agulqa napisał(a):
ominęłam grzech jeden świadomie by za chwilę do niego powrócić ale nie przypominam sobie bym potem go powiedziała, chyba po prostu zapomniałam w sumie teraz mam wątpliwości czy ze wstydu po prostu go nie opuściłam i później przyjęłam Komunię Św. I teraz moje pytanie czy mam powtorzyć tą spowiedź czy ona jest ważna?
Jeżeli zapomniałaś o tym grzechu nieświadomie (nawet jeżeli to byłby grzech ciężki) nie musisz "powtarzać spowiedzi" bo jest ważna tylko przy następnej spowiedzi w formułce : "...żadnego grzechu nie zapomniałem ani nie zataiłem" musisz ją zmienić bo zapomniałaś i wtedy należy wyznać jaki to grzech .
Jeżeli świadomie zataiłaś grzech ciężki taka spowiedź jest nieważna (świętokradzka).
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytanie i kilka wskazówek agulqa napisał(a):
A pozatym mam wątpliwość czy zrobiłam dobry rachunek sumienia, czy wystarczająco dokładnie zastanowiłam się nad grzechami. Proszę o odp.
Powierzchowny rachunek sumienia jest jedną z przyczyn źle odbytej spowiedzi świętej ale to musisz rozsądzić w swoim sumieniu.
Polecam Konferencja o sakramencie pojednania o. Marek Sendor
zakonnik bardzo przystępnie i zabawnie mówi o sakramencie pojednania