Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 73  Następna strona
 ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ? 
Autor Wiadomość

1)Jakoś nie udało Ci się wymyśleć ani jednego mimo twoich głupkowatych starań.

2)Każda z osobna jest dowodem na określony kształt ziemi. Ale nie oczywiście dla Seweryna nie jest, a starożytni sobie tylko tak gdybali. Za to nieodpartym mocnym dowodem dla Seweryna na istnienie Boga jest kawałek mięsa z Lanciano.

1)Bo dowody nie polegają na wymyślaniu .

2)Nie każda . Jeśli Ziemia byłaby elipsoidą to będą zachodziły dwa pierwsze przypadki.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Elipsoida

Wt lut 24, 2009 21:55

1)Bo dowody nie polegają na wymyślaniu .

Tak, dowody polegają na napisaniu "Może być wiele innych wyjaśnień tych zjawisk". :-D
Jeżeli uważasz, że mogą być inne wyjaśnienia, to podaj je - rozbij dowody Arystotelesa.

Cytuj:
2)Nie każda . Jeśli Ziemia byłaby elipsoidą to będą zachodziły dwa pierwsze przypadki.

Dwa pierwsze przypadki wskazują jednak na owalność ziemii, a obalają twierdzenia o jej stożkowatości lub sześcianowatości o których nieudolnie wspominałeś. Dowodami są. Są to przypadki które każdy może sprawdzić i które budują jasno określony obraz.

Wt lut 24, 2009 22:01

1)Jeżeli uważasz, że mogą być inne wyjaśnienia, to podaj je - rozbij dowody Arystotelesa.

2)Dwa pierwsze przypadki wskazują jednak na owalność ziemii, a obalają twierdzenia o jej stożkowatości lub sześcianowatości o których nieudolnie wspominałeś. Dowodami są. Są to przypadki które każdy może sprawdzić i które budują jasno określony obraz.

1) Tak jak pisałem, elipsoida

2)Owalność to nie dowód na kulistość . Owalność może dotyczyć tylko miejsca obserwacji Arystotelesa. W innych miejscach do których Arystoteles nie doszedł mogło być inaczej .
Podałeś przesłanki na to, że miejsce obserwacji Arystotelesa było owalne, nic więcej.

Wt lut 24, 2009 22:11

A trzeci dowód w postaci cienia gdzieś Ci uciekł Sewerynku?

Wt lut 24, 2009 22:13

A trzeci dowód w postaci cienia gdzieś Ci uciekł Sewerynku?

Miałeś podać dwa dowody, a podałeś jedną przesłankę. :)

Wt lut 24, 2009 22:17

W sądzie narzędzie zbrodni też jest tylko przesłanką zatem, ponieważ, aby stwierdzić gdzie i kiedy je znaleziono należy podać dodatkowe przesłanki. Zatem według Ciebie nie istnieje na świecie żaden dowód.

No może oprócz mięska z Lanciano, na które jest tylko jedno wytłumaczenie - Trójca Święta

Wt lut 24, 2009 22:26

Te trzy dowody połączone razem każdy może sprawdzić w odpowiednich warunkach i zakomunikwać innych, nie ma na nie innego wytłumaczenia - są niefalsyfikowalne. Są to BARDZO MOCNE DOWODY, które nie pozostawiają żadnych wątpliwości.

Wt lut 24, 2009 22:29

Te trzy dowody połączone razem każdy może sprawdzić w odpowiednich warunkach i zakomunikwać innych, nie ma na nie innego wytłumaczenia - są niefalsyfikowalne. Są to BARDZO MOCNE DOWODY, które nie pozostawiają żadnych wątpliwości.

Sądzisz, że w czasach Arystotelesa każdy mógł sobie obliczyć kiedy i gdzie będzie zaćmienie księżyca i udać się w to miejsce aby zaobserwować, że cień ma kształt łuku i na tej podstawie wyciągnąć wniosek, że Ziemia jest kulista i nie ma na to innego wytłumaczenia, bo są to BARDZO MOCNE DOWODY .

Doprawdy teatime rozbawiłeś mnie :)

Wt lut 24, 2009 22:55

Sądzisz, że w czasach Arystotelesa każdy mógł sobie obliczyć kiedy i gdzie będzie zaćmienie księżyca i udać się w to miejsce aby zaobserwować, że cień ma kształt łuku i na tej podstawie wyciągnąć wniosek, że Ziemia jest kulista i nie ma na to innego wytłumaczenia, bo są to BARDZO MOCNE DOWODY .

Znowu Seweryn nie wie jak nauka działa?

A czy każdy może pod mikroskopem elektronowym obejrzeć jądro komórki, by zobaczyć DNA?
Nie
Ale w odpowiednich warunkach (posiadanie mikroskopu elektronowego) każdy może to sprawdzić - na tym właśnie polega poznanie racjonalne.

Cytuj:
Doprawdy teatime rozbawiłeś mnie

Ty mnie bawisz od kilku stron, gdybym miał dodawać takie wstawki to bym musiał co zdanie dopisywać.

Wt lut 24, 2009 23:02

A czy każdy może pod mikroskopem elektronowym obejrzeć jądro komórki, by zobaczyć DNA?
Nie
Ale w odpowiednich warunkach (posiadanie mikroskopu elektronowego) każdy może to sprawdzić - na tym właśnie polega poznanie racjonalne.

Czyli rozumiem, że Twoje tezy są dowdami, ale tylko w odpowiednich warunkach? A to ciekawe dowody, nigdy o takich nie słyszałem .

Wt lut 24, 2009 23:08

teatime napisał(a):

Nie

Czyli rozumiem, że Twoje tezy są dowdami, ale tylko w odpowiednich warunkach? A to ciekawe dowody, nigdy o takich nie słyszałem .

Oczywiście, że tak, bo siedząc w namiocie nie możesz sprawdzić okrągłości ziemii - jakiego dowodu Ty byś chciał? Widzianego zawsze, wszędzie i przez wszystkich?

Wt lut 24, 2009 23:11

Oczywiście, że tak, bo siedząc w namiocie nie możesz sprawdzić okrągłości ziemii - jakiego dowodu Ty byś chciał? Widzianego zawsze, wszędzie i przez wszystkich?

Wymagasz aby wszyscy ludzie obserwowali gwiazdy , a potem aby każdy przekazał każdemu, że widzi horyzont i uciekające gwiazdy. Następnie każdy ma obliczyć kiedy i gdzie wystąpi zaćmienie i wyciągnąć wniosek, że jeśli nie widać całego księżyca to znaczy, że Ziemia jest kulista ?

Więc potrzebujesz angażować wszystkich ludzi, aby mieć jeden dowód na to, że Ziemia jest kulista?

Problem w tym, że nigdy coś takiego nie miało miejsca , więc nie wiem czemu podajesz mi to jako dowód .

Wt lut 24, 2009 23:23

Wymagasz aby wszyscy ludzie obserwowali gwiazdy , a potem aby każdy przekazał każdemu, że widzi horyzont i uciekające gwiazdy. Następnie każdy ma obliczyć kiedy i gdzie wystąpi zaćmienie i wyciągnąć wniosek, że jeśli nie widać całego księżyca to znaczy, że Ziemia jest kulista ?

Więc potrzebujesz angażować wszystkich ludzi, aby mieć jeden dowód na to, że Ziemia jest kulista?

Nie wmawiaj mi to czego nie napisałem

Cytuj:
Problem w tym, że nigdy coś takiego nie miało miejsca , więc nie wiem czemu podajesz mi to jako dowód .

Jest to dowód dlatego, że każdy człowiek który:

Rozejrzy się dookoła zobaczy widnokrąg
Wybierze się w podróż zobaczy, że jedne gwiazdy znikają, a drugie się pojawiają
Zobaczy zaćmienie księżyca, to ujrzy, że cień ziemii jest kulisty

Niezależnie kto i kiedy dokona takich czynności, to wyniki obserwacji będą takie jakie napisałem - ZAWSZE, jest to intersubiektywnie komunikowalne i weryfikowalne, zatem jest to dowód, który spełnia warunki poznania racjonalnego. Powtórzę jeszcze raz w zwiazku z tym, że rozmawiam właśnie z Tobą: niezależnie od wszystkiego obserwacje te ZAWSZE będą takie jak podał Arystoteles i nie świadczy to o jakimkolwiek innym kształcie ziemii, tylko wi wyłącznie o kulistym. Każdy może się o tym przekonać.

Wt lut 24, 2009 23:29

Jest to dowód dlatego, że każdy człowiek który:

Rozejrzy się dookoła zobaczy widnokrąg
Wybierze się w podróż zobaczy, że jedne gwiazdy znikają, a drugie się pojawiają

Zobaczy zaćmienie księżyca, to ujrzy, że cień ziemii jest kulisty

Niezależnie kto i kiedy dokona takich czynności, to wyniki obserwacji będą takie jakie napisałem - ZAWSZE, jest to intersubiektywnie komunikowalne i weryfikowalne, zatem jest to dowód, który spełnia warunki poznania racjonalnego. Powtórzę jeszcze raz w zwiazku z tym, że rozmawiam właśnie z Tobą: niezależnie od wszystkiego obserwacje te ZAWSZE będą takie jak podał Arystoteles i nie świadczy to o jakimkolwiek innym kształcie ziemii, tylko wi wyłącznie o kulistym. Każdy może się o tym przekonać.

Cień Ziemii nie jest kulisty, jest łukiem
http://urania.pta.edu.pl/pics/po18_1.jpg

Wt lut 24, 2009 23:37
O jeju, Sew... chcesz nam pokazać, zę nei potrafimy udowodnić geoidalnej (albo kulistej) natury Ziemi...

Widziałeś kiedyś zaćmienie Księżyca? Na pewno- takich okazji się nie przegapia!
Kształt cienia przesłaniającego coraz to bardziej Księżyc jest... półokrągły?
:P

Poza tym możesz sobie poczytać relacje z wypraw ludzi, którzy świat dookoła opłynęli.

Wt lut 24, 2009 23:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 73  Następna strona