Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 11:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
 Pytanie agnostyka 
Autor Wiadomość
Post Pytanie agnostyka
Witam, od jakiegoś czasu nasuwa się mnóstwo pytań związanych z wiarą.
Na katechezie ksiądz mówił że nie wszystko w Biblii(która jest podstawą Katolicyzmu :o ) jest napisane dosłownie. To w takim razie co jest dosłownie a co nie. Może Jezus to też taka przypowiastka dla prostaczków- żeby zrozumieli. :? To w takim razie jak można brać dosłownie listy itp.

Pn mar 02, 2009 17:52

Jezus mówił w przypowieściach o ziarnku gorczycy o kąkolu , o pracownikach winnicy i wiele innych a tego nie da się brać dosłownie bo wypadało by stwierdzić , że Biblia to jakaś książka o rolnictwie te przypowieści opisują ludzi (bardzo ogólnie napisałem), negują pewne postawy pochwalają inne . Trudno tez dosłownie brać Apokalipsę. Co do listów są one świadectwem wiary pierwszych chrześcijan , przykładem jak należy żyć w wierze , pokonując różne trudności i słabości są źródłem pociechy dla współczesnych chrześcijan .

Pn mar 02, 2009 18:06

Co do ST to podobno też nie można brać go dosłownie- a się bierze. Tzn. tam, gdzie to wygodne, albo gdzie nie wlazła jeszcze nauka.

Przykład odczytywania przenośnego: historia o arce.
Przykład interpretacji dosłownej nieopodal: kwestia "nieczystości u cierpiących na wycieki". (bodajże księga kapłańska lub powt. prawa).
Co ciekawe, w tejże samej księdze jest o niejedzeniu "nieczystych" zwierząt ("te, które mają rozdwojone kopyta i przeżuwają, są czyste"- reszta, jest be.). Tak samo sprawa ma się z 10. przykazań (chodzi mi o przykazanie mówiące o obrazach). Oczywiście "to nie obowiązuje". Bo było niewygodne i tyle. Wzięto to, co się podobało w ST, a to, co nie pasowało lub dawno zostało obalone przez naukę (historia z Noem, pierwsi ludzie), jest po prostu przenośnią.

Także z tymi alegoriami w Biblii to bywa różnie. Co do NT zgadzam się- wiele tam przenośni, ale ST powinien być traktowany tylko i wyłącznie jako mitologia, zbiór baśni.

Pn mar 02, 2009 18:22
Po części myślę że masz rację jogurt, wydaje mi się tak dlatego że Kościół odrzucił np. nie dawno znalezioną księgę Judasza i inne apokryfy. Bardziej do mnie dociera to że PŚ jest jedną wielką przypowieścią i książką etyczną= jak powinno się żyć.

Pn mar 02, 2009 18:30

Po części myślę że masz rację jogurt, wydaje mi się tak dlatego że Kościół odrzucił np. nie dawno znalezioną księgę Judasza i inne apokryfy.

Apokryfy są kwestią dyskusyjną. Wg. mnie to wewnętrzna sprawa Kościoła- nie mieszam się w to. A czy ludzie uwierzą...

chudyk napisał(a):
Bardziej do mnie dociera to że PŚ jest jedną wielką przypowieścią i książką etyczną= jak powinno się żyć.

No, może poza paroma aspektami bym się zgodził. :-) Ale to już kwestia wiary.

Zauważ także, że to, co kiedyś brało się dosłownie, dziś jest przenośnią. Kościół określa swym wiernym, co jest metaforą, a co nie. Jeżeli nie wierzysz Kościołowi, wypaczasz jego naukę, jesteś heretykiem. :-D

Pn mar 02, 2009 18:43
jesteś heretykiem. :-D

Możesz/mogą mnie nazywać jak chcesz/ą. Nie robią na mnie wrażenia klątwy zadawne przez Kościół, dziwne nazwy( jak jakieś zaklęcia z Harrego Pottera) typu Apostazjaaaaa, heretykkkk, exkomunikaaa. Nie te czasy :D Narazie jestem agnostykiem, szukam swojego Jezusa, myślałem że mnie ktoś przekona...

Pn mar 02, 2009 18:58

ale ST powinien być traktowany tylko i wyłącznie jako mitologia, zbiór baśni.

No tak - Kościołowi nie wolno, ale ateiści jak najbardziej mają prawo orzekać, jak POWINIEN być traktowany ST.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn mar 02, 2009 20:00
No tak - Kościołowi nie wolno, ale ateiści jak najbardziej mają prawo orzekać, jak POWINIEN być traktowany ST.

Nic dziwnego :) ....gdy ktoś szuka "swego Jezusa", "swego Boga", wtedy akurat Biblia nie musi być przydatna - wystarczy "swoja" wizja, koncepcja.

Pn mar 02, 2009 20:14

Cytuj:
ale ST powinien być traktowany tylko i wyłącznie jako mitologia, zbiór baśni.

Czemu mitologię grecką mam traktować jako zbiór baśni, natomiast ST, w którym występują fantastyczne istoty i w którym dzieją się fantastyczne rzeczy, nie wolno mi określić tym mianem?

Gdybyście stosowali się do wszystkiego, co zapisane w ST, mówiłbym inaczej. Natomiast macie taką tendencję, aby przyjmować, co pasuje, a odrzucać resztę.

Poza tym, czy powinienem traktować jako prawdę objawioną księgę, w której dzieją się rzeczy niemożliwe? Ja, stosując się do kryteriów kwalifikowania gatunków literackich, określam to mianem baśni. Ładnych poniekąd.

Pn mar 02, 2009 21:01
Moderator

Proszę na temat i szerzej niż w dwóch słowach!

(J 8, 32b)

Pn mar 02, 2009 22:39

Dyskuje o tym jak należy rozumieć Pismo Święte były już na tym forum i prosze o skorzystanie z wyszukiwarki, oraz pisanie w istniejących już tematach.

Wt mar 03, 2009 12:46
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 11 ]