Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 7:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 36  Następna strona
 Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą? 

Tak 43%  43%  [ 78 ]
Nie 49%  49%  [ 89 ]
Nie mam zdania 8%  8%  [ 14 ]
Liczba głosów : 181

Autor Wiadomość

Ano, czasem wylewają. Czasem mają miejsce lokalne powodzie, wylewają rzeki, tsunami zalewa kawałek lądu, ale nie ma mowy o globalnym potopie.

W kosmosie jest mnóstwo obiektów o kilkukilometrowej średnicy . Taki obiekt wpadając do oceanu mógłby wywołać ogólnoświatowy potop.

So lut 14, 2009 22:38
Potop nie tylko jest pradopodobny , ale niemal pewny , 70% powierzchni Ziemi to woda . Woda ma to do siebie, że lubi się wylewać. Więc pytanie nie powinno brzmiec czy? tylko kiedy będzie następny?

Wydaje mi się, że w Księdze jest napisane, że kiedy wody opadły, Bóg powiedział coś w tym stylu: "Ups, troszkę przegiąłem, stworzyłem człowieka omylnym i nie powinienem topić wszystkiego jak leci z powodu jego błędów. Ale obiecuję, teraz będę bardziej cierpliwy i już tak nie zrobię."
Więc nie powinniśmy się spodziewać drugiego potopu.

So lut 14, 2009 22:42
W kosmosie jest mnóstwo obiektów o kilkukilometrowej średnicy . Taki obiekt wpadając do oceanu mógłby wywołać ogólnoświatowy potop.

Nie, objętość za mała. Wywołałby najwyżej tsunami (które, jak wiemy, razem z tai-chi i feng-shui prowadzi do opętań :P).

So lut 14, 2009 22:44
Seweryn napisał(a):
Najwyżej lokalny.
Zresztą byłoby to sprzeczne z literalnym opisem w Księdze Rodzaju, więc może nie brnijmy w te głupoty.
Cytuj:
Wywołałby najwyżej tsunami (które, jak wiemy, razem z tai-chi i feng-shui prowadzi do opętań :P).
O opętaniach od tsunami nie słyszałem, o tai-chi nie mam zdania, za to zabobony w rodzaju feng-shui czasem mogą. Ale zwykle pozostają tylko zabobonami.

So lut 14, 2009 23:04

Nie, objętość za mała. Wywołałby najwyżej tsunami (które, jak wiemy, razem z tai-chi i feng-shui prowadzi do opętań :P).

Fale spotkałyby się po przeciwnej stronie globu.

So lut 14, 2009 23:04

Jak sobie narysujesz, albo nakręcisz "Armageddon 2" czy coś w tym guście, to może.

Ale w rzeczywistości - no to niestety bajki Sewerynie opowiadasz.

So lut 14, 2009 23:08

Seweryn napisał(a):

Jak sobie narysujesz, albo nakręcisz "Armageddon 2" czy coś w tym guście, to może.

Ale w rzeczywistości - no to niestety bajki Sewerynie opowiadasz.

Taka jest natura falowa . Odpowiednio duży obiekt wywoła falę wywołującą ogólnoświatowy potop. Aby wylać ze zbiornika kilkanaście litrów wody wystarczy kilogramowy kamień posiadający odpowiednią prędkość, przy czym im większa prędkość obiektu tym mniejsza masa potrzebna do osiągnięcia tego samego efektu. Myślę że w zupełności wystarczyłby obiekt kilkukilometrowy.

So lut 14, 2009 23:22

Odpowiednio duży obiekt wywoła falę wywołującą ogólnoświatowy potop.

No i to jest właśnie pseudonaukowa bajka Seweryna....

So lut 14, 2009 23:24
zbanowany na stałe

Odpowiednio duży obiekt wywoła falę wywołującą ogólnoświatowy potop

Zostawi tez po sobie odpowiednio duzy slad. Gdzie go szukac? Wiesz?

So lut 14, 2009 23:29

Cytuj:
Odpowiednio duży obiekt wywoła falę wywołującą ogólnoświatowy potop.

No i to jest właśnie pseudonaukowa bajka Seweryna....

Uzasadnij dlaczego?

So lut 14, 2009 23:30

Taki obiekt nie dość, że wywołałby ogólnoświatowy potop, to jeszcze prawdopodobnie zniszczyłby arkę, a do tego warunki do życia napewno nie wróciłyby do normy po kilkudziesięciu dniach

So lut 14, 2009 23:37

Taki obiekt nie dość, że wywołałby ogólnoświatowy potop, to jeszcze prawdopodobnie zniszczyłby arkę, a do tego warunki do życia napewno nie wróciłyby do normy po kilkudziesięciu dniach

Bez interwencji Boskiej na pewno.

So lut 14, 2009 23:46

Uzasadnij dlaczego?

Nie, to ty uzasadnij dlaczego jesteś taki pewny, że uderzenie doprowadziło by do globalnego potopu.

Niestety i bez tego twoja teoria ma parę problemów:

1. Nie ma nic, co by wskazywało na to, że uderzenie podobnego obiektu w Ziemię miało miejsce kilka tysięcy lat temu, kiedy rzekomo miał się wydarzyć potop.

2. Jest natomiast jeden dowód na to, że żadne uderzenie nie wywołało potopu - żyjemy my i inne gatunki też. Nie ma mowy o przetrwaniu na arce, to śmieszna bajeczka, której naiwność tłumaczono już tyle razy, że mam nadzieję (choć obawiam się, że równie naiwną) że wiesz, że jest to niemożliwe.

[/img]

N lut 15, 2009 0:01

Przepraszam bardzo, ale wiara, że całą Ziemię mogłoby zalać, jest po prostu śmieszna. Otóż, jak pewnie wiesz, Ziemia nie jest płaska, ale pofałdowana przez różnego rodzaju góry- czyli przeszkody terenowe dla fal. Jakoś trudno mi wyobrazić sobie falę o wysokości kilku kilometrów (żeby zalać góry). To musiałby być naprawdę niezły obiekt z Kosmosu. Poza tym gdzie by ten nieszczęsny meteoryt/coś innego nie walnął, woda i tak nie byłaby w stanie zalać wszystkiego "od morza": przykładowo meteoryt rąbnął u wybrzeży Chin, aby zalać Europę, woda musiałaby pokonać Himalaje (nie zamarzłaby czasem forsując Mount Everest?)z jednej strony lub Amerykę z drugiej.

Poza tym: Czy fala o wysokości kilku km w ogóle mogłaby powstać? Pytanie do ludzi siedzących w takich rzeczach- ja się na tym nie znam. Mam tylko wątpliwości, czy woda nie zamarzłaby na takich wysokościach. No i czy taki słup wody mógłby w ogóle powstać? Teoretycznie słup wody mający 8000 m wysokości wywierałby nacisk 8*10^7N na metr kwadratowy (przy uproszczeniu, że 1 dm3 wody=1 kg i nacisk 1N wywołuje 100g). Czyli 80 milionów kilogramów na metr kwadratowy! Teraz pytanie: czy co mniejsze góry byłby w stanie to wytrzymać? Czy nie rozpadły by się po prostu w proch? Wtedy nie mielibyśmy niemalże nigdzie gór, bo te wypiętrzają się długo, a mamy ich mnóstwo. No i czy siła rozpędzonej wody po prostu nie zmiotłaby takich, powiedzmy, Tatr... A co z koralowcami? One na pewno uległyby zniszczeniu przez tak ogromne fale tsunami, a przecież znamy okazy mające dziesiątki tysięcy lat. Może koralowce też zaczęły realizować "przyspieszony plan" po potopie?

A może dowiemy się jeszcze, że Noe zabrał ze soba na pokład pingwiny, strusie, indyki, szopy i orangutany? :-D Przecież ówcześni ludzie większości zwierząt nawet nie znali...

Powrócę teraz do wysokości fal... Załóżmy, że to nie żaden meteoryt, a Bóg zalał całą kulę ziemską. Musiałby zrobic naprawdę dużo wody i ustalić ją na poziomie kilku tyś. metrów. Ja zatem oddychali by ludzie na arce? Zabrali ze sobą butle tlenowe czy jak?

Wybaczcie, ale cała ta historia kupy się nie trzyma i nie można traktować poważnie kogoś, kto na serio w nią wierzy... Zresztą Kościół sam przyznał, że to raczej baśń, ew. (co modne w ostatnich czasach) "przenośnia".

N lut 15, 2009 0:25
"w tym właśnie dniu trysnęły z hukiem wszystkie źródła Wielkiej Otchłani i otworzyły się upusty nieba; przez czterdzieści dni i przez czterdzieści nocy padał deszcz na ziemię. "

Czemu zwolennikom literalnej lektury umyka że wizja fali meteorytowej jest sprzeczna również z wersją biblijną (literalną) ?

N lut 15, 2009 3:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 36  Następna strona