Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 19:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 69  Następna strona
 KONKURS BIBLINY2 
Autor Wiadomość

Pytania nie są z matematyki, gdzie jak byś nie liczył, wynik musi być ten sam.

I tu się nie zgodzę :D
Wszystko zależy od założonej aksjomatyki. Bo da się udowodnić, ze
2 + 2 nie równa się 4.

Pn lut 16, 2009 22:58

Sachmett, ja tu mówię na poziomie podstawowym ;) . Ale z tego wniosek że nawet w ścisłych pytaniach może być różnie, a co dopiero w humanistycznych!

Pn lut 16, 2009 23:03

> Co do listów to podział jest ogólnie w teologii przyjęty. Każdy skrypt i
> książka o tym mówi, choćby we Wstępach do tych listów można to
> wyczytać

Cóż. Potwierdza to tylko moją tezę, że jedyna prawidłowa odpowiedź brzmi:

"c) Listu do Hebrajczyków nie zalicza się do zbioru Pawła, gdyż powszechnie uważa się, że nie jest on związany z jego środowiskiem. Ponadto w Piśmie Świętym znajdziemy: List Jakuba, dwa Listy św. Piotra, trzy Listy Jana i List Judy.", a nie: "c) Hbr"

Rozumiem, że większość ludzi dobrze czuje się w warunkach logiki na tyle rozmytej, aby obydwie przytoczone odpowiedzi były dla nich równoważne. Nie przeszkadza im brak precyzji, co w konsekwencji często dopuszcza do równoległego funkcjonowania wzajemnie wykluczających się prawd. Niestety, osobiście na tyle lubię konkrety, że wymienione wcześniej pytania i zaproponowane odpowiedzi będą niestety nadal budziły moje wątpliwości, a przytoczone argumenty pozostaną nieprzekonywujące.

Zresztą, rzut oka na kolejny zestaw pytań świadczy, że w następnej turze będziemy mieli podobne dylematy, pytanie: Gdzie urodził się św. Paweł? (proszę podać 3 fragmenty z Dz, które o tym wspominają) jest tego przykładem. Rzut oka do Dziejów Apostolskich wystarczy, aby stwierdzić, że o miejscu urodzenia św. Pawła mówi tylko jeden fragment tj: Dz 22,3. pozostałe, wskazane w komentarzu, mówią jedynie o "Pawle z Tarsu", co mówi nam tyle o miejscu jego urodzenia, co określenie "Jezus z Nazaretu" o miejscu narodzin Chrystusa. Jak zatem podać pełną odpowiedź, na to pytanie będąc w zgodzie z logiką? Nie da się. Trzeba brnąć w nieprecyzyjne komentarze redakcji BT. Jeśli na to nałożymy fakt, że w kilku publikacjach zewnętrznych podważane jest twierdzenie o narodzinach św. Pawła w Tarsie, to odpowiedź na to pytanie powinna brzmieć mniej więcej tak: "Powszechnie uznaje się, że miejscem urodzenia św. Pawła, jest Tars, choć istnieją przesłanki, że urodził się gdzie indziej, a do Tarsu przeniósł wraz z rodzicami w okresie późniejszym. Dzieje Apostolskie tylko raz wspominają Tars jako miejsce narodzin św. Pawła, podczas gdy w dwóch innych przypadkach mówią o Pawle z Tarsu, co nie jest określeniem jednoznacznie przesądzającym o miejscu jego narodzin." Mętna, prawda? : )))

Jeszcze ciekawsze jest pytanie: "Jak wyglądał św. Paweł i skąd mamy o tym informacje?". :D
Prawidłowa odpowiedź mogłaby brzmieć np. tak: "Św. Paweł tuż po urodzeniu był różowo-czerwony i pomarszczony. Głowa jego była nieproporcjonalnie duża w stosunku do reszty ciała, a na twarzy nie było śladów zarostu. Św. Paweł nie wyglądał na zadowolonego, ponieważ płakał. Źródło: wiedza powszechna o biologii człowieka.". Oczywiście wielu uzna tak sformułowaną odpowiedź za pójście na łatwiznę. Spróbujmy zatem inaczej:
"Św. Paweł miał brodę, czasem broda owa była pojedyncza, a czasem podwójna, czasem długa, a czasem krótka, czasem uczesana, a czasem zmierzwiona, czasem czarna, a czasem siwa. Św. Paweł czasem był niemal całkiem łysy, czasem łysina sięgała tylko do połowy głowy, a czasem miał tylko wysokie czoło. Twarz św. Pawła była czasem pociągła a czasem całkiem okrągła, przy czym czasem dało się na niej zauważyć zmarszczki, a czasem nie. Źródło: Artystyczne wizje wyglądu św. Pawła na przestrzeni dziejów. Patrz: Google wyniki wyszukiwania hasła: "św. Paweł, Grafika".

A teraz na poważnie: Na wygląd św. Pawła wskazują źródła biblijne jak i pozabiblijne. Należy wymienić wszystkie? Życia może nie starczyć... ;)

[/b]

Wt lut 17, 2009 7:01

Oprócz wszystkich możliwych korzyści, jakie płyną z uczestnictwa w konkursie, osobiście odnoszę jeszcze jedną: możliwość poczytania Waszych wypowiedzi na forum. SĄ CUDOWNE. I to WSZYSTKIE. Dowcipne, życzliwe, humorystyczne i świadczące o naprawdę wielkim zaangażowaniu w konkurs. Saxonie, przyznaj się, że wolisz czytać te wypowiedzi, niż nasze wypociny :D :D :D

Wt lut 17, 2009 7:51

:!: Jeśli raz powiedziane jest, że Paweł urodził się w mieście X, a innym razem, że pochodzi z miasta X, to urodził się w mieście X czy nie?
:!: Jak wyglądał św Paweł? W sumie to zdjęcia nie zostawił, ale może jest jakieś źródło, które (choć nie wiadomo czy godne wiary) wpłynęło na sposób przedstawiania apostoła w całej Europie. Ludzie uznali je kiedyś za wiarygodne i wg niego zaczęto przedstawiać Pawła na wszystkich niemal wizerunkach. Bo jeśli popatrzeć na dzieła sztuki to Paweł ma prawie zawsze kilka powtarzających się cech.

Wt lut 17, 2009 8:56

> Jeśli raz powiedziane jest, że Paweł urodził się w mieście X, a innym
> razem, że pochodzi z miasta X, to urodził się w mieście X czy nie?

Cóż , znaczy to ni mniej ni więcej, że raz powiedziane jest, że się urodził w mieście X, a dwa razy, że nazywano go tylko Pawłem z miasta X. Oznacza to, że Dzieje nie wspominają jednak literalnie trzykrotnie, że urodził się w mieście X. Zatem raz można wnioskować bezpośrednio, a dwa razy pośrednio i niepewnie o miejscu urodzenia... :)

>ale może jest jakieś źródło, które (choć nie wiadomo czy godne wiary)
> wpłynęło na sposób przedstawiania apostoła w całej Europie.

Jeśli sugerujesz źródła apokryficzne to chciałbym zwrócić uwagę, że są źródła biblijne opisujące św. Pawła, jeśli zatem BT daje jasne wskazówki, to chyba jednak przy odpowiedzi powinniśmy się tylko jej trzymać. A może jednak nie? Sam już nie wiem : ))))

Wt lut 17, 2009 10:32

zielone już tu raz napisało, że z poprzedniej edycji konkursu
mamy takie doświadczenie, że księdzu prowadzący konkurs nikogo nigdy nie skrzywdził,
myślę, że od tego czasu wiele się nie zmieniło.
Poczekajmy więc do ogłoszenia listy punktowej...

aaa księże.. kiedy to będzie z reguły publikowane ?
tak, żebym przez 5 msc co dzień nie musiała klikać "wyniki" :D

Wt lut 17, 2009 10:51
Zobacz profil WWW

Pozwólcie, że i ja dołączę do grona dyskutantów.

Moim zdaniem błędne jest następujące rozumowanie :

Cytuj:
Cóż. Potwierdza to tylko moją tezę, że jedyna prawidłowa odpowiedź brzmi:
"c) Listu do Hebrajczyków nie zalicza się do zbioru Pawła, gdyż powszechnie uważa się, że nie jest on związany z jego środowiskiem. Ponadto w Piśmie Świętym znajdziemy: List Jakuba, dwa Listy św. Piotra, trzy Listy Jana i List Judy.",
a nie: "c) Hbr"

Otóż teza pt. "jedyna prawidłowa odpowiedź" nie jest chyba słuszna.
Nie zamierzam wchodzić w kompetencje Prowadzącego, wszelako przekonany jestem, że OBIE powyższe odpowiedzi powinny zostać uznane za poprawne. Dlaczego ? Bo zaczynamy - zgodnie z powiedzeniem - dzielić włos na czworo.

Czy to możliwe, że dwie (różne) odpowiedzi są poprawne ? Ależ tak.
Jeżeli rozważać będziemy np. Ewangelię św. Jana i padnie pytanie : "Kto nie uwierzył od razu w Zmartwychwstanie Pańskie ?",
odpowiedź może brzmieć : "Święty Tomasz". I słusznie !
Ale można powiedzieć przecież też tak : "Byli to Święty Tomasz, Herod, Piłat, Kajfasz, dwudziestokilkuletni Szaweł, czternastu żołnierzy rzymskich z garnizonu Jeruzalem, jeden folusznik spod Jerycha, Ambroży Cubryś z Kopytkowa w lipcu roku 2006 i wielu innych."
Dlaczego zdanie powyższe brzmi śmiesznie, nie muszę tłumaczyć.
Podobnie w "Konkursie o św. Pawle" możemy naturalnie napisać, że Listu św. Jakuba nie napisał św. Paweł, bo go napisał św. Jakub itd.
Ale chyba wiadomo, że - powtórzę : w "Konkursie o św. Pawle" ! - chodzi przede wszystkim o List do Hebrajczyków, bo to o jego autorstwo w kontekście św. Pawła się spierano.
Co wcale nie oznacza, że wymienienie pozostałych listów z NT, które mają innych autorów jest błędem. Ja sam podałem Hbr oraz wszystkie inne. Ale przez myśl mi nie przeszło, że samo "Hbr" może być niepoprawne.
Pozostałe listy wymieniłem wręcz "ze śmiechem" :
Cytuj:
List do Hebrajczyków
oraz oczywiście :
List św. Jakuba, Pierwszy List św. Piotra (...)

Właśnie z tym podkreśleniem : "oraz oczywiście" ...

Ponadto wiecie co ?
Ten konkurs jest raczej konkursem "historycznym" niż "matematycznym" ! A to przyznacie dwa różne rodzaje konkursów.
W tym drugim (logika) rozważa się czy prawdziwe jest zdanie : "Skoro Jaś kocha Gosię, a Gosia Marka, to i Jaś kocha Marka".
W tym pierwszym zaś pytania (i odpowiedzi) są zgoła inne.
Zakładam się z Wami, że 100% historyków (spośród tych, którzy znają odpowiedź :-D ), na pytanie : "Których dzieł nie napisał Cezar ?", z marszu odpowie : "Bellum Alexandrinum, Bellum Africum i Bellum Hispaniense, bo choć są one niejako uzupełnieniem Pamiętników Cezara, zostały z pewnością napisane przez kogoś innego".
Natomiast ten, który zareaguje tak : "Cezar nie napisał także Ab Urbe Condita Liwiusza (bo napisał to Liwiusz)", zostanie co najwyżej uznany za "wodo-lejcę".

W konkluzji :
Chyba każdy wie, że w pytaniu Saxona chodziło o "Hbr".
Ale można wymienić też listy innych autorów, tak na wszelki wypadek.
Ale - litości ! - nie mówmy, że to "jedyna słuszna odpowiedź" !

Wt lut 17, 2009 11:16
A ja wkleję tylko fragment wstępu do Hbr z BT:

Cytuj:
Sprawa autorstwa listu zajmowała i dotąd zajmuje umysły uczonych. Zainteresowania te wywołane są osobliwym jego charakterem, wahaniami tradycji co do jego autorstwa oraz różnymi poglądami na jego dzisiejszą formę. Nie jest bowiem ustalone, czy jest on przekładem zaginionego oryginału aramejskiego, pióra św. Pawła, czy też - co jest bardziej prawdopodobne - zredagowaniem myśli Pawłowych przez kogoś stojącego blisko osoby Apostoła (wymienia się tu: Łukasza, Klemensa Rzymskiego, Barnabę, Judę i Apollosa). (...) Autorstwo jest ciągle kwestią otwartą

:)

Wt lut 17, 2009 11:33

Noo, przypominają się stare dobre czasy :)
...Czekam na wyniki i łaskawość Saxona ;-) Przyznaję, że w każdym pytaniu niemalże wietrzyłam podstęp :D
...Żeby tak uzyksać zapewnie, że podstępów tym razem nie będzie, to już jeden kamyczek niepewności spadłby z serca ;-)

Wt lut 17, 2009 14:32

Chyba każdy wie, że w pytaniu Saxona chodziło o "Hbr".

No właśnie nie każdy, bo ze wstępu (Baranek cytował) wnioski wypływają inne :-) ...Ale postanowiłam się tym razem nie stresować :) !! Mam nadzieję, że wytrzymam.

Wt lut 17, 2009 14:38

Taka była moja pierwsza myśl i odpowiedź, ale zapomniałam, że podstawą ma być V wyd. i posłużyłam się Brownem, a wg niego to listy pastoralne należą do tej grupy :D:D

Wt lut 17, 2009 15:10

oj Saxonie, w coś Ty się znów wpakował :D

Wt lut 17, 2009 15:33

Melduję się - zaprawdę powiadam Wam, że pierwsza nagroda to nie ściema:) Przeciez piszę z tego ślicznego laptopika:)

A pomimo tego, że nie biorę udziału w konkursie, poszukam sobie tego wyglądu św. Pawła. Coś mi świta w głowie o jego wzroście, ale to takie marne świtanie, więc w wolnej chwili pogrzebię:)

Wt lut 17, 2009 15:39

Wt lut 17, 2009 17:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 69  Następna strona