| Autor |
Wiadomość |
|
Apurimac
|
bejot - duży szacunek, ale mieliśmy nie podpowiadać. :)))
|
| Śr lut 25, 2009 0:00 |
|
|
|
 |
|
bejot
|
ale ja myslalam, ze zakaz podpowiadania dotyczyl tylko odpowiedzi.. a nie pytan..
juz nie bede..!
..przynajmnej do nastepnego razu!

_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
| Śr lut 25, 2009 0:05 |
|
 |
|
czarodziejka
|
Podany przez bejotkę w pytaniu fragment listu to 2 Kor 4,7, który w Vulgacie brzmi następująco:
"habemus autem thesaurum istum in vasis fictilibus ut sublimitatis sit virtutis Dei et non ex nobis"
mamy tu następujące części mowy:
- verba - habemus, sit
- substantiva - thesaurum, vasis, virtutis, Dei
- adjectiva - istum, fictilibus, sublimitatis
- pronomina - nobis
- particulae - non, ut
- coniunctio - autem, et
- prepositio - in, ex
Uporałam się z częściami mowy, części zdania pozostawię na później, albowiem pragnę udać się na spoczynek i w objęciach Morfeusza znaleźć ukojenie.
|
| Śr lut 25, 2009 0:44 |
|
|
|
 |
|
czarodziejka
|
Nie dawało mi to spokoju całą noc, śniły mi się koszmary, kiedy uświadomiłam sobie jak wielką gafę popełniłam. Otóż do powyższego postu należy wprowadzić małą poprawkę: istum powinno być w kategorii pronomina, a nie w adjectiva.
Mea culpa.
|
| Śr lut 25, 2009 7:40 |
|
 |
|
goostaf
|
Apurimac napisał(a): Szanowny i drogi Saxonie, moje szanse na pierwszą nagrodę w Konkursie są już pogrzebane.
Tu się mylisz. O ile dobrze pamiętam laureaci poprzedniej edycji nie mięli kompletu punktów. Nie było osoby, która nie doświadczyła straty punktu. Wystarczy że komuś internet przestanie działać i nie prześle wyników - już spada z pierwszego miejsca.
Tak przy okazji: Proszę o nie umieszczanie na forum zbyt nachalnych podpowiedzi. To niszczy frajdę szukania.
Choć często korzystam z podpowiedzi to jednak wolę, gdy są w formie sugestii, skojarzeń, nawet wieloznacznych, ale nie podane wprost. Nawet wyrażenie wątpliwości odnośnie danego pytania mogą być już podpowiedzią. 
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
| Śr lut 25, 2009 13:57 |
|
|
|
 |
|
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
goostaf napisał(a): Apurimac napisał(a): Wystarczy że komuś internet przestanie działać i nie prześle wyników - już spada z pierwszego miejsca.
By uniknąć takiej awarii, wystarczy nie zwklekać z odpowiedzią do ostatniej chwili. Zawsze też można poszukać kafejki internetowej albo koleżeńskich znajomych. 
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
| Śr lut 25, 2009 14:41 |
|
 |
|
bejot
|
goostaf, aprylko
bardzo Wam dziekuje za sprowadzenie tego tematu znow na ziemie..
szalenstwo, ktore jednym spac nie daje do godziny 4.. w innych wzbudza powazne watpliwosci natury deklinacyjno-perfekcjonistycznej udzielilo sie takze osobom nowym, swiezym tak, iz jezykami mowic (pisac) zaczely.. - a to dopiero DRUGI etap! <groza>
dzieki za ten powiew normalnosci... 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
| Śr lut 25, 2009 15:02 |
|
 |
|
szumi
Moderator
|
anioł 4 w innym temacie napisał(a): postanowiłem wziąść udział w konkursie o Św. Pawle
i wysłałem odpowiedzi na pytania I wszego etapu i I wszj tury II ego
etapu, ale niestety nie ma mnie na liście wyników , mimo, że obydwie dopowiedzi przesłałem w oznaczonym regulaminem terminie, czy komuś też tak się zdażyło?? Na moje reklamacje brak odpowiedzi
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Śr lut 25, 2009 18:52 |
|
 |
|
flex
|
Do Saxsona i aniol 4. Ja w konkursie biorę udział pod nickiem
anioleczek 4. NIe wiem ale moze nas pomylono. PodW kazdym razie z kims kto pisał tego posta na forum nie mam nic wspólnego. A na liście wyników jestem.
|
| Śr lut 25, 2009 20:11 |
|
 |
|
saxon
|
Niestety te maile nie dotarły - może była pomyłka w adresie?
|
| Śr lut 25, 2009 20:12 |
|
 |
|
Astra
|
szumi napisał(a): anioł 4 w innym temacie napisał(a): postanowiłem wziąść udział w konkursie o Św. Pawle
i wysłałem odpowiedzi na pytania I wszego etapu i I wszj tury II ego
etapu, ale niestety nie ma mnie na liście wyników , mimo, że obydwie dopowiedzi przesłałem w oznaczonym regulaminem terminie, czy komuś też tak się zdażyło?? Na moje reklamacje brak odpowiedzi
Przecież dostaje się natychmiastowe potwierdzenia przyjęcia odpowiedzi.
|
| Śr lut 25, 2009 20:59 |
|
 |
|
saxon
|
Astra napisał(a): Przecież dostaje się natychmiastowe potwierdzenia przyjęcia odpowiedzi.
No nie zawsze. Otóż automat w gmailu nie wysyła potwierdzenia jeśli od ostatniego maila upłynął czas krótszy niż 4 dni.
|
| Śr lut 25, 2009 21:16 |
|
 |
|
cezarek
|
 gapa
Ale ze mnie gapa!!! Dopiero dzisiaj odwiedziłem stronę konkursu i zły jestem, że tyle frajdy przeszło mi koło nosa. Ale pocieszam się tym, że dla swoich uczniów też opracowałem konkurs o św. Pawle. Mam nadzieję, że jeszcze nie wszystko stracone, choć i tak szczyty są już okryte chmurami. 
|
| Śr lut 25, 2009 21:32 |
|
 |
|
Astra
|
saxon napisał(a): Astra napisał(a): Przecież dostaje się natychmiastowe potwierdzenia przyjęcia odpowiedzi. No nie zawsze. Otóż automat w gmailu nie wysyła potwierdzenia jeśli od ostatniego maila upłynął czas krótszy niż 4 dni.
O, dobrze wiedzieć, na wypadek, gdyby się kiedyś tak zdarzyło 
|
| Śr lut 25, 2009 21:46 |
|
 |
|
bietka.romaniak
|
Mnie udało się przesłać dzisiaj odpowiedzi, mam potwierdzenie.
Pozdrawiam wszystkich uczestników konkursu!
|
| Pt lut 27, 2009 16:20 |
|
|
|