Z czego zbudowany jest Bóg i dusze?
Autor |
Wiadomość |
deepongi
|
 Z czego zbudowany jest Bóg i dusze?
Czy ktoś jasno i prosto wytłumaczy mi z czego stworzony jest Bóg oraz dusze? Ale proszę bez katechizmowych regułek.
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
So lut 07, 2009 0:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie są zbudowane, po prostu są jako byty proste.
|
So lut 07, 2009 0:25 |
|
 |
Gprre
|
Jeżeli są z czegoś zbudowane, to jest to coś nie z tego świata 
|
So lut 07, 2009 9:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli bez katechizmowych regułek, to podejrzewam, że z niczego. Nic (a dokładniej próżnia) ma w fizyce kwantowej duży potencjał, i może tam powstać prawie wszystko.
|
So lut 07, 2009 11:28 |
|
 |
a.R.E.k.
|
A z czego są zrobione myśli i uczucia? Nie chodzi mi o bodźce tych uczuć, chodzi mi o uczucia same w sobie, emocje itd.
|
So lut 07, 2009 17:00 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Czy ktoś jasno i prosto wytłumaczy mi z czego stworzony jest Bóg oraz dusze?
Z ludzkich pragnien i marzen.
|
So lut 07, 2009 17:56 |
|
 |
greg(R)
|
@a.R.E.k.
A z czego są zrobione myśli i uczucia? Nie chodzi mi o bodźce tych uczuć, chodzi mi o uczucia same w sobie, emocje itd.
Myśli i uczucia nie istnieją bez mózgu zbudowanego z materii. Istnieją dzięki impulsom elektrycznym w mózgu. Impulsy nerwowe w organizmie przekazywane są poprzez tzw. "pompę sodowo - potasową". Są więc ściśle powiązane z materią.
O uczuciach poczytaj tutaj:
http://archiwum.wiz.pl/1996/96051700.asp
Jak widzisz wszystko jest wytworem materialnego mózgu i materialnego organizmu. Nie istnieje bez niego.
Widziałeś myśl albo miłość bez mózgu?
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
So lut 07, 2009 18:08 |
|
 |
wieczny_student
|
greg(R) napisał(a): @a.R.E.k.
Myśli i uczucia nie istnieją bez mózgu zbudowanego z materii. Istnieją dzięki impulsom elektrycznym w mózgu. Impulsy nerwowe w organizmie przekazywane są poprzez tzw. "pompę sodowo - potasową". Są więc ściśle powiązane z materią.
I nie odpowiadasz na pytania. Nawet przyjmując, że uczucia nie istnieją bez mózgu i są ściśle powiązane z materią, to nie znaczy, że są zbudowane z materii.
Żeby zobrazować problem na bardziej namacalnych przypadkach, zapytam: z czego zbudowane jest prawo grawitacji? Z czego zbudowana jest szybkość? Z czego zbudowana jest temperatura? Wszystkie powyższe pojęcia też są ściśle powiązane z materią. 
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
So lut 07, 2009 18:43 |
|
 |
greg(R)
|
@ wieczny_student
z czego zbudowane jest prawo grawitacji? Z czego zbudowana jest szybkość? Z czego zbudowana jest temperatura? Wszystkie powyższe pojęcia też są ściśle powiązane z materią.
No i pięknie. Sęk w tym, że niektóre pytania po prostu nie mają sensu. Można budować zdania poprawne gramatycznie ale sensu w nich nie ma żadnego (tak jak w Twoich pytaniach).
Przykłady?
Jak ciężar właściwy ma gniew?
Jaki kolor ma radość?
Jaką entalpię swobodną ma miłość?
itp. itd.
Widzisz w tym sens? Bo ja nie.  Pytanie zadać można? Można.
-------------
Wątek uważam za ciekawy z przyczyn poznawczych. Zadane pytanie można by zmodyfikować:
z czym powiązany jest Bóg skoro nie jest zbudowany z materii? Czego efektem jest Bóg?
|
So lut 07, 2009 19:14 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Myśl może pochodzić z materii, ale sama materią nie jest.
|
So lut 07, 2009 19:24 |
|
 |
wieczny_student
|
O tym właśnie mówię. Uczucia, emocje nie są bytami materialnymi (nawet jeżeli uznamy za ich przyczynę procesy materialne, a nawet jeśli właśnie te procesy uznamy za emocje i uczucia). Procesy nie są zbudowane z niczego. W ogóle nie są złożone.
Jeżeli chodzi o Boga o Kościół naucza, że także jest bytem prostym. Odnośnie dusz wydaje mi się nie ma tak szczegółowej nauki. Nie sądzę, byśmy mieli możliwość rozstrzygnięcia tej kwestii.
|
So lut 07, 2009 19:28 |
|
 |
greg(R)
|
@wieczny_student
nawet jeżeli uznamy za ich przyczynę procesy materialne
Właśnie. A co miałoby być przyczyną Boga?
Procesy nie są zbudowane z niczego.
Czy Bóg mógłby być procesem?
|
So lut 07, 2009 20:00 |
|
 |
wieczny_student
|
greg(R) napisał(a): nawet jeżeli uznamy za ich przyczynę procesy materialne
Właśnie. A co miałoby być przyczyną Boga? A jakie to ma znaczenie, czy Bóg ma przyczynę czy nie? Mówimy o złożoności. greg(R) napisał(a): Procesy nie są zbudowane z niczego.
Czy Bóg mógłby być procesem?
A czy prawo grawitacji jest procesem? Czy szybkość jest procesem? Czy temperatura jest procesem? Nie wszystko co nie jest złożone jest procesem. I nie chce mi się wierzyć, że tego nie zauważasz.
Poza tym, to było odniesienie do uczuć/emocji.
|
So lut 07, 2009 20:07 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Jeśli Bóg jest osobą, mysli, czuje itd, to nie mowcie mi, że jest zbudowany z NICZEGO, bo wtedy uznam, że Go nie ma!!!
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
So lut 07, 2009 20:28 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
I jeszcze jedno... skoro po smierci stajemy się tylko duszą, porzucamy ciało, to jak ta dusza myśli, tzn. czym mysli, czy ma jakiś duchowy mozg?
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
So lut 07, 2009 20:31 |
|
|
|