Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 10:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 pyanie Spowiedź 
Autor Wiadomość

Post pyanie Spowiedź
Witam wczoraj się wyspowiadałam po ok pięciu latach przerwy, bardzo chciałam nawrócić się na nowo do Pana Boga tych grzechów było wiele i musiałam mieć karteczkę, zerkałam co jakiś czas kiedy zapominałam co dalej i teraz mam wątpliwości bo ominęłam grzech jeden świadomie by za chwilę do niego powrócić ale nie przypominam sobie bym potem go powiedziała, chyba po prostu zapomniałam w sumie teraz mam wątpliwości czy ze wstydu po prostu go nie opuściłam i później przyjęłam Komunię Św. I teraz moje pytanie czy mam powtorzyć tą spowiedź czy ona jest ważna? A pozatym mam wątpliwość czy zrobiłam dobry rachunek sumienia, czy wystarczająco dokładnie zastanowiłam się nad grzechami. Proszę o odp.

Śr mar 25, 2009 17:14

Post Re: pyanie Spowiedź
agulqa napisał(a):
ominęłam grzech jeden świadomie by za chwilę do niego powrócić ale nie przypominam sobie bym potem go powiedziała, chyba po prostu zapomniałam w sumie teraz mam wątpliwości czy ze wstydu po prostu go nie opuściłam i później przyjęłam Komunię Św. I teraz moje pytanie czy mam powtorzyć tą spowiedź czy ona jest ważna?

Jeżeli zapomniałaś o tym grzechu nieświadomie (nawet jeżeli to byłby grzech ciężki) nie musisz "powtarzać spowiedzi" bo jest ważna tylko przy następnej spowiedzi w formułce : "...żadnego grzechu nie zapomniałem ani nie zataiłem" musisz ją zmienić bo zapomniałaś i wtedy należy wyznać jaki to grzech .
Jeżeli świadomie zataiłaś grzech ciężki taka spowiedź jest nieważna (świętokradzka).
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytanie i kilka wskazówek

agulqa napisał(a):
A pozatym mam wątpliwość czy zrobiłam dobry rachunek sumienia, czy wystarczająco dokładnie zastanowiłam się nad grzechami. Proszę o odp.

Powierzchowny rachunek sumienia jest jedną z przyczyn źle odbytej spowiedzi świętej ale to musisz rozsądzić w swoim sumieniu.

Polecam Konferencja o sakramencie pojednania o. Marek Sendor
zakonnik bardzo przystępnie i zabawnie mówi o sakramencie pojednania

Cz mar 26, 2009 1:10
Moderator

Odpowiedź otrzymałaś, a wątki poruszające kwestię zapomnienia grzechów podczas spowiedzi są już w tym dziale (Sakramenty), zapraszam do czytania i ewentualnej dyskusji.

(J 8, 32b)

Cz mar 26, 2009 8:23
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]