Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 18:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Derren Brown - Messiah 8 częsci napisy PL 
Autor Wiadomość

Jak zahipnotyzowany jakiś - a ja zawsze czytałem, że nie da się nikogo zahipnotyzować bez jego zgody.

Zależy jak rozumieć tą zgodę podejrzewam, że wystarczy jeśli "ofiara" się nie opiera a nawet wtedy podejrzewam, że dałoby się takiej osobie wmówić różne rzeczy odpowiednio zmieniając podejście...

Wt lut 10, 2009 17:20
wmówic mozna wszystko, nawet, że sie nie żyje.

Cytuj:
http://www.joemonster.org/filmy/7219/Derren_Brown_Wypadek_samochodowy

prosze moderatora o odebranie wiadomosci PM.

Wt lut 10, 2009 17:31

Ale facet z ulicy, zakładam, nigdy by nie pomyślał o tym, by chcieć komuś oddać portfel !

Mogę tylko zgadywać ale o ile pamiętam Brown wyraźnie zaznaczał, że wielu rzeczy dokonuje dzięki swojej wyćwiczonej charyzmie. Jest przyjazny i komunikatywny (może trudniej nam to zauważyć przez różnice kulturowe) wygląda całkiem nieźle i potrafi wzbudzać zaufanie które jak widać można wykorzystać w bardzo zabawny sposób. Miejsce też jest na pewno nie przypadkowe ruchliwa ulica w biały dzień to usypia czujność.
Ludzie działają często bardzo schematycznie, szczególnie w sytuacjach które nie wymagają zbyt intensywnego myślenia jeśli ktoś wyjdzie poza pewne schematy mogą tego wcale nie zauważyć.

Wt lut 10, 2009 17:40

wmówic mozna wszystko, nawet, że sie nie żyje.

Cytuj:
http://www.joemonster.org/filmy/7219/Derren_Brown_Wypadek_samochodowy

prosze moderatora o odebranie wiadomosci PM.

To akutrat jest chyba grubymi nićmi szyte . Kobieta stoi, nie mdleje, nawet nie jest zbytnio zaszokowana, no i ciekawe kto ją ubezpieczył od zawału serca. Jak można tak narażać ludzkie życie .

Wt lut 10, 2009 18:03

NLP... NLS... NSL : D Żadna z tych technik programowania podświadomości nie sprawi, że dobrowolnie oddasz komuś portfel. To tylko proste sztuczki, których bardzo częste stosowanie może sprawić, że dana osoba poczuje się w twoim towarzystwie bezpiecznie, itp. Nic poza tym... Trzeba być do granic naiwnym, żeby w to uwierzyć ;)

Wt lut 10, 2009 18:15

NLP... NLS... NSL : D Żadna z tych technik programowania podświadomości nie sprawi, że dobrowolnie oddasz komuś portfel. To tylko proste sztuczki, których bardzo częste stosowanie może sprawić, że dana osoba poczuje się w twoim towarzystwie bezpiecznie, itp. Nic poza tym... Trzeba być do granic naiwnym, żeby w to uwierzyć ;)

Zgadzam się . NLP ma się tak do występów Derrena Browna, jak zestaw dla dzieci "mały czarodziej" do występów Hudiniego.

Wt lut 10, 2009 18:47

Ludzie działają często bardzo schematycznie, szczególnie w sytuacjach które nie wymagają zbyt intensywnego myślenia jeśli ktoś wyjdzie poza pewne schematy mogą tego wcale nie zauważyć.

Są pewne schematy, które mogą nas skusić do tego, byśmy wydali swoje pieniądze na rzeczy kompletnie nam niepotrzebne. Ale to też jest coś innego. Pieniądze są naszą własnością w zupełnie innym sensie niż portfel. Nie pojmuję, w jaki sposób ktoś mógłby mnie na ulicy skłonić do tego, bym oddał mu klucze do mieszkania. Cokolwiek by mi nie trajkotał, na dźwięk słowa " klucze do mieszkania " od razu otwiera się osobna przegródka w mózgu: " klucze do mieszkania-pilnować-nie zgubić-możliwe problemy " - i z największego transu, w jaki można wpaść na ruchliwej ulicy w ciągu paru minut, człowiek od razu się budzi. Na jednym z filmików z tym Derrenem tak właśnie zareagował sprzedawca hot dogów - Brown wkręca go, wkręca, wkręca, koleś reaguje tak, jakby też miał się stać jednym z naiwnych, ale kiedy dostaje do ręki papier zamiast banknotów, od razu się budzi: " zaraz, ale co to jest ? ". Naprawdę wierzycie, że dalibyście sobie wcisnąć biały papier zamiast pieniędzy ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 10, 2009 18:48
Johnny99 - idziesz ulicą i widzisz portfel z którego wystaje 200zł - podnosisz go czy nie ?

Wt lut 10, 2009 18:51
skoro przy portfelach jestesmy to łap to:
http://www.youtube.com/watch?v=bxYCh_p2Mjs

Setki ludzi przechodzi i nikt nie podnosi portfela, bo nie ma takiego prawa żeby podnieść :shock: :lol:

Sam sprawdzałem działa w 99%, portfel został podniesiony przez 3 facetów, ale nie byli świadomi swojego zachowania bo byli pijani, tzn jeden był jeszcze w miare (to on zauważył portfel) ten najbardziej nawalony podnosił (przed tem stali chwilę nad portfelem i dyskutowali)

po pierwsze musi to byc ruchliwe miejsce, najlepiej kolo jakiegos centrum handlowego, po drugie jaskrawy kolor kredy, czerwony też by zadziałał, ale lepiej żółty, kojarzy sie podswiadomie z miejscem zbrodni i ciałami oraz przemiotami które są nim obrysowywane.
Wiekszosc widziała to sto razy w filmach sensacyjnych.

ciekawe jest to, że nawet nikt nie przystanie i chwile sie zastanowi, pewnie dlatego, że w myslach pojawia sie:

zostaw to, nie twoje, nie patrz nawet i nie mysl, nie zatrzymuj sie :lol: :lol:

Wt lut 10, 2009 19:21

Osobiście bym raczej nie podniósł, bo zazwyczaj idąc ulicą czytam gazetę, i pewnie bym nie zauważył :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 10, 2009 19:37

Są pewne schematy, które mogą nas skusić do tego, byśmy wydali swoje pieniądze na rzeczy kompletnie nam niepotrzebne. Ale to też jest coś innego.Pieniądze są naszą własnością w zupełnie innym sensie niż portfel. Nie pojmuję, w jaki sposób ktoś mógłby mnie na ulicy skłonić do tego, bym oddał mu klucze do mieszkania. Cokolwiek by mi nie trajkotał, na dźwięk słowa " klucze do mieszkania " od razu otwiera się osobna przegródka w mózgu: " klucze do mieszkania-pilnować-nie zgubić-możliwe problemy " - i z największego transu, w jaki można wpaść na ruchliwej ulicy w ciągu paru minut, człowiek od razu się budzi.

I myślałem o nieco innych schematach np. takich które rządzą rozmową taka prośba nie musi budzić podejrzeń, paradoksalnie przez swoją absurdalność. Nikt nie spodziewa się, że ktoś mógłby nas okraść po prostu prosząc byśmy dali mu wszystkie pieniądze...

Cytuj:
Na jednym z filmików z tym Derrenem tak właśnie zareagował sprzedawca hot dogów - Brown wkręca go, wkręca, wkręca, koleś reaguje tak, jakby też miał się stać jednym z naiwnych, ale kiedy dostaje do ręki papier zamiast banknotów, od razu się budzi: " zaraz, ale co to jest ? ". Naprawdę wierzycie, że dalibyście sobie wcisnąć biały papier zamiast pieniędzy ?

To na pewno zależy od człowieka i sytuacji np. wątpię by pracownik sklepu jubilerskiego spodziewał się takiego oszustwa od porządnie wyglądającego klienta(karkowi z tatuażem mógłby już nie uwierzyć tak łatwo) natomiast sprzedawca hot dogów ma pewnie więcej do czynienia z niższymi warstwami z resztą sam z nich się pewnie wywodzi więc jest mniej ufny.
Poza tym to kwestia grzeczności w supermarkecie mogą dokładnie oglądać każdy wyższy banknot ale w markowym sklepie coś takiego byłoby po prostu nie grzeczne.

[/quote]

Wt lut 10, 2009 19:39

Poza tym to kwestia grzeczności w supermarkecie mogą dokładnie oglądać każdy wyższy banknot ale w markowym sklepie coś takiego byłoby po prostu nie grzeczne.

Nie no, jasne, ale przecież te białe kartki nawet z grubsza nie wyglądały jak banknoty. Nie dało się tak po prostu " nie zauważyć ".

Cytuj:
Nikt nie spodziewa się, że ktoś mógłby nas okraść po prostu prosząc byśmy dali mu wszystkie pieniądze...

Właśnie sobie wyobraziłem, że podchodzi do mnie ładnie i schludnie wyglądający facet, i prosi, żebym dał mu wszystkie swoje pieniądze. Stary, zwiewałbym gdzie pieprz rośnie.. zresztą, nie wiem jak Ty, ale ja u siebie zauważam taką cechę - nie mam problemów ze wskazaniem drogi ( tak zaczął Brown swoją akcję, pytaniem o drogę ) czy podaniem nieznajomemu godziny - natomiast za każdym razem, kiedy już po udzieleniu obcemu informacji ten nie odchodzi, tylko sprawia wrażenie, że chce ode mnie czegoś jeszcze, od razu włącza mi się dzwonek ostrzegawczy - oho, mogą być kłopoty. I każde kolejne jego słowo filtruję dziesięć razy, sprawdzając, czy przypadkiem sytuacja nie zapowiada się nieprzyjemnie. Może Amerykanie są bardziej ufni..

Wt lut 10, 2009 19:48
wiecie co pomyslałem gdy oglądałem ostatnie jego show ?

że opracowanie systemu pozwalającego wygrać 6 razy pod rząd na wyscigach konnych, jest kategorycznie niemożliwe.

- to sprzeczne z logiką
- zdrowym rozsądkiem
- realnym mysleniem
- rzeczywistoscią
- rachunkiem prawdopodobienstwa.

szansa jest jak 1:14.000.000.000
ale jednak da się to zrobic.

Kapuje raczej wszystkie jego sztuczki i manipulacje, o których chętnie dyskutujemy i rozgryzamy na forum nlp, ale wygrywanie na wyscigach to już przegiecie. :lol:

Gdyby nie wyjasnił jak tego dokonał, najprawdopodbniej po raz pierwszy uznałbym, że w tym wypadku użył, "magii" "szatana" czy innego narzedzia nie z tej ziemi.

Takze do dzieła, właczać Youtuba, i szukac pod nazwą:
Cytuj:
Derren Brown - the System Part 1

Wt lut 10, 2009 19:51

A o tym systemie akurat słyszałem. To znany i opisany mechanizm.

Wt lut 10, 2009 19:58
A o tym systemie akurat słyszałem. To znany i opisany mechanizm.

:x
no teraz już wszędzie opisane, bo Derren na to wpadł, nikt wczesniej tego nie wymyslił, wiec chyba wielki szacun! mu sie nalezy..poza tym gdzie pierwszy raz o tym czytałeś ?

dla odób które nie wiedzą:
opisano to w wikipedii, pod linkiem http://pl.wikipedia.org/wiki/Derren_Brown
pod nazwą
System

...już wyjasniam, jak wygrać 6 razy pod rząd na wyscigach konnych. 8) 8) 8) 8)

(niestety egoisci, którzy myslą tylko o kasie i własnych potrzebach będą zawiedzeni)

w skrócie:

Cytuj:
Wyjaśnił, że na początku skontaktował się z 7776 ludźmi i podzielił ich na sześć grup, przypisując każdej innego konia. W każdym wyścigu 5 z 6 osób przegrywało i odpadało z systemu. Nie znając wyników gonitw, po prostu przypisywał każdej osobie, w każdym wyścigu innego konia. W ten sposób pozostające w grze osoby dzielił na coraz mniejsze grupy, aż pozostało 6 osób (w tym Khadisha). W ostatniej gonitwie to ona trafiła na zwycięskiego konia. Wygrała 5 razy z rzędu dzięki temu, że metoda opracowana przez Derrena przewidywała, że na końcu pozostanie osoba, która nigdy nie przegrała. Podobnie wygląda wcześniejsze rzucanie monetą, które też opiera się na technice pozwalającej przewidzieć wynik. Choć mało prawdopodobny to jednak możliwy. Brown po prostu podrzucał monetę tak długo, aż 10 razy z rzędu wypadła reszka.

- proste
- logiczne
- sprawdzone

Wt lut 10, 2009 20:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona