 05, 2009 17:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona