Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Biblijne przesłanki sakramentu małżeństwa 
Autor Wiadomość
Post Biblijne przesłanki sakramentu małżeństwa
Czy mógłbym prosić o pomoc?
Które fragmenty ze Starego Lub Nowego Testamentu wskazują na obecnie stosowaną w wielu kościołach przysięgę małżeńską wobec Boga i ludzi?
Czy i gdzie są fragmenty o sposobie zawierania małżeństwa?

Pn kwi 06, 2009 8:35
Moderator

Nie ma takich fragmentów w Biblii. Wywodzi się to z faktu Bożego ustanowienia małżeństwa (już u pierwszych ludzi - czyli u wszystkich), a Żydowski rytuał zawierania małżeństwa choć nie opisany w Biblii ma ściśle religijny charakter.
Polecam bardzo ciekawą książkę: "Instytucje biblijne", tam jest m.in. opisany obrzęd zawierania małżeństwa.

Musimy wiedzieć, że mamy coś takiego jak małżeństwo naturalne - wynikające z faktu stworzenia - oraz małżeństwo sakramentalne. Przed przyjściem Chrystusa były tylko małżeństwa naturalne (oczywiście z pełnią praw przysługujących małżonkom i ważne i godziwe), po przyjściu Chrystusa jak głosi Tradycja Apostolska, sam Jezus wyniósł je do godności sakramentu.

Polecam też lekturę Katechizmu Kościoła Katolickiego nr 1601-1666.

(J 8, 32b)

Pn kwi 06, 2009 9:14

Chciałem się upewnić w zakresie mojej biblijnej wiedzy.

Pn kwi 06, 2009 10:05

" «Czy nie czytaliście, że Stwórca od początku stworzył ich jako mężczyznę i kobietę? I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela». " ( Mt 19, 4-6 ). I nieco dalej: " Odpowiedział im: «Przez wzgląd na zatwardziałość serc waszych pozwolił wam Mojżesz oddalać wasze żony; lecz od początku tak nie było. " ( Mt 19, 8 ). Wynika z nich, iż sakramentalność małżeństwa należy do jego istoty - małżeństwo jest tym, co " złącza Bóg ", zatem jest momentem, w którym w sposób widzialny działa łaska Boża, co jest istotą sakramentu; dlatego też tylko Bóg może go znieść. Tak było od samego początku, a porządek ten w pewnym momencie " ze względu na zatwardziałość serc " został skorygowany przez Mojżesza. Można zatem powiedzieć, że Jezus nie tyle ustanawia, co przywraca sakramentalny i nierozerwalny charakter małżeństwa.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 06, 2009 11:13
Moderator

Przed przyjściem Chrystusa nie było małżeństwo sakramentem. Co nie zmienia faktu, że pochodzi od Boga.

Poza tym, autor tematu prosił o jakiś tekst biblijny potwierdzający formę zawarcia małżeństwa (przysięgi) a nie sensu i skutków małżeństwa.

(J 8, 32b)

Pn kwi 06, 2009 12:11
A może pośrednio coś da się wyinterpretować?

Pn kwi 06, 2009 12:18

Bardzo przepraszam, temat brzmi: " biblijne przesłanki sakramentu małżeństwa ", i na to odpowiedziałem.

" Sakramentem " w technicznym, kościelnym znaczeniu nie było ani przed Chrystusem, ani za Chrystusa, ani od razu po Chrystusie. Mnie nie o to chodziło.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 06, 2009 14:32
Moderator

Charakter tematu nakreślany jest nie tylko w samym temacie, ale także w pierwszym poście autora, a ten napisał:
Cytuj:
Które fragmenty ze Starego Lub Nowego Testamentu wskazują na obecnie stosowaną w wielu kościołach przysięgę małżeńską wobec Boga i ludzi?
Czy i gdzie są fragmenty o sposobie zawierania małżeństwa?

To chyba mówi jasno o co autorowi chodzi.

EOT.

(J 8, 32b)

Pn kwi 06, 2009 14:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]