ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ?
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
teatime napisał(a): 1)Jakoś nie udało Ci się wymyśleć ani jednego mimo twoich głupkowatych starań.
2)Każda z osobna jest dowodem na określony kształt ziemi. Ale nie oczywiście dla Seweryna nie jest, a starożytni sobie tylko tak gdybali. Za to nieodpartym mocnym dowodem dla Seweryna na istnienie Boga jest kawałek mięsa z Lanciano.
1)Bo dowody nie polegają na wymyślaniu .
2)Nie każda . Jeśli Ziemia byłaby elipsoidą to będą zachodziły dwa pierwsze przypadki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Elipsoida
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 24, 2009 21:55 |
|
|
|
 |
teatime
|
Cytuj: 1)Bo dowody nie polegają na wymyślaniu . Tak, dowody polegają na napisaniu "Może być wiele innych wyjaśnień tych zjawisk".  Jeżeli uważasz, że mogą być inne wyjaśnienia, to podaj je - rozbij dowody Arystotelesa. Cytuj: 2)Nie każda . Jeśli Ziemia byłaby elipsoidą to będą zachodziły dwa pierwsze przypadki.
Dwa pierwsze przypadki wskazują jednak na owalność ziemii, a obalają twierdzenia o jej stożkowatości lub sześcianowatości o których nieudolnie wspominałeś. Dowodami są. Są to przypadki które każdy może sprawdzić i które budują jasno określony obraz.
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 22:01 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a):
1)Jeżeli uważasz, że mogą być inne wyjaśnienia, to podaj je - rozbij dowody Arystotelesa.
2)Dwa pierwsze przypadki wskazują jednak na owalność ziemii, a obalają twierdzenia o jej stożkowatości lub sześcianowatości o których nieudolnie wspominałeś. Dowodami są. Są to przypadki które każdy może sprawdzić i które budują jasno określony obraz.
1) Tak jak pisałem, elipsoida
2)Owalność to nie dowód na kulistość . Owalność może dotyczyć tylko miejsca obserwacji Arystotelesa. W innych miejscach do których Arystoteles nie doszedł mogło być inaczej .
Podałeś przesłanki na to, że miejsce obserwacji Arystotelesa było owalne, nic więcej.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 24, 2009 22:11 |
|
|
|
 |
teatime
|
A trzeci dowód w postaci cienia gdzieś Ci uciekł Sewerynku?
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 22:13 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): A trzeci dowód w postaci cienia gdzieś Ci uciekł Sewerynku?
Miałeś podać dwa dowody, a podałeś jedną przesłankę. 
|
Wt lut 24, 2009 22:17 |
|
|
|
 |
teatime
|
W sądzie narzędzie zbrodni też jest tylko przesłanką zatem, ponieważ, aby stwierdzić gdzie i kiedy je znaleziono należy podać dodatkowe przesłanki. Zatem według Ciebie nie istnieje na świecie żaden dowód.
No może oprócz mięska z Lanciano, na które jest tylko jedno wytłumaczenie - Trójca Święta
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 22:26 |
|
 |
teatime
|
Te trzy dowody połączone razem każdy może sprawdzić w odpowiednich warunkach i zakomunikwać innych, nie ma na nie innego wytłumaczenia - są niefalsyfikowalne. Są to BARDZO MOCNE DOWODY, które nie pozostawiają żadnych wątpliwości.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 22:29 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Te trzy dowody połączone razem każdy może sprawdzić w odpowiednich warunkach i zakomunikwać innych, nie ma na nie innego wytłumaczenia - są niefalsyfikowalne. Są to BARDZO MOCNE DOWODY, które nie pozostawiają żadnych wątpliwości.
Sądzisz, że w czasach Arystotelesa każdy mógł sobie obliczyć kiedy i gdzie będzie zaćmienie księżyca i udać się w to miejsce aby zaobserwować, że cień ma kształt łuku i na tej podstawie wyciągnąć wniosek, że Ziemia jest kulista i nie ma na to innego wytłumaczenia, bo są to BARDZO MOCNE DOWODY .
Doprawdy teatime rozbawiłeś mnie 
|
Wt lut 24, 2009 22:55 |
|
 |
teatime
|
Cytuj: Sądzisz, że w czasach Arystotelesa każdy mógł sobie obliczyć kiedy i gdzie będzie zaćmienie księżyca i udać się w to miejsce aby zaobserwować, że cień ma kształt łuku i na tej podstawie wyciągnąć wniosek, że Ziemia jest kulista i nie ma na to innego wytłumaczenia, bo są to BARDZO MOCNE DOWODY . Znowu Seweryn nie wie jak nauka działa? A czy każdy może pod mikroskopem elektronowym obejrzeć jądro komórki, by zobaczyć DNA? Nie Ale w odpowiednich warunkach (posiadanie mikroskopu elektronowego) każdy może to sprawdzić - na tym właśnie polega poznanie racjonalne. Cytuj: Doprawdy teatime rozbawiłeś mnie
Ty mnie bawisz od kilku stron, gdybym miał dodawać takie wstawki to bym musiał co zdanie dopisywać.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 23:02 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Znowu Seweryn nie wie jak nauka działa?
A czy każdy może pod mikroskopem elektronowym obejrzeć jądro komórki, by zobaczyć DNA? Nie Ale w odpowiednich warunkach (posiadanie mikroskopu elektronowego) każdy może to sprawdzić - na tym właśnie polega poznanie racjonalne.
Czyli rozumiem, że Twoje tezy są dowdami, ale tylko w odpowiednich warunkach? A to ciekawe dowody, nigdy o takich nie słyszałem .
|
Wt lut 24, 2009 23:08 |
|
 |
teatime
|
Seweryn napisał(a): teatime napisał(a): Znowu Seweryn nie wie jak nauka działa?
A czy każdy może pod mikroskopem elektronowym obejrzeć jądro komórki, by zobaczyć DNA? Nie Ale w odpowiednich warunkach (posiadanie mikroskopu elektronowego) każdy może to sprawdzić - na tym właśnie polega poznanie racjonalne. Czyli rozumiem, że Twoje tezy są dowdami, ale tylko w odpowiednich warunkach? A to ciekawe dowody, nigdy o takich nie słyszałem .
Oczywiście, że tak, bo siedząc w namiocie nie możesz sprawdzić okrągłości ziemii - jakiego dowodu Ty byś chciał? Widzianego zawsze, wszędzie i przez wszystkich?
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 23:11 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Oczywiście, że tak, bo siedząc w namiocie nie możesz sprawdzić okrągłości ziemii - jakiego dowodu Ty byś chciał? Widzianego zawsze, wszędzie i przez wszystkich?
Wymagasz aby wszyscy ludzie obserwowali gwiazdy , a potem aby każdy przekazał każdemu, że widzi horyzont i uciekające gwiazdy. Następnie każdy ma obliczyć kiedy i gdzie wystąpi zaćmienie i wyciągnąć wniosek, że jeśli nie widać całego księżyca to znaczy, że Ziemia jest kulista ?
Więc potrzebujesz angażować wszystkich ludzi, aby mieć jeden dowód na to, że Ziemia jest kulista?
Problem w tym, że nigdy coś takiego nie miało miejsca , więc nie wiem czemu podajesz mi to jako dowód .
|
Wt lut 24, 2009 23:23 |
|
 |
teatime
|
Cytuj: Wymagasz aby wszyscy ludzie obserwowali gwiazdy , a potem aby każdy przekazał każdemu, że widzi horyzont i uciekające gwiazdy. Następnie każdy ma obliczyć kiedy i gdzie wystąpi zaćmienie i wyciągnąć wniosek, że jeśli nie widać całego księżyca to znaczy, że Ziemia jest kulista ?
Więc potrzebujesz angażować wszystkich ludzi, aby mieć jeden dowód na to, że Ziemia jest kulista? Nie wmawiaj mi to czego nie napisałem Cytuj: Problem w tym, że nigdy coś takiego nie miało miejsca , więc nie wiem czemu podajesz mi to jako dowód .
Jest to dowód dlatego, że każdy człowiek który:
Rozejrzy się dookoła zobaczy widnokrąg
Wybierze się w podróż zobaczy, że jedne gwiazdy znikają, a drugie się pojawiają
Zobaczy zaćmienie księżyca, to ujrzy, że cień ziemii jest kulisty
Niezależnie kto i kiedy dokona takich czynności, to wyniki obserwacji będą takie jakie napisałem - ZAWSZE, jest to intersubiektywnie komunikowalne i weryfikowalne, zatem jest to dowód, który spełnia warunki poznania racjonalnego. Powtórzę jeszcze raz w zwiazku z tym, że rozmawiam właśnie z Tobą: niezależnie od wszystkiego obserwacje te ZAWSZE będą takie jak podał Arystoteles i nie świadczy to o jakimkolwiek innym kształcie ziemii, tylko wi wyłącznie o kulistym. Każdy może się o tym przekonać.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 23:29 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Jest to dowód dlatego, że każdy człowiek który:
Rozejrzy się dookoła zobaczy widnokrąg Wybierze się w podróż zobaczy, że jedne gwiazdy znikają, a drugie się pojawiają
Zobaczy zaćmienie księżyca, to ujrzy, że cień ziemii jest kulisty
Niezależnie kto i kiedy dokona takich czynności, to wyniki obserwacji będą takie jakie napisałem - ZAWSZE, jest to intersubiektywnie komunikowalne i weryfikowalne, zatem jest to dowód, który spełnia warunki poznania racjonalnego. Powtórzę jeszcze raz w zwiazku z tym, że rozmawiam właśnie z Tobą: niezależnie od wszystkiego obserwacje te ZAWSZE będą takie jak podał Arystoteles i nie świadczy to o jakimkolwiek innym kształcie ziemii, tylko wi wyłącznie o kulistym. Każdy może się o tym przekonać.
Cień Ziemii nie jest kulisty, jest łukiem
http://urania.pta.edu.pl/pics/po18_1.jpg
|
Wt lut 24, 2009 23:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O jeju, Sew... chcesz nam pokazać, zę nei potrafimy udowodnić geoidalnej (albo kulistej) natury Ziemi...
Widziałeś kiedyś zaćmienie Księżyca? Na pewno- takich okazji się nie przegapia!
Kształt cienia przesłaniającego coraz to bardziej Księżyc jest... półokrągły?
Poza tym możesz sobie poczytać relacje z wypraw ludzi, którzy świat dookoła opłynęli.
|
Wt lut 24, 2009 23:40 |
|
|
|