Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Brutalność ludzka nie zna granic 
Autor Wiadomość

Post Brutalność ludzka nie zna granic
Chciałbym przedstawić wam artykuł który mnie zaintrygował. W dzisiejszym wydaniu Uwagi na tvnie mogliśmy zobaczyć reportaż o 17 latku który został tak bezlitośnie poniżony. Nie moge sobie wyobrazić jak się on czuje, osobiście byłem też poniżany, ale nie w taki sposób, a i tak mam zniszczoną psychike. Co on musi czuć? Zapytacie co mu takiego się stało. Czterech "bardzo mądrych" nastolatków zarządało od niego pięniędzy i komórki, on nie miał niczego, dlatego sie widocznie wkurzyli. Zaczęli go gwałcić butelką ! Sikać na niego i obnażać jego ciało. Jaką on musi mieć psychike teraz. Nie rozumiem czemu ludzie tak się krzywdzą nawzajem. Gdzie jest tu Bóg? Patrzy sobie i co? Odpowiecie to ludzie to czynią, ale przecież Bóg powinien pilnować ładu na Ziemii jako takiego.
Nie rozumiem czegoś takiego, przez takie coś życie na Ziemii jest nie możliwe.
Link:
http://uwaga.onet.pl/17535,news,,zgwalc ... ortaz.html

Wt mar 24, 2009 20:54

Wiesz, wedlug mnie niestety Bog nic nie moze zrobic, bo po prostu dal nam wolna wole, wyraz Jego milosci do nas, z ktora to kazdy robi co uwaz, niestety tez takie rzeczy( zachowania).
Wedlug mnie, tak przypuszczam Boga takie zachowanie najprawdopodobniej bardzob ardzo rani az do bolu, bo przeciez On wszystko czuje, ale niestety z powodu TEJ WIELKIEJ MILOSCI NIE MOZE NIC ZROBIC, az do sadu ostatecznego...
To takie moje osobiste odczucie, przemyslenie, wiec nie miejcie mi tego za zle.
Przykro mi jedynie z powodu tego nastolatka....

Jezu ufam Tobie!

Wt mar 24, 2009 21:46

zadziwia mnie to, że przejaw obojętności można odebrać jako wyraz wielkiej miłości

Wt mar 24, 2009 22:12

Mi przychodzą na myśl słowa Ap.Pawła który pisał o przymiotach ludzi żyjących czach. No właśnie w jakich czasach i jacy ludzie .

2 Tymoteusza 3:1-5
A to wiedz, iż w dniach ostatnich nastaną krytyczne czasy trudne do zniesienia. 2 Albowiem ludzie będą rozmiłowani w samych sobie, rozmiłowani w pieniądzach, zarozumiali, wyniośli, bluźniercy, nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, nielojalni, 3 wyzuci z naturalnego uczucia, nieskłonni do jakiejkolwiek ugody, oszczercy, nie panujący nad sobą, zajadli, nie miłujący dobroci, 4 zdrajcy, nieprzejednani, nadęci pychą, miłujący bardziej rozkosze niż miłujący Boga, 5 zachowujący formę zbożnego oddania, ale sprzeniewierzający się jego mocy; i od tych się odwróć.

W liście JUDY czytamy w 17-19 wersecie
Wy zaś, umiłowani, przypomnijcie sobie wypowiedzi, które poprzednio wyrzekli apostołowie naszego
Pana, Jezusa Chrystusa, 18 że do was mawiali: „W czasie ostatnim będą szydercy, postępujący według własnych pragnień tego, co bezbożne”. 19 Są to ci, którzy wywołują podziały, ludzie zezwierzęciali, nie mający usposobienia duchowego.

Przypomniał mi sie weterynarz z którym rozmawiałem o zachowaniach ludzi .
Powiedział że ujmą jest dla zwierząt porównywanie do nich człowieka .
Miał rację .Rzecz ciekawa ze zwierzęta nie kierują się żadnymi wartościami chrześcijańskimi a potrafią zachować się bardziej ludzko niż człowiek który jest chrześcijaninem .Ciekawa reakcja rodziców chłopców którzy dopuścili się tego brutalnego czynu.
Prawda chyba jest to że aby wychowac obecne pokolenie młodierzy trzeba najpierw wychować ich roodziców.
A kto jest odpowiedzialny za moralne wychowanie ?

Pozdrawiam

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Wt mar 24, 2009 22:36

Zadam Ci malenkie pytanie, a co wedlug Ciebie Bog powinien zrobic???
Wnioskuje zatem, ze powinien spektakularnie wkroczyc z armia aniolow i co dalej, co masz na mysli jako Jego obojetnosc?
W zadnym wypadku brak reakcji Boga to nie byla obojetnosc, wiecej wciaz powtarzam, ze danie czlowiekowi wolnej woli i nie czynienia z niego automatu, tak jak by chcialy co poniektore jednostki to akt milosci tylko niestety zle przez nas zrozumialej i czasami zle wykorzystanej. Ta zlozona prawde nie kazdy moze ogarnac swoim ludzkim rozumowaniem...
Ja wiem , ze w pierwszej reakcji chcialoby sie wykrzyczec: Boze gdzie jestes, czemu nie reagujesz, dalej idac a niech tylko ich dosiagnie sprawiedliwosc Boza i ta z pewnoscia ludzka...
Jednak wyobraz sobie co w tej sytuacji czuje Bog( jesli tak mozesz).
Z pewnoscia zastanawia sie nad swoim stworzeniem, ktore tak bardzo Go zranilo i wciaz potwornie rani, moze nawet placze, przeciez mamy byc na podobizne Jego...
I tak na koniec z pewnoscia jest Mu smutno, ze czlowiek nie wypelnia najwazniejszego z przykazan, ale taka ( wedlug mnie ) jest Jego natura, ze da tym oprawcom kolejna szanse do nawrocenia, naprawienia grzechow...
ON NIGDY NIKOGO NIE PRZEKRESLA
A tak na koniec co mowil Jezus o swoich oprawcach z Krzyza w Ewangelii
Warto zajrzec do Biblii.
Przyjemnej lektury...

Jezu ufam Tobie!

Wt mar 24, 2009 22:46

Prawda chyba jest to że aby wychowac obecne pokolenie młodierzy trzeba najpierw wychować ich roodziców.

Prawdą jest też, Jarku, że całe społeczeństwo (czynnie czy biernie) wychowuje ową młodzież. Najgorszym grzechem naszych czasów bywa bierność i obojętność na krzywdę innych. To pewnie wynika z tchórzostwa i wygodnictwa - oczywiście mowie to w wielkim uogólnieniu. Jednak element strachu jest tu dość istotny.

A ze słowami weterymarza zgadzam się w zupełności.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Wt mar 24, 2009 22:51

Michale2!

Zadam Ci malenkie pytanie, a co wedlug Ciebie Bog powinien zrobic???
Wnioskuje zatem, ze powinien spektakularnie wkroczyc z armia aniolow i co dalej, co masz na mysli jako Jego obojetnosc?
W zadnym wypadku brak reakcji Boga to nie byla obojetnosc, wiecej wciaz powtarzam, ze danie czlowiekowi wolnej woli i nie czynienia z niego automatu, tak jak by chcialy co poniektore jednostki to akt milosci tylko niestety zle przez nas zrozumialej i czasami zle wykorzystanej. Ta zlozona prawde nie kazdy moze ogarnac swoim ludzkim rozumowaniem...
Ja wiem , ze w pierwszej reakcji chcialoby sie wykrzyczec: Boze gdzie jestes, czemu nie reagujesz, dalej idac a niech tylko ich dosiagnie sprawiedliwosc Boza i ta z pewnoscia ludzka...
Jednak wyobraz sobie co w tej sytuacji czuje Bog( jesli tak mozesz).
Z pewnoscia zastanawia sie nad swoim stworzeniem, ktore tak bardzo Go zranilo i wciaz potwornie rani, moze nawet placze, przeciez mamy byc na podobizne Jego...
I tak na koniec z pewnoscia jest Mu smutno, ze czlowiek nie wypelnia najwazniejszego z przykazan, ale taka ( wedlug mnie ) jest Jego natura, ze da tym oprawcom kolejna szanse do nawrocenia, naprawienia grzechow...
ON NIGDY NIKOGO NIE PRZEKRESLA
A tak na koniec co mowil Jezus o swoich oprawcach z Krzyza w Ewangelii
Warto zajrzec do Biblii.
Przyjemnej lektury...

Ok, gdybym projektował świat lub robił kto ktokolwiek inny, dajmy na to pewien naukowiec, chcąc stworzyć świat zapewne tak namieszał by w genach aby każdy człowiek był altruistą. Powiesz, że to ograniczanie wolnej woli, a ja się spytam, czym jest epilepsja, adhd, paragelia, pseudologia a także wiele uwarunkowanych genetycznie normalnych cech jak choćby jakaś tam forma altruizmu (jak widać w pierwszym poście zbyt mała), gromadzenie się agresji u mężczyzn itd - przecież to nic innego jak ograniczanie wolności? Dla mnie to jest jasne, jeśli Bóg stworzył człowieka to chciał aby taki był.

Wt mar 24, 2009 23:12
ale przecież Bóg powinien pilnować ładu na Ziemi jako takiego.

I z wichru Pan odpowiedział lolnikowi1 tymi słowami:
«Któż tu zaciemnić chce zamiar
słowami nierozumnymi?
Przepasz no biodra jak mocarz!
Będę cię pytał - pouczysz Mnie.

Gdzieś był, gdy zakładałem ziemię?
Powiedz, jeżeli znasz mądrość.
Kto wybadał jej przestworza?
Wiesz, kto ją sznurem wymierzył?
Na czym się słupy wspierają?
Kto założył jej kamień węgielny
ku uciesze porannych gwiazd,
ku radości wszystkich synów Bożych?

(...)

Zwrócił się Pan do lolnika1 i rzekł:
«Niech przeciwnik Wszechmocnego odpowie.
Niech zabrzmi głos krytyka Boga!»

A lolnik1 odpowiedział Panu:
«Jam mały, cóż Ci odpowiem? -
Rękę przyłożę do ust.
Raz przemówiłem, nie więcej,
drugi raz niczego nie dodam

I z wichru odpowiedział Pan lolnikowi1:
«Przepasz no biodra jak mocarz!
Będę cię pytał - pouczysz Mnie.
Naprawdę chcesz złamać me prawa?
Wykażesz Mi zło? Jesteś czysty?
Czy ramię masz mocne jak Bóg?
Czy głos twój rozbrzmiewa jak Jego?

(..)

lolnik1 na to odpowiedział Panu, i rzekł:
«Wiem, że Ty wszystko możesz,
co zamyślasz, potrafisz uczynić.
Kto przesłania zamiar nierozumnie?1
O rzeczach wzniosłych mówiłem.
To zbyt cudowne. Ja nie rozumiem.
Posłuchaj, proszę. Pozwól mi mówić!
Chcę spytać. Racz odpowiedzieć!
Dotąd Cię znałem ze słyszenia,
obecnie ujrzałem Cię wzrokiem,
stąd odwołuję, co powiedziałem,
kajam się w prochu i w popiele».

Śr mar 25, 2009 15:22

Wiem, Terresse nie powinienem krytykować Boga. Pisałem to na "świeżo" wtedy byłem pełny emocji zaraz po tym reportażu. Trudno zrozumieć to co się dzieje na świecie. Przyszło nam żyć w trudnych czasach.

Śr mar 25, 2009 15:36

Śr mar 25, 2009 16:00

Gdyby Bóg był to by się tylko nie przyglądał tak jak i nie przyglądałby się każdy normalny człowiek. Jeśli dzieje się komuś krzywda to się mu pomaga jeśli można. A Bóg ponoć wszystko może. Sądzicie, że chciał kosztem tego biedaka dać działać wolnej woli oprawców? W to nie wierzę. Raczej Boga nie ma.

Czy jeśli ktoś przegnałby tych ludzi to źle by się stało bo nie dałby im spełnić woli gwałcenia? Co z miłością do ofiary? Tylko miłość do oprawców się liczy?

Śr mar 25, 2009 17:58

Prawda jest taka, że chłopak prawdopodobnie będzie miał traumę do końca życia.
Dlatego nie umiem wierzyć w takiego boga, który patrzył na to, ale nic nie zrobił.

Śr mar 25, 2009 18:04

Tak, chłopak miał cenne doświadczenie. No i miejsce w niebie zapewnione. Pewnie gdyby mógł coś zrobić to i tak by się nie bronił bo przecież tamci mają wolą wolę i nie można im przeszkadzać w gwałceniu.

Śr mar 25, 2009 18:21

Najdziwniejsze jest to, że jak coś dobrego się stanie jakiś cud to ludzie mówią Bóg mnie uleczył, Chwała Panu ..., ale moment chwile, przecież Bóg nie ingeruje w nasze życie, to jak może kogoś uzdrowić ? Jak jest cud to Bóg jest dobry, wspaniały i wogule, a gdy coś dzieje się złego to jest mowa o tym, że Bóg nie może ingerować w nasze życie .

Śr mar 25, 2009 18:39

Jak jest cud to Bóg jest dobry, wspaniały i wogule, a gdy coś dzieje się złego to jest mowa o tym, że Bóg nie może ingerować w nasze życie .

Jak dzieje się coś złego to pewnie ingeruje Szatan.
I tym sposobem znaleźlismy się niebezpiecznie blisko idei Ahura Mazdy i Arymana :o

Śr mar 25, 2009 18:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona