ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ?
Autor |
Wiadomość |
teatime
|
Jeszcze jedno.
Co to za dowody w które trzeba wierzyć
Dowody to dowody - bronią się same, są niefalsyfikowalne, wiara nie ma tutaj nic do rzeczy - jak chcę Ci udowodnić, że istnieje drzewo, to Ci je pokazuje - i już nie musisz wierzyć, czy nie wierzyć - po prostu stwierdzasz fakt - drzewo jest.
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 0:47 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Hehehe robi się coraz bardziej zabawnie Powoływałeś się na sądy, które działają racjonalnie - czy zatem do oskarżonego mówi się w sądzie "jak nie zabiłeś, to nam to udowodnij"? Nie! Bo wynika to z domniemania niewinności - to po stronie oskarżającego leży ciężar dowodu. Druga sprawa - co to za poznanie racjonalne, które wymaga dowodów na "nie"? W takim razie każda teza byłaby prawdziwa w chwili jej wypowiedzenia.
Czemu ja mam być oskarżającym? ja nikogo nie oskarżam.
Po stronie oskarżającego leży ciężar dowodu. Oskarżasz że dowody nie są autentyczne więc nam to udowodnij .
Jeśli za jej prawdziwością nie przemawiałyby poszlaki lub dowody pośrednie to nie byłaby prawdziwa .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 24, 2009 0:54 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Jeszcze jedno. Co to za dowody w które trzeba wierzyć  Dowody to dowody - bronią się same, są niefalsyfikowalne, wiara nie ma tutaj nic do rzeczy - jak chcę Ci udowodnić, że istnieje drzewo, to Ci je pokazuje - i już nie musisz wierzyć, czy nie wierzyć - po prostu stwierdzasz fakt - drzewo jest.
Nie ma dowdów na istnienie drzewa bo to nie jest kwestia do udowadniania. Dowody są potrzebne jeśli czegoś nie wiemy. Tym zajmuje się nauka .
Wierzysz w 99,99% dowodów . Wierzysz nawet w dowody na kulistość Ziemii . Przecież nie miałeś oficjalnych dokumentów w ręku.
Dobranoc
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 24, 2009 1:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zdjęcia satelitarne, np google maps.
|
Wt lut 24, 2009 8:41 |
|
 |
jogurt
|
Albo chociażby to, że Ziemię da się okrążyć. Bo chyba nie jest tak, że na krawędzi zamontowali teleporty, które przenoszą na przeciwległy kraniec?
|
Wt lut 24, 2009 8:45 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
oksi89 napisał(a): zdjęcia satelitarne, np google maps.
Jeśli zdjęcia są dla Ciebie dowodem to proszę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Cud_Lanciano.jpg
|
Wt lut 24, 2009 8:50 |
|
 |
worek
|
gorąco się tu robi
ale z Sewerynem nie wygracie  :):)
|
Wt lut 24, 2009 9:22 |
|
 |
Maver
|
Cytuj: Czemu ja mam być oskarżającym? ja nikogo nie oskarżam. Po stronie oskarżającego leży ciężar dowodu. Oskarżasz że dowody nie są autentyczne więc nam to udowodnij .
Istotne jest kto stawia nieoczywistą hipotezę, a nie kto oskarża. W sądzie oskarżyciel musi dowieść winy, ponieważ to on stawia hipotezę oskarżającą pozwanego o dokonanie jakiegoś czynu. W przypadku teistów to oni są zobowiązani do dowodzenia istnienia Boga, dlatego, że to oni stawiają nieoczywistą hipotezę istnienia Stwórcy.
Ciężar dowodzenia spadłby również na tego, kto postawiłby hipotezę, że pingwiny dobrze latają, że lato następuje po jesieni, lub że w Himalajach żyją siedmiorękie olbrzymy.
|
Wt lut 24, 2009 9:38 |
|
 |
teatime
|
Kulistość ziemii bez problemu da się samemu zweryfikować w odpowiednich warunkach np:
- Windokrąg
- Podczas poruszania się będziesz widział nowe gwiazdy, a część schowa się za horyzontem
- podróż dookoła ziemii
- wyprawa w kosmos
Teraz napisz mi jak mogę sprawdzić i zakomunikować komuś o istnieniu Boga 
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 10:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Brawo, Sew, udowodniłeś mi istnienie jakiegoś srebrnego pucharka w aniołki za szybą.
|
Wt lut 24, 2009 11:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
z resztą- zawsze poszukać możesz na necie zdjęć Ziemi robionych z powierzchni księżyca. Będzie taka kulka na "niebie". Oooobraaaca się.
|
Wt lut 24, 2009 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szkoda, że nie ma tutaj możliwości edycji postów, bo głupio mi tak trzy pod rząd pisać. Teraz doczytałem, że ten pucharek zawiera ponoć krew i ciało Jezusa. W sensie mszalnego wina i opłatka, czy faktycznie organiczną krew i ciało samego Chrystusa?
Gdzieś czytałem, że gdyby faktycznie uzbierać wszystkie kawałki i drzazgi krzyża, na którym uśmiercono Jezusa, to uzbierał by się mały lasek takich krzyży. Ciekawe, czy z ciałem też tak jest?
Z resztą... udowodnij, ze to ciało i krew Jezusa 
|
Wt lut 24, 2009 11:11 |
|
 |
Seweryn
|
oksi89 napisał(a): Z resztą... udowodnij, ze to ciało i krew Jezusa 
Są to dowody, jednak czy są autentyczne jest kwestią wiary, jak większość dowodów.
Udowodnij, że Twoje zdjęcia przedstawiają Ziemię i są autentyczne.
Możesz w to tylko wierzyć.
|
Wt lut 24, 2009 12:00 |
|
 |
worek
|
Seweryn napisał(a): oksi89 napisał(a): Z resztą... udowodnij, ze to ciało i krew Jezusa  Są to dowody, jednak czy są autentyczne jest kwestią wiary, jak większość dowodów. Udowodnij, że Twoje zdjęcia przedstawiają Ziemię i są autentyczne. Możesz w to tylko wierzyć.
oj tu to sie chyba troche pomyliłeś... bo można znaleźć świadków który widzieli ziemie tak jak na zdjeciu, można samemu doświadczyć ziemi okrągłej, można znaleźć inne zdjecie przedstawiające ziemie w ten sam sposób
a co do kielicha i krwii to raczej nie za bardzo... jak sam napisałeś kwetia wiary, a skoro mam coś brać na wiare to już nie dowód
Seweryn strasznie byś chciał żeby religie i wiarę dąło się wytłumaczyć naukowo, w każdym Twoim poście na siłę wręcz do tego dążysz... ale niestety wiara nie była by wiarą gdyby dało sie ją udowodnić ...
|
Wt lut 24, 2009 12:10 |
|
 |
Seweryn
|
Wielu świadków widziało objawienia Fatimskie rozumiem że im wierzysz. Ziemi okrągłej raczej nie doświadczysz , niby jak? a tym bardziej kulistej . Kwardatowa Ziemia również miałaby horyzont .
|
Wt lut 24, 2009 12:31 |
|
|
|