Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 14:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Paweł z Tarsu - apostoł czy samozwaniec ? 
Autor Wiadomość

OK, ziobro - to może zacznijmy od definicji? Co dla Ciebie znaczy słowo "apostoł"?
Bo mam wrażenie że o definicję się rozbijamy...

Śr sty 26, 2005 12:18

To powiedz o co Ci chodzi gdy mowisz o apostolach?

Śr sty 26, 2005 12:18

OK, ziobro - to może zacznijmy od definicji? Co dla Ciebie znaczy słowo "apostoł"?

To już było we wcześniejszych postach. Jak dla mnie dość jasno wyjaśnione różnice między apostołem, a biskupem.

Gdyby biskup miał być "apostołem", to kim byłby wówczas kardynał ? 8)

Śr sty 26, 2005 14:00

jo_tka napisał(a):

To już było we wcześniejszych postach. Jak dla mnie dość jasno wyjaśnione różnice między apostołem, a biskupem.

Gdyby biskup miał być "apostołem", to kim byłby wówczas kardynał ? 8)

Zioberko - nie chodzi o różnice, a o samą 'definicje' apostoła :D .

Śr sty 26, 2005 14:06
Wykonywanie urzędu apostolskiego związane jest z:nauką, kultem i jurysdykcją.
Jezus po zmartwychwstaniu zleca apostołom nauczanie, udzielanie chrztu, rządzenie.
Kościół pierwotny rozumie, że z uprawnień apostolskich korzystać będą przełożeni, wybrani przez apostołów i przeznaczeni do tego dzieła przez "włożenie rąk" - 2 Tym 1,6.
Władza biskupów ma w tym swoje źródło.

Śr sty 26, 2005 14:22

Najkrótsza definicja (wersja dla wtajemniczonych): apostoł - specjalny świadek Chrystusa.

Śr sty 26, 2005 14:49

Asienkka napisał(a):

Najkrótsza definicja (wersja dla wtajemniczonych): apostoł - specjalny świadek Chrystusa.

Wszyscy ochrzczeni sa wlasnie wtajemniczeni tzn. maja udzial w Chrystusie i na mocy tego wlasnie wtajemniczenia maja dawac swiadectwo - swiadczyc. a wiec jesli Ci o taka definicje chodzi, to wszyscy jestesmy apostolami Chrystusa, bo On tez nas wybral: "Nie wyscie Mnie wybrali, ale Ja was wybralem i przeznaczylem na to, abyscie szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwal..." J 15:16. A jesli chodzi o biskupa, no coz, jesli w Kosciele beda sami biskupi, to tak jakby na pastwisku byli sami pasterze - bez owieczek :D :D :D A tak powaznie, to juz sw. Pawel pisal na ten temat: "Wy przeto jestescie Cialem Chrystusa i poszczegolnymi czlonkami. I tak ustanowil Bog w Kosciele najprzod apostolow, po wtore prorokow, po trzecie nauczycieli, a nastepnie tych, co maja dar czynienia cudow, wspierania pomoca, rzadzenia oraz przemawiania rozmaitymi jezykami. Czyz wszyscy sa apostolami? Czy wszyscy prorokuja? (.... ) Lecz wy starajcie sie o wieksze dary...1Kor 12;27-31, ale jeszcze jedno zdanie wczesniejsze, wers 19: "Gdyby calosc byla jednym czlonkiem, gdziez byloby cialo?"

Śr sty 26, 2005 20:28

to na zakończenie wątku dodam tylko, ze Paweł nie tylko był apostołem ale teź FARYZEUSZEM
I dlatego był najlepszy :)

Śr sty 26, 2005 23:55

Wszyscy ochrzczeni sa wlasnie wtajemniczeni tzn. maja udzial w Chrystusie i na mocy tego wlasnie wtajemniczenia maja dawac swiadectwo - swiadczyc. a wiec jesli Ci o taka definicje chodzi, to wszyscy jestesmy apostolami Chrystusa, bo On tez nas wybral: "Nie wyscie Mnie wybrali, ale Ja was wybralem i przeznaczylem na to, abyscie szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwal..." J 15:16.

Po pierwsze - skoro "wszyscy"" sa "apostołami", to znaczy, że wszyscy są tez biskupami ? :D Tylko do takich wniosków mozna dojść z waszych słów.
Po drugie - jednym razem katolicy używają tych cytatów TYLKO i wyłącznie w odniesieniu do 12 apostołów, a innym razem do wszystkich wierzących. Coś tu nie gra. Od czego zależy sposób interpretacji ?

pedziwiatr napisał(a):
A tak powaznie, to juz sw. Pawel pisal na ten temat: "[i]Wy przeto jestescie Cialem Chrystusa i poszczegolnymi czlonkami. I tak ustanowil Bog w Kosciele najprzod apostolow, po wtore prorokow, po trzecie nauczycieli, a nastepnie tych, co maja dar czynienia cudow, wspierania pomoca, rzadzenia oraz przemawiania rozmaitymi jezykami. Czyz wszyscy sa apostolami? Czy wszyscy prorokuja? (.... )

Dlatego właśnie pytam - gdzie sa dzisiaj apostołowie ? Gdzie są prorocy ? Co to za Kościół, w którym nie ma podstawowych filarów wiary ?
A może Chrystus przestał się troszczyć o swój Kościół ?

Cz sty 27, 2005 8:02

Ziobro - filar jest jeden, za to mocny - jest nim Chrystus.
Opieranie Kościoła - zresztą opieranie czegokolwiek ;) na ludziach jest pomysłem mocno ryzykownym,

Słowo "apostoł" i pochodne jest używane podwójnie.
Po pierwsze - dla opisania tych, których wybrał Chrystus w czasie pobytu na ziemi + Maciej (wybrany na miejsce Judasza) + Paweł(Szaweł)

Po drugie - dla określenia funkcji - apostolstwa, czyli głoszenia - i to dotyczy wszystkich wierzących (chociaż na ogół nikt nie mówi, że jest apostołem...)

Apostoł (w pierwszym znaczeniu) mógł oczywiście pełnić funkcję biskupa. I rzeczywiście - władza biskupów była przekazywana od apostołów (znaczenie pierwsze). A z drugiej strony każdy biskup powinien być apostołem, tak jak powinien być każdy wierzący ;)

Skąd wiadomo, kiedy w jakim znaczeniu używa się tego słowa? Z kontekstu :) I zobacz - jakoś na ogół nikt się nie myli, więc się daje ;) Przykro mi - to pojęcie, jak wiele innych, jest wieloznaczne...

I jeszcze jedno - używasz słowa Apostoł, jakby to był tytuł, godność - typu minister, poseł itp. Owszem - Apostołowie otrzymali pewną władzę. Ale nie "przywiązaną do tytułu". W tym kontekście stwierdzenie "apostoł czy samozwaniec" nie ma sensu. To nie jest "szarża" w kościele, tylko w jakiś sposób zwyczajowe określenie, wyróżniające konkretne osoby.

Paweł był apostołem. Bez wątpienia. Głosił Słowo w całym ówczesnym świecie. Otrzymał również władzę, taką jak pozostali apostołowie - taką, jaka jest przekazywana biskupom.

A teraz? Jeśli są ludzie głoszący Boga, to są apostołowie. Jeśli są ludzie wzywający do nawrócenia, to są prorocy (słowo prorok nie oznacza jedynie "jasnowidza").

Powołanie nie oznacza (chyba zazwyczaj) wielkich znaków i objawień. I nie służy do budowania godności powołanego...

Cz sty 27, 2005 8:38

Ziobro - filar jest jeden, za to mocny - jest nim Chrystus.
Opieranie Kościoła - zresztą opieranie czegokolwiek ;) na ludziach jest pomysłem mocno ryzykownym,

Przyznam, że z dużym zdziwieniem przeczytałem powyższe ... Czy to jakiś zwrot w interpretacji "Piotr czyli Skała" ? Zdaje się, że należysz do KRK ?
(...Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój...)
To "budowanie" na Piotrze to juz przeszłość ?
jo_tka napisał(a):
Słowo "apostoł" i pochodne jest używane podwójnie.
Po pierwsze - dla opisania tych, których wybrał Chrystus w czasie pobytu na ziemi + Maciej (wybrany na miejsce Judasza) + Paweł(Szaweł)

Zapomniałaś o Barnabie, tak na marginesie.
jo_tka napisał(a):
Po drugie - dla określenia funkcji - apostolstwa, czyli głoszenia - i to dotyczy wszystkich wierzących (chociaż na ogół nikt nie mówi, że jest apostołem...)

To, ze ktoś sie zajmuje "apostolstwem", nie czyni z niego automatycznie Apostoła. Tak jak jazda samochodem, nie czyni ze mnie kierowcy rajdowego. :D
jo_tka napisał(a):
Apostoł (w pierwszym znaczeniu) mógł oczywiście pełnić funkcję biskupa. I rzeczywiście - władza biskupów była przekazywana od apostołów (znaczenie pierwsze).

I znowu błąd w mysleniu - władza przekazywana przez Apostołów biskupom, nie była władzą apostolską. Apostołowie mogli pełnić funkcję biskupa, bo mogli pełnić KAŻDĄ funkcję w Kościele. Ale w druga stronę to już nie działa.
jo_tka napisał(a):
A z drugiej strony każdy biskup powinien być apostołem, tak jak powinien być każdy wierzący ;)

Aha, czyli nie każdy biskup JEST apostołem, ale POWINIEN ? Tu już nie jesteś tak pewna 8)
jo_tka napisał(a):
Skąd wiadomo, kiedy w jakim znaczeniu używa się tego słowa? Z kontekstu :) I zobacz - jakoś na ogół nikt się nie myli, więc się daje ;) Przykro mi - to pojęcie, jak wiele innych, jest wieloznaczne...

Przyjmujesz interpretację powtarzaną jak w "głuchym telefonie".
Pytanie - dlaczego po smierci Judasza Pan powołał Macieja ? Dlaczego musiało byc 12-stu ? Nie 11-stu, nie 13-stu, ale właśnie tuzin ? Bo tyle było "krzeseł" w Wieczerniku ? ;)
jo_tka napisał(a):
I jeszcze jedno - używasz słowa Apostoł, jakby to był tytuł, godność - typu minister, poseł itp. Owszem - Apostołowie otrzymali pewną władzę. Ale nie "przywiązaną do tytułu". W tym kontekście stwierdzenie "apostoł czy samozwaniec" nie ma sensu. To nie jest "szarża" w kościele, tylko w jakiś sposób zwyczajowe określenie, wyróżniające konkretne osoby.

No teraz to już nie rozumiem zupełnie ... Skoro ich władza nie była przywiązana do tytułu, to po co Jezus nazwał tak swoich najwierniejszych uczniów ? Dla zabawy ?

13. A gdy nastał dzień, przywołał uczniów swoich i wybrał z nich dwunastu, których też nazwał apostołami
(Łuk. 6:13 BW)

Przecierz miał "rzesze uczniów", ale tylko tych 12-stu wyróżnił. W takim razie do czego była "przywiązana ich władza" ?
jo_tka napisał(a):
Paweł był apostołem. Bez wątpienia. Głosił Słowo w całym ówczesnym świecie. Otrzymał również władzę, taką jak pozostali apostołowie - taką, jaka jest przekazywana biskupom.

Czy znasz przypadek, aby biskup krytykował jakiegoś Apostoła ?
Dlaczego zatem na biskupa mówi sie "biskup", a nie "apostoł" ?
Czy władza biskupia przywiązana jest do tytułu, czy także nie, jak w przypadku apostołów, jak raczysz sugerować ?
jo_tka napisał(a):
A teraz? Jeśli są ludzie głoszący Boga, to są apostołowie.

Jeśli już, to są to "apostołowie" O tym mechaniźmie wspomniałem wyżej.
jo_tka napisał(a):
Jeśli są ludzie wzywający do nawrócenia, to są prorocy (słowo prorok nie oznacza jedynie "jasnowidza").

?? Chętnie poznam źródło tej rewelacji - twojej definicji terminu "prorok" :)
jo_tka napisał(a):
Powołanie nie oznacza (chyba zazwyczaj) wielkich znaków i objawień. I nie służy do budowania godności powołanego...

Różne są powołania. To nie ulega wątpliwości, jednak są tacy którym "wiele dano".

Pn sty 31, 2005 8:19

Zastanawiam się, czy rzeczywiście nie rozumiesz, czy łapiesz za słówka. Ale może w tej chwili nieistotne.

Bez Jezusa Chrystusa i Piotr i każdy kolejny papież byłby niczym.
Nie na nim - nie na człowieku i ludzkiej mocy zbudowany jest Kościół.

Nie tyle zapomniałam o Barnabie, co nie pamiętałam, że jest w stosunku do niego używane określenie "Apostoł" (dokładnie Dz 14, 14)

Cytuj:
To, ze ktoś sie zajmuje "apostolstwem", nie czyni z niego automatycznie Apostoła. Tak jak jazda samochodem, nie czyni ze mnie kierowcy rajdowego.

Istotnie. Absolutnie się z Tobą zgadzam - powiedziałam to samo. Niemniej czyni z niego apostoła (w drugim znaczeniu - przez małe "a")

Cytuj:
władza przekazywana przez Apostołów biskupom, nie była władzą apostolską

A dlaczego nie? I co wobec tego - wg Ciebie - oznacza pojęcie "władza apostolska"?

O dwóch znaczeniach słowa już pisałam - poczytaj ponownie, nie widzę sensu wchodzenia jeszcze raz w dywagacje biskup/apostoł/Apostoł.

Cytuj:
dlaczego po smierci Judasza Pan powołał Macieja ? Dlaczego musiało byc 12-stu ?

Nie mam pojęcia - i mało mnie to obchodzi. Jakie to ma znaczenie dla Ciebie?

Cytuj:
po co Jezus nazwał tak swoich najwierniejszych uczniów ? Dla zabawy?

Nie wiem. I w dalszym ciągu mnie to mało obchodzi. Być może było to po prostu oznaczenie funkcji - w końcu dotyczyło również Judasza.

Cytuj:
do czego była "przywiązana ich władza" ?

A dlaczego trzeba ją było do czegokolwiek przywiązywać? Bóg nie ma obowiązku nadawania tytułów dla satysfakcji ludzi. Władza jest związana z udzieloną Łaską, tyle. W przypadku biskupa również. Jakbyś tej funkcji nie nazwał.

O prorokach pisano np tutaj: http://tezeusz.pl/forum/forum_entry.php ... order=time
I zapewne nie tylko tutaj, ale mi się nie chce szukać. To dosyć powszechnie funkcjonująca interpretacja :)

Pn sty 31, 2005 19:04

Wydajcie więc owoce godne nawrócenia; i nie próbujcie sobie mówić: Abrahama mamy za ojca, bo powiadam wam, że z tych kamieni może Bóg wzbudzić dzieci Abrahamowi.

Bóg nie ogląda się na geny, więc tym bardziej nie ogląda się na wymyślone przez ludzi zasady sukcesji i przekazywania stanowisk. Dlatego powołuje i powoływał swoje sługi - zwłaszcza w czasach, gdy "legalne powołanie" można było nabyć za okragłą sumkę lub polityczną korzyść, wymusić szantażem, załatwić dla małoletniego kuzyna itd.itd.

Cz lut 10, 2005 8:04

Bóg nie ogląda się na geny, więc tym bardziej nie ogląda się na wymyślone przez ludzi zasady sukcesji i przekazywania stanowisk.

Taaa -- i nie ogląda się na własne zasady i przykazania dane w Torze.
Niezłe.

Cz lut 10, 2005 9:51

motek napisał(a):
Bóg nie ogląda się na geny, więc tym bardziej nie ogląda się na wymyślone przez ludzi zasady sukcesji i przekazywania stanowisk.

Taaa -- i nie ogląda się na własne zasady i przykazania dane w Torze.
Niezłe.

Jakież to przykazania i zasady masz na myśli ? Tora była dana Żydom, by ich przygotować na Większe Prawo. Chrystus wypełnił prawo ze Starego Testamentu.

Pn maja 02, 2005 13:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona