Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 22:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 SZATAN 
Autor Wiadomość

"Jezus: Synu mój, dlaczego w oczach świata Kościół mój stał się tak poniżony, zniesławiony, wyszydzony i uciemiężony na wszelki możliwy sposób? Dlatego, że nie umiał walczyć! Wojsko opuszczone i pozostawione sobie samemu rozproszy się wreszcie i przestanie istnieć. A gdy się jeszcze stara przekonać żołnierzy, że wróg nie istnieje, że jest on tylko w wyobraźni nielicznych szaleńców, to jest rzeczą jasną, że wiara w sens walki u żołnierzy powoli zachwieje się i zniszczy.Oto synu mój, co uczyniono z Kościołem i Jego wojskiem! Pod silnym wpływem szatana zwiedziono moich żołnierzy, przekonując ich, że dziś nie należy mówić o żołnierzach wroga i o walkach, bo to wszystko jest tylko wytworem egzaltacji biednych i chorych na galopującą sklerozę." - z Orędzie Pana Jezusa do kapłanów - Ottavio Michelini

Więcej linków :
Robert Tekieli - Panorama współczesnych zagrożeń duchowych
http://raul1989.wrzuta.pl/audio/7fjtxqu ... _duchowych
pierwsza część Egzorcyzmy Anneliese Michel PL DE 1/10 jest jeszcze 9 (łatwo znalęźć pozostałe po prawej stronie):
http://www.youtube.com/watch?v=3scjuYFB ... re=related
ks Michał Woliński egzorcysta diecezji katowickiej :
http://rapidshare.com/files/205605699/K ... E.rar.html
Ojciec Bonawentura Meyer - Ostrzeżenie z zaświatów:
http://www.taw1.republika.pl/ozz.html
Objawienia dusz potępionych , fragment tej książki :
http://www.exter.pl/k_rel_32frag.htm
Odpukać w niemalowane straszny grzech:
http://odsiebie.com/pokaz/516990---2de6.html
Pouczenia złego ducha :
http://swmarcin-jarocin.com/index.php?o ... view&id=68
Egzorcysta potrzebny od zaraz:
http://www.kosciol.pl/content/article/2 ... 429652.htm
Szatan – mit czy groźny wróg?
http://nowezycie.archidiecezja.wroc.pl/ ... 07/02.html

Co do grzechu odnośni szukania informacji o demonach , zaczyna się on w tedy gdy człowiek zaczyna myśleć , że zło i dobro są sobie równe postawa manichejska , symbol znaczek YING — YANG (okultystyczny) a szatan jest tylko stworzeniem. Podejście manichejskie jest wysoce szkodliwe . Manicheizm sugeruje, iż szatan jest równy Bogu. Przyjęcie takiej tezy powoduje konieczność ciągłej walki z szatanem, powoduje ono zabobonną koncentrację na nim, zainteresowanie egzorcyzmami, postawę ciągłej czujności wobec istniejącego zagrożenia. Jak w takim nastawieniu żyć w ufności wobec Bożego miłosierdzia? Jak można uczyć się życia z łaski, skoro tkwi się w ciągłym zagrożeniu? Nie tylko otwarty satanizm, ale i ciągłe walczenie z szatanem, wiedzie do duchowego zniewolenia, do koncentracji na złu, od którego chce się uwolnić, a to odwraca uwagę od dobra, od podejmowania aktów miłości dla przyjemności samego Boga.

Cz mar 05, 2009 13:58
Poczytam sobie i przemyślę, ale po kliknięciu w ostatni link rzucił mi się w oczy taki kawałek (sam początek):
"Teologowie od wczesnej Starożytności domyślają się, a złe duchy wielokrotnie potwierdzały to ustami opętanych, że Bóg ukazał im plan stworzenia człowieka i wcielenia Syna Bożego, który będąc Osobą Bożą, także jako człowiek będzie panował nad aniołami i posługiwał się nimi w budowaniu Królestwa Bożego wśród ludzi."

To znaczy, że teologowie tylko "domyślają się", a jedynym potwierdzeniem prawd wiary są słowa istot, które uważa się za podwładnych "Ojca kłamstw"? To informacja, która wydaje mi się troszkę niepokojąca.

Cz mar 05, 2009 15:04

Chodzi Ci o genezę buntu demonów , jest ona nie znana a jednym z źródeł są egzorcyzmy , czy to jest wiarygodne źródło , nie ale nie jedynym , są też wizje mistyków. Wiedza o buncie upadłych aniołów nie jest potrzebna człowiekowi do zbawienia. O szatanie jest w Biblii w księdze Ezechiela tam nazywany jest władcą Tyru. Oraz jeszcze w wielu miejscach "On był zabójcą od początku i nie oparł się mocno o prawdę , bo nie ma w nim prawdy . Kiedy kłamie , mówi zgodnie ze swoją naturą , bo kłamcą jest i ojcem kłamstwa . A ponieważ ja prawdę mówię , nie wierzycie mi " w Ewangelii Jana , Ewangelia Mateusza - kuszenie Jezusa , Ewangelia Marka w wyjaśnieniu przypowieści o siewcy , gdzie szatan jest tym , który " porywa słowo zasiane" przez Boga itp itd.. W nowym Testamencie Jezus wielokrotnie wypędza złe duchy.

Cz mar 05, 2009 15:26
zbanowany na stałe

Kanap Ty z tymi diablami w linku jestes doskonalym przykladem na twierdzenie, ze wiara pomaga jednym a szkodzi innym.
Dla podkreslenia Waszych przekonan, w rozpedzie, przekazujecie nieswiadomie bzdury. Jesli ktos twierdzi, ze diabel to klamca do kwadratu a w nastepnej linijce wierzy w jego bajdurzenie i ma czelnosc przekazywac je jako prawdziwe to powinien sie zastanowic nad soba.
Podobno katolicy maja diabla nie sluchac. Wstyd kanap.

Cz mar 05, 2009 20:10
Wiedza o buncie upadłych aniołów nie jest potrzebna człowiekowi do zbawienia.

Interesujące. Dalej w tym samym tekście jest taki kawałek:
Cytuj:
Istnienie szatana jest tak głęboko wpisane w Objawienie Boże od pierwszej do ostatniej księgi Pisma Świętego, że konsekwentna niewiara w słowo Boże o szatanie jako istocie osobowej prowadzi do zakwestionowania całego zbawczego dzieła Chrystusa, odrzucenia najważniejszych prawd wiary i głębokiego rozchwiania moralnego. Szatanowi zależy na tym, by go nie dostrzegać, bo wtedy może swobodniej dokonywać dzieła niszczenia ludzi i świata."

Z tego chyba wynika, że wiedza o tych sprawach jest człowiekowi potrzebna?

Cz mar 05, 2009 21:16

Dural Podjąłeś się tego tematu a więc proszę o konkrety "bzdur". Nie sądzę aby egzorcyści opublikowali książkę w której znajdowałyby się herezje. Z jakiego założenia wychodzili zorientował byś się po przeczytaniu pierwszej strony. (oczywiście mówimy o książkach "Ostrzeżenia z zaświatów" i "Pouczenia złego ducha"). Jedynym świadectwem jakim są te pozycje jest to , że złe duchy istnieją i pałają niewyobrażalną nienawiścią do Boga i ludzi (co również nie jest niczym nadzwyczajnym bo jasno wynika z lektury Biblii). Jako przestroga podane są sposoby zniewalania ludzi i wszystko.
"Nigdy nie zdołasz zrozumieć, jak bardzo nienawidzę was, ludzi. Jak bardzo jesteście wstrętni. Chlubicie się najwyższą godnością wśród zwierząt, a jesteście z nich najohydniejsi. Wasze istnienie budzi we mnie wstręt. Uważam was za coś gorszego od waszych świń. Sądzicie, że jesteście inteligentni, a okazujecie się bardzo głupi. Wystarczyłoby zobaczyć, co wam podsuwam przez wielu "naukowców", którzy są na mojej służbie i co daję wam w formie napuszonych, uczonych bredni. Pomyśl o tym, czym poję i karmię przez moją prasę! Wy mielibyście być Jego najszlachetniejszym stworzeniem? Wystarczy parę świństw, aby was kupić. Zaraz poddajecie się pokusom mych posłańców. Przywiązujecie wielką wagę do waszej wolności, a pozwalacie się schwytać w moją niewolę. Och, jakie kpiny mogę sobie z was stroić w imię tej waszej wolności. Okazujecie wstręt wobec tego, co jest brudne, a tymczasem jesteście zupełnie ulegli waszym namiętnościom, tarzacie się w waszych obrzydliwościach, jak świnie w błocie... Dla kobiety, czy dla garści złota jesteście gotowi pozarzynać się, co jest cudowne.Wiele zyskał Ten tam , że przelał krew aby was odkupić ? Odkupić was , od czego , od grzechu przecież nurzacie się w nim tak , że omal nie utoniecie a co dopiero mówić gdy wywołam wśród was ducha zazdrości , oszczerstw , nienawiści , rywalizacji czy zemsty." - szatan
"Nie mam pojęcia, co mu strzeliło do głowy. Skąd mu to przyszło, żeby się za was poświęcić. Za was, którzy nie jesteście niczym więcej, tylko cuchnącymi śmieciami i kupą gnoju. Jak on to zrobił! Jak On mógł! Poświęcić się za takie marne, paskudne, nic nie warte kreatury, które nic nie rozumieją. Nie wiecie jak bardzo On was kochał i jak was kocha, bo Go bez przerwy obrażacie. Jemu Msza jest niepotrzebna. On ma wszystko. Tylko dla was ją wymyślił. Tylko dla was. Żeby was do Siebie zbliżyć. Żebyście mogli Go mieć na co dzień. A wy, głupcy, plujecie na to. A wy nie przyjmujecie tego. Wy, którzy naprawdę moglibyście być tacy jak On. On chce was mieć przy sobie (te słowa demon wypowiedział z wielkim trudem). I każdego dnia daje wam to Swoje Ciało i Krew. Dla nas to coś obrzydliwego, ale dla was to wszystko. To jedyny środek zbawienia, żebyście nie poszli na zatracenie, tak jak my. A do was to nie trafia! Jak można nie zrozumieć? A wy nie rozumiecie. On tam jest i mówi do was: "Oto jestem! Weźcie mnie do siebie! Pójdźcie za mną". Do mnie powiedział: "Vade retro" (Idź precz!) A do was mówi: "Oto jestem, przyjdźcie do Mnie". - szatan
grzmot prezentujesz kompletnie niezrozumienie tematu , napisałem , że geneza buntu części aniołów (przyczyny buntu i przebieg) jest niepotrzebna , a Ty mi piszesz o świadomości istnienia demonów. Przecież to jest wielokrotnie wałkowane w Piśmie Świętym , niby kogo wypędzał Jezus z ludzi opętanych - złe duchy.
Przykład z Biblii uwolnienia opętanego od złych duchów

Cz mar 05, 2009 23:27
zbanowany na stałe

Dural Podjąłeś się tego tematu a więc proszę o konkrety "bzdur"

1. Czy diabel klamie?
2. Czy jest przebiegly?
3. Czy jest glupi i wydaje swoich wspolpracownikow, czy madry i zwraca uwage w inna(przeciwna) strone?
4. Czy ludzie maja wysluchiwac co diabel ma ciekawego do powiedzenia?
5. Czy ktos kto zawodowa z nim gaworzy moze byc nieswiadomie pod jego wplywem?
6. W sobote zostanie wystrzelona rakieta Delta II z Keplerem, czy wiesz ktory mamy rok?

Cz mar 05, 2009 23:48

A więc tak jak myślałem , podawanie komentarza bez zapoznania się z treścią i o czym tu dyskutować , o swoim wyobrażeniu świata zła , Boga , religii , wiary.
Rozwój technologii cywilizacji prowadzi do wyjałowienia życia duchowego człowieka poprzez wbicie go w pychę , materializm . Człowiek sam dla siebie staje się bogiem (tak niektórzy już mają) ale życie tą boskość stworzenia zweryfikuje i zakwestionuje ten laur mądrości który biedak sam sobie przyznał. Czas ucieka wieczność czeka .

Pt mar 06, 2009 1:17
grzmot prezentujesz kompletnie niezrozumienie tematu , napisałem , że geneza buntu części aniołów (przyczyny buntu i przebieg) jest niepotrzebna , a Ty mi piszesz o świadomości istnienia demonów.

kanap prezentujesz kompletne niezrozumienie tematu, przecież to oczywiste, że wiedza o genezie "zła" jest istotną (jeśli nie najistotniejszą) częścią wiedzy o "źle" w ogóle - bo natura tego "zła" jest skutkiem tego, jak powstało.

Pt mar 06, 2009 8:52

grzmot daj już sobie spokój , nie mamy o czym rozmawiać geneza zła to nie natura zła , o naturze zła jest napisane np jak wcześnie podawałem (ale oczywiście nikt nie raczy tego przeczytać , lepiej się ośmieszać na publicznym forum , wolny wybór) Biblia księga Ezechiela o królu Tyru (tam masz opisaną naturę duchów upadłych).

Pt mar 06, 2009 9:09
Kanap: a czemu mam dać spokój? Temat mi się podoba, i mam prawo się tu wypowiadać. Lubię Szatana, jako fantastyczną koncepcję ;).

Większość linków które podałeś, to po prostu prymitywna propaganda i bełkot, służące zastraszeniu tych nielicznych owieczek, które próbują myśleć - jeśli ktoś sądzi inaczej, to musiał mieć ostre pranie mózgu.

Księga Ezechiela to też interesujący tekst, np. te kawałki:
"Jedna trzecia twoja pomrze od zarazy i zginie pośrodku ciebie od głodu; jedna trzecia padnie wokół ciebie od miecza, a jedną trzecią rozpędzę na wszystkie wiatry, nadto miecza nad nimi dobędę.
Wtedy uśmierzy się mój gniew. Uspokoję na nich moją zapalczywość i zaniecham gniewu. Potem poznają, że Ja, Pan, przemówiłem w mojej zapalczywości, gdy dałem upust mojemu gniewowi na nich."

"Ześlę na was głód i dzikie zwierzęta, które cię osierocą; i mór, i śmierć gwałtowna przyjdzie na ciebie, i miecz sprowadzę na ciebie. Ja, Pan, powiedziałem"

Pewnie zaraz ktoś mi napisze, że to wyrwane z kontekstu albo trzeba interpretować w określony sposób, albo że tym Żydom akurat się należało ;). Czarne trzeba interpretować jako białe, a białe jako czarne.

No, szczerze, jeden z linków mi się podobał - to anime o facecie w kapturze, który jakich hokus-pokus matrixowy zrobił, i świnie pospadały z urwiska - ale o czym taki filmik ma świadczyć?

Pt mar 06, 2009 10:48

No, szczerze, jeden z linków mi się podobał - to anime o facecie w kapturze, który jakich hokus-pokus matrixowy zrobił, i świnie pospadały z urwiska - ale o czym taki filmik ma świadczyć?

To jest animacja na podstawie fragmentu z Pisma Świętego tu : Mk 5 , 1-20 i tu Łk 8 , 26-39 [ Biblia Tysiąclecia]. Dla niektórych to matrix i bajka .

Pt mar 06, 2009 11:05
zbanowany na stałe

A więc tak jak myślałem , podawanie komentarza bez ...

A wiec tak jak myslalem, zamiast komentarza jeszcze jedno pouczenie, bo Dural winien miec NIE swoje wyobrazenie swiata zla, Boga, religii, wiary, lecz szanownego kanapa.
Gdyby nie rozwoj cywilizacji siedzialbys dzisiaj z abakusem i liczyl ile owiec zostalo Ci do wydojenia. To raczej ludzie Twojego pokroju uwazaja sie za bogow grajacych w karty z diablami i dyskutujacych z aniolami. Mnie Szatan nie linczuje jak o.Pio, aniol przez skrzyzowanie nie prowadzi.
Dlaczego nikt z nosicieli "niekwestionowanych laurow madrosci" nie wpadnie na pomysl aby ten okrzyczany smrod diabelski nalapac w puszke do analizy? Moze uda sie odkryc slaba strone Zlego? Moze nauka bedzie pomocna? A moze zdjecia z kamery na podczerwien? Dzisiejsze czasy to nie te Gutenberga, dzisiaj dowody zyskuje sie w inny sposob.

Pt mar 06, 2009 14:01
grzmot napisał(a):

To jest animacja na podstawie fragmentu z Pisma Świętego tu : Mk 5 , 1-20 i tu Łk 8 , 26-39 [ Biblia Tysiąclecia]. Dla niektórych to matrix i bajka .

No proszę, nie domyśliłbym się nigdy ;). Czytałem NT kilka razy. Ta historia już w ewangeliach wcale nie jest jednoznaczna pod względem etycznym, a filmik nic tu na lepsze nie zmienia (ale wykonanie bardzo mi się podobało, chętnie pooglądałbym więcej takich, poszukam sobie na tej stronie).

A co mi się nie podoba w samej historii? Jezus (jako Bóg wcielony) mógł rozwiązać ten problem lepiej. Bóg jest wszechmocny - mógłby unicestwić demona (ale to by było niewłaściwe, właściwie byłoby zaprzeczeniem samej istoty Boga (rozumianego jako ontologicznie dobry)), mógłby zesłać go bezpośrednio do Odchłani, mógłby odmienić naturę demona. Ale wybrał rozwiązanie prowadzące do śmierci kilkudziesięciu żywych stworzeń, najłatwiejsze.

Pt mar 06, 2009 15:29

Zauważyłem dziwną sprzeczność. Katolicy wierzą w Szatana, że jest. przecież jest przykazanie: "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną". ktoś powie, że Szatan nie jest równy Bogu. w takim razie dlaczego istnieje i Bóg go nie zlikwidował? gdyby Bóg wykorzystywał Szatana jako narzędzie sam też byłby zły...

Szatana dla mnie nie ma, prędzej w Duszka Kacperka uwierzę.

So mar 07, 2009 11:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona