Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 7:11

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 104  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.3 
Autor Wiadomość
Przepraszam , powinnam napisać konformista.
A czytałeś?
http://niniwa2.cba.pl/CICHY.HTM
I opracowanie "Paszkwil Wyborczej" historyka Leszka Żebrowskiego - odpowiedź na art. Cichego?
Jeszcze
http://niniwa2.cba.pl/cichy_1945_koniec_i_poczatek.htm

Pn mar 30, 2009 16:10
outsider napisał(a):
i tak sobie myślę jeszcze

po co w zasadzie istniała solidarność?
czy po to by obalić system narzucony polsce siłą i przywleczony tutaj na sowieckich bagnetach?
czy po to by odebrać władzę spadkobiercom lenina marksa stalina, najeźdźców z 1920 i 1939 roku, zabójców z katynia, morderców z ub i likwidatorów polskiego państwa podziemnego?
czy po to istniała solidarność by znieść wpływ na rzeczywistość wszystkich tych, którzy wysługiwali się aparatowi terroru i przymusu, czy też po to by podzielić się władzą z tymi ludźmi?

Wszystkiego po trochę :) ...Solidarność to nie jednolity monolit, ale zbitka róznych ludzi, opcji, koncepcji.
Do dziś nie wyklarowało się jednoznaczne oblicze Solidarności....vide: przepychanki, zawłaszczanie rocznic, pomników...

zatem chcesz powiedzieć, że celem części solidarności było zachowanie partyjnych nomenklaturowych i esbeckich przywilejów, chcesz powiedzieć, że celem części solidarności było nieodszukiwanie się sprawiedliwości i ochrona (a nie rozliczenie) winnych zbrodni komunistycznych ze stanem wojennym włącznie?
chcesz mi powiedzieć, że celem części solidarności było utrzymywanie w tajemnicy i nierozliczenie stutysięcznej armii donosicieli esbeckich?
chcesz mi powiedzieć, że celem części solidarności było istnienie partii komunistycznej?
chcesz mi powiedzieć, że celem części solidarności było zmarginalizowanie do spółki z postkomunistami pozostałej części solidarności?
takie były cele solidarności?

Pn mar 30, 2009 16:14
Przepraszam , powinnam napisać konformista.
A czytałeś?
http://niniwa2.cba.pl/CICHY.HTM
I opracowanie "Paszkwil Wyborczej" historyka Leszka Żebrowskiego - odpowiedź na art. Cichego?
Jeszcze
http://niniwa2.cba.pl/cichy_1945_koniec_i_poczatek.htm

i co - bo nie rozumiem - ma z tego wynikać?

Pn mar 30, 2009 16:17

I znów jakiś "historyk" czepia się Wałęsy. Nieważne teraz jest to, czy współpracował z SB czy nie. Ale jeżęli rzeczywiście Wałęsa odda np. Nobla, to będzie wsztyd na polu całego świata. Czyja wtedy będzie wina?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn mar 30, 2009 19:54
I znów jakiś "historyk" czepia się Wałęsy. Nieważne teraz jest to, czy współpracował z SB czy nie. Ale jeżęli rzeczywiście Wałęsa odda np. Nobla, to będzie wsztyd na polu całego świata. Czyja wtedy będzie wina?

Myślę, żę prezydent Wałęsa zbyt emocjonalnie zareagował.
W przypadku tej ksiązki powinien oskarżyć autora o zniesławienie a sąd dla przykładu powinien zasądzić jakieś poważne odszkodowanie.
Niech sobie autor tej ksiązki następnym razem pomyśli zanim napisze jakieś androny.

z drugiej strony powstawanie takich książek, to owoc wygranej wojny z peereem - wolność słowa
i jak w prywatnym wydawnictwie ktoś ma ochotę wydać ksiązkę w której napisze, że prezydent X ma dwa penisy, jest arabem i bin ladenem w przebraniu to ma do tego prawo - a potem niech płaci odszkodowanie za zniesławienie - czego autorowi tej ksiązki życzę

Pn mar 30, 2009 20:16
i co - bo nie rozumiem - ma z tego wynikać?

Nic i wiele :) ..."uderzenie GW w powstanie jako pogrom na Żydach było reakcją...na Moczara".....więc powód rozstanie był chyba bardziej prozaiczny - nie chodziło o "cyngla" tylko o zastępstwo, które Michnik obiecał "ze łzami w oczach".

Pn mar 30, 2009 20:18
W przypadku tej ksiązki powinien oskarżyć autora o zniesławienie a sąd dla przykładu powinien zasądzić jakieś poważne odszkodowanie.
Niech sobie autor tej ksiązki następnym razem pomyśli zanim napisze jakieś androny.

Autor to gówniarz z Forum Młodych PiS w Bielsku Białej, ciekawsze jest wydawnictwo "Arcana" - chodzi mi o osoby związane z wydawnictwem.

Pn mar 30, 2009 20:28
http://www.dziennik.pl/opinie/20-lat-ni ... yngli.html

a tu
pod znamiennym tytułem:
podłość dziennika

http://www.dziennik.pl/opinie/20-lat-ni ... yngli.html

a...aluś wyżej kilka pytań do ciebie o cel istnienia solidarności - odniesiesz się jakoś...?
może najlepiej przypominajć to co część solidarności robiła na początku lat 90.

czuwaj

Pn mar 30, 2009 20:35
alusiu - generalnie to jestem trochę zddziwiony, że arcana wydały coś takiego - ale nie mój cyrk nie moje małpy
mniej bym się dziwił gdyby jakieś mniej poważne wydawnictwo to wydało

Pn mar 30, 2009 20:37
a...aluś wyżej kilka pytań do ciebie o cel istnienia solidarności - odniesiesz się jakoś...?
może najlepiej przypominajć to co część solidarności robiła na początku lat 90.

czuwaj

"Częsci" - która stanowili ludzie związani z PZPR, SB...znam osobiście człowieka, który w 1980/81 roku był przewodniczącym Solidarności w swoim zakładzie pracy.
W latach 90-tych okazało się, że był wieloletnim agentem SB.
Trudno ocenić w % tą "część" - ale niestety nie da się ich zanegować i ich wpływu na ruch Solidarność.

Co robili na początku lat 90-tych....ja głupia patriotka wykupywałam cegiełki w myśl hasła "Nie stój, nie czekaj, pomóż" (choć mój zakład padł i byłam bezrobotna), a oni się uwłaszczali.

Pn mar 30, 2009 21:21

Sweet Child.Porównujesz mnie do Feliksa Dzierżyńskiego,a to przecież Michnik jest mu ideologicznie bliższy.Możesz mnie porównywać z Pinochetem czy Franco,nie obrażę się.Ale Feliks to nie ten obóz.A fakty historyczne mówią za siebie,ja nie wierzę w przypadki ani patrotyzm takich panów jak Jaruzelski i Kiszczak.Filozofia "grubej kreski","siła spokoju",a wszystko po to żeby czerwona mafia wyszła pomimo ustrojowych przemian na swoje.

Wt mar 31, 2009 13:53

Sweet Child.Porównujesz mnie do Feliksa Dzierżyńskiego,a to przecież Michnik jest mu ideologicznie bliższy.Możesz mnie porównywać z Pinochetem czy Franco,nie obrażę się.Ale Feliks to nie ten obóz.

Nie porównuję Ciebie całościowo do Dzierżyńskiego, chodziło mi o jedynie o podobny sposób "składania klocków": bierzemy człowieka, który nam ideologicznie nie odpowiada, po czym budujemy teorię spiskową i oskarżamy go z "domniemania winy". Nie wiem, na ile to były metody Franco czy Pinocheta, ale w naszej części świata za ich prekursora uważa się raczej Dzierżyńskiego. A w czasach wczesnego PRLu na tej zasadzie wytaczano procesy i skazywano przeciwników Polski Ludowej.

Wt mar 31, 2009 14:16

Czy aby tylko poszlaki?A słynne " odp..... się od generała" ?

Wt mar 31, 2009 14:30

Tego nawet poszlaką nie można nazwać dla tak ciężkich oskarżeń, jakie tu wysunąłeś.

Wt mar 31, 2009 16:32

:o Co za obelga!! Czy jak ktoś powie "wyglądasz jak Lenin" to też powinniśmy się obrazić?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt mar 31, 2009 19:13
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 104  Następna strona