Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 0:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość
Może prowadziłeś audycje, ale chyba nie Rozmowy Niedokończone ...
chyba, że przez "prowadzić" rozumiesz, że byłeś zaproszonym gościem...

W archiwum jest kilka audycji z 2004 roku- w 2004 juz słuchałam tego radio i NIGDY nie słyszałam by świecka osoba prowadziła Rozmowy Niedokończone...

Może pomyliło Ci się z radiem Plus ? ;-) czy Puls coś tam...

Wt mar 03, 2009 15:14
Teresse..."współprowadziłem" nie oznacza, że Marek zastąpił ojca prowadzącego :)
http://www.kosciol.pl/article.php/20030507001025650

Wt mar 03, 2009 16:47
Mniejsza o definicję. W kazdym razie mam kartę mikrofonową w RM :)

Wt mar 03, 2009 17:47
Toruńska rozgłośnia katolicka Radio Maryja zaprosiła do swojego studia osoby związane z Katolickim Serwisem Apologetycznym na dyskusję z cyklu „Rozmowy Niedokończone”, która tym razem poświęcona była problemom jedności chrześcijan. W rozmowie prowadzonej do późnych godzin nocnych 3 kwietnia br. udział wzięli: ks. prof. dr hab. Andrzej Siemieniewski, redaktor Jacek Jureczko oraz pozostałe osoby związane z Katolickim Serwisem Apologetycznym. Oficjalny temat rozmowy brzmiał: "Ekumenizm - tęsknota za jednym widzialnym Kościołem Bożym".

No...- czyli Marek był gościem tych rozmów...
Moja wina- źle zrozumiałam...

.................................................................
W każdym razie - jeśli Radio Maryja jest z ludzi to samo upadnie...a jeśli z Boga- to może się okazać, że walczycie z Bogiem...

Cóż- niestety widać, że w Polsce nawet dobre Radia katolickie, które były "z ludzi" nie maja racji bytu- jak np. Radio Plus... :-)

Nie wiem z czego to wynika, czy z nieumiejętności zarządzania - czy też za małym wsparciem ze strony katolików...

Radio Maryja jest poddawane takim atakom i to nie tylko lokalnym ale i międzynarodowym- nawet na forum Parlamentu Europejskiego lol

Gdyby było "z ludzi" to już nawet mokra plama by po nim nie została...

Śr mar 04, 2009 16:11

Gdyby było "z ludzi" to już nawet mokra plama by po nim nie została...

To Radio Zet też jest od Boga! I RMF! Bo trwają już tyle lat!

Co do tematu: raczej zgadzam się z Markiem, dobrze prawi.

Śr mar 04, 2009 16:26
W każdym razie - jeśli Radio Maryja jest z ludzi to samo upadnie...a jeśli z Boga- to może się okazać, że walczycie z Bogiem...

Podobnie można powiedzieć w odniesieniu do Islamu....17 lat RM do 14 wieków Islamu....

Śr mar 04, 2009 17:45
Nie chciałbym zeby upadła. Chciałbym by była bardziej religijna.
A jak już ma być polityczna, to mądrzej (oczywiście nie w kierunku "mądrości" GW).

Śr mar 04, 2009 19:12
Nie chciałbym zeby upadła. Chciałbym by była bardziej religijna.

Z wlaściwym obiektem kultu...raczej nie w rodzaju "Ojciec Tadeusz nasz Prometeusz" :D

Śr mar 04, 2009 22:08
Muszę przyznać że współpracowało się dobrze. Ojcowie się nie wtrącali w to jak przebiega audycja - zapewniali obsługę techniczną , nagrywanie itd.
Współpracowało się świetnie.

Śr mar 04, 2009 22:54
Nie chciałbym zeby upadła. Chciałbym by była bardziej religijna..

Oby....bo kartka z wizerunkiem Matki Boskiej z groźbami na odwrocie świadczą tylko o wypaczeniu religijności :(

Cz mar 05, 2009 9:20

Nie jestem w temacie,radia tego słucham dość rzadko /wolę zdecydowanie Radio eM ,mniej ostentacyjnego popierania pewnych opcji politycznych/.Jakie są te grożby na odwrocie?Jakaś klątwa na przeciwników Ojca Dyrektora?

Cz mar 05, 2009 12:13

Wydaje mi się, że religijność w wydaniu RM ma bardzo niewiele wspólnego z jakąkolwiek transcendencją, mistycyzmem itd. Dla tych ludzi religia to po prostu sposób przeżywania tożsamości narodowo-społecznej. Matka Boska na tej kartce nie jest symbolem religijnym ( choć w przekonaniu twórców tak jest ) - jest jedynie symbolem przynależności. Religia w sensie ścisłym pojawia się w tym radiu jedynie w kilku wydzielonych momentach - modlitwy i katechezy. Można się zresztą zastanawiać, dla ilu słuchaczy RM modlitwa rzeczywiście jest kontaktem z Bogiem, czy po prostu kolejną formą celebracji przynależności, na zasadzie: " odmawiam różaniec z RM nie dlatego, że chcę się modlić do Boga, tylko dlatego, że jestem Polakiem, należę do Rodziny Radia Maryja, i walczę z lewicowymi liberałami, którzy chcą zniszczyć Polskę ". Modlitwa ma tu funkcję mniej więcej analogiczną do śpiewania Międzynarodówki przez komunistów.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz mar 05, 2009 12:18

Nie jestem w temacie,radia tego słucham dość rzadko /wolę zdecydowanie Radio eM ,mniej ostentacyjnego popierania pewnych opcji politycznych/.Jakie są te grożby na odwrocie?Jakaś klątwa na przeciwników Ojca Dyrektora?

Chodzi chyba o tę sprawę:

Cytuj:
Oskubiemy cię - napisali miłośnicy Radia Maryja na pocztówce z Matką Boską. I wrzucili do skrzynki sędzi, która ma wydać wyrok na europosła Witolda Tomczaka. A jego proces może przedawnić się w czerwcu.
(...)

Cz mar 05, 2009 12:31

Ja zauważyłem,że to radio przyciąga pewne typy osobowości.Ludzi,którzy nie potrafią znależć się w rzeczywistości ekonomicznej po 1990 r.Wrogo nastawionych do integracji europejskiej i wspólnej waluty/co obecnie odczuwamy na własnych kieszeniach/.Czyli raczej dawny elektorat Stana Tymińskiego.Tak się składa ,że obecnie mieszkam na wsi i tutaj jest zdecydowanie więcej słuchaczy tej rozgłośni.Pleban jest tu też większym autorytetem niż w mieście.Jesli chodzi o mistykę czy jakąś transcendencję to nie spodziewałbym się tego tam.Raczej religijność jarmarczną .Przykładowo tysiące ludzi wyruszających autokarami podczas ostatnich wizyt paieskich.Ilu z nich tak naprawdę starało się zrozumieć nauki Ojca Świętego ,a ilu koncentrowało się na głośnym wyrażaniu entuzjazmu?Często takie audycje słuchaja też osoby niezrównowazone często z aburzeniami psychicznymi,które widzą wszędzie dookoła wrogów,spiski etc.Jeśli zaś chodzi o odmawianie różańca ,to chyba lepiej to robić w ciszy i skupieniu niż przez radio.

Cz mar 05, 2009 12:55

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... sedzi.html

Cz mar 05, 2009 13:07
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 168  Następna strona