Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 2:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Dlaczego trzeba coś dodawać do tych radosnych słów? 
Autor Wiadomość
Podaj nazwę tej wspólnoty to Ci powiem kogo słuchacie ?

Klasyczne pytanie, bardzo klasyczne, każdy katolik zadaje takie pytanie, bo to jest dla niego najważniejsze, nie Komu wierzysz ale jak się nazywasz. Oczywiście ważne to jest w celu obrony swojej pozycji, przed oderwaniem duszyczek od państwa kościelnego - Rzym.
Jestem chrześcijaninem bezwyznaniowym należącym do Jezusa nie do człowieka tego czy innego. Ochrzczonym w Imieniu Jezusa Mesjasza i Jemu ufającym i wyznającym Go każdą chwilą mego życia wszystkim, których spotkam. Spotykam się z grupą chrzescijan z różnych denominacji pochodzących (katolicy o dziwo też są pośród nich) aby wielbić Pana i budować nawzajem swoją wiarę.
Uczynki moje i wiara moja od Pana pochodzi nie z zasług moich.

Pt mar 13, 2009 15:09
Moderator

Oddzielony - przypominam, że zobowiązałeś sie przestrzegać zasad pisowni słownictwa religijnego! Każdy następny post w którym nie będzie ta zasada przestrzegana będzie usuwany!

(J 8, 32b)

Pt mar 13, 2009 15:26

Klasyczne pytanie, bardzo klasyczne, każdy katolik

Co do klasyki „Bezwyznaniowi”:
"a. Są bardzo agresywni wobec Kościoła katolickiego w szczególności, a w stosunku do wyznań chrześcijańskich w ogóle.
b. Sprawiają wrażenie kompletnie „impregnowanych” na argumenty (właściwie rozmowa z nimi przypomina do złudzenia dyskusję ze świadkami Jehowy). Zwykle zresztą nie odpowiadają na argumenty (nawet biblijne), powtarzając po prostu swoje twierdzenia i od czasu do czasu opatrując je stwierdzeniami, że adwersarz „tego nie rozumie, gdyż nie jest człowiekiem duchowym”.
c. Z jednej strony próbują uzasadniać swoje twierdzenia za pomocą karkołomnej interpretacji Biblii, z drugiej – dezawuują argumenty biblijne, pod pozorem że „Biblią wszystko można udowodnić”.
d. Na wszystkie wyznania patrzą jedynie przez pryzmat pieniędzy.
e. Niektórzy posuwają się do stwierdzenia, że jakiekolwiek nauczanie w ogóle jest zbędne, bo każdy dojrzały chrześcijanin jest nauczycielem dla swojej rodziny, i to wystarczy.
f. Wysuwają ostre oskarżenia wobec istniejących wyznań, ze względu na to, że w przeszłości ich członkowie dopuszczali się złych czynów (im tego nie można zarzucić, bo wówczas… jeszcze nie istnieli! Co więcej, gdyby dziś któryś z nich popełnił jakąkolwiek zbrodnię, też nie zostałby z nimi skojarzony, bo brak jest sprecyzowanych warunków uczestnictwa." źródło apologetyka.katolik.net.pl

oddzielony napisał(a):
Jestem chrześcijaninem bezwyznaniowym należącym do Jezusa nie do człowieka tego czy innego. Ochrzczonym w Imieniu Jezusa Mesjasza i Jemu ufającym i wyznającym Go każdą chwilą mego życia wszystkim

Jak wyżej : to jest sprzeczne z Biblią .

„Proszę was jeszcze, bracia, strzeżcie się tych, którzy wzniecają spory i zgorszenia przeciw nauce, którą otrzymaliście. Strońcie od nich” (Rz 16,17)

Pt mar 13, 2009 15:29

A czy ja też mogę zareklamować swój pogląd i gorąca stwierdzić, że inni się na 100 % mylą? :D

Pt mar 13, 2009 15:34
zbanowana na stałe

tajemnicą. On jest dla mnie tajemnicą nie do pojęcia...

Pt mar 13, 2009 18:11

Pomimo że Oddzielonego już z nami nie ma pozwolę sobie odpowiedzieć, na jego skierowaną do mnie, wypowiedz.

Cytuj:
Apostołowie - pieniądze - Biblia się broni i mówi po co te pieniądze - dla braci i sióstr i innych ubogich a nie na pałace i świątynie.
Apostołowie byli/są potrzebni tam gdzie brakowało/brakuje słowa spisanego.

Wpierw kolega pyta po co pieniądze, a potem sam udowadnia że jest to tórnież ważna kwestia i obecna w Biblii. W efekcie sam sobie zaprzecza, chyba że był zwyczajnie nieściły w swojej wypowiedzi na samym początku.

Cytuj:
Czytam bardzo dokładnie historię Kościoła rzymskiego, ŚJ, prawosławia itd i "po owocach ich poznaję".

Kolega jak widze bardzo dogłębnie szuka gdzie by tu znaleźć arguemnty przeciw Kościołowi. I nie wątpie że znajduje argumenty przeci ludziom, tylko że już w Biblii mowa jest o nieporozumieniach i problemach u chrześcijan. Żadna nowa prawda, kwestia tylko intrpretacji, u kolegi "ja jedyny dobry, który demaskuje wszystkich złych".

Cytuj:
Bóg nie kryje się pod nazwami i formami, nie chcę Cie urazić ale to absurdalna bzdura, Bóg objawia się w Jezusie i w nikim/niczym innym.

Tutaj chyba się nie zrozumieliśmy. Kolega nie może widocznie zrozumieć że człowiek operuje językiem i nazywa różne rzeczy, co nie znaczy że ogranicza się tylko do wydawania dzieków.

Cytuj:
Proszę o podanie wprowadzenia hierarchii przez Jezusa na podstawie Biblii. "Biskup (właściwie doglądający) niech będzie mężem jednej żony" np.
Jezus głosił wolność nie niewolę.

Nic prostszego. Powołanie Apostołów, danie im odpowiedniej władzy np. wypędzania złych duchów. Następnie zgodnie z potrzebami rozszerzenie tego systemu na kolejne szczeble. Co do wolności niewoli to nie wiem co to ma do rzeczy.

Cytuj:
Nie potrzebny jest Rzym aby być blisko Pana.
Wszystkie te dogmaty i obrzędy odsuwają ludzi od Boga, powodują, że nie można niczego zrozumieć i temu to właśnie służy.

Skomentuje to krótko, jeśli Eucharystia dana nam przez Jezusa Chrystusa odsuwa wiernych właśnie od tego samego Jezusa, tyo pozostaje mi współczuć jak dalece zbłądziłeś, pomimo że przy każdej okazji afiszujesz się swoją doskonałością, czy raczej pychą. Piszesz że czytasz wiele, a nawet nie rozumiesz istoty dogmatu, jego celu i historycznego kontekstu jego wprowadzania. Pozostaje modlić się o nowe dla Ciebie nawrócenie, tym razem do miłości i prawdy.

Pt mar 13, 2009 19:23

Pomimo że Oddzielonego już z nami nie ma pozwolę sobie odpowiedzieć, na jego skierowaną do mnie, wypowiedz.

Cytuj:
Apostołowie - pieniądze - Biblia się broni i mówi po co te pieniądze - dla braci i sióstr i innych ubogich a nie na pałace i świątynie.
Apostołowie byli/są potrzebni tam gdzie brakowało/brakuje słowa spisanego.

Wpierw kolega pyta po co pieniądze, a potem sam udowadnia że jest to tórnież ważna kwestia i obecna w Biblii. W efekcie sam sobie zaprzecza, chyba że był zwyczajnie nieściły w swojej wypowiedzi na samym początku.

Wiscie ja to troche inaczej zrozumiałem, znawcą bibli nie jestem ale kiedyś danine składano a ona w 100% szła na potrzeby biednych ludzi i na pomoc tym ludziom... a tera, no teraz troche jest inaczej

Wt mar 17, 2009 9:10

Pan oddzielony za takie poglądy kiedyś spłonąłby ba stosie jako heretyk =)
No, ale jego IP macie...? ^^

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Śr mar 18, 2009 11:15
Moderator

Oddzielony to klon usuniętego wcześniej usera i za to też został usunięty!

(J 8, 32b)

Śr mar 18, 2009 13:26

16 Odpowiedział Szymon Piotr: "Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego". 17 Na to Jezus mu rzekł: "Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. 18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie".
Mt 16:16 - 19 Tylko Kościół założony przez Pana Jezusa jest podporą i filarem prawdy (1 Tm 3,15)

" Co do religii trzymajcie się tylko rzymskokatolickiej, bo ta bez zmiany od Pana Jezusa pochodzi. Inne religie są wynalazkiem ludzi niemoralnych, więc o nich nawet myśleć nie można. Jak jeden jest Bóg w Trójcy Świętej Jedyny prawdziwy, tak jedna jest tylko prawdziwa wiara, przyniesiona z Nieba przez Pana Jezusa, głoszona przez Apostołów i przechowana w Kościele rzymskokatolickim, gdzie jej stróżem jest Ojciec Święty jako Pasterz najwyższy i nieomylny w rzeczach wiary i moralności."[/quote]

So sie 29, 2009 20:34

Kto nie ma Maryi za Matkę, ten nie ma Boga za Ojca

So sie 29, 2009 20:37

Wiscie ja to troche inaczej zrozumiałem, znawcą bibli nie jestem ale kiedyś danine składano a ona w 100% szła na potrzeby biednych ludzi i na pomoc tym ludziom... a tera, no teraz troche jest inaczej

Wybacz Worku, jakoś ta dyskusja mi umknęła, no ale może to przeczytasz, po tylu miesiącach :)

Danina, jak to określiłeś, szła na potrzeby Kościoła. Kościół pomagał i pomaga biednym, ale nie ejst to jedyny cel. Jeśli wierni składają ofiarę na budowę światyni to czemu tak wiele jest krytyki? To ludzie już nie mogą składać ofiar na świątynie, bo tylu jest ubogich? Czy mamy się totalnie wyzbyć wszystkiego, po co nam jakieś pomniki, komputery, ogrody, ławki w parkach, jak można to oddac na biednych. Nie żyjemy w świecie gdzie 100% pieniędzy idzie na biednych, a wszyscy jakoś jedynie Kościołowi zarzucają że jest tak rozrzutny. Nie jest kwestią zebranie dużej kasy i oddanie jej biednym bo to się czyni. Podobnie jak zapewnia świątynie tam gdzie jej nie ma itd. Jeśli jakieś pieniądze są źle wykorzystane to trzeba to konkretnie wskazać, jest to obowiązek, bo napewno nie wszystko jest dysponowane dobrze, ale to trzeba wskazywac konkretnie. Zazwczyaj jednak ludzie ograniczają się do ataku na Kościół... Skoro wiecie że coś jest źle to pomózcie to zmienić, konkretnie kto, gdzie, itd.

Ostatnio edytowano N sie 30, 2009 14:02 przez WIST, łącznie edytowano 1 raz

So sie 29, 2009 21:10

Wybacz Worku, jakoś ta dyskusja mi umknęła, no ale może to przeczytasz, po tylu miesiącach :)

Danina, jak to określiłeś, szła na potrzeby Kościoła. Kościół pomagał i pomaga biednym, ale nie ejst to jedyny cel. Jeśli wierni składają ofiarę na budowę światyni to czemu tak wiele jest krytyki? To ludzie już nie mogą składać ofiar na świątynie, bo tylu jest ubogich? Czy mamy się totalnie wyzbyć wszystkiego, po co nam jakieś pomniki, komputery, ogrody, ławki w parkach, jak można to oddac na biednych. Nie żyjemy w świecie gdzie 100% pieniędzy idzie na biednych, a wszyscy jakoś jedynie Kościołowi zarzucają że jest tak rozrzutny. Nie jest kwestią zebranie dużej kasy i oddanie jej biednym bo to się czyni. Podobnie jak zapewnia świątynie tam gdzie jej nie ma itd. Jeśli jakieś pieniądze są źle wykorzystane to trzeba to konkretnie wskazać, jest to obowiązek, bo napewno nie wszystko jest dysponowane dobrze, ale to trzeba wskazywac konkretnie. Zazwczyaj jednak ludzie ograniczają się do ataku na Kościół... Skoro wiecie że coś jest źle to pomózcie to zmienić, konkretnie kto, gdzie, itd.

Wybacz Szefie ale wygląda jakbyś rozmawiał sam z sobą i na dodatek jeszcze z kilkoma osobami w twojej głowie. :mrgreen:

So sie 29, 2009 22:30

Tzn. chodzi mi oczywiście o brak Quote. Dziwnie to wygląda.

[Nie zauważyłem, dzięki za zwrócenie uwagi :) - WIST]

N sie 30, 2009 10:30
zbanowany na stałe

oddzielony napisał(a):
Zawsze ten sam problem, "chrześcijanie" nie chcą wyznawać Jezusa swoim Panem tylko w kółko o jakimś kościele ględzą.

Piszecie o wszystkim ale nie Tym który jest Wszystkim.

My głosimy Jezusa swoim Panem, robimy to swoim życiem i w swoim życiu, ale nie potrzebujemy tego robić na pokaz przed Tobą.

Tworzysz sobie takie jednoosobowe kółko adoracji i możesz uważać, że Twoja wiara jest lepsza, bo nie ma tam innych ludzi, Kościoła, dogmatów, itd. A to przekonanie jest nie tylko iluzoryczne, ale przede wszystkim sprzeczne z wolą Bożą - bo Bóg stworzył Kościół i cały czas jest przy nim - w momentach trudnych i łatwych. Żyjesz w oderwaniu od ostoi prawdy. Twoja poglądy są sprzeczne z Biblią.

Ostatnie zdanie mnie rozbawiło a zarazem bardzo zasmuciło. Człowieku co ty piszesz? Nie widze sprzeczności w tym co pisze odzielony z Pismem Świętym. Natomiast widzę w jaki sposób KK kontroluje społeczeństwo chrześcijańskie. Większosc ludzi jest tak zaślepiona tą instytucją (i wieloma innymi) że bagatelizuje ostrzeżenia Boga i Chrystusa w Piśmie Świętym. Problemem może być rzeczywiście brak rozumienia tego co pisze Bóg, ponieważ gdyby wszycy by rozumieli Pismo nie byłoby takiego rozłamu Kościoła. Moim zdaniem obecnie mamy identyczną sytuację jak w dawnym Izraelu. Bóg wybierał jednostki, które rozumiały i żyły według Przykazań Bożych - prorocy, natomiast reszta się od Niego oddalała:(. W końcu sami arcykapłani postanowili zabić Jezusa. A historia niestety lubi się powtarzać. I kościół katolicki oraz wiele innych odłamów i wyznań kroczy tą drogą. Nie obrażając jednostek, kroczących drogą Pana.

Czasem ciężko dostrzec wilka w swoim społeczeństwie, który nosi na sobie owczą skóre. Mówi dobrze, prawi dobrze, pomaga innym (tylko na pogaz), ale jego serce dalekie jest od Boga.[/b]

N sie 30, 2009 12:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona