Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czytanie Biblii 
Autor Wiadomość
Co z takimi fragmentami jak np. przykazania i nakazy dotyczące materiałów z jakich wykonane mogą być ubrania, zakazy dotyczące szabatu i innych świąt, nakazy i zakazy dotyczące żywności? Skoro uważacie, że ST to również słowo Boga to czy nie jest niekonsekwentnym zwyczajnie "olewać" boskie nakazy tam spisane?
Albo to jest słowo Boga i się tego trzymamy albo to obrzędy fałszywej religii do której nie przywiązujemy uwagi. Chrześcijanie jednak mówią, ze ST to słowo Boga ale mają je za nic - podchodzą do niego tak jak ja ateista.

Pn lis 24, 2008 22:30

gal 3:19,23 bt (19) Na cóż więc Prawo? Zostało ono dodane ze względu na wykroczenia aż do przyjścia Potomka, któremu udzielono obietnicy; przekazane zostało przez aniołów; podane przez pośrednika. (23) Do czasu przyjścia wiary byliśmy poddani pod straż Prawa i trzymani w zamknięciu aż do objawienia się wiary.

Całe Prawo ST w swojej istocie duchowej a nie zewnętrznej formie zostalo dane do wypełnienia w nowym przykazaniu Nowego Przymierza.J 13,34
:razz:

Pn lis 24, 2008 23:20
Dość więc niekonsekwentny ten Bóg albo ma kłopoty z pamięcią skoro raz każe kamienować nieposłuszne dzieci, czcić szabat czy konkretnie jadać i się ubierać a potem nagle zmienia zdanie - każe nadstawiać policzek i wszystkich kochać.

Tak wszechwiedząca, wszechmocna osoba jak Bóg nie może trzymać się jednej wersji prawa, jednych kryteriów i jednych swoich gustów na przełomie zaledwie kilku tysięcy lat?

Wt lis 25, 2008 0:47

Dość więc niekonsekwentny ten Bóg albo ma kłopoty z pamięcią skoro raz każe kamienować nieposłuszne dzieci, czcić szabat czy konkretnie jadać i się ubierać a potem nagle zmienia zdanie - każe nadstawiać policzek i wszystkich kochać.

Tak wszechwiedząca, wszechmocna osoba jak Bóg nie może trzymać się jednej wersji prawa, jednych kryteriów i jednych swoich gustów na przełomie zaledwie kilku tysięcy lat?

Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź, a nie tylko pytać dla samego pytania, to przeczytaj:
"JAK CZYTAĆ STARY TESTAMENT"
http://mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_07.htm
"CZY BÓG KAZAŁ WYMORDOWAĆ NARODY KANAANU?"
http://mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_14.htm

Wt lis 25, 2008 1:15
Zobacz profil WWW

No i jak tam u Was z czytaniem ? Ja skończyłem Nowy Testament, a w Starym jestem już w połowie Mądrości Syracha, potem już tylko prorockie, i.. KONIEC ! A zarazem dopiero początek..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sty 24, 2009 14:58

Ja na przykład nie czytam Biblii. Kiedyś czytałem, ale zauważyłem,że Trzeba czytać po nadzorem. Musi być w pobliżu ktoś, kto pomoże w interpretacji i zrozumieniu. TAM KAŻDY WYRAZ MA ZNACZENIE - samemu się nie da.

So sty 24, 2009 15:59

Oprócz samego tekstu czytaj też przypisy - więcej zrozumiesz.

Pozdrawiam

So sty 24, 2009 16:37

@profesura: masz absolutną rację, ja czytam z pełną świadomością, że 90% treści w ogóle do mnie nie dociera. Dlatego napisałem, że przeczytanie Biblii to dopiero początek przygody z nią.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sty 24, 2009 18:43

@Johnny99: jako że pod koniec grudnia, po 832 dniach :) dobrnąłem do końca całej Biblii, mogę tylko potwierdzić że to DOPIERO początek!

Teraz wracam do Nowego Testamentu do Ewangelii Marka, od której zacząłem czytanie - teraz ją gruntownie czytam od nowa, wraz z książką Faustiego "Rozważaj i głoś Ewangelię".

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

So sty 24, 2009 23:00

Całkiem niedawno, po jednej z ostatnich Mszy świętych, postanowiłam przeczytać Księgę Izajasza :) Dlaczego?? Ze względu na zawarte w niej proroctwa o Chrystusie na tle wieków przed Nim, a które mną poruszyły :o

Pn sty 26, 2009 12:57

Ja zakończyłam czytać 2 Księgę Królewską i przyznaję, że choć jestem głeboko wierząca mam niesamowite trudności ze zrozumieniem niektórych fragmentów. Ale nie zamierzam się zniechęcać, będę czytać nadal i szukać odpowiedzi na wszystkie pytania. Biblia potrafi wciągnąć jak już się zacznie czytać. Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś Biblię gdzie są obszerne przypisy, bo w Biblii Tysiąclecia są one raczej ubogie.

Wt lut 17, 2009 14:17
Moderator

I polecam wątek: viewtopic.php?t=18745
Tam są porównywane różne wydania :)

(J 8, 32b)

Wt lut 17, 2009 15:04

Biblia poznańska ma ich więcej.

To znaczy - obszerne, czterotomowe wydanie BP ma ich więcej. Wydanie jednotomowe jest ubogie w przypisy.

Wt lut 17, 2009 16:05
Moderator

Tak. Nie chodziło mi o jednotomowe wydanie ;)

(J 8, 32b)

Wt lut 17, 2009 16:19

Całe Prawo ST w swojej istocie duchowej a nie zewnętrznej formie zostalo dane do wypełnienia w nowym przykazaniu Nowego Przymierza.J 13,34

ale 10 przykazań muszą znać nawet dzieci... i jakoś nie wypadły z użytku, co w sumie jest paradoksem, bo one i jeszcze sporo innych zawiera się w przykazaniu miłosci Boga i bliźniego.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pt lut 20, 2009 22:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona