Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Wstrzemięźliwość seksualna powoduje impotencje 
Autor Wiadomość

Ja się nigdy za to nie winiłem, będąc młodszym. I raczej nie przeszkadza ani nie przeszkadzało mi to we współżyciu z moją, o zgrozo, dziewczyną, a nie żoną.

Dokladnie o to mi chodzilo, problem dopiero sie pojawia gdy zaczynamy sie obwiniac o to, nastepnie przenoszac nasze emocje na innych ludzi.

Dlatego moim zdaniem, cale to nauczanie o tym jaki to jest straszny grzech dopiero zaczyna powodawa problemy psychiczne

So lut 21, 2009 9:14

Masturbacja to nic złego.
Jest to pewnego rodzaju szacunek dla żony.
Żona nie zawsze ma ochotę na seks, czasami dłużej czasami krócej.
Lepiej rozładować popęd i normalnie robić swoje,
niż oglądać się za każdę (censored)ą w krótkiej spódniczce.

Nadużywać nie ma sensu, ale jeżeli widzimy, że przez większość dnia myślimy tylko o seksie, to jak najbardziej zalecam zastosować.

Jeśli ktoś myśli przez cały dzień o seksie, to może powinien pójśc do specjalisty :D
Dla mnie od popędu seksualnego ważniejsza jest ta ukochana osoba. :)

So lut 21, 2009 11:38

Cytuj:
btw: 10 przykazań są sprzeczne z prawem naturalnym.

Wniosek zostawiłeś do domyślenia się czytelnikom. Ale czy mógłbyś napisać co według ciebie z tego wynika?

Pewnie taki temat już się przewinął, ale krótko:

1) Nie będziesz miał Bogów cudzych przede Mną - nie ma to nic wspólnego z prawem naturalnym
2) Nie będziesz brał imienia Pana Boga Twego nadaremnie, - j.w.
3) Pamiętaj, abyś dzień święty święcił, - j.w.
4) Czcij ojca twego i matkę twoją, - w naturze rodzice istnieją po to by przygotować nowe organizmy do samodzielnego życia, nie powinni oczekiwać jakiegoś specjalnego traktowania
5) Nie zabijaj, - istotą natury jest śmierć i zabijanie
6) Nie cudzołóz, - przeciwnie, kopuluj ile się da by zwiększyć udział swoich genów w populacji
7) Nie kradnij, - w naturze w wielu przypadkach jeśli nie ukradniesz to umrzesz z głodu, pragnienia
8) Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu twemu, - trzeba przyznac że działania odwrotne przynoszą niejednokrotnie lepszy skutek
9) Nie pożądaj żony bliźniego twego, - patrz 6
10) Ani żadnej rzeczy, która jego jest. - patrz 7

Wszelkie prawa to prawa stanowione.

N lut 22, 2009 13:51

4) Czcij ojca twego i matkę twoją, - w naturze rodzice istnieją po to by przygotować nowe organizmy do samodzielnego życia, nie powinni oczekiwać jakiegoś specjalnego traktowania
5) Nie zabijaj, - istotą natury jest śmierć i zabijanie

Ktoś tu pomylił prawo naturalne z prawem dżungli ;)

Oto definicja prawa naturalnego (sorki, że z wikipedii - lepszej nie miałem pod ręką):
Cytuj:
* Prawo naturalne: oparty na podstawowych zasadach zbiór norm kategorialnych, obiektywnych i absolutnych, które uzdalniają podmioty rozumne do spełniania aktów wewnętrznie dobrych, a unikania wewnętrznie złych.
* Naczelny nakaz prawa naturalnego: należy czynić dobro. Partykularyzacje tego sądu ujawniają się w wyniku kolejnego rozpatrywania podstawowych skłonności ludzkiej natury rozumnej. Istnieją trzy zasadnicze inklinacje ludzkiej natury, które przejawiają się w:
1. zachowaniu własnego życia;
2. jego przekazywaniu;
3. w rozwoju osobowości w społeczności.
Jak widać nie ma tu nic o śmierci jako istocie natury.

N lut 22, 2009 14:04
Ktoś tu pomylił prawo naturalne z prawem dżungli ;)

Oto definicja prawa naturalnego (sorki, że z wikipedii - lepszej nie miałem pod ręką):
Cytuj:
* Prawo naturalne: oparty na podstawowych zasadach zbiór norm kategorialnych, obiektywnych i absolutnych, które uzdalniają podmioty rozumne do spełniania aktów wewnętrznie dobrych, a unikania wewnętrznie złych.
* Naczelny nakaz prawa naturalnego: należy czynić dobro. Partykularyzacje tego sądu ujawniają się w wyniku kolejnego rozpatrywania podstawowych skłonności ludzkiej natury rozumnej. Istnieją trzy zasadnicze inklinacje ludzkiej natury, które przejawiają się w:
1. zachowaniu własnego życia;
2. jego przekazywaniu;
3. w rozwoju osobowości w społeczności.
Jak widać nie ma tu nic o śmierci jako istocie natury.

Kpiny. Trzeba było zacytować całość, a zwłaszcza początek (jeśli już opieramy się na wiki :)): "Prawo naturalne - (łac. ius naturale) zespół zasad mających kierować życiem człowieka. Zwolennicy teorii prawa naturalnego uznają je za wspólne wszystkim kulturom."

N lut 22, 2009 14:22

Kpiny. Trzeba było zacytować całość, a zwłaszcza początek (jeśli już opieramy się na wiki Uśmiech: "Prawo naturalne - (łac. ius naturale) zespół zasad mających kierować życiem człowieka. Zwolennicy teorii prawa naturalnego uznają je za wspólne wszystkim kulturom."

Czyli to co poruszyłem w poście - 4 i 5 przykazanie nie jest charakterystyczne dla wszystkich kultur? Ciekawe...

N lut 22, 2009 14:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5