Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 19:13

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
 za mało żałujemy za grzechy 
Autor Wiadomość

Post za mało żałujemy za grzechy
za mało żałujemy za grzechy stąd rodzą się kompleksy: KOMPLEKS=ZRANIENIE+PYCHA

Cz mar 26, 2009 13:16

Post Re: za mało żałujemy za grzechy
kamilaa napisał(a):

Hmmm pycha czescia skladowa kompleksu niższości? Poczucia ze jest sie gorszym od innych? :o

Cz mar 26, 2009 13:18

żal za grzechy nie może prowadzić do rozpaczy jak u Judasza,Naszym najglębszym zrodlem rozpaczy jest pycha która czuje sie upokorzona i ponizona upadkiem.Prawdziwy żal powoduje wyzwolenie sie z lęku.a Poprawa na zaufaniu Bogu. a zresztą przesle Ci link rachunku sumienia ignacjańskiego ,mi dużo pomógl w zrozumieiu siebie i tego czego Bog oczekuje odemnie i tak jakby spowiedz stala sie dla mnie mniej straszna i juz sie jej tak nie boje jak kiedys..;) http://www.spowiedz.pl/rach1.htm

Cz mar 26, 2009 13:31

ważne jest dziekowanie Bogu za wszystko co nam daje ,za rzeczy miłe i te trudne i dopiero wtedy możemy prosić...........

Cz mar 26, 2009 13:35

A co to ma do mojego pytania bo zwiaku nie zauwazylem? Skad taka dziwna definicja kompleksow?

Cz mar 26, 2009 13:58

dodalam kilka szczególów:)ja tak to rozumiem,inaczej nie potrafie odpowiedziec na Twoje pytanie.Tak myśle...:)

Cz mar 26, 2009 18:30

slowianin_wschodni napisał(a):
Hmmm pycha czescia skladowa kompleksu niższości? Poczucia ze jest sie gorszym od innych? :o

Wbrew pozorom - tak. Mówił o tym ks Pawlukiewicz: pycha, to coś, co sprawia, że uważamy się za "naj" i z grubsza rzecz biorąc może to być właściwie każde "naj" - najlepszy, najmądrzejszy, ale i najgorszy, najbrzydszy, itp...
Chodzi tutaj chyba o zbytnie skupianie się na sobie, chęć bycia w centrum uwagi.

Cz mar 26, 2009 19:53

Cz mar 26, 2009 19:56

Żyć wiarą to dział, w którym jest miejsce na dzielenie się swoją wiarą katolicką, jej przeżywaniem na co dzień i związanymi z tym radościami, a także trudnościami.

Dlatego, wszelkie uwagi krytyczne, jak również polemika osób niewierzących są nie na miejscu i będą konsekwentnie usuwane.

To tak dla przypomnienia - i z dodatkiem "wraz z tymi, którzy to ignorują"...

Cz mar 26, 2009 20:29

Saxon ,mam pytanie bo nie zrozumialam,czy ja w jakiś sposob naruszylam ten regulamin?

Cz mar 26, 2009 20:48

Cz mar 26, 2009 20:54

Cz mar 26, 2009 20:56

O. Józef Augustyn wymienia cztery podstawowe rodzaje pychy. Pierwsza to dążenie do kariery za wszelką cenę. Czyli po trupach do celu, nieustanna rywalizacja, ciągły wyścig. Byle tylko zdobyć podziw i uznanie. Klasycznym przykładem mógłby być tytułowy bohater filmu „Wodzirej”.

Nieco inna wersja: wywyższanie się nad innych w każdej sytuacji. Łączy się to z pewną dozą mściwości, która wyraża się złośliwością, docinkami, ironią, a czasem wręcz upokarzaniem innych.

Kolejną mutacją pychy jest perfekcjonizm. W tym przypadku nie chodzi o zewnętrzny sukces czy podziw innych, ale raczej o udowodnienie sobie samemu, że jestem dobry, że to, co robię, jest bez zarzutu, że realizuję konsekwentnie swój plan. Perfekcjonista będzie w nieskończoność szlifował, poprawiał, zdmuchiwał pyłki z dzieła i nigdy nie będzie zadowolony.

Pycha może objawiać się wreszcie jako mania wielkości. To ucieczka w marzenia, w wyniosłe przekonanie o sobie, że „ja i tak jestem wielki”. To właściwie rodzaj narcyzmu. Ten rodzaj pychy jest bardzo podatny na kompleksy. Poczucie niższości bywa ukrytą formą pychy.

"Pycha nasza powszednia" - Ks. Tomasz Jaklewicz GN 08/2009

Hmmm... zastanawiam się, czy braku żalu za grzechy jest rzeczywiście przyczyną kompleksów, bo tak zrozumiałam pierwszy wpis...

Myślę, że brak żalu rodzi się bądź to z nieufności w Boże Miłosierdzie, co prowadzi ku rozpaczy i bądź też z poczucia, że BÓG nie jest mi do niczego potrzebny, co jest przejawem pychy...

Tu można przeczytać cały artykuł

N mar 29, 2009 10:50
zbanowana na stałe

slowianin_wschodni napisał(a):
kamilaa napisał(a):

jeden ks wlansie tak to nazwal jezeli mowisz ze jestes beznadejny i gorszy to jest to pycha :) kiedys to rozumialam a teraz... teraz to roznie bywa..

N mar 29, 2009 11:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 14 ]