Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 11, 2025 6:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Paweł z Tarsu - apostoł czy samozwaniec ? 
Autor Wiadomość

Post Paweł z Tarsu - apostoł czy samozwaniec ?
Czy Paweł z Tarsu był apostołem ? Przecież nie chodził z Jezusem ? A moze sam sobie nadał tytuł apostoła ?

Wt sty 18, 2005 10:12

Moze sie myle lecz co do Twojego pytania zwroc uwage na ten werset :
Dz 13:2-3
2. Gdy odprawili publiczne nabożeństwo i pościli, rzekł Duch Święty: Wyznaczcie mi już Barnabę i Szawła do dzieła, do którego ich powołałem.
3. Wtedy po poście i modlitwie oraz po włożeniu na nich rąk, wyprawili ich.
(BT)

Wt sty 18, 2005 15:42

Sam Chrystus powołał go na apostoła. Było to w drodze do Damaszku.

Wt sty 18, 2005 22:15

No fajnie. Pytanie tylko, dlaczego na Pawle (i Barnabie) się skończyło ? Dlaczego nie było więcej powołań ? Skoro Jezus mógł powołać apostoła już po swej śmierci i wniebowstąpieniu, to czym tłumaczyć brak kolejnych powołań ? Przecież prawie wszyscy apostołowie zginęli śmiercią tragiczną. Czyżby nie byli potrzebni ?

Śr sty 19, 2005 12:06

Nektariusz napisał(a):

No fajnie. Pytanie tylko, dlaczego na Pawle (i Barnabie) się skończyło ? Dlaczego nie było więcej powołań ? Skoro Jezus mógł powołać apostoła już po swej śmierci i wniebowstąpieniu, to czym tłumaczyć brak kolejnych powołań ? Przecież prawie wszyscy apostołowie zginęli śmiercią tragiczną. Czyżby nie byli potrzebni ?

zgodnie z tradycja kazdy biskup jest nastepca apostolow....
A dlaczego Juzus tak powolywal a nie innaczej to musisz sie JEgo spytac nie nas....
Co do tego ze zgineli smiercia tragiczna - bylo to raczej podkreslenie drogi jakiej wybrali - drogi Chrystusowej - Jezus tez przeciez umarl "tragicznie"... i wiele razy mowil o "krzyzu", przeslodowaniach itd jakie spadna na chrzescijan...

Śr sty 19, 2005 13:12

zgodnie z tradycja kazdy biskup jest nastepca apostolow....

Może jest następcą, ale nie jest apostołem. Apostoł miał inne zadania, a biskup ma inne.

Tyrael napisał(a):
A dlaczego Juzus tak powolywal a nie innaczej to musisz sie JEgo spytac nie nas....

Zastanawiam się, dlaczego nie powołuje apostołów w naszych czasach ?

Śr sty 19, 2005 13:35

Apostoł miał inne zadania, a biskup ma inne.

a mozesz napisac, w czym te zadania sie różnią? :)

Śr sty 19, 2005 13:36

Drogi Ziobro, kazdego apostola powoluje Chrystus, osobiscie. Kazda osobe wezwana do gloszenia Jego slowa On osobiscie powjluje. Odbywa sie moze w inny sposob, nie tak widowiskowy, ale kazdy ksiadz, kazdy zakonik, zakonicca, ojciec rodziny, matka rodziny jest specjalnie do tego zadania powolana.

Juz Pawel opisuje o tym jak mianowal swoich nastepcow, wspomina o nalorzeniu rak.
Jednago z Apostolow wybrano tez na miejsce Judasza, zanim nastapilo Zeslanie Ducha Swietego, czyli jako czlonka grupy 12, ale to tez bylo wedlug woli Bozej. Apostolowie jakby tylko stwierdzili ze to akurat ta osoba Pan Bog wybral. Jesli wybral to tez powolal.

Śr sty 19, 2005 13:39

Cytuj:
Apostoł miał inne zadania, a biskup ma inne.
a mozesz napisac, w czym te zadania sie różnią? :)

Temat rzeka, więc w skrócie:

7. A idąc, głoście wieść: Przybliżyło się Królestwo Niebios.
8. Chorych uzdrawiajcie, umarłych wskrzeszajcie, trędowatych oczyszczajcie, demony wyganiajcie; darmo wzięliście, darmo dawajcie.

(Mat. 10:7-8 BW)

8. Ale weźmiecie moc Ducha Świętego, kiedy zstąpi na was, i będziecie mi świadkami w Jerozolimie i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi.[/b]
(Dz.Ap. 1:8 BW)

Apostołowie byli świadkami Jezusa Chrystusa, zakładali lokalne Kościoły, głosili ewangelię wszędzie tam, gdzie moigli dotrzeć.

[i]28. Miejcie pieczę o samych siebie i o całą trzodę, wśród której was Duch Święty ustanowił biskupami, abyście paśli zbór Pański nabyty własną jego krwią.

(Dz.Ap. 20:28 BW)

A biskup ma dbać o lokalny Kościół, na terenie który on obejmuje. Jego funkcja jest przypisana do miejsca.

Śr sty 19, 2005 13:49

Dziwne przeciez Piotr byl biskupem Antiochii a potem Rzymu. Jakub byl biskupem Jeriozolimy, to co nagloe przestali byc apostolami?

N sty 23, 2005 13:48

Dziwne przeciez Piotr byl biskupem Antiochii a potem Rzymu. Jakub byl biskupem Jeriozolimy, to co nagloe przestali byc apostolami?

Nawet jesli Piotr był biskupem Rzymu, co jest wielce wątpliwe, to niczego nie zmienia. To że apostoł mógł zostać biskupem, nie oznacza, że biskup jest automatycznie apostołem. Analogicznie: profesor zwyczajny może uczyć dzieci w podstawówce, ale nie każdy nauczyciel uczący w podstawówce jest profesorem zwyczajnym 8)

Pn sty 24, 2005 15:07

Post Re: Paweł z Tarsu - apostoł czy samozwaniec ?
ziobro Adama napisał(a):
Czy Paweł z Tarsu był apostołem ? Przecież nie chodził z Jezusem ? A moze sam sobie nadał tytuł apostoła ?

Slowo 'apostol' oznacza 'poslaniec', delegat. W Nowym Testamencie slowo apostol jest uzywane w tym wlasnie znaczeniu, ze szczegolnym naciskiem na Dwunastu wybranych przez Pana Jezusa w czasie Jego ziemskiej misji, aby byli swiadkami Jego zycia, ale w szczegolnosci Jego Zmartwychwstania, aby szli i glosili Ewangelie swiatu. Pawel i Barnaba naleza do apostolow powolanych przez Zmartwychwstalego i uwielbionego juz Chrystusa. Zreszta odpowiedz na to znajdziesz u samego sw. Pawla w liscie do Galatow: "Oswiadczam wiec wam, bracia, ze gloszona przeze mnie Ewangelia nie jest wymyslem ludzkim. Nie otrzymalem jej bowiem ani nie nauczylem sie od jakiegos czlowieka, lecz objawil mi ja Jezus Chrystus".Gal 1:11-12

Wt sty 25, 2005 5:47

Post Re: Paweł z Tarsu - apostoł czy samozwaniec ?
pedziwiatr napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):

Slowo 'apostol' oznacza 'poslaniec', delegat. W Nowym Testamencie slowo apostol jest uzywane w tym wlasnie znaczeniu, ze szczegolnym naciskiem na Dwunastu wybranych przez Pana Jezusa w czasie Jego ziemskiej misji, aby byli swiadkami Jego zycia, ale w szczegolnosci Jego Zmartwychwstania, aby szli i glosili Ewangelie swiatu.

Zgadzam się. Co do tego, jaka była rola apostołów, nie mam żadnych wątpliwości. Dlatego nijak nie mogę się zgodzić, że apostoł=biskup.

Druga sprawa. Jeśli Chrystus mógł powołać jako apostołów Pawła i Barnabę, to dlaczego nie powoła takich apostołów w naszych czasach ? Czyżby nie trzeba już głosić Zmartwychwstania Chrystusa ?

Wt sty 25, 2005 10:35

Powoluje, Ziobro, powoluje. Caly czas w Kosciele byli apostolowie, biskupi ktory chodzili, jedzili by glosic slowo Boze. Np. Sw Angar, ktory ewangelizowal Skandynawie. Teraz w Kosciele tez jest mase lidzi ktorzy zostawiaja rodziny i jada ewangelizowac.

Śr sty 26, 2005 11:28

Powoluje, Ziobro, powoluje. Caly czas w Kosciele byli apostolowie, biskupi ktory chodzili, jedzili by glosic slowo Boze.

Biskup, to nie to samo co apostoł ! Wydawało mi się, że choć tyle sobie wyjaśniliśmy. :-D

Śr sty 26, 2005 12:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona