Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 9:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak żyć z pedofilem pod jednym dachem?? 
Autor Wiadomość

Post Jak żyć z pedofilem pod jednym dachem??
Wczoraj przeglądając blogi, na onecie i interii...znalazłam blog pewnej dziewczyny - tegorocznej maturzystki. Pisała o swoim trudnym życiu. Jej starsza siostra (30l.) molestowała ją w dzieciństwie... - oczywiście rodzice nic nie wiedzą, bo ona sama nie chce ich skrzywdzić i równocześnie w ten sam sposób, nie chce skrzywdzić swoją siostrę...
Ksiądz podczas spowiedzi, poradził jej by albo powiedziała o tym rodzicom albo wyjechała na studia do innego miasta... Ona jednak żyje z tym sama, uważając, że to jest jej życiowy krzyż...
Co sądzicie na ten temat? Można mieszkać z pedofilem pod jednym dachem? ...a jeśli tak, to za jaką cenę? ...czy jej postawa jest właściwa?
Jestem ciekawa Waszej opinii...pozdrawiam;)

N mar 22, 2009 13:34

Post Re: Jak żyć z pedofilem pod jednym dachem??
madlen napisał(a):
Można mieszkać z pedofilem pod jednym dachem? ...a jeśli tak, to za jaką cenę? ...czy jej postawa jest właściwa?
Jestem ciekawa Waszej opinii...pozdrawiam;)

Jej postawa jest typową, wręcz klasyczną postawą ofiary traumy wykorzystania seksualnego. Dla niej niszczącą. Wyjazd do innego miasta nie rozwiąże problemu, co najwyżej pozwoli okresowo go stłumić, w dalszym życiu to wyjdzie. Nie można oceniać czy postawa ofiary jest właściwa, to nie te kategorie. To jest sprawa dla psychoterapeuty.

N mar 22, 2009 18:44

Jest jeszcze inna sprawa: taka osoba może zrobić krzywdę innym dzieciom.

N mar 22, 2009 18:57

Jest jeszcze inna sprawa: taka osoba może zrobić krzywdę innym dzieciom.

Poprawka - nie może tylko robi. Pedofile nie ograniczają się do jednej ofiary. Tylko że ofiara raczej nie jest w tym momencie osobą zdolną do przeciwstawienia się złu i ujawnienia tajemnicy. Za duże obciążenie sama niesie.

N mar 22, 2009 19:28
Jeśli ta siostra molestując była sama niepełnoletnia, to nie wiem czy można tu mówić o przypadku "pedofilii"...

Istnieje też coś takiego jak syndrom fałszywych wspomnień...

plus co spowodowało takie zachowanie u siostry- czy jest psychopatką w sensie medycznym, czy też sama padła ofiarą molestowania ?

Trudna sprawa- jeżeli prawdziwa... :-(

Wt mar 24, 2009 1:37

Jeśli ta siostra molestując była sama niepełnoletnia, to nie wiem czy można tu mówić o przypadku "pedofilii"...

Istnieje też coś takiego jak syndrom fałszywych wspomnień...

plus co spowodowało takie zachowanie u siostry- czy jest psychopatką w sensie medycznym, czy też sama padła ofiarą molestowania ?

Trudna sprawa- jeżeli prawdziwa... :-(

W przpadku małoletniej siostry mówi się o wykorzystaniu seksualnym. Dla ofiary trauma tego samego typu. Nawet jeśli FMS (choć w wykorzystaniu to raczej się nie pojawia, choć byłby wielce wygodny dla sprawców) to tworzenie tego typu fałszywych wspomnieć zdrowego podłoża mieć nie może. W ogóle nie wydaje mi się to być temat do rozważań na tym forum. Mogę podać link do znacznie stosowniejszego.

Wt mar 24, 2009 9:03

Jeśli możesz podać link, to bardzo proszę... Ta sprawa jest dla mnie bardzo ważna...

N mar 29, 2009 12:09

Jeśli możesz podać link, to bardzo proszę... Ta sprawa jest dla mnie bardzo ważna...

Za chwilę prześlę Ci na priv.

N mar 29, 2009 17:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]