Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Prawda o kościele katolickim !!!!! 
Autor Wiadomość

I tylko przypomnę, że Asieńkka podała linki do konkretnych tematów - niektóre z wymienionych pytań były już na tym forum omawiane... :)

Śr gru 01, 2004 14:37
Wiara w Boga nie czyni cię chrześcijaninem przede wszystkim w jakiego boga? Manitou? Allacha? Wisznu? Zeusa? Marsa? Jupitera? ...........?
Istnieją tysiące ludzi, którzy wierzą w Boga, a nie są chrześcijanami. Kiedyś w jeden niewierzący zapytał innego wierzącego:
- Wierzysz w Boga?
- O, tak - padła odpowiedź.
- A kim Bóg jest dla Ciebie? - pytał dalej.
- Nie wiem.
Czy rozumiecie mnie? Jeśli można być muzułmaninem i wierzyć w tego samego Boga, to znaczy, że nie dzięki samej wierze stajemy się chrześcijanami!
Mój dobry przyjaciel wierzy w skuteczność ćwiczeń fizycznych, ale nigdy ich nie stosuje. Jest bardzo otyły, ma dwadzieścia kilo nadwagi. Znam rzesze ludzi, którzy wierzą w konieczność używania mydła, a mimo to nie są oni odrobinę czyściejsi. Samo wierzenie niewiele znaczy, nikt zatem nie staje się chrześcijaninem dlatego tylko, że wierzy. – I to jest tak zwana święta PRAWDA
Dlatego uważam, że wiara w Boga Jahwe a członkostwo w Kościele to dwie odrębne sprawy – Kościół swoim zepsuciem i ogromem sprzeczności dowiódł, że nie jest konieczny do zbawienia.
Nie można wmawiać człowiekowi, że jest wolny, ale musi klęczeć przed innymi. Nie można kazać mu modlić się za czyny, które raz są zbrodnią a innym razem cnotą. Nie można wmawiać, że z prochu powstał i w proch się obróci, ale z takiego prochu (relikwie) robić własne świętości każąc mu się modlić do nich i stawiać je na równi z Bogiem. Z potu i krwi chłopa w zawrotnym tempie rosła fortuna następców Jezusa, którzy na nogi włożyli złote sandały, a na głowę potrójną złotą koronę i przekreślili jego słowa: „Królestwo moje nie jest z tego świata”. Już papież Jan XXIII mówił o tym na swój sposób: „Nie jesteśmy na ziemi po to, by zarządzać muzeum, lecz po to, by pielęgnować ogród przepojony rozkwitającym życiem, do którego należy przyszłość”. Większość podziela jego wizję otwartego i ludzkiego Kościoła, Kościoła zmartwychwstania. Nie podzielają jednak takiej wizji autorzy wydanej niedawno deklaracji "Dominus Jezus".

Wt sty 25, 2005 11:32

Bo wydaje mi się że - przekonaniem. W ten sposób mozna wierzyć że jutro spadnie deszcz albo stopnieje śnieg albo cokolwiek (nawiasem mówiąc - kwestia mydła jest jakoś tam zapewne udowadnialna naukowo, więc pozostaje w sferze wiedzy nie wiary).

Dla mnie wiara jest - zaufaniem. Bogu.

Kto jest chrześcijaninem? Ten kto wierzy w Bóstwo Jezusa Chrystusa. Po prostu...

Wt sty 25, 2005 11:44

Post Re: Prawda o kościele katolickim !!!!!
xsas napisał(a):
Powiem tyle że kościół katolicki kłamie jak z nut bo:
-wielce w kościele mówią : "my chrześcijanie..." a potem : "drodzy katolicy..." to ja sie pytam kim my są katolickimi chrześcijanami ? ? ? przecież katolicy prześladowali chrześcijan.

Podobnie i Zydzi przesladowali Jezusa.
xsas napisał(a):
- Matka Boża:czy Bóg ma matkę ? przecież każdy powie, to była matka Chrystusa, prawda ? no a przecież Chrystus nie był Bogiem tylko "Synem Bożym" tak więc powinno sie mówić : Matka Chrystusowa

Pismo Sw. obala twoj odstepczy poglad gdyz mowi; Jana 1:18 Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył- Podam ci inny werset na twoje oswiecenie.Ten werset tez obala twoj odsteoczy poglad i udowadnia Boskosc Pana Jezusa

Tytusa 2:13-14 oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa, 14 który wydał samego siebie za nas, aby odkupić nas od wszelkiej nieprawości i oczyścić sobie lud wybrany na własność, gorliwy w spełnianiu dobrych uczynków.

Tytusa 3:4-5

4 Gdy zaś ukazała się dobroć i miłość Zbawiciela, naszego Boga, do ludzi, 5 nie ze względu na sprawiedliwe uczynki, jakie spełniliśmy, lecz z miłosierdzia swego zbawił nas przez obmycie odradzające i odnawiające w Duchu Świętym

Podalem kilka wersetow obalajace twoje sekciarskie poglady.One wyraznie wskazuja na to, ze Pan Jezus jest Bogiem.
xsas napisał(a):

Chodźcie do kościoła sie modlić,bo w kosciele jest Bóg: a przecierz sami nas uczą że : "Bóg jest wszędzie" to po co mam iść do kościoła ? poto rzeby dać na msze ? przecież jeżeli ja bede chciał sie pomodlić to pomodle się wszendzie, bo
: "Bóg jest wszędzie"

To prawda, ze Bog moze byc wszedzie lecz nie zawsze wszedzie chce byc.Nie jest wsrod odstepcow gdyz przez usta Sw. Pawla powiedzial;
Tytusa 3:10-11
10 Sekciarza po jednym lub po drugim upomnieniu wystrzegaj się, 11 wiedząc, że człowiek taki jest przewrotny i grzeszny, przy czym sam na siebie wydaje wyrok.
xsas napisał(a):

PS.tak dla wiadomości to jestem wierzący i wierzę w Boga , ale w to co nam kościół katolicki mydli oczy to niewierze.
ps.2.wiem ze może to być usunięte ale zapewniam ze nie stego ze jest to obraźliwe tylko dlatego że dla kościoła katolickiego może to być niewygodne.

Wszyscy przeciwnicy Kosciola Katolickiego i Ojca Swietego przypominaja mi Koraha za dni Mojzesza, ktory sprzeciwial sie ustanowionemu Pasterzowi Izraela.Zachecam do poczytania dalszym losie tego nieszczesnika.

Pozdrawiam i dobrze ci zycze.

Pozdrawiam :)

N mar 20, 2005 20:00

Dlatego uważam, że wiara w Boga Jahwe a członkostwo w Kościele to dwie odrębne sprawy – Kościół swoim zepsuciem i ogromem sprzeczności dowiódł, że nie jest konieczny do zbawienia.
Nie można wmawiać człowiekowi, że jest wolny, ale musi klęczeć przed innymi. Nie można kazać mu modlić się za czyny, które raz są zbrodnią a innym razem cnotą. Nie można wmawiać, że z prochu powstał i w proch się obróci, ale z takiego prochu (relikwie) robić własne świętości każąc mu się modlić do nich i stawiać je na równi z Bogiem. Z potu i krwi chłopa w zawrotnym tempie rosła fortuna następców Jezusa, którzy na nogi włożyli złote sandały, a na głowę potrójną złotą koronę i przekreślili jego słowa: „Królestwo moje nie jest z tego świata”. Już papież Jan XXIII mówił o tym na swój sposób: „Nie jesteśmy na ziemi po to, by zarządzać muzeum, lecz po to, by pielęgnować ogród przepojony rozkwitającym życiem, do którego należy przyszłość”. Większość podziela jego wizję otwartego i ludzkiego Kościoła, Kościoła zmartwychwstania. Nie podzielają jednak takiej wizji autorzy wydanej niedawno deklaracji "Dominus Jezus".

ten ktos podpisany jako gosc mial racje w pelni
1 przykazanie boskie
Nie bedziesz mial bogow cudzych przedemna !
wiec poco sie klaniac jakms posazkom wypelnionym prochem czlowieka, albo krzyzowi to tylko znak
Cytuj:
Bóg jest wszędzie, dobrze, ale my jesteśmy ludem Bożym i zbawienie tylko w Kościele. "Tam gdzie dwóch lub trzech zbiera się w imię moje, tam Ja jestem pośród nich". Stąd liturgia nie moze być słuzona tylko przez kapłana, bez udziału co najmniej kogoś jeszcze, wtedy nie ma liturgii. Poza tym, musimy uczestniczyć w eucharysti, a jak eucharystia bez liturgi?

gdzie jest napisane ze tylko ksiadz moze odprawiac msze skoro "gdzie sa dwaj..." pewnie posluzycie sie fragmentem naprzyklad tym o odpuszczaniu grzechow czyli to znaczy ze sa rowni i rowniejsi

sprawa druga skoro bog jest miloscia to dlaczego zabil egipcjan goniacych mojzeszA ?? skoro jest tolerancja to zaco zeslal plagi na egipt i zaco zabil niewinne dzieci egipskie tylko dlatego ze ich rodzicami byli ludzie ktorzy wiezyli w co innego

oczywiscie ja niewieze w to co jest napisane w bibli pokazuje tylko sprzecznosci w waszej wieze jestem satanista i nim pozostane
naszczescie coraz wiecej ludzi przestaje wiezyc wychodzimy z okresu sredniowiecza

Śr mar 23, 2005 16:05
Zobacz profil WWW
1 przykazanie boskie
Nie bedziesz mial bogow cudzych przedemna !
wiec poco sie klaniac jakms posazkom wypelnionym prochem czlowieka, albo krzyzowi to tylko znak

Zgadza się. Relikwie są specyficznym znakiem zwycięstwa Chrystusa w tajemnicy paschalnej w ciałach świętych. Czyli mówiąc prościej- znakiem zwycięstwa nad grzechem. Oddając cześć relikwiom wyznajemy prawdę zmartwychwstania do nowego życia a także nawiązujemy bliższy kontakt ze świętymi prosząc ich o wstawiennictwo za nami u Boga, abyśmy my również zwyciężyli. Kult relikwii jest w ostateczności skierowany ku Chrystusowi.

ks.Zbigniew Kobus napisał(a):
Człowiekowi wierzącemu relikwie pozwalają przekroczyć próg świata widzialnego, dotknąć wiecznego. Zmarły, uznany za świętego, przestaje być umarłym. W swoich relikwiach żyje on nadal. Zostaje włączony w osobiste życie zwykłego człowieka, który oczekuje od niego wstawiennictwa, pośrednictwa czy jakiejkolwiek pomocy, doczesnej i nadprzyrodzonej.(...)Całowanie relikwii, ich dotykanie czy oglądanie, ich bezpośrednia fizyczna bliskość staje się jakby "pasem transmisyjnym" ułatwiającym przekazanie danemu świętemu osobistych próśb i trosk. Poprzez relikwie człowiek wierzący chciałby nawiązać bardziej osobisty kontakt ze świętymi czy wręcz z samym Chrystusem

-=TenebrosuS=- napisał(a):
gdzie jest napisane ze tylko ksiadz moze odprawiac msze skoro "gdzie sa dwaj..." pewnie posluzycie sie fragmentem naprzyklad tym o odpuszczaniu grzechow czyli to znaczy ze sa rowni i rowniejsi

Fragment o dwóch gromadzących się w imię Jezusa dotyczy modlitwy, a nie Eucharystii. Eucharystia została ustanowiona podczas ostatniej wieczerzy, w której brali udział apostołowie i to im Jezus polecił ją sprawować. Następcami apostołów są księża.

Wszyscy są równi w Kościele, ale każdy z nas ma inne zadanie- co nie znaczy, że mniej ważne.
Na tej samej zasadzie możesz stwierdzić, że niesprawiedliwością jest, że wszyscy nie wykonują tego samego zawodu ...

-=TenebrosuS=- napisał(a):
sprawa druga skoro bog jest miloscia to dlaczego zabil egipcjan goniacych mojzeszA ??

Zapominasz o Bożej sprawiedliwości.

N mar 27, 2005 19:51

Cytuj:
Kościół swoim zepsuciem i ogromem sprzeczności dowiódł, że nie jest konieczny do zbawienia

Stawiam duże piwo komuś kto wskaże mi na podstawie jakiego rozumowania logicznie poprawnego autor cytatu doszedł do tego wątku. Jaka jest zależność pomiędzy koniecznością do zbawienia a grzesznością ?

N mar 27, 2005 21:12

Oczywiście miało być "wniosku" a nie "wątku"... coś mnie grypa dopada

N mar 27, 2005 21:14

"to nie krytyka tylko odsłanianie prawdy,bo błędy które kościół katolicki popełnia(prawdopodobnie celowo)to ktoś musi odsłonić ..... "

i to ty chcesz robić? wiesz, bardzo mądrze powiedział ci saxon, żeby coś zmieniać to trzeba się najpierw na tym znać, widać że masz mało wiedzy na ten temat, i tak na marginesie :to że błedy kościół katolicki popełnia to wiedzą wszyscy - tylko kto ich nie popełnia? a po za tym, powiedz sam, czy ty jesteś święty, żeby sądzić kościół za błedy, a może jesteś samym Bogiem by to robic? jeśli nie, to proponuje ci się skupic na sobie - poobserwuj się przez jakiś czas i zobaczysz czy jesteś taki wspaniały, nieomylny, bez skazy, czy nie krzywdzisz nikogo sądząć go (sądząc kościół sądzisz innych - i już masz grzech, ale powiem więcej opieraj
ąc się na Biblii, "Chrystus dał św.Piotrowi klucze do królestwa jednocześnie ustanawiając go pierwszą głową kościoła - miał byc skałą na której Chrystus zbuduje swój kościół" -skoro Chrystus jest Synem Bożym zatem kościół należy do Boga, a skoro tak to sądzisz także i Boga a to już jest bardzo ciężki grzech, i co ty na to?

prawda jest taka że nie bierzmy się za cos co do nas nie należy, to Bóg bedzie sądził wszystkich, także tych którzy niewłasciwie kościołem kierowali, (tak naprawdę to jego syn Jezus Chrystus i jego aniołowie)

Cytuj:
"bo komu wiele powierzono od tego wiele sie wymagać będzie"

skoro Bóg powołuje ludzi na tak odpowiedzialne stanowiska jak papież, kardynał, itd to jednocześnie powierza takim ludziom swój lud wybrany który chce pełnic jego wolę, a skoro powierza to i rozliczać z tego ich bedzie.

zastanów się więc nad swoim postępowaniem a później wydawaj opinie, to jest tylko rada a nie krytyczna uwaga, z troski o twoją duszę

pozdrawiam

Cz sie 04, 2005 23:52
Zobacz profil WWW

xsas,pytasz dlaczego raz "my chrzesciejanie" a innym razem "drodzy
katolicy".

Sprawa jest w gruncie rzeczy prosta, gdyz "katolik,katolicki" pochodzi od slowa greckiego "katholikos" co znaczy powszechny czy tez uniwersalny.

Kosciol Katolicki=Kosciol Powszechny.

Dlaczego Kosciol Powszechny?

Jak wiadomo w panstwie rzymskim bylo wiele roznych religii.
Aby wiekszosc ludzi o roznych religijnych pogladach zadowolic, trzeba bylo stworzyc cos uniwersalnego.

Troche z tej religii,troche z tamtej,deczko z tej innej,i juz mamy cos co wiekszosc zaakceptuje- Kosciol Powszechny czyli Katolicki !!

Czy Kosciol Katolicki nalezy do kosciolow chrzescijanskich ?

Jak najbardziej, w Kosciele Katolickim sa akcenty nauk Jezusa Chrystusa.
Ale tylko akcenty !

Czy Matka Boga a moze Matka Chrystusa ?

Jak najbardziej masz racje ze Matka Chrystusa a nie Matka Boga.

Co stwierdzil Jezus na temat swej boskosci ;

Jana 10-31 do 39
"I znow Zydzi porwali kamienie ,aby go ukamieniowac.
Odpowiedzial im Jezus: Ukazalem wam wiele dobrych czynow pochodzacych od Ojca. Za ktory z tych czynow chcecie mnie ukamieniowac?
Odpowiedzieli mu Zydzi : Nie chcemy Cie ukamieniowac za dobry czyn,
ale za bluznierstwo, za to,ze Ty bedac czlowiekiem uwazasz siebie za Boga.
Odpowiedzial im Jezus : Czyz nie napisano w waszym Prawie: Ja rzeklem:Bogami jestescie?
Jezeli Pismo nazywa bogami tych,do ktorych skierowano slowo boze - a Pisma nie mozna odrzucic - to jakzez wy o Tym ,ktorego Ojciec poswiecil i poslal na swiat, mowicie "bluznisz ", dlatego ze powiedzialem: "Jestem Synem Bozym" ?
Jezeli nie dokonuje dziel mojego Ojca, to mi nie wierzcie !
Jezeli jednak dokonuje, to chocbyscie Mnie nie wierzyli,wierzcie moim dzielom,abyscie poznali i wiedzieli, ze Ojciec jest we Mnie ,a ja w Ojcu.
I znowu starali sie go pojmac,ale On uszedl z ich rak."

Niestety, Jezus Chrystus wpadl w rece dostojnikow Kosciola Katolickiego,
ktorzy zrobili z niego Boga !!

xsas, podsumowujac; Twoje poglady zgadzaja sie z pogladami Pisma Swietego !! Tak trzymaj !!

Juz Kardynal Stefan Wyszynski stwierdzil : "Gdy juz zadnemu slowu zaufac nie mozna, bo slowa okazaly sie klamliwe - pozostaje jeszcze Slowo Ewangelii " !!!

Pt wrz 09, 2005 17:19

Po pierwsze katolicy to chrzesciajanie,bo przyjeli chrzest.Wiec jak ksiadz mowi drodzy katolicy to zwraca sie rowniez do nas jako chrzescijan.
A zwrot drodzy katolicy mowi o tym ze my jako wspolnota wiernych Koscioła katolickiego jestesmy umilowanym stworzeniem Boga.Ponadto ksiadz jest naszym pasterzem i dba o wiare ludzi ,ktorzy naleza do jego parafi
Chyba nie musze tlumaczyc ze drogi wystepouje w tym przykladzie jako kochani.
Willfried pisze
Cytuj:
Czy Kosciol Katolicki nalezy do kosciolow chrzescijanskich ?

Jak najbardziej, w Kosciele Katolickim sa akcenty nauk Jezusa Chrystusa.
Ale tylko akcenty !

Mozesz powiedziec o co ci chodziło z tymi akcentami??
dalej piszesz
Cytuj:
Czy Matka Boga a moze Matka Chrystusa ?

Jak najbardziej masz racje ze Matka Chrystusa a nie Matka Boga.

Jesli Maryja jest matka Jego a Jezus jest Bogiem,wiec Maryja jest matka Boga J (2,5) J (19,25)
Podam tylko kilka cytatow swiadczacych o boskosci Jezusa.O boskosci Jezusa juz bylo wiele razy dyskutowane w innych watkach,wiec proponuje ci rozejrzenie sie po forum.
J (20,28),Kol (2,9),J (1,18),1 J (5,20)
Sam Bog mowi ze Jezus jest jego synem
Cytuj:
5 Gdy on jeszcze mówił, oto obłok świetlany osłonił ich, a z obłoku odezwał się głos: «To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie, Jego słuchajcie!»
Mt (17,5)
Jest synem Boga bo zostal przez niego zrodzony.Był zawsze w łonie Ojca
Tak jak czlowiek urodzony przez czlowieka jest czlowiekiem ,tak samo Jezus zrodzony przez Boga jest Bogiem

Pt wrz 09, 2005 18:10
Az napisze. Daleko mi do pogladu antykoscielnego. Kosciol jest Wspolnota. Wspolnota ludzi, a z racji liczby ludzi w tej wspolnocie, zdarzaja sie pomylki, bledy... jak w kazdym kosciele. Ale czy na tej podstawie mozna ocenaic wszystkich ludzi w tym kosciele? Obrazac ich, mieszajac wspolnote, z ktora sie identyfikuja z blotem? Nie. I nigdy nie powiem, ze kosciol jest zly. Tak jak Wspolnota Islamska, buddyjska, hinduska itd... Toludzie sa zli. A tacy trafiaja sie zawsze.

Crosis

Pt wrz 09, 2005 18:40

"katolicy to chrzescijanie ,bo przyjeli chrzest.Wiec
jak ksiadz mowi drodzy katolicy to zwraca sie rowniez do nas jako
chrzescijan"

Chrzescijanin to nie nazwa pochodzaca od slowa "chrzest", ale od slowa "christianoi " co znaczy - zwolennicy Chrystusa.

Jezeli sie nie myle, to po raz pierwszy, nazwano tak wyznawcow Jezusa Chrystusa w Antiochii.
Co sie tyczy chrztu, to oczywiscie "chrzest niemowlat" nie ma podstaw
w Pismie Swietym. Chrzescijaninem moze zostac tylko osoba swiadoma,
a nie niemowle.
Niestety, ale "chrzest niemowlat" to narzucanie wiary!!!

Jezeli chodzi o sprawe " Matka Chrystusa czy Matka Boga"?? to podales;

J 20,2 - "Pobiegla wiec i przybyla do Szymona Piotra i do drugiego ucznia,ktorego Jezus kochal,i rzekla do nich:
Zabrano Pana z grobu i nie wiemy gdzie Go polozono"

Ten wers nie potwierdza tego ze Jezus jest Bogiem.Wydaje mi sie ze go pomylkowo podales ??
Nie szkodzi, a w tym rozdziale 20 Ewangelii Jana znajduje sie cos fajnego:

J 20,16 do 18 - "Jezus rzekl do niej: Mario! A ona obrociwszy sie powiedziala do niego po hebrajsku: Rabbuni, to znaczy: Nauczycielu!
Rzekl do niej Jezus: Nie zatrzymuj mnie , jeszcze nie wstapilem do Ojca. Natomiast udaj sie do moich braci i powiedz im:
Wstepuje do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego.
Poszla Maria Magdalena oznajmiajac uczniom: Widzialam Pana i to mi
powiedzial."

A wiec Jezus wstepowal do Boga , a nie byl Bogiem. Jezeli sam bylby
Bogiem, to nie musial by tego akcentowac, ze wstepuje do Boga.

Podales nastepnie; Kol 2,9 - "W nim bowiem mieszka cala Pelnia : Bostwo, na sposob ciala"

O czym w tym wersecie jest mowa mozesz przeczytac w tym samym Liscie do Kolosan 1,15 do 20 !!

Kol 1,15 do 20 - " On jest obrazem Boga niewidzialnego-
Pierworodnym wobec kazdego stworzenia,
bo w Nim zostalo wszystko stworzone:
i to , co w niebiosach, i to co na ziemi,
byty widzialne i niewidzialne,
czy Trony, czy Panowania czy Zwierzchnosci, czy Wladze.
Wszystko przez Niego i dla niego zostalo stworzone.
On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie.
I On jest Glowa Ciala- Kosciola.
On jest poczatkiem,
Pierworodnym sposrod umarlych,
aby sam zyskal pierwszenstwo we wszystkim.
Zechcial bowiem Bog ,aby w nim zamieszkala cala Pelnia,
i aby przez Niego znow pojednac wszystko ze soba:
przez Niego - i to, co na ziemi, i to co w niebiosach,
wprowadziwszy pokoj przez krew Jego krzyza."

A wiec Jezus Chrystus, Syn Boga Zywego jest Pierworodnym wobec kazdego stworzenia !!!

Jezus Chrystus byl pierwszym stworzeniem, ktore stworzyl osobiscie
Bog Jahwe !!!
A pozniej Jezus ze swoim Ojcem, Bogiem Jahwe stwarzal
wszystko co widzialne i niewidzialne !!!

Podsumowujac Gimlas , Jezus Chrystus nie zostal zrodzony ale stworzony !!! On jest tak jak i my, stworzeniem Boga Jahwe !!!

Pozdrawiam

Gdy juz zadnemu slowu zaufac nie mozna , bo slowa okazaly sie klamliwe - pozostaje jeszcze Slowo Ewangelii. -Kardynal Stefan Wyszynski

N wrz 11, 2005 12:47

Ja nie znam chrzescijan,ktorzy by nie przyjeli chrztu.Znasz takich?
Przez chrzest zostajemy właczeni do Koscioła Chrystusowego.
Piszesz
Cytuj:
Co sie tyczy chrztu, to oczywiscie "chrzest niemowlat" nie ma podstaw
w Pismie Swietym. Chrzescijaninem moze zostac tylko osoba swiadoma,
a nie niemowle.

W nowym testamencie sa wzmianki ze chrzczono całe domy,wiec rowniez i dzieci
Cytuj:
Tej samej godziny w nocy wziął ich z sobą, obmył rany i natychmiast przyjął chrzest wraz z całym swym domem.
(Dz 16,33),1Kor (1,16)albo Dz(18,8)
W nowym testamencie jest podane,ze Jezus błogosławil małe dzieci i mówił zeby nie zabraniac przychodzic im do Niego.
wiecej o chrzcie mozna poczytac tutaj http://www.kulty.info/czytelnia/ks03/r36.htm
piszesz :chrzest niemowlat to narzucanie wiary.Nawet po przyjeciu chrztu nie musisz byc osoba wierzaca,nie musisz praktykowac swojej wiary.Wreszczie mozesz odejsc z Koscioła katolickiego i wstapic do innego.
Mozesz wybrac ateizm i posiadanie chrztu w zaden sposob ciebie nie krepuje.Przeciez wielu doroslych ludzi odchodzi z Koscioła katolickiego.
Tylko ze dziecko ktore nie jest wychowywane w wierze od malego w wieku dorosłym najczesciej pozostaje ateista albo zostaje zwerbowane przez sekty.
dalej piszesz
Cytuj:
Jezus Chrystus byl pierwszym stworzeniem, ktore stworzyl osobiscie
Bog Jahwe!

To zadam ci pytanie czy stworzenie moze stwarzac?Skoro w liscie do hebrajczykow jest napisane:
Cytuj:
Oraz9:
Tyś, Panie, na początku osadził ziemię,
dziełem też rąk Twoich są niebiosa.

Jezus stworzył niebo i ziemie.Czy stworzenie moze stwarzac??
nie,tylko stworca moze stwarzac
Jezus istnieje odwiecznie jak Bog ojciec
Zostal zrodzony przez Boga i był Jego łonie

N wrz 11, 2005 15:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2