Autor |
Wiadomość |
Kasia_b
|
No tak, obywatelstwo! Nie miałam pojęcia, czyli już czegoś nowego się dowiedziałam  ...Wytrwam, wytrwam, bezstresowo wytrwam 
|
Pn lut 23, 2009 9:47 |
|
|
|
 |
goostaf
|
A ja błogosławię Saxona, że się zlitował i poinformował wcześniej o wynikach sprawdzania. Dzięki temu zajrzałem jeszcze raz w pytania i dosłałem Tars. W ostatniej godzinie! A po wysłaniu Internet mi padł i nie działał do 23:00!
Jest to dowód jak można się potknąć o mały kamyczek. Przecież primo: ten wers czytało się odpowiadając na pytanie o miejsce urodzenia Pawła; secundo: wers zawiera słowo „obywatel”!
Teraz najtrudniejsze wydaje mi się pytanie o przekroczenie postanowień soboru Jerozolimskiego.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn lut 23, 2009 10:16 |
|
 |
Astra
|
To akurat nie jest trudne. Dla mnie gorzej z 2
|
Pn lut 23, 2009 10:32 |
|
|
|
 |
bejot
|
2. jest proste o tyle, ze jest jednoznaczne..
w 4. postanowienia Soboru to pikus.. ale kiedy.. i co gorsza dlaczego? - juz widze to morze roznych odpowiedzi 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Pn lut 23, 2009 10:46 |
|
 |
Kasia_b
|
goostaf napisał(a): Jest to dowód jak można się potknąć o mały kamyczek. Przecież primo: ten wers czytało się odpowiadając na pytanie o miejsce urodzenia Pawła; secundo: wers zawiera słowo „obywatel”!
dokładnie
|
Pn lut 23, 2009 10:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wobec argumentacji Halszki ja też nie będę protestować
A dla mnie najtrudniejsze jest to z komentatorami BT  (chyba wypoyczę taką od proboszcza  )
|
Pn lut 23, 2009 11:04 |
|
 |
Apurimac
|
Poczekajmy do oficjalnych wyników i liczmy na to, że zwycięży zdrowy rozsądek.
|
Pn lut 23, 2009 11:06 |
|
 |
Apurimac
|
Odpowiedź, w której podane zostało jedno z dwóch obywatelstw św. Pawła, jest z punktu widzenia i logiki i semantyki poprawna i brak liczby mnogiej dla wyrazu obywatelstwo (wierzę na słowo, że tak jest) nie ma tu nic do rzeczy.
Gdyby konieczne byłoby podanie wszystkich "obywatelstw" to pytanie brzmiałoby np. tak: "Wymień państwa, na których obywatelstwo powoływał się św. Paweł.", a lepiej: "Wymień wszystkie państwa, na których obywatelstwo powoływał się św. Paweł"
|
Pn lut 23, 2009 11:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bejot napisał(a): w 4. postanowienia Soboru to pikus.. ale kiedy.. i co gorsza dlaczego? - juz widze to morze roznych odpowiedzi 
Ja tam widzę jedną  i mam nadzieję, że mi się nie rozmnoży 
|
Pn lut 23, 2009 11:17 |
|
 |
Halszka
|
baranek napisał(a): A dla mnie najtrudniejsze jest to z komentatorami BT  (chyba wypoyczę taką od proboszcza  )
Proboszcz nie ma BT V. Już do niego dzwoniłam w tej sprawie.
Dla mnie też na razie, czyli po powierzchownych poszukiwaniach, najtrudniejsze jest pytanie o złamanie postanowień SJ przez św. Pawła. Ale determinacja jest we mnie duża. Będę szukać do upadłego. 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Pn lut 23, 2009 11:40 |
|
 |
goostaf
|
Apurimac napisał(a): Gdyby konieczne byłoby podanie wszystkich "obywatelstw" to pytanie brzmiałoby np. tak: "Wymień państwa, na których obywatelstwo powoływał się św. Paweł.", a lepiej: "Wymień wszystkie państwa, na których obywatelstwo powoływał się św. Paweł"
Z tym że Cylicja wraz z Tarsem, a także Grecja, wchodziły w skład jednego państwa - Imperium Rzymskiego.
Paweł nie ma obywatelstwa dwóch państw. Jest obywatelem miasta Tarsu i obywatelem rzymskim.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn lut 23, 2009 11:45 |
|
 |
saxon
|
Tak dla informacji - w Turze II nie ma znaczenia wydanie BT - w III wydaniu jest to samo co w V - więc i w IV zapewne również
a co do obywatelstwa - za podanie tylko jednego jest jeden punkt, a nie dwa 
|
Pn lut 23, 2009 11:49 |
|
 |
Apurimac
|
goostaf napisał(a): Z tym że Cylicja wraz z Tarsem, a także Grecja, wchodziły w skład jednego państwa - Imperium Rzymskiego.
Tak miasta-państwa.
|
Pn lut 23, 2009 12:01 |
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
bejot napisał(a): 2. jest proste o tyle, ze jest jednoznaczne.. w 4. postanowienia Soboru to pikus.. ale kiedy.. i co gorsza dlaczego? - juz widze to morze roznych odpowiedzi 
Pytanie dotyczy pierwszego przypadku przekroczenia postanowień Soboru Jerozolimskiego - "Kiedy PO RAZ PIERWSZY..."
Przyznaję się bez bicia, że nie wiedziałam, o jakie zdarzenie chodzi - teraz już wiem.
Pytanie 3 [18] też przypsorzyło mi problemów z udzieleniem odpowiedzi. Nie wiem, czy da się wskazać li tylko jedno zdanie (bez kontekstu) w Dziejach.
Ta zabawa coraz bardziej mnie wciąga i fascynuje!
Pozdrawiam serdecznie Ojca Prowadzącego i wszystkich Konkursowiczów! 
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
Pn lut 23, 2009 12:10 |
|
 |
Carolus88
|
masz rację- to przeradza się w nałóg 
Pn lut 23, 2009 12:14 |
|
|
|