Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 11:37

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy robisz znak krzyża gdy przechodzisz obok kościoła? 

Czy robisz znak krzyża gdy przechodzisz obok kościoła??
tak, zawsze 17%  17%  [ 17 ]
nie, nigdy 47%  47%  [ 48 ]
czasami 37%  37%  [ 38 ]
Liczba głosów : 103

Czy robisz znak krzyża gdy przechodzisz obok kościoła? 
Autor Wiadomość
A musisz to sobie sam udowadniać ? Bo chyba Bóg wie i bez tego ...

Ziobro, czyniąc znak krzyża pozdrawiamy nie kościół , jako budynek, ale Chrystusa mieszkającego w nim.

Powiedz mi, co robisz, kiedy spotykasz na ulicy kumpla ? - Witasz się z nim, czy też przechodzisz obok bez słowa... bo po co mówić cześć, po co wyciągnąć rękę, skoro on i tak wie, że jest Twoim kumplem :? :co:

Trzeba też pamiętać o obowiązku świadectwa i słowach Jezusa:

Cytuj:
Do każdego więc, który się przyzna do Mnie przed ludźmi, przyznam się Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie.” (Mt.10,32)

Pt sty 21, 2005 13:01

Ziobro, czyniąc znak krzyża pozdrawiamy nie kościół , jako budynek, ale Chrystusa mieszkającego w nim.

24. Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych
(Dz.Ap. 17:24 BW)
baranek napisał(a):
Powiedz mi, co robisz, kiedy spotykasz na ulicy kumpla ?

Bóg nie jest moim kumplem, a kumpel nie potrafi czytać w moim sercu.
baranek napisał(a):
Trzeba też pamiętać o obowiązku świadectwa i słowach Jezusa:
Cytuj:
Do każdego więc, który się przyzna do Mnie przed ludźmi, przyznam się Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie.” (Mt.10,32)

Sądzisz, że chodzi o taki gest ? Gest, który nic nie kosztuje ? A jakeż to bohaterstwo ?
IMHO chodzi tu o inne świadectwo:

12. To bowiem jest chlubą naszą: Świadectwo sumienia naszego, ze wiedliśmy życie na tym świecie, zwłaszcza zaś między wami, w świętobliwości i czystości Bożej, nie w cielesnej mądrości, lecz w łasce Bożej.
(2 Kor. 1:12 BW)

Pt sty 21, 2005 13:19

Istotnie - Bóg nie jest ograniczony do świątyni. Nie mieszka w niej, tak jak człowiek mieszka w domu, tak jak ktoś kto jest tylko w jednym konkretnym miejscu (i przez wykluczenie nie ma go nigdzie indziej).

Co nie zmienia faktu, że w szczególny sposób, w Swoim Ciele - znajduje się w Najświętszym Sakramencie.

Bóg nie jest Twoim kumplem - zgoda. Ale to znaczy, że masz Go traktowac gorzej, niz kumpla? ;) Istotnie - zna twoje serce - nie musisz wykonywać znaku krzyża przechodząc obok kościoła. Ale też w takiej chwili modlitwy - pozdrowienia - nie ma niczego złego - wręcz przeciwnie :)

A co do świadectwa... Z pewnością NIE TYLKO o to chodzi... Ale kto w małej rzeczy jest wierny, ten i w wielkiej będzie wierny... A na ile ten gest wymaga odwagi, jest osobistą sprawą każdego :)

Pt sty 21, 2005 13:33

Co nie zmienia faktu, że w szczególny sposób, w Swoim Ciele - znajduje się w Najświętszym Sakramencie.

Twierdzisz, ze Boga ogranicza jakieś ciało ? hmmmm ...może masz rację ...?
jo_tka napisał(a):
Bóg nie jest Twoim kumplem - zgoda. Ale to znaczy, że masz Go traktowac gorzej, niz kumpla? ;)

Gorzej ? Do kumpla sie nie modlę o wszelką pomyslność i nie dziekuję mu za wszystko co mam. A gest pozostanie tylko pustym gestem.
jo_tka napisał(a):
A co do świadectwa... Z pewnością NIE TYLKO o to chodzi... Ale kto w małej rzeczy jest wierny, ten i w wielkiej będzie wierny... A na ile ten gest wymaga odwagi, jest osobistą sprawą każdego :)

No niestety - wiara katolicka zbyt duży kładzie nacisk na zewnętrzną formę, by była dla mnie atrakcyjna duchowo.

Pt sty 21, 2005 14:37

Ah, jeszcze jedno - czy katolicy nie maja czasem obowiązku klękania przed Najświętszym Sakramentem ? Czy nie dotyczy to także ulicy ?

Pt sty 21, 2005 14:39

Powiedziałam - jeśli znak krzyża ma być dla Ciebie pustym gestem, to nie ma sensu, żebyś go wykonywał :)

A wybór wiary na zasadzie "podoba mi sie ryt i zespół czynności" wydaje mi się dość absurdalny :D

Pt sty 21, 2005 15:06

A wybór wiary na zasadzie "podoba mi sie ryt i zespół czynności" wydaje mi się dość absurdalny :D

Dokładnie. Trzeba iść tam, gdzie jest Duch Boży, a nie trwać w skostnieniu.
Bardziej absurdalne jest twierdzenie, że "jak się urodziłeś muzułmaninem, katolikem, prawosławnym, to musisz nim być do końca życia".

Pt sty 21, 2005 15:33

Ale Prawda to nie jest coś co zmienia miejsce "zamieszkania" i łazi "na chwilę" po każdej religii, żeby ją po różnych ganiać :)

Pt sty 21, 2005 15:53

A musisz to sobie sam udowadniać ? Bo chyba Bóg wie i bez tego ...

No i? Bog wie wszystko - mimo to jednak modlitwa czyli rozmowa z Bogiem jest wskazana jak i wiele innych gestow/czynow/slow.... zwiazanych z Bogiem
Twoje krytyka zalatuje ignoractwem i lenistwem.

Pt sty 21, 2005 19:29

Gdy przechodze obok Kościoła to robie znak krzyża, ale napewno nie na pokaz. On jest moim Panem, Bogiem ale i przyjacielem.
Gdy spotykasz przyjaciela na ulicy mówisz mu cześć. Dla mnie czynienie znaku krzyża gdzieś na ulicy mijając jakiś Kościół jest takim „cześć„ do przyjaciela-Boga. :)

Pt sty 21, 2005 22:17

Mnie osobiście zawsze ten gest śmieszył. I po tym zwyklem oceniać kto katolikiem, a kto fanatykiem jest.

Zdroofko

So sty 22, 2005 10:57
Zobacz profil WWW
D U R N I A zawsze będzie śmieszyły zwyczaje których nie jest w stanie pojąc :P

So sty 22, 2005 14:11
Miałem na myśli człowieka o małym ilorazie inteligencji - lub też tolerancji.

So sty 22, 2005 14:21

:-D moimi atorytetami w życiu byli: mama, ksiądz, nauczyciel, później zdarzały się osoby napotykane w pracy, które darzyłam też szacunkiem. Ale najważniejsza była MAMA. Ona wpoiła mi wiarę, ona nauczyła robić znak krzyża , gdy przechodziłam obok kościoła. To, że się przeżegnam mijając kościół, nie jest żadną demonstracją mojej wiary, nie jest robione na pokaz; to powiedzenie Bogu: dzień dobry, widzę Cię tu, witam się z Tobą.
:aniol: staję się, a potem biegiem do szkoły, do pracy, ale ten moment wystarczy, by pokłonić się Bogu. Moment, a jakże znaczący dla mnie samej, nie dla ludzi, dla MNIE. Witam się ze znajomymi, to dlaczego nie przywitać się z Bogiem, ON jest moim najlepszym znajomym.
Nasuwa mi się na myśl taki znajomy chłopiec niepełnosprawny. Chodzi regularnie do kościoła, przyjmuje komunię św. Zawsze przechodząc koło kościoła czyni znak krzyża św. Nie jest w pełni świadomy tego, co robi, ale tak mu wpoiła mama i ksiądz, który prowadzi katechezy dla dzieci niepełnosprawnych. I ten chłopiec mnie zadziwia, bo nie jest w pełni świadom swej wiary, nie świadom tego, że istnieje Bóg, ale stara się. Dla mnie taki człowiek, tacy ludzie, jak ten chłopiec są pełni podziwu. Bóg tak chciał, że jest, jaki jest. I chciał, żeby taki chłopiec GO odwiedzał, czcił i oddawał MU pokłon.
Każdy z nas ma swoją własną wolę i wg. niej niech czyni. Byle to było zgodne z jego sumieniem.
Teresa
:mruga:

So sty 22, 2005 15:32

Nie jest w pełni świadomy tego, co robi, ale tak mu wpoiła mama i ksiądz, który prowadzi katechezy dla dzieci niepełnosprawnych.

Dobre ! zwłaszcza podoba mi się 'wpoiła'.

So sty 22, 2005 15:37
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona