Dlaczego KRK narzuca swoją ideologie państwu.
Autor |
Wiadomość |
slowianin_wschodni
|
Ja nie jestem i nie bylem katolikem, nie mialem nigdy z tym wariantem chrzescijanstwa nic wspolego. Nie czuje zeby Kosciol mi cos narzucal. Nie przyuwazylem zeby tez ktos tu komus cos narzucal. Kosciol nie ma takiej waladzy to szybciek panstwo mu cos morze narzucic. Jezeli jego ideologia odgrywa w polityce i zyciu panstwa jakas istotna role to wylacznie z powodu przyzwolenia ludzi. Ich wlasnej nieprzymuszonej woli, a ze w demokracji decyduje glos wiekdzosci i wiekszosc idzie jakos ( lub przynajmniej ) za glosem kosciola w pewnych sprawach.
|
Cz mar 26, 2009 21:46 |
|
|
|
 |
saxon
|
słowianin - dzięki za ten post.....
może jednak warto pomyśleć, czy rzeczywiście Kościół ma realnie taką władzę, jaką mu się przypisuje?
|
Cz mar 26, 2009 21:51 |
|
 |
Zenonzet
|
saxon napisał(a): rozumiem zatem, że problem rozbija się o słowa "dopuszczać" i "zabronić"
wiec idźmy dalej z owym dopuszczaniem i zabranianiem:
kazirodztwo
pedofilia
zoofilia
nekrofilia
kto ma prawo dopuszczać lub zabraniać? bo zapewne zawsze znajdą się teraz lub za jakiś czas grupy, które odrzucenie takich żądań nazwą brakiem tolerancji ?
Demagogia? Oczywiście, że tak - na użytek tej dyskusji i "argumentów" adwersarzy. Podałeś przykłady zachowań, które jednak komuś szkodzą. In vitro i homoseksualizm żadnym osobom trzecim nie szkodzi. Aborcja i eutanazja są już bardziej dyskusyjne to fakt dlatego tutaj poniekąd jestem w stanie zrozumieć stanowisko KK. http://serwisy.gazeta.pl/kosciol/1,6483 ... owana.htmlCzegoś takiego jednak nie zrozumiem. W skrócie: Cytuj: "Contra in vitro" domaga się całkowitego zakazu zapłodnienia in vitro w Polsce. Projekt zakłada dodanie art. 160a kodeksu karnego: "kto doprowadza do zapłodnienia komórki jajowej poza organizmem matki, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3". Celem inicjatorów jest pełne uwzględnienie nauczania Kościoła katolickiego.
Egoizm jest grzechem ponoć.
|
Cz mar 26, 2009 22:08 |
|
|
|
 |
saxon
|
Zenonzet napisał(a): Podałeś przykłady zachowań, które jednak komuś szkodzą. In vitro i homoseksualizm żadnym osobom trzecim nie szkodzi.
To Ty tak twierdzisz. I to już znowu kwestia dyskusyjna na poziomie światopoglądu. Dlaczego zatem Twoje zdanie ma być oznaką tolerancji, a moje indoktrynacji?
I nie jesteś w stanie udowodnić swojego stwierdzenia, że "żadnym osobom trzecim nie szkodzi" - a może się mylę?
Potrafisz - czy tylko tak Ci się wydaje?
|
Cz mar 26, 2009 22:17 |
|
 |
Zenonzet
|
Cytuj: To Ty tak twierdzisz. I to już znowu kwestia dyskusyjna na poziomie światopoglądu. Dlaczego zatem Twoje zdanie ma być oznaką tolerancji, a moje indoktrynacji? Bo, tak jak mówiłem, Ty chcesz całkowitej delegalizacji in vitro oraz pewnie zakazu formalizowania związków homoseksualnych. Powiedz mi teraz co Ci przeszkadza, że dwoje ludzi metodą pozaustrojową pocznie dziecko, a innych dwoje wspólnie rozliczy PIT-37? Powiedz mi, w którym miejscu ci ludzie komuś szkodzą. Ja twierdzę, że nie szkodzą, Ty przeciwnie, dlatego to Ty powinieneś to udowodnić, nie ja. Ja nie widzę by komuś szkodzili. Cytuj: I nie jesteś w stanie udowodnić swojego stwierdzenia, że "żadnym osobom trzecim nie szkodzi" - a może się mylę?
W zasadzie to jak wyżej.
Ale widziałbym szkodę gdyby para gejów gwałciła napotkanych po drodze facetów. Widziałbym szkodę gdyby para małżonków zabiła swoje nowo poczęte dziecko. Jednak tego nie dostrzegam.
|
Cz mar 26, 2009 22:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zapłodnienie in vitro szkodzi dziecku. Temu które się rodzi a zwłaszcza temu które jest nieumieszczane w łonie matki.
Podciągnięcie związków homo pod małżeństwo (nie pisz o
"legalizacji" - homoseksualizm w Polsce NIE JEST nielegalny) jest po prostu błędne - bo to NIE JEST małżeństwo. Nikt nikomu nie zabrania być pederastą, mieszkać razem itd. Ale proszę nie sięgać po rzeczy zarezerwowane dla rodziny.
|
Cz mar 26, 2009 22:40 |
|
 |
Zenonzet
|
Cytuj: Zapłodnienie in vitro szkodzi dziecku. Temu które się rodzi a zwłaszcza temu które jest nieumieszczane w łonie matki. Proszę o wypowiedź człowieka poczętego z in vitro, które ma to za złe rodzicom. To nieumieszczone może być jeszcze umieszczone, nikt nie powiedział, że trzeba je wyrzucić. Cytuj: Podciągnięcie związków homo pod małżeństwo (nie pisz o "legalizacji" - homoseksualizm w Polsce NIE JEST nielegalny) jest po prostu błędne - bo to NIE JEST małżeństwo. Nikt nikomu nie zabrania być pederastą, mieszkać razem itd. Ale proszę nie sięgać po rzeczy zarezerwowane dla rodziny.
Tak czytam moje wypowiedzi i nigdzie nie widzę bym pisał o legalizacji homoseksualizmu. Nie wspomniałem też o żadnych homoseksualnych małżeństwach. Może poczytaj jeszcze raz uważniej?
|
Cz mar 26, 2009 22:45 |
|
 |
arcana85
|
Marek MRB napisał(a): Zapłodnienie in vitro szkodzi dziecku. Temu które się rodzi a zwłaszcza temu które jest nieumieszczane w łonie matki. Podciągnięcie związków homo pod małżeństwo (nie pisz o "legalizacji" - homoseksualizm w Polsce NIE JEST nielegalny) jest po prostu błędne - bo to NIE JEST małżeństwo. Nikt nikomu nie zabrania być pederastą, mieszkać razem itd. Ale proszę nie sięgać po rzeczy zarezerwowane dla rodziny.
Wspólne rozliczanie się, czy dziedziczenie wypracowanego we wspólnym gospodarstwie domowym mienia jest przejawem sprawiedliwości i równego traktowania obywateli przez państwo a nie przywilejem. Szkoda że nie przeszła ustawa o rejestracji związków partnerskich (hetero jak i homo) wielu ludziom ułatwiło by życie i nie byłoby żadnycm zamachem na świętości.
Czy Kościół powinien narzucac swoją maoralnośc państwu?
Ja nie czuje by Kościół mi coś narzucał. Jeśli chce wpływac na prawo ograniczając wolność wszystkich obywateli hurtowo mówie: NIE.
Natomiast jestem zwolennikiem zwiekszenia roli i polepszenia jakości pełnienia tej roli w społeczeństwie jako siły kształtującej moralność. Chciałbym aby katecheza była skutecznym sposobem kształtowania postaw moralnych młodych ludzi, żeby nie było seksu w szkolenj ubikacji i 14 letnich matek. Żeby ludzie dorośli brali sobie do serca normy etyczne promowane przez Kościół i na codzien według nich postępowali.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Cz mar 26, 2009 22:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I o to mi chodziło
Możesz sobie Zenonie pisać co chcesz - wolno Ci, bo to są TWOJE POGLĄDY.
I gdybym chciał Ci zabronić się nimi kierować w wyborach politycznych, byłoby to równie absurdalne jak zabranianie mi kierowanie się moimi poglądami.
C.B.D.U.
|
Cz mar 26, 2009 22:55 |
|
 |
Zenonzet
|
Marek MRB napisał(a): I o to mi chodziło
Możesz sobie Zenonie pisać co chcesz - wolno Ci, bo to są TWOJE POGLĄDY.
I gdybym chciał Ci zabronić się nimi kierować w wyborach politycznych, byłoby to równie absurdalne jak zabranianie mi kierowanie się moimi poglądami. C.B.D.U.
Jasne, ale Ty kierując się swoimi poglądami chcesz doprowadzić do tego by zakazać czegoś tam całemu ogółowi. Ja chcę by każdy miał wybór.
|
Cz mar 26, 2009 23:00 |
|
 |
SweetChild
|
Zenonzet napisał(a): Jasne, ale Ty kierując się swoimi poglądami chcesz doprowadzić do tego by zakazać czegoś tam całemu ogółowi. Ja chcę by każdy miał wybór.
Też nie zawsze. Co np. z pedofilią? Zostawić każdemu wybór, czy zakazać całemu ogółowi?
|
Cz mar 26, 2009 23:07 |
|
 |
Zenonzet
|
SweetChild napisał(a): Zenonzet napisał(a): Jasne, ale Ty kierując się swoimi poglądami chcesz doprowadzić do tego by zakazać czegoś tam całemu ogółowi. Ja chcę by każdy miał wybór. Też nie zawsze. Co np. z pedofilią? Zostawić każdemu wybór, czy zakazać całemu ogółowi?
Toć mówiłem wcześniej o rzeczach, które nie szkodzą innym osobom...
|
Cz mar 26, 2009 23:17 |
|
 |
slowianin_wschodni
|
SweetChild napisał(a): Zenonzet napisał(a): Jasne, ale Ty kierując się swoimi poglądami chcesz doprowadzić do tego by zakazać czegoś tam całemu ogółowi. Ja chcę by każdy miał wybór. Też nie zawsze. Co np. z pedofilią? Zostawić każdemu wybór, czy zakazać całemu ogółowi?
Patrze na ten post, patrze na nik, patrze na posty w innym watku. I co widze, ze przewija sie tam motyw maloletnich.... ...ciekawe 
|
Cz mar 26, 2009 23:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zenonzet napisał(a): Toć mówiłem wcześniej o rzeczach, które nie szkodzą innym osobom... Nie.
Mówiłeś o rzeczach które według Twoich poglądów nie szkodzą innym osobom.
|
Cz mar 26, 2009 23:58 |
|
 |
SweetChild
|
Marek MRB napisał(a): Zenonzet napisał(a): Toć mówiłem wcześniej o rzeczach, które nie szkodzą innym osobom... Nie. Mówiłeś o rzeczach które według Twoich poglądów nie szkodzą innym osobom.
Właśnie. Dla ścisłości, mam na myśli przypadki, w których obie strony są w sobie zakochane i współżyją z własnej woli.
|
Pt mar 27, 2009 0:20 |
|
|
|