Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 Czy samoświadomość jest tworem ewolucji ? 
Autor Wiadomość

Post Czy samoświadomość jest tworem ewolucji ?

Wytworzenie samoświadomości z sztucznej inteligencji jest niemożliwe, raz że niemożliwym jest stwierdzić że osiągnęło się cel, a więc stworzyło byt samoświadomy, dwa że nie wiadomo jak by niby coś takiego stworzyć na bazie algorytmów, sztuczna inteligencja nie jako z definicji ma przecież "tylko" naśladować człowieka.

Jednak co by nie powiedzieć jesteśmy przez sex, a więc w pewnym sensie zostaliśmy "zbudowani", czy zatem natura stworzyła samoświadomość i wystarczy ją dostatecznie dobrze zrozumieć i skopiować aby powstało "nieudające" sztuczne AI, czy może są to tylko pobożne życzenia na mocy pewnych założeń ontycznych ? I czy kopiowanie może dać nam zrozumienie ?

Pt kwi 03, 2009 16:58
Samoświadomość jest skutkiem ubocznym. To zjawisko emergentne, wynikające z odpowiednio złożonej pamięci operacyjnej i interakcji ze środowiskiem.

Ale, żeby dyskutować wytworzenie świadomości sztucznie, należałoby tą samoświadomość odpowiednio mocno zdefiniować. Ja technicznych problemów tutaj nie widzę, jedynie lingwistyczne - czyli, kwestia możliwości stwierdzenia, że samoświadomość powstała.

Pt kwi 03, 2009 17:56
zbanowany na stałe

Samoświadomość jest skutkiem ubocznym. To zjawisko emergentne, wynikające z odpowiednio złożonej pamięci operacyjnej i interakcji ze środowiskiem.

Njałatwiej zasłaniać się emergencją :D
Zgadzam się jednak, że trudno zdefiniować coś co istnieje tylko u homo sapiens, a czego brak innym zwierzetom. Tym czymś jest własnie SAMOŚWIADOMOŚĆ.
Czyli cos co najłatwiej definiuje religia, a co jest od wieków obalane (chociaż nigdy nie obalone), przez ludzi niewierzących.
Samoswiadomośc, czyli "Tchnienie Boga" plus indywidualna dusza. Tu już wkracza teologia, a autor chciał gadać o sztucznej samoświadomości.

To nierealne. Sztucznie nie da się stworzyć życia, nie mówiąc już o jakiejś samoświadomosci, której nie posiadają zwierzeta (niektóre w szczatkowej formie tak), a tylko i wyłącznie człowiek.

Pt kwi 03, 2009 19:12

Akurat czy występuje tylko u homo sapiens można dyskutować. Istnieją bardzo poważne przesłanki świadczące o tym, że jednak niektóre gatunki zwierząt również posiadają ową samoświadomość.

Pt kwi 03, 2009 19:18
zbanowany na stałe

Akurat czy występuje tylko u homo sapiens można dyskutować. Istnieją bardzo poważne przesłanki świadczące o tym, że jednak niektóre gatunki zwierząt również posiadają ową samoświadomość.

Poproszę o konkrety, a wtedy podyskutujemy :)

Pt kwi 03, 2009 19:25

Pierw powinniśmy sobie zdefiniować samoświadomość, ponieważ jestem przekonany, że bez uściślenia tego pojęcia nie dojdziemy do żadnych wniosków. Mógłbyś jakąś definicję, względnie chociaż jakiś opis samoświadomosci zaproponować?

Pt kwi 03, 2009 19:35

Heh, Dukaj w powieści fantastyczno-naukowej "Perfekcyjna niedoskonałość" której akcja toczy się w XXIX w., kilka razy odwołuje się do "Multizaurusa", ogromnej encyklopedii zawierającej opisy niemal wszystkiego, co ludzkość znała.

"Multitezaurus" nie dysponuje definicją samoświadomości.

Ale znalazłem taką propozycję:
Cytuj:
Samoświadomość (mempleks samoświadomości) - zespół memów, czyli informacji nabytych przez naśladowanie, będących poglądami na temat własnej tożsamości, odczuwany na tej samej zasadzie fizycznej jak odczuwa się ból lub emocje. Zdolność odczuwania definiujemy jako jaźń.

http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/ ... imathulium

Pt kwi 03, 2009 19:57

Post Re: Czy samoświadomość jest tworem ewolucji ?
Superstar napisał(a):

Samoświadomość jak sama nazwa wskazuje powstała sama, tzn. wytwotrzyła ją sama ewolucja, która sama powstała dzięki prawom natury ,a te z kolei powstały same z niczego czyli cud.

Pozdrawiam.

Pt kwi 03, 2009 19:59

Brawa dla Seweryna :brawo: jedyny post, z którym się zgadzam!!

Maźniesz szympansowi pisakiem po czole i przystawisz mu lustro, to dotknie swoje czoła, a nie lustra.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pt kwi 03, 2009 20:31

Brawa dla Seweryna :brawo: jedyny post, z którym się zgadzam!!

Maźniesz szympansowi pisakiem po czole i przystawisz mu lustro, to dotknie swoje czoła, a nie lustra.

Tak miałem już po zdefiniowaniu samoświadomości podać przykłąd tego esperymentu. Z tego co pamiętam z wykładu, to pozytywnie w tym eksperymencie wypadły również np. słonie, lecz psy już nie.

Kolejną przesłanką mogłyby być eksperymenty z nauką małp języka migowego - okazuje się, że są w stanie zapamiętać nawet do kilkuset zwrotów - to znaczy bez kolejnych przypomnień zachować na stale w swoim "słowniku". Gorzej było z zasadami gramatyki, lecz cóż, ośrodki w mózgu odpowiedzialne za "mowę" (w cudzysłowiu, bo nie wiem jak to u zwierząt nazwać) u małp są bardzo słabo rozwinięte. Jednakże można było prowadzić z tymi zwierzętami proste konwersacje na wiele tematów.

Ciekawym faktem jest również (ostrzegam, że tutaj nie mogę się podeprzeć żadnym źródłem - czytałem kiedyś w pewnym artykule, ale nie pamiętam zupełnie w czym to było), że pewien gatunek małpy w południowej afryce używa obłupanych z liści gałązek w celu polowania na zwierzęta.

Wydaje mi się zatem, że jednak zwierzęta posiadają samoświadomość w takim właśnie sensie jak zdefiniował wieczny_student.

Pt kwi 03, 2009 20:55
Zgadzam się jednak, że trudno zdefiniować coś co istnieje tylko u homo sapiens, a czego brak innym zwierzetom. Tym czymś jest własnie SAMOŚWIADOMOŚĆ.
Czyli cos co najłatwiej definiuje religia, a co jest od wieków obalane (chociaż nigdy nie obalone), przez ludzi niewierzących.
Samoswiadomośc, czyli "Tchnienie Boga" plus indywidualna dusza. Tu już wkracza teologia, a autor chciał gadać o sztucznej samoświadomości.

To nierealne. Sztucznie nie da się stworzyć życia, nie mówiąc już o jakiejś samoświadomosci, której nie posiadają zwierzeta (niektóre w szczatkowej formie tak), a tylko i wyłącznie człowiek.

Mylisz się w każdym calu. Zwierzęta posiadają samoświadomość, czymkolwiek ona jest - mój kot chociażby. Ma swoje humory, upodobania, pragnienia, potrafi rozwiązywać proste problemy, odróżnia siebie od otoczenia - co więcej ma człowiek, co świadczyłoby o jakiejś duszy czy innego rodzaju samoświadomości?

Sztuczne życie też da się stworzyć, kiedy tylko odpowiednio dokładnie je zdefiniujesz ;). Ale ja np. używam regularnie liofilizowanych, ulepszonych genetycznie i klonowanych labolatoryjnie drożdży - są one wybitnie sztucznym produktem, a jednak żyją.

Żadne wydumane tchnienie boskie i dusza nie są tu potrzebne.

Pt kwi 03, 2009 21:05

Tak. A co ze słynnym już eksperymentem polegającym na powieszeniu owocu na suficie, i daniu szympansowi pudeł?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pt kwi 03, 2009 21:06

Tak. A co ze słynnym już eksperymentem polegającym na powieszeniu owocu na suficie, i daniu szympansowi pudeł?

W innej wersji go słyszałem. Na wykładach profesor opowiadał jak dali małpie bambusowe kije aby strącała owoc, lecz w końcu zawiesili go tak wysoko, że nie była w stanie dosięgnąć. Po chwili zwątpienia złączyła twa kijki w jeden długi i zdobyła owoc :)

Pt kwi 03, 2009 21:13

Sareneth napisał(a):

W innej wersji go słyszałem. Na wykładach profesor opowiadał jak dali małpie bambusowe kije aby strącała owoc, lecz w końcu zawiesili go tak wysoko, że nie była w stanie dosięgnąć. Po chwili zwątpienia złączyła twa kijki w jeden długi i zdobyła owoc :)

Wilki czy tygrysy potrafią zdobywać pokarm polując wspólnie. Kilka tygrysów nagania zwierzynę, a z drugiej strony czekają w ukryciu inne tygrysy należące do tej samej grupy. Gdy zdobycz podejdzie dostatecznie blisko druga grupa tygrysów przypuszcza atak . Następnie obydwie grupy dzielą się pokarmem i co z tegpo wynika? Zwierzęta potrafią zdobywać pokarm na różne sposoby.

Pt kwi 03, 2009 21:31
[...]Następnie obydwie grupy dzielą się pokarmem i co z tegpo wynika? Zwierzęta potrafią zdobywać pokarm na różne sposoby.

Tak naprawdę niewiele z tego wynika. Różne gatunki żyją i rozwijają się we własnym tempie. Ale z drugiej strony, co wynika z tego, że ludzie opowiadają sobie historie o jakiś bytach nadprzyrodzonych? I że mają więcej sposobów zabijania czasu niż np. misie koala?

Pt kwi 03, 2009 21:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona