Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 17:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
 Wielki Post a imprezy? 
Autor Wiadomość

Post Wielki Post a imprezy?
Ok, powiem krótko. Nie chodzę na imprezy taneczne podczas Wielkiego Postu, szanuję to, co mówi kościół i stawiam sobie różne ograniczenia i wyrzeczenia(jestem facetem, a tu np: że piwa starać się pić nie będę oraz milszy dla ludzi, bo ja zlosliwy jestem ;) )
Ale czy pójście do baru w celu spotkania się ze znajomymi, wypicia jednego piwa załóżmy zakwalifikować można jako grzech? Jakie są wasze opinie o okresie WP i wasze wlasne wyrzeczenia.

Śr mar 04, 2009 18:03

Ja tam wyrzeczeń nie mam a na piwo nie chodzę bo jestem NIELETNI a z przyjaciółmi się spotkać to nic złego pogadasz se z nimi o wierze Chrystusie Mojżeszu i świętym Stanisławie Kostce...

Śr mar 04, 2009 18:46

Widzisz, mam różnych znajomych. Katolików, ateistów, a nawet wyznawców własnej religii. Co do wyrzeczeń, to każdy ma inne albo n ie ma wcale, jak widzisz ;]

Śr mar 04, 2009 21:11

Post Re: Wielki Post, a imprezy?
mabre napisał(a):
Nie chodzę na imprezy taneczne podczas Wielkiego Postu, szanuję to, co mówi Kościół i stawiam sobie różne ograniczenia i wyrzeczenia

Mam tak samo, tańce odpadają, to oczywiste. Ja spotykam się ze znajomymi, ale kontroluje aby spotkanie nie miało hucznego przebiegu. Wyrzeczenia warto dostosować do siebie, każdy wie co go uzależnia i przeszkadza w przygotowaniu do duchowego przeżycia Wielkanocy lub dowiaduje się od duchownego, ja z tych rzeczy bezwzględnie rezygnuję w Wielkim Poście. Choć nie jest łatwo :?

Cz mar 05, 2009 9:30

Samo wypicie piwa w czasie Postu nie jest niczym złym. Jednak jeśli robisz sobie postanowienie, że w czasie Postu nie pijesz piwa w ogóle, to warto starać się w tym wytrwać. Zwłaszcza wtedy, kiedy idzie się do knajpy z kumplami. Z własnego doświadczenia wiem, że wtedy jest najtrudniej, jak wszyscy kumple piją piwo, a ja najwyżej soczek. Ale właśnie wtedy można dopiero zrealizować to postanowienie. Chodzi o to, żeby zrezygnować z czegoś, do czego jest się przywiązanym, co się lubi. Wyrzeczenie musi się na nas jakoś "odcisnąć", musi nas w pewnym stopniu dotknąć. Tylko wtedy ma ono sens.
Jeśli jednak podejmiesz zobowiązanie niespożywania alkoholu, a jednak nie wytrwasz i wypijesz to piwo - cóż, nic strasznego się nie stanie. Warto jednak starać się silnie nad tym zapanować

Cz mar 05, 2009 9:46

dzięki-pomogliście :) Owszem, najtrudniej iść do baru z kumplami i nie wypić ani jednego piwa podczas, gdy cała reszta się bawi/pije. Mam znajomych, którzy nic sobie nie robią z nie imprezowania w Wielki Post, piątki. Czy jako chrześcijanie powinniśmy im to uświadamiać? Próbowałem, ale zazwyczaj spotykam się z niezrozumieniem, więc co tu w ogóle tłumaczyć? Właściwie "Idźcie i głoście Ewangelię..." ale jak tu głosić, jak nikt słuchać nie chce ;]

Cz mar 05, 2009 15:33

Głosić można nie tylko słowem. Najskuteczniejsze bywa często głoszenie poprzez świadectwo własnego życia :)

Pt mar 06, 2009 13:43
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 7 ]