Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 13:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 69  Następna strona
 KONKURS BIBLINY2 
Autor Wiadomość

czy to raczej ksiądz Prowadzący :D opisał św. Pawła
i w te luki wstawić tylko odpowiednie fragmenty z przemówienia. ?

Wt mar 03, 2009 9:54
Zobacz profil WWW

czarodziejko: całe szczęście, że "łatwość" jest pojęciem względnym, inaczej bym się załamał ;P

karher - pisząc Przewielebny masz na myśli Podmiot Liryczny? Jeśli tak, to sądzę, że nie jest to cytat, ale dzieło własne :))

Wt mar 03, 2009 9:55

chodzi o to, czy to co jest treścią pytania,
rzeczywiście gdzieś istnieje ? ( JAKO CAŁOŚĆ)
czy zostało stworzone dla potrzeb konkursu :)

Wt mar 03, 2009 9:57
Zobacz profil WWW

Myślę, że zostało stworzone na potrzeby konkursu. Odpowiedź więc wymaga uważnej analizy przemówienia. :)

Wt mar 03, 2009 9:58

i w te luki wstawić tylko odpowiednie fragmenty z przemówienia. ?

Też się zastanawiam jak "technicznie" powinna wyglądać odpowiedź na drugie pytanie. Bo trochę mi to przypomina dyktando z wyrazami do wstawienia :) Czy pisać tylko same brakujące fragmenty?

Wt mar 03, 2009 10:22
z
Ale... czy fragment który zacytował Przewielebny
jest cytatem przemówienia osoby, która mówiła o tym przemówieniu ?
:D

Apurimac- biorąc pod uwagę ilość ksiązek o św. Pawle, to ja tej pewności nie mam :D - choć całościi też nie znalazłam :)

Dla mnie równie fascynujące jest pytanie, jak spośród kilku koncepcji dotyczących losów Pawła wybrać te, które PL uzna za "główne" :D ?

Wt mar 03, 2009 10:23

> Apurimac- biorąc pod uwagę ilość ksiązek o św. Pawle, to ja tej
> pewności nie mam - choć całościi też nie znalazłam

Ja też nie mam pewności, ale coś mi podpowiada, że jest tak jak piszę.
Intuicja. :)

> Dla mnie równie fascynujące jest pytanie, jak spośród kilku koncepcji > dotyczących losów Pawła wybrać te, które PL uzna za "główne" ?

No, tutaj to stawiałbym, że "główne", to takie które nie są wymyślone przez ciebie samą na potrzeby tego konkursu, ale można je znaleźć w co najmniej 3 źródłach. Swoją drogą, przy układaniu pytań do konkursów telewizyjnych - znam takiego układacza - trzeba podać odpowiedź z powołaniem się na co najmniej 3 niezależne źródła. Tak było np. przy milionerach. Oczywiście ostatnie słowo w tej sprawie ma nasz PL :)))

Wt mar 03, 2009 13:05

Wczoraj, po spisaniu kolejnych pytań i zajrzeniu do dotychczasowych wyników Konkursu...pomyślałam, czy nie wycofać się.:((
Pokusa zaniechania, porzucenia dalszych odpowiedzi...Nie mam Biblii Tysiąclecia i być może ten fakt wpływa również na "niedoskonały" wynik, raczej zniechęcający...Jednak zdaję sobie sprawę, iż sam trud szukania, docierania do żródeł, ma swoją wartość i sens :) Jeszcze się zastanowię...
Pozdrawiam uczestników konkursu-wszystkich!

Wt mar 03, 2009 15:36

szkoda chyba byloby zaniechac.. przeciez ten Konkurs to nie tylko szansa na tania wycieczke sladami sw Pawla.. duzo cenniejsza jest ta "wycieczka" jaka wszyscy odbywamy szukajac odpowiedzi.. poznajac jego zycie.. czytajac po raz ktorys cale Dzieje Apostolskie, czy przypisy do Listow..
moze nie wyniesiesz z Konkursu "pracy, domu i samochodu" ale czy bliskosc NT nie jest warta dalszej wedrowki?
moze nie wbiegniesz pierwsza na szczyt i nie dostapisz honoru wbicia flagi.. ale zdobedziesz szczyt swoim tempem w radosci zdobywania, wedrowania, podziwiania widokow i oddychania innym powietrzem :)

poza tym.. nigdzie nie jest powiedziane, ze ci co sa na przedzie nie zmecza sie.. nie powinie sie im noga.. czy inne okolicznosci nie spowoduja, ze beda musieli zrezygnowac..
takze nie łam sie :)

a przy okazji.. Biblie Tysiaclecia mozna znalezc w necie.. na biblia.pl jest co prawda IV wydanie, ale jest :)
a moze ktos gdzies namierzyl wyd V?

Khalil Gibran

Wt mar 03, 2009 15:51

Jednak pójdę za radą męża i będę czytać forum w niedzielę. Nie ma sensu wcześniej, bo traci się radość szukania odpowiedzi. Może mi ktoś wyjaśnić, po co udzielacie niemalże wprost odpowiedzi na forum?
Jak chcecie komuś pomóc to napiszcie PW, a nie odbierajcie radości innym.

Wt mar 03, 2009 18:09

[quote="Apurimac"]Uff, znalazłem wreszcie odpowiedzi. :)
------------------------------------------------------------------------------------------
zazdroszczę Ci , ja czytam pytania i myślę ...i nic nie rozumiem ; może stara jestem - nie może tylko na pewno :-D
Apurimac napisz, że jesteś młody i dlatego taki bystry- tak na pocieszenie! :-D

Wt mar 03, 2009 19:21

> Apurimac napisz, że jesteś młody i dlatego taki bystry- tak na pocieszenie!

Jestem młody!!! ;))

Wt mar 03, 2009 22:21

Wczoraj, po spisaniu kolejnych pytań i zajrzeniu do dotychczasowych wyników Konkursu...pomyślałam, czy nie wycofać się.:((
Pokusa zaniechania, porzucenia dalszych odpowiedzi...Nie mam Biblii Tysiąclecia i być może ten fakt wpływa również na "niedoskonały" wynik, raczej zniechęcający...Jednak zdaję sobie sprawę, iż sam trud szukania, docierania do żródeł, ma swoją wartość i sens :) Jeszcze się zastanowię...
Pozdrawiam uczestników konkursu-wszystkich!

Bietka, nie dziwię ci się. Nie wszystkim dane jest zdobywać M. Everest. W sumie to większość ludzi puka się w głowę na taką myśl. ;)

Wt mar 03, 2009 22:30

Wiem, że "pytania nie do wygooglania" miałem przesłać Szanownemu Saxonowi, jednak przed tym jak zacznę zawracać mu głowę, krótki test.

Czy według was odpowiedź na poniższe pytanie da się wygooglać, innymi słowy czy spełnia kryteria zadania?

Pewien urodzony we wschodniej części dzisiejszej Algierii święty, w jednym ze swoich dzieł nawiązuje do zmiany imienia jakiej dokonał św. Paweł. Podaj imię owego świętego, tytuł dzieła oraz przytocz jego stosowny fragment.

Jeśli pytanie testu nie przejdzie będę kombinował inaczej ;)

Wt mar 03, 2009 22:39

To św. Augustyn, Kazanie 27 (na temat słów Ewangelii Mt 15,21).

Cytat brzmi mniej więcej tak :

"... [Paweł] najpierw [był] dumny, potem pokorny. Bo kiedy był Szawłem, jego imię było wywodzone od [króla] Saula. Saul zaś był dumnym władcą i podczas swego panowania prześladował pokornego Dawida.
Więc kiedy ten, który potem stał się Pawłem, był Szawłem, [również] był dumny i był wówczas prześladowcą niewinnych, i był wówczas niszczycielem Kościoła. (...) To zatem była przyczyna zmiany imienia, że podczas gdy uprzednio był on Szawłem, potem wybrał to, by nazywać go Pawłem (...) Więc wybrał pokorne imię. Bo być zwanym Pawłem, to znaczy być 'najmniejszym'."

A teraz tylko trzeba pogłówkować nad tym jak to wygoogle'ać.
Daj mi trochę czasu, Drogi Apurimaku.
Może tak : Augustyn + Szaweł + "zmiana imienia" ?

Śr mar 04, 2009 0:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 69  Następna strona