Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 23:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 69  Następna strona
 KONKURS BIBLINY2 
Autor Wiadomość

Nie żebym był złośliwy, Apurimaku, ale Twoje pytanie ... jakby tu rzec ... nie jest do końca PRECYZYJNE :hahaha:

Otóż istnieje na nie więcej prawidłowych odpowiedzi niż JEDNA ;)

Moja druga zatem odpowiedź, też spełniająca podane kryteria ...

Św. Augustyn, Wyznania ks. VIII

Cytat :
"A jednak nawet ten najmniejszy z apostołów Twoich, przez którego usta wypowiedziałeś powyższe słowa, postanowił zmienić swoje imię Saul na nowe imię Paweł, kiedy prokonsul Sergiusz Paweł, którego pychę złamały śmiałe słowa apostoła, pochylił kark pod łagodne jarzmo Chrystusa i stał się poddanym wielkiego Króla. Zmiana imienia miała być znakiem wskazującym na odniesienie tak wspaniałego zwycięstwa. Gruntowniej bowiem pokonujemy diabła, gdy mu odbieramy człowieka, którego mocniej spętał i poprzez którego większą liczbę ludzi trzymał w niewoli. A diabeł mocniej panuje nad tymi, którzy pysznią się wysokim stanowiskiem, jak też za ich pośrednictwem panuje nad większą liczbą ludzi dzięki wpływowi, jaki owi dostojnicy wywierają."

Jeszcze nie wiem do końca jak to wygoogle'ać, ale odpowiedzi masz już DWIE !

Śr mar 04, 2009 0:49

Ale już ostatni raz. :D

Jeśli w Google'ach napisać :
augustyn + saul + paweł

to na stronie nr 3
http://www.ap-chorych.katowice.opoka.or ... 0602-c.htm
dostaniemy TRZECI z kolei cytat :
"niech stawi się przed naszymi oczyma Paweł, zamieniony w Szawła, baranek z wilka; z początku wróg, później Apostoł, wpierw prześladowca, potem naśladowca."
(Augustyn, Mowa 295 n. 6-7. Tłum. ks. J. Jaworski).

Jakby nie było też jest wspomniane o zmianie imienia, więc odpowiedź spełnia warunki pytania, czyż nie ?

Aha, no i na samym dole tej strony w Google'ach jest odwołanie do cytowanej wcześniej VIII księgi "Wyznań"
http://pl.shvoong.com/books/474850-wyznania-księga-viii-część-iii/

Trochę inne tłumaczenie, ale treść jednaka.

c.b.d.o.

Śr mar 04, 2009 1:06

Po pierwsze gratuluję. Jestem pod niesamowitym wrażeniem. Moim zdaniem to był wyczyn! :)))

Po drugie, o ile w pytaniu raczej nie zabrakło precyzji to niewątpliwie zabrakłoby jej w podawanych odpowiedziach, bo podmiot liryczny w mojej osobie miał na myśli akurat Wyznania VIII, bo innych dzieł po prostu nie znał (choć wiedział, że istnieją).

Po trzecie, nie ustaję w poszukiwaniu pytań równie precyzyjnych co niewygoogliwalnych, choć czynię to z coraz większym strachem, że o św. Pawle nie tylko powiedziano już wszystko ale dodatkowo to wszystko umieszczono w internecie ;)))

Pozdrowienia!

Śr mar 04, 2009 7:48
A czy odpowiedź na to pytanie jest w Biblii ? Bo zdaje się, że to też był warunek :)

Śr mar 04, 2009 8:23

Apurimac napisał(a):
w jednym ze swoich dzieł nawiązuje do zmiany imienia jakiej dokonał św. Paweł. Podaj imię owego świętego, tytuł dzieła oraz przytocz jego stosowny fragment.

Powinno raczej być: "w kilku swoich dziełach" oraz "podaj... tytuł jednego z nich oraz przytocz jego stosowny fragment" (lub "podaj ich tytuły i przytocz ich stosowne fragmenty")

Wtedy byłoby precyzyjnie :)

Śr mar 04, 2009 8:23

Saxonie, przyznaję Ci rację. Nad pytaniem należało jeszcze trochę popracować, ale przecież to był test, który miał wykazać ew. niedoskonałości :)

Co do uwagi Baranka to swojego czasu zadałem pytanie:

"Czy wy zatem i ty Saxonie dopuszczacie sytuację gdzie fakt iż odpowiedź można znaleźć wyłącznie w tekście Pisma Świętego, albo w innych oryginalnych tekstach świętych Kościoła, a nie we wtórnych opracowaniach osób nie uznanych za świętych, spełnia warunki mojego zadania?"

Jeśli uznać, że otrzymałem na nie odpowiedź to należy przyjąć, że była to odpowiedź nieprecyzyjna ;)))

Śr mar 04, 2009 9:56

Dziękuję za nagrodę, zdobytą w drodze losowania :)

Śr mar 04, 2009 13:40

W tej turze mam trudności ze znalezieniem odpowiedzi. Oraz ze zmobilizowaniem się.
Pozdrowienia dla wszystkich cierpiących na konkursową i przedwiosenną apatię! :heej:

Śr mar 04, 2009 14:10

goostaf dziękuję Ci za pozdrowienia! w stu procentach jestem ich adresatką ; życzę Ci mobilizacji - sobie też :-D

Śr mar 04, 2009 18:08

Ja tez rozważam poddanie się. Zwłaszcza, że postanowiłam nocy nie zarywac a dni są zarezerwowane dla dzieci :-). Nagroda główna - choć bardzo atrakcyjna- i tak jest już poza moim zasięgiem ale gdyby nawet cudem udało mi się ją zdobyć to dzieciaki bez mamy i tak nie wytrzymają długo. No i musze przyznać, że sw. Pawel jest jednak bardzo ciekawą postacią.

Śr mar 04, 2009 19:51

Muszę przyznać, że zupełnie was nie rozumiem... ????

Śr mar 04, 2009 21:26
Pewnie oberwę za te pytania, ale nie mam pojęcia, o co chodzi PL :
- pyt. 3 -proszę podać dwie główne koncepcje - czy gdzieś (w jakimś źródle) występuje słowo "główne" ?
- pyt.4- Proszę wskazać kilka tych fragmentów Pisma Świętego, które wydają się to potwierdzać, jak i takich, które temu przeczą - czy chodzi o cytaty potwierdzające, że był apostołem Żydów , czy o przeczące temu (mówiące wprost, że nim nie był) ?

Śr mar 04, 2009 21:42

- pyt. 3 -proszę podać dwie główne koncepcje - czy gdzieś (w jakimś źródle) występuje słowo "główne" ?

Wątpię. ;)
Choć przyznam, że słowo "główne" bez dodatkowego komentarza może budzić pewne wątpliwości i przydałby się komentarz :)

baranek napisał(a):
- pyt.4- Proszę wskazać kilka tych fragmentów Pisma Świętego, które wydają się to potwierdzać, jak i takich, które temu przeczą - czy chodzi o cytaty potwierdzające, że był apostołem Żydów , czy o przeczące temu (mówiące wprost, że nim nie był) ?

Hmm, tutaj poszedłem po najniższej linii oporu. Jeśli św. Pawłowi udało się nawrócić - no właśnie, kogo? - to chyba nie można powiedzieć, że Żydzi mieli w misyjnej działalności Pawła "bardzo małe znaczenie". :)

Śr mar 04, 2009 23:35

Nawracanie chyba nie jest takie łatwe i niewątpliwie trzeba nieco się przy nim wysilić. Patrz: przygotować argumenty, przemyśleć przebieg dyskusji, popracować nad tekstem. Zastanawiam, czy św. Paweł, ot tak "z natchnienia" był tym wielkim Apostołem, czy okupował to ciężką i mozolną pracą?

PS. Podaj stosowne fragmenty Dziejów Apostolskich ;)))

Cz mar 05, 2009 0:08

3 - nie wiem, ja takiego źródła nie spotkałem :D

4 - obojętnie, zarówno takie jak i takie będą prawidłowe :)

Cz mar 05, 2009 0:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 69  Następna strona