Derren Brown - Messiah 8 częsci napisy PL
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Derren Brown - Messiah 8 częsci napisy PL
witam
w dokumencie tym nie jest atakowana żadna wiara, jednak jako inteligentne istoty powinniśmy kwestionować nasze wierzenia, i być bardziej sceptyczni wobec ludzi którzy nam je proponują
po obejrzeniu tego dokumentu
http://www.youtube.com/watch?v=Dcg6LfGieRc
niektórzy pomyslą że to nie możliwe - i osoby występujące w tym są podstawione.
Zapewniam, że nie są.
Ludzie są z natury głupi i łatwo nimi manipulować, efekt:
nawróceni na chrzescijanstwo - dotykiem, rozmowy ze zmarłymi, kosmitami, itd.
jesli nadal ktoś mysli, że osoby z linka powyżej są podstawione to proponuję rozpoczac szukanie na googlach od pojęcia:
NLP NeuroLingwistyczne Programowanie
pozdrawiam
|
| N lut 08, 2009 16:44 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
przepraszam, źle zacząłem ten temat, proszę zacząć oglądać ten dokument najlepiej od tego linka:
http://www.youtube.com/watch?v=m3-24jrKJFI&feature=related
|
| N lut 08, 2009 16:49 |
|
 |
|
WIST
|
Cytuj: Ludzie są z natury głupi i łatwo nimi manipulować, efekt: nawróceni na chrzescijanstwo - dotykiem, rozmowy ze zmarłymi, kosmitami, itd.
Jak mam to rozumieć?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| N lut 08, 2009 17:19 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Cytuj: Ludzie są z natury głupi i łatwo nimi manipulować, efekt: nawróceni na chrzescijanstwo - dotykiem, rozmowy ze zmarłymi, kosmitami, itd. Jak mam to rozumieć?
musiałbyś obejrzec te 8 częsci, żeby zrozumiec co miałem na mysli.
może napisałem za ostro, powiniem napisać tak:
Ludzie nie są z natury głupi ale za bardzo ufają w to co im sie powie.
zresztą to co napisałem jest nie istotne, interesują mnie wasze opinie po obejrzeniu tego materiału.
I prosze sie nie obrażać tytułem "Mesjasz" - to, że występuje takie słowo to nie znaczy, że ktoś go nasladuje, czy też ma sie za Niego.
Tak własnie to działa, ludzie widzą słowo "Mesjasz" i już czyją sie automatycznie obrażeni.
najsmieszniejszy był przypadek na innym forum - dotyczy to własnie tylko nazwy tego dokumentu:
Pewien Gość zobaczył w tytule tematu "Mesjasz" i od razu nie był zainteresowany oglądaniem tego.
Zamiast tego pojawiły sie wulgaryzmy.
Tak wiec jeszcze raz proszę obejrzec całosc, a dopiero potem odpowiadać.
|
| N lut 08, 2009 17:38 |
|
 |
|
aperitif
|
Kilka już akcji kolesia widzialem. Na ile to sztuczki na ile wiedza - nie wiem, tzreba mu oddać, że jest dobry w tym co robi.
Natomiast przynajmniej w tym filmiku nie widzialem by kogoś nawrócił.
Nikt nie powiedził, że wierzy w Boga w Trzech Osobach Boskich.
Po programie - uzciwie im wyjaśnił co się działo. Ale gdyby nie wyjaśnił, nie wiem czy wszyscy oni wzięli by w ręce PŚ, różaniec i zaczęli by żyć zgodnie z nauką Jezusa. A nawet gdyby, to i jehowi niby wierzą. Na pewno sa metody by komuś coś wmówić
Konkluzja: nie przekonał mnie, że jest Jezusem dzisiejszych czasów. Nawet w części nie jest tak inteligentny jak Jezus. Ale zawsze może dać się ukrzyżować, umrzeć i potem powiedzieć, że to w ramach odgłupiania ludzi.
_________________ Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Tylko głupiec samowolę nazywa wolnością...
Mój Kraków, moja Nowa Huta http://www.youtube.com/watch?v=p7imG1JuXcA
The best strona tatoo:
http://bmeink.com/bme-tatt.html
|
| N lut 08, 2009 18:26 |
|
|
|
 |
|
jogurt
|
Ten film miał tylko wykazać, jak łatwo coś komuś 'wkręcić'.
Gość jest dobry. Jest cholernie dobry. Tego z rysowaniem nie potrafiłbym wyjaśnić, ale reszta to po prostu manipulacja, tricki, mówienie bardzo ogólnikowo i sprawianie, ze ludzie w ciebie wierzą, ufają.
Ale zaraz ktoś powie, że to Szatan przez niego przemawiał...
|
| N lut 08, 2009 18:33 |
|
 |
|
pani_dawkins
|
Pare rzeczy jako wielka fanka Derrena Brown'a muszę powiedzieć.
Po pierwsze: to nie NLP, Derren jest przeciwnikiem NLP, to sztuka sugestii, połączona z pewnymi elementami magii, odwracanie uwagi, czasem hipnoza, i manipulacja zawsze.
Poza tym, "gość" jest wielki ateista i nie próbuje być Jezusem naszych czasów. Próbuje pokazać jak łatwo jest zmanipulowac ludzki umysł, a religia jest jedną wielką sztuką manipulacji.
Ah, w końcu ktoś dostrzegł Derrena Browna:) ja go zobaczę na żywo w maju- mam już bilety:D
|
| N lut 08, 2009 18:56 |
|
 |
|
aperitif
|
To jako jego fanka... może coś wiesz więcej na temat technik przez niego wykorzystywanych choćby w tym materiale, chodź widziałem jeszcze inne jogo triki.
Bo można wyciągać coś z ludzi ogólnikowo, ale choćby jego "rozmowy" ze zmarłymi mimo wszystko były dosyć trafne. Czy pierwsze z rysunkami. Gdyby długo rozmawiał z kobietą , jakieś sugestie, ale ona też się znała więc, jeśli nie było tam ściemy musi wtedy facet korzystać z magii.[/quote]
_________________ Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Tylko głupiec samowolę nazywa wolnością...
Mój Kraków, moja Nowa Huta http://www.youtube.com/watch?v=p7imG1JuXcA
The best strona tatoo:
http://bmeink.com/bme-tatt.html
|
| N lut 08, 2009 19:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Konkluzja: nie przekonał mnie, że jest Jezusem dzisiejszych czasów. jestem załamany i chyba zrezygnuje z dalszego postowania na wiara.pl. DO CHOL...Y w pierwszych sekundach mówi, że nie jest mesjaszem, nikogo nie chce obrażać, chce tylko by ludzie "zaczęli mysleć" i nie ufac na słowo innym ludziom. Nadal tego nie widzicie????????? masz logiczna odpowiedz, na nielogiczne i bezsensowne stwierdzenie, że prubuje być "mesjaszem nasych czasów' Cytuj: nie próbuje być Jezusem naszych czasów. Próbuje pokazać jak łatwo jest zmanipulowac ludzki umysł, a religia jest jedną wielką sztuką manipulacji.
lepiej bym tego nie ujął.
|
| N lut 08, 2009 19:49 |
|
 |
|
pani_dawkins
|
oczywiście, część technik znam, ale Derren jest bardzo utalentowany i po prostu jest dobry na tyle, że ciężko jest wszystko wyłapać. zazwyczaj mówi jak to robi, w messiah nie powiedział. Na przykład maszynka do nagrywania snów. W swojej książce opowiada o sztuce manipulacji używanej przez różnych psychic, polega to głównie na tym, że dajesz ludziom sugestie typu "myślisz teraz o czymś, o człowieku, to może być kobieta, około 70 lat, umarła spokojnie, itd". założmy tworzy takie zdanie, a oto jak to się odbywa (Derren jest specem w czytaniu języka ciala rownież):
myślisz teraz o człowieku (założmy to medium kontaktuje się ze zmarłym, to oczywiste, ze osoba mysli o człowieku, obiekt skupia się na człowieku i już wie, czy jest to kobieta czy mężczyzna)
to kobieta (tutaj jeżeli widać ruch ciala który wskazuje na potwierdzenie można kontynuować, ludzie dają mnóstwo podświadomyc znaków ciągle)
patrzysz na obiekt, założmy młoda dziewczyna, więc jaka kobieta mogła umrzeć dla tej dziwczyny, pewnie babcia, więc można mówić wiek typu okolo 70-80, jeżeli widać znów sygnał ciała, to kontynuujemy. na co mogła umrzec, pewnie spokojnie w tym wieku.
główną zaletą jest to, że obiekt więcej mówi niż medium, medium tylko naprowadza. i to trick
w maszynie do nagrywania snow, Derren jest czywiście ponad podstawy takiej sugestii bo jest szczególowy, ale na tym to się opiera, że sugeruje jej kształty, obrazy a człowiek się na nich opiera, albo zaczyna podświadomie dopasowywać swoją wersję do tego, co on mowi. to tak jakbym ja powiedziala, widzę twoje zwierzątko, jest to coś gryzoniowatego, Ty być mógł powiedzieć, wow, miałem chomika tysiąc lat temu i zacząłbyś wierzyć. A mój tekst tak naprawdę był bardzo ogólny.
|
| N lut 08, 2009 19:50 |
|
 |
|
Seweryn
|
 Re: Derren Brown - Messiah 8 częsci napisy PL
20 Cze 2008 napisał(a): niektórzy pomyslą że to nie możliwe - i osoby występujące w tym są podstawione.
Zapewniam, że nie są.
Ludzie są z natury głupi i łatwo nimi manipulować, efekt: nawróceni na chrzescijanstwo - dotykiem, rozmowy ze zmarłymi, kosmitami, itd.
Oczywiście że film jest zmanipulowany bo osobom badanym sugeruje się że główny bohater filmu ma zdolności paranormalne np. czytanie przez scianę ,a jak wiemy nie jest to prawda, a jedynie trick .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N lut 08, 2009 19:59 |
|
 |
|
pani_dawkins
|
Oczywiście, że to trick. Seweryn, jak wytłumaczysz to, co Derren Brown robi w teatrze? Jak ja dostawałam bilety, to nie dostałam listy rzeczy, które mam mówić i robić. Moja znajoma była na scenie, nie była podstawiona i jakoś trick zadziałał.
Program Messiah był robiony, kiedy Derren nie byl znany w ogóle w Stanach, dlatego mógł przedstawiać się podstawionym imieniem i nazwiskiem i jako chrześcijanin;P
i na jakiej podstawie twierdzisz, że te osoby są podstawione?
|
| N lut 08, 2009 20:01 |
|
 |
|
pani_dawkins
|
przeprasza, źle Cie zrozumiałam. Nie film jest zmanipulowany, tylko ludzie są zmanipulowani:P w kosciele też Ci mówią, że Jezus chodził po wodzie i zamieniał wodę w wino, a jak wiemy nie bylo to prawda.
|
| N lut 08, 2009 20:03 |
|
 |
|
Seweryn
|
pani_dawkins napisał(a): Oczywiście, że to trick. Seweryn, jak wytłumaczysz to, co Derren Brown robi w teatrze? Jak ja dostawałam bilety, to nie dostałam listy rzeczy, które mam mówić i robić. Moja znajoma była na scenie, nie była podstawiona i jakoś trick zadziałał. Program Messiah był robiony, kiedy Derren nie byl znany w ogóle w Stanach, dlatego mógł przedstawiać się podstawionym imieniem i nazwiskiem i jako chrześcijanin;P i na jakiej podstawie twierdzisz, że te osoby są podstawione?
Nie piszę że osoby są podstawione tylko że Derren Brown wykorzystuje sztukę iluzji do manipulacji ludźmi ,więc nie można się dziwić, że niektórych udaje mu sie nabrać.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N lut 08, 2009 20:05 |
|
 |
|
Seweryn
|
pani_dawkins napisał(a): przeprasza, źle Cie zrozumiałam. Nie film jest zmanipulowany, tylko ludzie są zmanipulowani:P w kosciele też Ci mówią, że Jezus chodził po wodzie i zamieniał wodę w wino, a jak wiemy nie bylo to prawda.
Jest to kwestią wiary nie wiedzy. Aby mieć wiedzę, potrzebne są dowody 
|
| N lut 08, 2009 20:16 |
|
|
|